Κατανόηση της Ψευδής Μνήμης ΙΨΔ

Όταν οι ενοχλητικές σκέψεις στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) παρουσιάζουν ανακριβείς αναμνήσεις, μπορεί να έχετε ψευδή μνήμη OCD. Όπως και με άλλους υποτύπους ΙΨΔ, η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επίμονες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις και ορμές γνωστές ως εμμονές, καθώς και άκαμπτα εφαρμοσμένες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ψυχικές πράξεις που ονομάζονται καταναγκασμοί.

Οι εμμονές της ΙΨΔ είναι παρεμβατικές, που σημαίνει ότι είναι ανεπιθύμητες και ενοχλητικές. Συνήθως περιλαμβάνουν συντριπτικά συναισθήματα άγχους. Οι καταναγκασμοί λειτουργούν ως τρόπος εξουδετέρωσης των αρνητικών συναισθημάτων μιας εμμονής.

Οι εμμονές στην ΙΨΔ μπορεί να ακολουθούν πολλά διαφορετικά θέματα. Όταν αφορούν κυρίως ανακριβείς ή αναληθείς αναμνήσεις, είναι γνωστό ως ψευδής μνήμη OCD.

Τι είναι η ψευδής μνήμη OCD;

Η ψευδής μνήμη OCD αναφέρεται ως υποτύπος ή θέμα του OCD. Περιλαμβάνει πρωταρχικές εμμονές που σχετίζονται με ανακριβείς ή αναληθείς αναμνήσεις.

Το Diagnostic Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR), δεν αναγνωρίζει επίσημα υποτύπους ΙΨΔ. Αλλά οι γιατροί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τα χρησιμοποιούν για να προσθέσουν ειδικότητα σε μια διάγνωση OCD, με βάση τα κύρια συμπτώματά σας.

Οι υποτύποι της ΙΨΔ σχετίζονται με το κύριο θέμα που παρατηρείται στις εμμονές της ΙΨΔ, όπως:

 • μόλυνση
 • φύλο
 • βία
 • ευθύνη
 • Ταυτότητα
 • θρησκεία
 • συμμετρία ή οργάνωση

Αν και οι υποτύποι είναι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί η ΙΨΔ, παραμένουν στη μοναδική διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

«Τα άτομα με ψεύτικη μνήμη OCD βιώνουν ανεπιθύμητες, επαναλαμβανόμενες, οδυνηρές σκέψεις που αμφισβητούν εάν η μνήμη τους για προηγούμενες εμπειρίες είναι ακριβής», εξηγεί η Δρ Jenna Feldman, αδειούχος κλινική ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη. «Αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι στο μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν».

Η ψευδής μνήμη OCD περιλαμβάνει έντονα συναισθήματα αμφιβολίας, ενοχής και αβεβαιότητας. Όσο περισσότερο σκέφτεστε ένα σενάριο του παρελθόντος ξανά και ξανά, τόσο πιο ανήσυχος νιώθετε να το θυμηθείτε καθαρά – και τόσο πιο λοξή μπορεί να γίνει η ανάμνηση των πραγματικών γεγονότων.

Οι ψευδείς αναμνήσεις στην ΙΨΔ μπορεί να είναι ανακριβείς αναμνήσεις του παρελθόντος ή μπορεί να είναι αναμνήσεις που έχουν κατασκευαστεί εντελώς (αλλά ακούσια).

Συμπτώματα ψευδούς μνήμης ΙΨΔ

Η ψευδής μνήμη OCD είναι ένας τύπος OCD. Τα κύρια συμπτώματά του είναι:

 • Εμμονές: Επαναλαμβανόμενες, παρεμβατικές παρορμήσεις, εικόνες ή σκέψεις που προκαλούν σημαντικό άγχος ή αγωνία.
 • Καταναγκασμοί: Συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις στις οποίες αισθάνεστε ότι σας ωθεί να εμπλακείτε ενώ ακολουθείτε ένα άκαμπτο σύνολο κανόνων για να εξουδετερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα από μια εμμονή.

Η ψεύτικη μνήμη OCD διαφέρει από άλλους τύπους στο ότι οι εμμονές σχετίζονται κυρίως με αμφισβητούμενες σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος. Οι καταναγκασμοί μπορεί επίσης να προσλάβουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε αυτόν τον υποτύπο OCD.

Προκειμένου να βρείτε ανακούφιση από τη σκέψη σας «αυτό μπορεί να έχει συμβεί ή να μην έχει συμβεί» και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αναμνήσεις σας, οι καταναγκασμοί στην ψεύτικη μνήμη OCD μπορεί να περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και νοητικές πράξεις:

 • αναζητώντας επιβεβαίωση από τους άλλους
 • διανοητική ανασκόπηση ή επανάληψη γεγονότων
 • επανεξετάζοντας και αναδημιουργώντας σενάρια
 • ομολογώντας
 • αυτοπεποίθηση (“Είμαι καλός άνθρωπος. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό.”)

Σύμφωνα με το DSM-5-TR, άλλα συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύουν οποιαδήποτε διάγνωση OCD περιλαμβάνουν:

 • συμπεριφορές αποφυγής ανθρώπων, τόπων και πραγμάτων που μπορεί να πυροδοτήσουν εμμονές
 • έντονη αίσθηση αηδίας, ακραίου άγχους ή κρίσεων πανικού όταν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που προκαλούν εμμονές
 • μια αίσθηση «ελλιπούς» ή ανησυχίας κατά την εκτέλεση καταναγκασμών

Παραδείγματα ψευδούς μνήμης OCD

Οι ιδεοληψίες ψευδούς μνήμης περιλαμβάνουν υπερβολική αμφιβολία και άγχος για κάτι στο παρελθόν σας.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν εμμονικές σκέψεις όπως:

 • Άφησα τη σόμπα αναμμένη;
 • Απάτησα τον σύντροφό μου;
 • Ξέχασα να πληρώσω τον καφέ μου σήμερα το πρωί;
 • Όταν ο αδερφός μου έπεσε κάτω, ήταν επειδή τον έσπρωξα;
 • Μήπως εσκεμμένα δεν θυμάμαι καθαρά;
 • Όταν ο φίλος μου σκόνταψε πάνω από το σακίδιό μου, ήταν επειδή ήθελα να τον πληγώσω;
 • Είπα κάτι ακατάλληλο στο πάρτι;

Δεν αποτελεί εμμονή κάθε επαναλαμβανόμενη αμφιβολία ή ανησυχία για το παρελθόν. Είναι φυσικό να εξετάζετε τις αλληλεπιδράσεις που είχατε και τα πράγματα που έχετε κάνει.

Οι εμμονές είναι ανεξέλεγκτες και επίμονες. Προκαλούν σημαντική στενοχώρια και άγχος. Σε αντίθεση με τις γενικές ανησυχίες που τελικά υποχωρούν, οι εμμονές στην ΙΨΔ επανέρχονται συχνά και καταλαμβάνουν σημαντικό χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι οι ψευδείς αναμνήσεις ένα κοινό σύμπτωμα της ΙΨΔ;

Ο ακριβής επιπολασμός των ψευδών αναμνήσεων στην ΙΨΔ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ως υποτύπος, η ψευδής μνήμη ΙΨΔ είναι λιγότερο συχνή από άλλες, όπως η ΙΨΔ μόλυνσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιες οι ψευδείς αναμνήσεις είναι σπάνιες.

Πολλοί άνθρωποι έχουν πολλαπλούς τύπους ιδεοληψίας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ζείτε με μολυσματική ΙΨΔ και να εξακολουθείτε να έχετε εμμονές ψευδούς μνήμης.

Οι προκλήσεις μνήμης και η αμφιβολία στην ανάκληση μνήμης φαίνεται επίσης να είναι κοινά σε όλους τους υποτύπους OCD.

Σύμφωνα με έναν ανάλυση από το 2022οι προκλήσεις μνήμης είναι συχνές μεταξύ των ατόμων που ζουν με ΙΨΔ και τα άτομα με ΙΨΔ είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση για την ανάκληση της μνήμης τους από ό,τι θα έπρεπε.

Τι προκαλεί την ψευδή μνήμη στην ΙΨΔ;

Η ψευδής μνήμη OCD είναι ένας τύπος OCD. Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τις ακριβείς αιτίες της ΙΨΔ. Είναι προϋπόθεση ότι μπορεί να περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο μείγμα γενετικής, βιολογίας, προσωπικών εμπειριών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι λόγοι για τους οποίους οι εμμονές παίρνουν συγκεκριμένα θέματα στην ΙΨΔ είναι επίσης άγνωστοι, αλλά συνήθως συνδέονται με πράγματα στα οποία δίνετε μεγάλη σημασία. Όσο περισσότερο ανησυχείτε για κάτι, τόσο περισσότερο μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή των σκέψεών σας.

Οι εμμονές της ΙΨΔ μπορεί να εκδηλωθούν κυρίως ως ψεύτικες αναμνήσεις επειδή, για παράδειγμα, συνδέονται με το εσωτερικό σύστημα αξιών σας.

«Υπάρχουν αρκετές πεποιθήσεις ή τρόποι σκέψης που μπορεί να συμβάλλουν στην ΙΨΔ γενικά, καθώς και στην ψευδή μνήμη ΙΨΔ», λέει ο Feldman. «Συγκεκριμένα, τα άτομα με ψευδή μνήμη ΙΨΔ δυσκολεύονται να ανεχθούν την αβεβαιότητα. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αυξημένη ανησυχία για την ηθική και οι αναμνήσεις στην ψευδή μνήμη OCD συχνά έχουν να κάνουν με την ηθική — έκανα αυτό το ανήθικο, λάθος ή κακό;»

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ψευδούς μνήμης OCD και της ψύχωσης;

Η ψύχωση είναι μια ψυχολογική κατάσταση που περιλαμβάνει ανακριβείς αντιλήψεις της πραγματικότητας. Μπορεί να περιέχει αυταπάτες, που είναι ψευδείς πεποιθήσεις, ή πεποιθήσεις που διατηρούνται με πάθος παρά την απόδειξη ότι είναι αναληθή.

Οι ψευδείς αναμνήσεις στην ΙΨΔ μπορεί να φαίνεται ότι εμπίπτουν σε αυτήν την περιγραφή, αλλά δεν είναι σημάδι ψύχωσης.

«Ένα άτομο με ψύχωση μπορεί να έχει αυταπάτες, ή σταθερές, ψευδείς πεποιθήσεις για γεγονότα του παρελθόντος που γίνονται παρά τα στοιχεία εναντίον του», λέει ο Feldman. «Ένα άτομο με αυταπάτες για το παρελθόν είναι σίγουρο ότι η ανάμνηση του παρελθόντος γεγονότος είναι ακριβής».

Προσθέτει ότι ενώ τα άτομα με ψευδή μνήμη OCD μπορεί να έχουν ενοχλητικές, ανεπιθύμητες σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος που μπορεί να μην είχαν συμβεί, η καθοριστική διαφορά είναι ότι αμφιβάλλουν εμμονικά για τις αναμνήσεις τους.

Θεραπεία για ψευδή μνήμη στην ΙΨΔ

Όλοι οι υποτύποι της ΙΨΔ αντιμετωπίζονται με τις ίδιες φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ο Feldman δηλώνει ότι η προσέγγιση χρυσού προτύπου θεραπείας για την ΙΨΔ είναι η πρόληψη της έκθεσης και της απόκρισης (ERP), η οποία περιλαμβάνει τη στρατηγική ενεργοποίηση εμμονών σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ αντιστέκεται στην παρόρμηση συμμετοχής σε καταναγκασμούς.

Το ERP είναι μια μορφή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), ένα ευρύ, βασισμένο σε στοιχεία θεραπευτικό πλαίσιο που εστιάζει στην αναδιάρθρωση των μη βοηθητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς. Εάν δεν είστε έτοιμοι να ασχοληθείτε με το ERP, ο θεραπευτής σας μπορεί να προσφέρει άλλες εναλλακτικές λύσεις CBT για να ξεκινήσετε.

Εκτός από την ψυχοθεραπεία, το σχέδιο θεραπείας της ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα. Τα αντικαταθλιπτικά, που συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία καταθλιπτικών διαταραχών, συνταγογραφούνται επίσης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ, λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.

Μπορεί να πάρει έως 12 εβδομάδες να δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων κατά τη λήψη αντικαταθλιπτικών και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τη μεγαλύτερη βελτίωση όταν συνδυάζουν φάρμακα με ψυχοθεραπεία.

Πάρε μακριά

Η ψεύτικη μνήμη OCD είναι ένας υποτύπος της ΙΨΔ που χαρακτηρίζει το άγχος, την αβεβαιότητα και την αμφιβολία γύρω από την εγκυρότητα των αναμνήσεων σας. Περιλαμβάνει εμμονές για λοξά ή εντελώς αναληθή γεγονότα του παρελθόντος.

Οι ακριβείς αιτίες της ψευδούς μνήμης OCD δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά το προσωπικό σας σύστημα αξιών μπορεί να παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται οι εμμονές.

Όπως όλοι οι υποτύποι της ΙΨΔ, η ΙΨΔ με ψευδή μνήμη αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss