Κατανόηση εάν και πότε τα μωρά ξεπερνούν το έκζεμα

Μερικά μωρά εμφανίζουν ένα κόκκινο, ξηρό δέρμα που ονομάζεται έκζεμα. Ενώ μερικά παιδιά το ξεπερνούν, άλλα θα συνεχίσουν να έχουν έκζεμα. Ειδικά λουτρά και φαρμακευτικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εξάρσεων.

μωρό με έκζεμα που έχουν τρίψει αλοιφή στο πρόσωπό τους
Miljan Živković/Getty Images

Τουλάχιστον 1 στα 10 παιδιά έχει έκζεμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Ονομάζεται επίσης ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί το δέρμα να φαίνεται κόκκινο, ερεθισμένο και φλεγμονώδες.

Εάν το μωρό σας έχει έκζεμα, άλλοι γονείς μπορεί να σας έχουν πει ιστορίες ότι το μωρό τους το ξεπέρασε, αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε πότε θα συμβεί το ίδιο με το μικρό σας.

Μερικά μωρά ξεπερνούν το έκζεμα, αλλά το πόσο διαρκεί το έκζεμα μπορεί να ποικίλλει πολύ.

Διαβάστε παρακάτω για πληροφορίες σχετικά με το πότε το μωρό σας μπορεί να ξεπεράσει το έκζεμα και τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε το μικρό σας πιο άνετα όταν το έκζεμά του ξεσπάσει.

Μάθετε περισσότερα για το έκζεμα.

Πότε τα μωρά ξεπερνούν το έκζεμα;

Τα παιδιά μπορεί να ξεπεράσουν το έκζεμά τους σε διάφορες ηλικίες. Μερικά παιδιά βλέπουν βελτίωση από νωρίς. Άλλα παιδιά μπορεί να ξεπεράσουν το έκζεμά τους περίπου στην ηλικία των 4 ετών.

Γενεσιολογία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του εάν ένα μωρό θα ξεπεράσει το έκζεμα.

Ένα μωρό με έκζεμα που έχει έναν γονέα ή άλλο στενό συγγενή με έκζεμα ή άλλη αλλεργική πάθηση, όπως αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινίτιδα) ή άσθμα, είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεράσει το έκζεμά του από ένα μωρό που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό αυτών των καταστάσεων.

Όσο ισχυρότερο είναι το οικογενειακό ιστορικό, τόσο πιο πιθανό το έκζεμα του μωρού θα επιμείνει. Μπορεί να συσχετιστεί με άλλες αλλεργικές καταστάσεις στο μέλλον.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος στα μωρά;

Το κύριο σύμπτωμα του εκζέματος είναι η φαγούρα, το ερεθισμένο, το ξηρό και το φλεγμονώδες δέρμα.

Άλλα συμπτώματα του εκζέματος στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κόκκινες ή καστανογκρίζες δερματικές κηλίδες
 • φολιδωτό δέρμα
 • ανυψωμένα εξογκώματα που βγάζουν υγρό

Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να εκτονωθούν για διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από τη διατροφή μέχρι το στρες. Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να εμφανιστούν, να εξαφανιστούν και να επανεμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Ποια είναι η θεραπεία για το έκζεμα στα μωρά;

Εάν το παιδί σας έχει έκζεμα, μια ποικιλία θεραπειών στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας σχετικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα, κρέμες και άλλες συστάσεις θεραπείας.

Οι επιλογές θεραπείας για μωρά με έκζεμα περιλαμβάνουν:

 • Μπάνια: Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και απαλά καθαριστικά που είναι χωρίς άρωμα και υποαλλεργικά. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

  • Αποφύγετε τη χρήση φυσαλίδων στην μπανιέρα.
  • Σκεφτείτε ένα μπάνιο με πλιγούρι βρώμης για να ανακουφίσετε τη φαγούρα στο δέρμα.
  • Ενώ τα λουτρά χλωρίνης για έκζεμα δεν συνταγογραφούνται συνήθως για μωρά, ο παιδίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα εάν το μικρό σας έχει σοβαρό ή επίμονο έκζεμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες ενός επαγγελματία υγείας εάν σας συμβουλεύσει αυτή τη θεραπεία.
 • Αποφύγετε το σκληρό τρίψιμο: Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αποφύγετε το τραχύ τρίψιμο και στεγνώστε απαλά με μια πετσέτα.
 • Περιορισμός χρόνου μπάνιου: Περιορίστε τον χρόνο μπάνιου στα 5–10 λεπτά. Απλώστε μια ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα αμέσως μετά το μπάνιο.
 • Προσδιορίστε και αντιμετωπίστε τους παράγοντες ενεργοποίησης: Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τι προκαλεί το έκζεμα του παιδιού σας, όπως συγκεκριμένες τροφές, υφάσματα, σαμπουάν ή σαπούνια, η εξάλειψη ή ο περιορισμός των πυροδοτήσεων μπορεί να βοηθήσει το έκζεμά του.
 • Επιλέξτε άνετα ρούχα: Ντύστε το παιδί σας με φαρδιά, άνετα ρούχα κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες, ώστε το ύφασμα να μην τρίβεται ή ερεθίζει το δέρμα του και να μην ιδρώνει υπερβολικά.
 • Κρατήστε τα νύχια σας κοντά: Κρατήστε τα νύχια τους κοντά και σκεφτείτε τα γάντια που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης εάν το παιδί σας ξύνεται μόνο του. Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν δείτε κίτρινο, ανοιχτό καφέ πύον ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια μόλυνσης.
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα τοπικό στεροειδές, όπως μια κρέμα κορτικοστεροειδούς, για βρέφη με σοβαρό έκζεμα που δεν ελέγχεται με πιο συντηρητικές θεραπείες. Εάν συνταγογραφηθεί κάποιο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να το εφαρμόσετε πριν ενυδατώσετε το δέρμα του παιδιού σας.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα μωρά με έκζεμα;

Τα μωρά με έκζεμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων λόγω μειωμένου δερματικού φραγμού. Τα μωρά συχνά ξύνουν περιοχές με έκζεμα που προκαλούν φαγούρα, γεγονός που προκαλεί σπάσιμο του δέρματος και δίνει στα μικρόβια μια είσοδο στο σώμα τους.

Το σοβαρό έκζεμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων αλλεργικών καταστάσεων, όπως ο αλλεργικός πυρετός, οι τροφικές αλλεργίες ή το άσθμα. Είναι σημαντικό να προσέχετε για σημάδια άλλων σχετικών παθήσεων εάν το παιδί σας έχει έκζεμα.

Τα παιδιά με έκζεμα μπορεί να έχουν πρόβλημα με τον καλό ύπνο λόγω κνησμού ή άλλων συμπτωμάτων. Λιγότερος ύπνος σε συνδυασμό με φαγούρα μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοθυμία. Η σοβαρή διαταραχή του ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη.

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει με έκζεμα, μπορεί να εμφανίσει άγχος ή κατάθλιψη που σχετίζεται με την κατάστασή του.

Το να είστε προληπτικός συνήγορος για το παιδί σας μπορεί να το βοηθήσει να διαχειριστεί το έκζεμά του και να βελτιώσει την ευημερία του.

Το έκζεμα είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έκζεμα βελτιώνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια παιδιά θα συνεχίσουν να έχουν έκζεμα.

Εάν ένα παιδί ή ένας ενήλικας έχει έκζεμα, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία και να προστατεύσετε το σώμα από μόλυνση.

Ενώ το έκζεμα μπορεί να έρχεται και να φεύγει σε όλη τη ζωή του παιδιού σας, η συνεπής, ήπια φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκτασης των εξάρσεων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss