Καλύτερος ύπνος για αυτιστικά παιδιά και ενήλικες

Εάν είστε αυτιστικοί και έχετε προβλήματα με τον ύπνο, δεν είστε μόνοι. Η εύρεση της σωστής ρουτίνας ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας.

Ένα αυτιστικό παιδί είναι νυσταγμένο τυλιγμένο σε μια κουβέρτα.
Catherine Falls Commercial/Getty Images

Ο καλός ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της καλής υγείας, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου από καιρό σε καιρό.

Είτε λόγω αλλαγών στο σπίτι, άγχους και άγχους, είτε λόγω διαταραχών ύπνου, τα προβλήματα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε.

Ωστόσο, για τα αυτιστικά άτομα, τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά – και μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Στη συνέχεια, θα διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και του αυτισμού και θα καλύψουμε ορισμένες συμβουλές ύπνου για παιδιά και ενήλικες.

Ο αυτισμός προκαλεί προβλήματα ύπνου;

Ερευνα σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ αυτισμού και προβλημάτων ύπνου είναι σχετικά νέα. Ωστόσο, μελέτες έχουν βρει ότι τα προβλήματα ύπνου είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοινά σε αυτιστικά παιδιά και ενήλικες.

Ένα άρθρο από το 2021 μοιράζεται ότι περίπου το 50-80% των αυτιστικών παιδιών και εφήβων αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου. Σύμφωνα με το άρθρο, μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο σε αυτιστικά παιδιά περιλαμβάνουν:

 • άγχος που σχετίζεται με τον ύπνο
 • δυσκολία τακτοποίησης την ώρα του ύπνου
 • δυσκολία να αποκοιμηθεί
 • ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • κακή ποιότητα ύπνου
 • εξασθενημένη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου

Για πολλά αυτιστικά παιδιά και εφήβους, αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορούν να παραμείνουν μέχρι την ενήλικη ζωή και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σίγουροι για όλους τους παράγοντες που συνδέουν τον αυτισμό και τα προβλήματα ύπνου, ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στον εγκέφαλο.

ΕΝΑ κριτική του 2023 έρευνας διερεύνησε τις επιδράσεις διαφόρων γενετικών και νευρικών παραγόντων στην ποιότητα του ύπνου σε αυτιστικά παιδιά.

Σύμφωνα με ερευνητές, διάφορες γονιδιακές μεταλλάξεις συσχετίστηκαν με αλλαγές στον ύπνο, όπως η παρατεταμένη αφύπνιση και ο διαταραγμένος ύπνος REM, σε αυτιστικά παιδιά.

ΕΝΑ κριτική από το 2022 διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της αισθητηριακής επεξεργασίας και του ύπνου σε αυτιστικά άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στην αισθητηριακή επεξεργασία συσχετίστηκαν συχνά με δυσκολίες ύπνου σε αυτιστικά άτομα.

Πόσο ύπνο χρειάζονται οι αυτιστικοί ενήλικες;

Οι περισσότεροι ενήλικες, είτε νευροαποκλίνοντες είτε όχι, χρειάζονται γενικά την ίδια ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με την Εθνικά Ινστιτούτα Υγείαςη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για τους ενήλικες είναι μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ.

Ωστόσο, ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τον ύπνο. Και μεταξύ της ηλικίας, της γενετικής και άλλων παραγόντων, πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο που χρειάζεται κάποιος.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς να κοιμάστε καλύτερα με αυτισμό

Τα προβλήματα ύπνου στα αυτιστικά παιδιά μπορεί να έχουν επίδραση τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς και τους φροντιστές τους.

Εάν είστε γονέας ενός αυτιστικού παιδιού που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • Ακολουθήστε μια νυχτερινή ρουτίνα: Οι ρουτίνες είναι μια σημαντική πτυχή της υγιούς ανάπτυξης στα παιδιά. Για τα αυτιστικά παιδιά, μπορούν να προσφέρουν οικειότητα και άνεση. Η δημιουργία μιας ευχάριστης και χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο με το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το σκηνικό για καλύτερο ύπνο τη νύχτα.
 • Χαλαρώστε πριν τον ύπνο: Οι χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως το μπάνιο ή το διάβασμα ενός βιβλίου, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να χαλαρώσει και να το προετοιμάσει για ύπνο. Επιπλέον, το να περνάτε ήσυχο χρόνο μαζί πριν τον ύπνο είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε με το μικρό σας.
 • Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον: Πολλά αυτιστικά παιδιά αντιμετωπίζουν προκλήσεις αισθητηριακής ολοκλήρωσης, που μερικές φορές μπορεί να κάνουν τον ύπνο δύσκολο. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με την αισθητηριακή είσοδο, πράγματα όπως λιγότερος θόρυβος, χαμηλότερα φώτα και άνετα υφάσματα μπορούν να βοηθήσουν. Αν αντιπαθούν τη σιωπή και το σκοτάδι, ένα ηχητικό μηχάνημα με απαλό φωτισμό μπορεί να είναι ανακουφιστικό.

Όλες οι συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για αυτιστικούς ενήλικες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά. Ωστόσο, ακολουθούν μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές για ενήλικες:

 • Άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας: Η άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου μας. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική ή το τέντωμα μπορούν όλα να βοηθήσουν.
 • Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης: Η καφεΐνη είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, ειδικά η υπερβολική καφεΐνη. Εάν σας αρέσει να παραμένετε με καφεΐνη, σκεφτείτε να μειώσετε ή να σταματήσετε την πρόσληψη νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Θα μπορούσατε επίσης να μεταβείτε σε καφέ χωρίς καφεΐνη τα απογεύματα.
 • Ακολουθήστε την καλή υγιεινή του ύπνου: Η «υγιεινή ύπνου» αναφέρεται σε όλες τις συνήθειες ύπνου που κάνουμε κάθε βράδυ για να έχουμε καλό ύπνο. Η καλή υγιεινή ύπνου απαιτεί εξάσκηση και συνέπεια, επομένως μην αποθαρρύνεστε εάν δεν δείτε βελτιώσεις αμέσως.

Φυσικά, εάν υπάρχουν άλλοι υποκείμενοι παράγοντες υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο σας, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα σε αυτούς που ζητούν γιατρό. Μάθετε περισσότερα εργαλεία και κόλπα για καλύτερο ύπνο σε αυτό το άρθρο.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα αυτιστικά παιδιά να απολαμβάνουν τον ύπνο

Τα sleepover είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μακριά από το σπίτι. Ωστόσο, για τα αυτιστικά παιδιά, η ιδέα να βρεθούν σε μια άγνωστη κατάσταση όπως ο ύπνος μπορεί να φαίνεται τρομακτική.

Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει έναν ύπνο αλλά είναι νευρικό γι ‘αυτό, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να το βοηθήσουν να το απολαύσει:

 • Μιλήστε το: Ανοίξτε το λόγο για συζήτηση και αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ίσως μοιραστείτε ιστορίες ύπνου από την παιδική σας ηλικία. Μαζί, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες τους, παρέχοντας ταυτόχρονα διαβεβαίωση και υποστήριξη.
 • Θέστε προσδοκίες: Εάν μπορείτε, μιλήστε με τους γονείς-οικοδεσπότες για τυχόν προγραμματισμένες δραστηριότητες και πώς είναι η ώρα του ύπνου σε αυτό το νοικοκυριό. Το να ενημερώσετε το παιδί σας τι να περιμένει μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει πιο έτοιμο για την αλλαγή στη ρουτίνα.
 • Συσκευάστε όλα τα απαραίτητα: Βρείτε μερικά αντικείμενα άνεσης που μπορεί να πάρει μαζί του το παιδί σας. Είτε πρόκειται για λούτρινο ζωάκι είτε για μια φωτογραφία σας, το να έχετε ένα μικρό δείγμα εξοικείωσης μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε παιχνίδια fidget ή άλλα ρυθμιστικά εργαλεία, βεβαιωθείτε ότι είναι επίσης συσκευασμένα.
 • Δημιουργήστε ένα σχέδιο back-out: Ενημερώστε τους ότι θα τα πάρετε ανά πάσα στιγμή αν θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι και ότι δεν θα σας στενοχωρήσει αν είναι αργά το βράδυ. Γνωρίζοντας ότι μπορούν να επιλέξουν να μείνουν ή να φύγουν, μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν δύναμη για να απολαύσουν τον ύπνο.

Απολαμβάνοντας τον ύπνο ως αυτιστικός ενήλικας

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ενήλικες να κοιμούνται στο μέρος ενός φίλου ή ενός ρομαντικού συντρόφου από καιρό σε καιρό. Αλλά ως αυτιστικός ενήλικας, η αλλαγή της ρουτίνας, η έλλειψη εξοικείωσης ή άλλες εμπειρίες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το σεξ, μπορεί να αισθάνονται υπερβολικά.

Όταν βρίσκεστε σε αυτές τις καταστάσεις, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Μιλήστε μαζί τους για το γιατί νιώθετε άβολα και τι μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Εάν εμπλέκεται σεξ ή οικειότητα, η σαφής επικοινωνία είναι πάντα σημαντική.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τα προβλήματα ύπνου τείνουν να επηρεάζουν τα αυτιστικά παιδιά και ενήλικες πιο συχνά από τα μη αυτιστικά άτομα. Για τους αυτιστικούς ανθρώπους, οι διαταραχές ύπνου, το άγχος του ύπνου και τα προβλήματα με τις ρουτίνες πριν τον ύπνο μπορούν όλα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Εάν είστε γονέας ενός αυτιστικού παιδιού με προβλήματα ύπνου ή ενός αυτιστικού ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για τις ανησυχίες σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss