Η νέα νανοθεραπεία με RNA μειώνει την αναπαραγωγή του HIV κατά 73%


Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια νέα νανοφαρμακευτική αγωγή με RNA μπορεί να μειώσει την αναπαραγωγή του HIV κατά 73%.

Η νέα νανοθεραπεία με RNA μειώνει την αναπαραγωγή του HIV κατά 73%
 • Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, αλλά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αυτήν την ασθένεια να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.
 • Ωστόσο, ο HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS χρόνια μετά τη μόλυνση, ακόμη και με τη διαχείριση της νόσου.
 • Καναδοί ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο χρήσης RNA για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του HIV χρησιμοποιώντας γονιδιακή θεραπεία.

Από το 2024, περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ευρύτερα γνωστό ως HIV.

Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και στα λευκά αιμοσφαίρια του. Ο HIV καθιστά ένα άτομο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις και ασθένειες.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι θεραπεία και ο HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά έχουν αναπτύξει έναν τρόπο χρήσης ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) για την καταπολέμηση του HIV χρησιμοποιώντας γονιδιακή θεραπεία.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Controlled Release.

Τι κάνει το RNA στον HIV;

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα νανοφαρμακευτική αγωγή γεμάτη με γενετικά υλικά που ονομάζονται μικρά παρεμβαλλόμενα RNA (siRNA).

«Το siRNA επιλέχθηκε ως πιθανή θεραπεία επειδή το siRNA μπορεί να σχεδιαστεί για να ρυθμίζει την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων στο σώμα», μας εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δόκτωρ Εμμανουέλ Χο, αναπληρωτής καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βατερλώ. «Τα οφέλη αυτής της θεραπείας περιλαμβάνουν χαμηλότερες πιθανότητες παρενεργειών σε σύγκριση με τα συμβατικά μικρομοριακά φάρμακα».

Καθώς τα siRNA μπορούν να υπαγορεύουν ποια γονίδια ή πρωτεΐνες ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται στα κύτταρα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι προκάλεσαν μείωση κατά 73% στην αντιγραφή του HIV.

Επιπλέον, αυτή η νέα νανοφαρμακευτική αγωγή βοήθησε στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προκαλεί ο HIV κατά της αυτοφαγίας. Η αυτοφαγία είναι το «πρόγραμμα ανακύκλωσης» του σώματος, όπου επαναχρησιμοποιεί παλιά και κατεστραμμένα κυτταρικά μέρη και βοηθά επίσης το σώμα να απαλλαγεί από ιούς και βακτήρια.

«Η αυτοφαγία είναι μια φυσική διαδικασία με την οποία τα κύτταρά μας μπορούν να «αποχωνέψουν» πρωτεΐνες για ανακύκλωση ή ακόμα και να εξαλείψουν τα μικρόβια», εξήγησε ο γιατρός Χο. «Δυστυχώς, ο HIV είναι έξυπνος και είναι σε θέση να αναστέλλουν την αυτοφαγία παράγοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Nef».

Οι ερευνητές στόχευσαν επίσης ένα γονίδιο ξενιστή που ονομάζεται CCR5 και το ιικό γονίδιο Nef ως «διπλή προληπτική στρατηγική».

«Με την ανάπτυξη μιας συνδυασμένης νανοφαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να παρέχει siRNA ειδικό για το Nef και το CCR5, ελπίζουμε να μειώσουμε την έκφραση του CCR5 στα κύτταρα για να μειώσουμε τη δέσμευση και τη μόλυνση από τον HIV. Και αν δυστυχώς, ο HIV εξακολουθεί να είναι σε θέση να μολύνει κύτταρα, τότε μειώνοντας την έκφραση του Nef, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά την αυτοφαγία σε αυτά τα κύτταρα, ώστε να μπορούν να αφομοιώσουν τον HIV. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει αυτή τη διττή προσέγγιση για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV».

— Γιατρός Emmanuel Ho, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση του HIV

Μιλήσαμε επίσης με τον γιατρό Edward Liu, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center στο Νιου Τζέρσεϊ, σχετικά με αυτή τη μελέτη. Είπε ότι αυτή η νέα έρευνα είναι μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση του HIV.

«Τα τρέχοντα φάρμακα για τον HIV παρεμβαίνουν στον κύκλο ζωής του ιού σε διαφορετικά στάδια, επομένως ένας συνδυασμός φαρμάκων είναι απαραίτητος για την καταστολή όλης της ανάπτυξης του HIV», εξήγησε.

«Εάν ο HIV περιορίζεται στο μολυσμένο κύτταρο και το κύτταρο αυτοκαταστραφεί, τότε ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε όλο το σώμα και να καταστρέψει σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται βοηθητικά Τ-κύτταρα. Όταν καταστρέφονται αρκετά βοηθητικά Τ-κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου υποβαθμίζεται και είναι ευάλωτο σε νέα μόλυνση».

Ο γιατρός Liu είπε ότι ενώ οι γιατροί έχουν πρόσβαση σε ορισμένα αντιιικά φάρμακα που εμποδίζουν την πρόσληψη του ιού HIV, αυτά τα φάρμακα δεν ήταν πολύ ισχυρά και δεν μπορούν να σταματήσουν τον HIV από μόνα τους.

«Τα πιο ισχυρά φάρμακα για τον HIV σταματούν τον κύκλο ζωής του ιού, αλλά εξακολουθούν να έχουν κάποιες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, αν και πολύ λιγότερες από τα φάρμακα πρώτης γενιάς για τον HIV. Εάν αυτή η νανοφαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV, θα είναι χρήσιμη για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο. Η πρόληψη του HIV είναι πολύ φθηνότερη από την προσπάθεια θεραπείας ήδη μολυσμένων ασθενών».

— Γιατρός Edward Liu, λοιμωξιολόγος

Συνεχής ανάγκη για νέες θεραπείες για τον HIV

Ο γιατρός Χο είπε ότι ελλείψει αποτελεσματικού εμβολίου κατά του HIV, χρειάζονται ακόμα νέες θεραπείες για τον HIV.

«Η τρέχουσα θεραπεία για τον HIV βοηθά στη μείωση της ποσότητας του HIV στο σώμα, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία», είπε. «Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του HIV, καθιστώντας τις τρέχουσες θεραπείες αναποτελεσματικές».

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι το 10% των ενηλίκων που ξεκινούν θεραπεία για τον HIV έχουν αντίσταση σε έναν τύπο αντιρετροϊκής θεραπείας που ονομάζεται μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης (NNRTS).

Εκτός από την ανάπτυξη AIDS, τα άτομα με HIV διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις, όπως:

 • καρδιαγγειακή νόσο
 • Νεφρική Νόσος
 • φυματίωση
 • κρυπτοκοκκίαση
 • χρόνια πνευμονία
 • λέμφωμα
 • άνοια
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Το RNA θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τη μόλυνση από τον ιό HIV

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν αυτό το νέο νανοφάρμακο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί κολπικά.

«Ο ιός HIV επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες», είπε ο γιατρός Χο. «Ο λόγος μπορεί να είναι η διαφορά σε βιολογικούς παράγοντες, π.χ. η γυναικεία γεννητική οδός έχει μεγαλύτερη επιφάνεια σε σύγκριση με την ανδρική γεννητική οδό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV».

«Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο, λόγω κοινωνικο-πολιτιστικών παραγόντων, ορισμένες γυναίκες δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν τη χρήση προφυλακτικού με τους σεξουαλικούς τους συντρόφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV», συνέχισε.

«Με την ανάπτυξη ενός κολπικού προϊόντος, θα παρέχουμε στις γυναίκες μια πρόσθετη επιλογή για να προστατευτούν».

Ο γιατρός Χο είπε ότι η ερευνητική του ομάδα διερευνά επίσης νέες τεχνολογίες που μπορούν να προστατεύσουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες από τη μόλυνση από τον ιό HIV.

«Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν περαιτέρω βελτιστοποίηση αυτής της τεχνολογίας για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της στην προστασία από τη μόλυνση από τον ιό HIV», είπε ο γιατρός Χο. «Μπορεί να αλλάξουμε την ποσότητα του siRNA που παρέχεται ή να αλλάξουμε τη σύνθεση του νανοφορέα για να βελτιώσουμε την πρόσληψή του στα κύτταρα-στόχους».

Ο γιατρός Liu συμφώνησε ότι ένα κολπικό φάρμακο θα μπορούσε να επιτρέψει στις γυναίκες να έχουν περισσότερο έλεγχο της υγείας τους.

«Ως ασκούμενος ιατρός, θα ήθελα να δω ποιες είναι οι παρενέργειες αυτών των νανοφαρμάκων και πόσο αποτελεσματικές είναι στον γενικό πληθυσμό στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV», είπε ο γιατρός Liu.


Πηγή πληροφοριών: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168365923008271?dgcid=author

Μάθετε περισσότερα

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss