Επισκόπηση της Χειρουργικής Αρτηριοφλεβικής Δυσπλασίας (AVM).

Τρεις τύποι χειρουργικής επέμβασης μπορούν να αφαιρέσουν ή να μειώσουν μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία, ένα κουβάρι αιμοφόρων αγγείων που εμποδίζουν τη ροή του αίματος.

Μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM) είναι μια σπάνια, μη καρκινική εμπλοκή αιμοφόρων αγγείων που εμποδίζει το αίμα να ρέει μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών σας.

Αντί το αίμα να ρέει από τις αρτηρίες σας μέσω των τριχοειδών αγγείων στις φλέβες σας, ένα AVM αναγκάζει το αίμα να ρέει απευθείας από τις αρτηρίες στις φλέβες. Τα τριχοειδή σας αγγεία δεν είναι σε θέση να διανείμουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να τα βλάψει.

Το υπερβολικό αίμα που κυκλοφορεί σε ένα AVM μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, ειδικά για νεαρούς ενήλικες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλικό, ή μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Ένα AVM μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα σας. Τα AVM στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά λόγω του κινδύνου αιμορραγίας. Γιατί μόνο περίπου 12% από τα AVM έχουν συμπτώματα, πολλά ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εξετάσεων απεικόνισης εγκεφάλου για μια άλλη πάθηση.

ο συνήθης θεραπεία για τα περισσότερα AVM είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους ή τη μείωση του μεγέθους τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τους τύπους χειρουργικής επέμβασης για ένα AVM και τι να περιμένετε για κάθε τύπο.

Σκοπός χειρουργικής επέμβασης AVM

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης AVM είναι να αποτρέψει την πιθανότητα αιμορραγίας αφαιρώντας ή μειώνοντας τα μπερδεμένα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει κανονικά μέσα από τα τριχοειδή σας.

Τύποι χειρουργικής επέμβασης AVM

Οι ακόλουθοι τρεις τύποι χειρουργικής επέμβασης μπορούν να θεραπεύσουν τα AVM. Ο γιατρός καθορίζει την καλύτερη επιλογή με βάση παράγοντες όπως:

 • το μέγεθος του AVM
 • η τοποθεσία του
 • αν έχει σπάσει
 • την ηλικία και τη γενική υγεία σας

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική χρησιμοποιεί εστιασμένες δέσμες ακτινοβολίας για να πυκνώσει και να κλείσει τα αιμοφόρα αγγεία του AVM χωρίς να καταστρέφει τον υγιή ιστό.

Είναι η λιγότερο επεμβατική χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ενός AVM. Δεν απαιτεί τομή. Αυτή η ανώδυνη διαδικασία χρησιμοποιεί εξελιγμένο εξοπλισμό όπως Gamma Knife ή CyberKnife.

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για AVM που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν ή παράλληλα με χειρουργική αφαίρεση ή ενδαγγειακό εμβολισμό.

Ενδαγγειακός εμβολισμός

Αυτός ο λιγότερο επεμβατικός τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για AVM που μπορούν να προσεγγιστούν με έναν καθετήρα, ο οποίος είναι ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας.

Ένας χειρουργός εισάγει τον καθετήρα σε μια αρτηρία, τον οδηγεί στο AVM και εγχέει υλικά που εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς το AVM.

Χειρουργική αφαίρεση (εκτομή)

Η χειρουργική αφαίρεση ή η εκτομή είναι ο μόνος τύπος χειρουργικής επέμβασης που αφαιρεί πλήρως το AVM. Είναι ο πιο επεμβατικός και πιο επικίνδυνος τύπος. Οι γιατροί γενικά το συνιστούν μόνο για ένα AVM που έχει υποστεί ρήξη ή έχει μεγάλες πιθανότητες να σπάσει.

Για να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, ένας γιατρός μπορεί πρώτα να χρησιμοποιήσει ενδαγγειακό εμβολισμό ή ακτινοχειρουργική για να συρρικνώσει το AVM, καθιστώντας ασφαλέστερη την αφαίρεσή του.

Παρενέργειες και κίνδυνοι χειρουργικής επέμβασης AVM

Όλοι οι τύποι χειρουργικής επέμβασης AVM μπορεί να έχουν τις ακόλουθες παρενέργειες και κινδύνους:

 • πονοκέφαλο
 • ναυτία
 • κούραση
 • μόλυνση
 • εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτική κρίση

 • βλάβη της αρτηρίας

Αιμορραγία στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια 24 ωρών μετά την επέμβαση AVM. Σύμφωνα με Έρευνα 2021από 214 επεμβάσεις AVM, δύο περιπτώσεις αιμορραγίας ξεκίνησαν τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Επιπλέον, κάθε τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να έχει πρόσθετα αποτελέσματα:

 • Ακτινοχειρουργική:
  • μώλωπες, ευαισθησία ή προσωρινή απώλεια μαλλιών όταν μια μεταλλική πλάκα ήταν κολλημένη στο τριχωτό της κεφαλής σας
  • πρήξιμο στην θεραπευμένη περιοχή
  • τρυφερότητα
 • Ενδαγγειακός εμβολισμός:
  • συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό, όπως αδυναμία στο ένα χέρι ή το πόδι
 • Χειρουργική αφαίρεση:
  • πόνος, μούδιασμα ή κνησμός γύρω από την τομή
  • πρήξιμο ή μώλωπες γύρω από τα μάτια σας

Ποσοστό επιβίωσης από χειρουργική επέμβαση AVM

Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα για χειρουργική επέμβαση AVM κυμαίνονται από 10% για μικρότερα AVM έως περισσότερο από 30% για μεγαλύτερα, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2023.

Εκτός από το μέγεθος του AVM, παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό επιβίωσης περιλαμβάνουν τη θέση του και την ηλικία σας.

Επεμβάσεις χειρουργικής AVM

Οι τρεις τύποι χειρουργικής AVM κυμαίνονται από την ακτινοχειρουργική, η οποία είναι μη επεμβατική, έως την εκτομή, που είναι ο πιο επεμβατικός τύπος.

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική επέμβαση

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία δύο ή τρεις φορές σε διάστημα μερικών μηνών.

Τα βήματα είναι γενικά τα εξής:

 1. Σας χορηγούνται φάρμακα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε. Ένας γιατρός χορηγεί ενέσεις που μουδιάζουν το τριχωτό της κεφαλής σας και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μικρές καρφίτσες για να στερεώσει ένα κυκλικό μεταλλικό πλαίσιο στο τριχωτό της κεφαλής σας.
 2. Για να εντοπίσει την ακριβή θέση του AVM, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.
 3. Καθώς ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι, ο γιατρός τοποθετεί ένα κράνος με μικρές τρύπες πάνω από το μεταλλικό πλαίσιο στο τριχωτό της κεφαλής σας. Στη συνέχεια, το τραπέζι μετακινείται μέσα σε ένα μηχάνημα που εκπέμπει ακτινοβολία μέσω των οπών του κράνους.
 4. Αφού παραδοθεί η ακτινοβολία, το τραπέζι ολισθαίνει έξω από το μηχάνημα. Το κράνος και το μεταλλικό πλαίσιο αφαιρούνται από το τριχωτό της κεφαλής σας.
 5. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας παρακολουθεί για λίγο για να διασφαλίσει ότι αναρρώνετε κανονικά.

Διαδικασία ενδαγγειακού εμβολισμού

Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ κοιμάστε με γενική αναισθησία ή μπορεί να παραμείνετε ξύπνιοι και να λάβετε φάρμακα για να σας χαλαρώσουν. Μπορεί να χρειαστούν 3-8 ώρες.

Τα βήματα είναι γενικά τα εξής:

 1. Ένας γιατρός κάνει μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό σας και εισάγει έναν καθετήρα σε μια αρτηρία. Βλέποντας ακτινογραφία, ο γιατρός καθοδηγεί τον καθετήρα σε μια αρτηρία που παρέχει αίμα στο AVM.
 2. Στη συνέχεια, ο γιατρός εγχέει εμβολιστικά υλικά, όπως μικρά σωματίδια, μια ουσία που μοιάζει με κόλλα ή μεταλλικά πηνία ή βύσματα, στην αρτηρία για να τη σκληρύνει και να εμποδίσει τη ροή του αίματος.
 3. Στη συνέχεια ο γιατρός αφαιρεί τον καθετήρα και ράβει την τομή.

Μια παρόμοια διαδικασία που ονομάζεται σκληροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των AVM. Χρησιμοποιεί επίσης καθετήρα, αλλά σε αντίθεση με τον ενδαγγειακό εμβολισμό που εμποδίζει τη ροή του αίματος με εγχυόμενα υλικά, η σκληροθεραπεία εγχέει σκληρυντικό. Αυτό το φάρμακο καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία του AVM.

Διαδικασία εκτομής

Για μια διαδικασία εκτομής, χρησιμοποιείται γενική αναισθησία, έτσι ώστε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τα βήματα είναι γενικά τα εξής:

 1. Ένας νευροχειρουργός κάνει μια τομή στο τριχωτό της κεφαλής σας, αφαιρεί ένα μικρό μέρος του κρανίου σας και, χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο, εξετάζει προσεκτικά τα αιμοφόρα αγγεία στο AVM.
 2. Με μικροσκοπικά όργανα, ο νευροχειρουργός διαχωρίζει και αφαιρεί το AVM, προσέχοντας να μην καταστρέψει καμία δομή γύρω του.
 3. Μόλις ο εξοπλισμός απεικόνισης δείξει ότι το AVM έχει αφαιρεθεί πλήρως, ο νευροχειρουργός επανασυνδέει το οστό στο κρανίο σας και ράβει την τομή.
 4. Όταν ξυπνάτε, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης συνομιλεί μαζί σας για να βεβαιωθεί ότι μπορείτε να κατανοήσετε και να ανταποκριθείτε.

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση AVM

Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε και ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε την ημέρα της επέμβασης.

Συνήθως θα σας ζητηθεί να μην φάτε ή πιείτε τίποτα για 8 ώρες πριν από τη χειρουργική αφαίρεση ή τον ενδαγγειακό εμβολισμό.

Πριν από τη χειρουργική αφαίρεση ενός AVM, οι τρίχες γύρω από το σημείο της τομής ξυρίζονται και το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρίζεται. Για ακτινοθεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σαμπουάν πριν από τη διαδικασία. Μην χρησιμοποιείτε λακ ή τζελ.

Για ενδαγγειακό εμβολισμό και ακτινοθεραπεία, φοράτε άνετα, φαρδιά ρούχα.

Για ακτινοθεραπεία, μην φοράτε:

 • φακοί επαφής
 • Γυαλιά
 • οδοντοστοιχίες
 • κοσμήματα
 • μακιγιάζ
 • βερνίκι νυχιών
 • μία περούκα

AVM χειρουργική αποκατάσταση

Η ανάρρωση εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης AVM.

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του AVM που δεν έχει επιπλοκές, πιθανότατα θα μείνετε στο νοσοκομείο για 4-6 ημέρες και θα περάσετε τουλάχιστον την πρώτη μέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Εάν εμφανιστεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε περισσότερο στο νοσοκομείο.

Μετά από έναν ενδαγγειακό εμβολισμό, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στη ΜΕΘ για 1 ημέρα ή περισσότερο εάν εμφανιστεί αιμορραγία.

Συνήθως μπορείτε να πάτε σπίτι μετά την ακτινοχειρουργική, αλλά σκοπεύετε να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει από και προς το ραντεβού σας. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ακτινοχειρουργικής μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία.

Χρόνος αποκατάστασης της επέμβασης AVM

Συνήθως μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες 4-6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική αφαίρεση ενός AVM. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες για την πλήρη αποκατάσταση.

Μετά από ενδαγγειακό εμβολισμό ή ακτινοχειρουργική, μπορείτε γενικά να συνεχίσετε τις κανονικές δραστηριότητές σας την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χειρουργική επέμβαση AVM;

Σε ένα μικρό Μελέτη 2021 με 44 άτομα των οποίων τα AVM αφαιρέθηκαν χειρουργικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 88% από αυτούς είχαν καλή έκβαση 3 μήνες αργότερα.

Πέντε άτομα παρουσίασαν μέτρια αναπηρία που σχετίζεται με αιμορραγία. Ένα άτομο παρουσίασε σοβαρή αναπηρία.

Σύμφωνα με α κριτική 2022 από 36 μελέτες που περιελάμβαναν 2.108 άτομα που είχαν ενδαγγειακό εμβολισμό, το 80% παρουσίασε εξάλειψη (καταστροφή) των AVM τους, κατά μέσο όρο.

Μπορεί να χρειαστούν περίπου 3 χρόνια για να καταστραφεί πλήρως ένα AVM με ακτινοχειρουργική. Περίπου το 70–80% των AVM καταστρέφονται κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

Κόστος χειρουργικής επέμβασης AVM

Αν και δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το κόστος θεραπείας για AVM, α μελέτη 2019 με 140 άτομα με AVM που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από το 2012–2015 βρήκαν το ακόλουθο μέσο κόστος:

 • Χειρουργική αφαίρεση: 74.540 $
 • Χειρουργική αφαίρεση με ενδαγγειακό εμβολισμό: 91.948 $
 • Ακτινοθεραπεία: 20.917 $

Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν το κόστος, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του AVM και του εάν έχει υποστεί ρήξη.

Η ασφάλιση υγείας και τα προγράμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ενδέχεται να καλύψουν μέρος του κόστους της χειρουργικής επέμβασης AVM. Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας φορέα για πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση AVM

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χειρουργική AVM.

Πόσο σοβαρή είναι η επέμβαση AVM;

Εξετάζεται η χειρουργική αφαίρεση ενός AVM υψηλού κινδύνου λόγω της θέσης του στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη και την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών.

Ο ενδαγγειακός εμβολισμός και η ακτινοθεραπεία είναι λιγότερο επεμβατικές και έχουν λιγότερους κινδύνους.

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός AVM;

Είναι δυνατό να ζεις με ένα AVM. Ωστόσο, η αιμορραγία προκαλεί προσωρινή ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη στο 20-30% των περιπτώσεων και θάνατο στο 10-15% των περιπτώσεων, σύμφωνα με το Brain Aneurysm Foundation.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής του AVM;

Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με AVM εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ρήξη, το μέγεθος και η θέση του, η ηλικία του ατόμου και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Πάρε μακριά

Ο μόνος τρόπος για την πλήρη αφαίρεση ενός AVM είναι μέσω της εκτομής, αλλά είναι μια χειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου. Οι γιατροί συνήθως το συνιστούν μόνο για AVM που έχουν υποστεί ρήξη ή έχουν τη δυνατότητα να υποστούν ρήξη.

Λιγότερο επεμβατικές επεμβάσεις είναι ο ενδαγγειακός εμβολισμός και η ακτινοχειρουργική. Και τα δύο μειώνουν το μέγεθος του AVM και μπορεί να το εξαφανίσουν με την πάροδο του χρόνου.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την χειρουργική επέμβαση που είναι η καλύτερη για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss