Επισκόπηση Ανοικτής Αγγειακής Ανασυγκρότησης

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής αγγειακής αποκατάστασης εάν έχετε κατεστραμμένο ή φραγμένο αιμοφόρο αγγείο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εκλεκτική ή επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Η ανοιχτή αγγειακή ανακατασκευή περιλαμβάνει τη χρήση μοσχεύματος για την αποκατάσταση της ροής του αίματος μέσω ενός από τα αιμοφόρα αγγεία σας.

«Ανοικτή» σημαίνει ότι η διαδικασία εκτελείται μέσω μεγάλης τομής. Οι ενδαγγειακές επεμβάσεις εκτελούνται με ένα λεπτό σωλήνα που εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανοιχτή αγγειακή ανακατασκευή, συμπεριλαμβανομένου του πώς και γιατί εκτελείται.

Είναι η ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση;

Ναι, η ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση. Γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, επομένως θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ως επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή ως εκλεκτική χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών στο μέλλον.

Σκοπός ανοιχτής αγγειακής ανακατασκευής

Ο σκοπός της ανοιχτής αγγειακής ανακατασκευής είναι η επιδιόρθωση ενός αιμοφόρου αγγείου που είναι:

 • σκάρτος
 • διογκωμένο και αδύναμο (ανεύρυσμα)
 • μπλοκαριστεί

Η πιο κοινή αιτία ενός φραγμένου αιμοφόρου αγγείου είναι η αθηροσκλήρωση ή η συσσώρευση πλάκας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία σας. Είναι η υποκείμενη αιτία θανάτου σε περίπου Ήμισυ των ανθρώπων στις δυτικές χώρες.

Άλλες αιτίες μπλοκαρίσματος περιλαμβάνουν:

 • θρόμβοι αίματος
 • τραυματικό τραυματισμό
 • όγκους

Μπορεί επίσης να απαιτηθεί αγγειακή ανακατασκευή ως μέρος μιας πιο περίπλοκης χειρουργικής επέμβασης. Για παράδειγμα, είναι χρησιμοποιείται μαζί με παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή για τη θεραπεία ορισμένων ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος.

Κίνδυνοι και επιπλοκές ανοιχτής αγγειακής ανακατασκευής

Η ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία. Οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως ποιο μέρος του σώματός σας θεραπεύεται και τη γενική σας υγεία.

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • λοιμώξεις στο στήθος, ειδικά σε άτομα που καπνίζουν

 • θρόμβοι αίματος
 • σοβαρή αιμορραγία
 • μόλυνση του τραύματος
 • μόλυνση μοσχεύματος
 • διαρρέει υγρό από την πληγή σας
 • στυτικά προβλήματα
 • απώλεια της παροχής αίματος στα άκρα ή τα όργανά σας
 • ρήξη ανευρύσματος
 • καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιακές επιπλοκές
 • νεφρική ανεπάρκεια
 • θάνατο λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζεται ή άλλων επιπλοκών

Πόσο αποτελεσματική είναι η ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση;

Η ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση μπορεί να είναι σωτήρια ως επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ως εκλεκτική διαδικασία, μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά μεγάλα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως:

 • ρήξη ανευρύσματος
 • Εγκεφαλικό
 • έμφραγμα

Τα ποσοστά επιτυχίας της αγγειακής ανακατασκευής είναι υψηλά. Για παράδειγμα, περίπου το 96% των ανθρώπων κάνουν πλήρη ανάρρωση μετά την αποκατάσταση της κοιλιακής αορτής για ένα ανεύρυσμα.

Ανοικτή αγγειοχειρουργική έναντι ενδαγγειακής χειρουργικής

Οι ενδαγγειακές επεμβάσεις γενικά προτιμώνται από την ανοιχτή αποκατάσταση, καθώς σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών.

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές συνέκριναν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα 881 ατόμων που έλαβαν είτε ενδαγγειακή αποκατάσταση είτε ανοιχτή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

 • Περίπου το 68% των ατόμων στην ομάδα της ενδαγγειακής αποκατάστασης και το 70% στην ομάδα της ανοιχτής χειρουργικής πέθαναν κατά τη διάρκεια της 14χρονης περιόδου μελέτης.
 • Η συνολική επιβίωση φάνηκε να είναι καλύτερη κατά τα πρώτα 4 χρόνια με την ενδαγγειακή αποκατάσταση.
 • Η επιβίωση ήταν υψηλότερη στην ομάδα ανοιχτής επισκευής μεταξύ 4 και 8 ετών.
 • Η επιβίωση ήταν και πάλι υψηλότερη στην ομάδα της ενδαγγειακής αποκατάστασης μετά το 8ο έτος.
 • Η διαφορά στο ποσοστό επιβίωσης σε καθεμία από αυτές τις περιόδους δεν έφτασε σε στατιστική σημασία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ τα άτομα που υποβλήθηκαν σε αυτές τις επεμβάσεις ήταν γενικά σε προχωρημένη ηλικία και είχαν άλλες ασθένειες που συνέβαλαν σε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, όσοι υποβλήθηκαν σε ενδαγγειακή χειρουργική είχαν καλύτερα αποτελέσματα τα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση.

Ανοικτή διαδικασία αγγειακής αποκατάστασης

Ακολουθεί μια ματιά στο τι μπορείτε να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία σας.

Πριν από τη διαδικασία

Δεν θα μπορείτε να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τη διαδικασία σας.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι επαγγελματίες υγείας χορηγούν αναισθησία μέσω φλέβας. Μπορεί επίσης να σας κάνουν μια επισκληρίδιο στην πλάτη σας για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τον πόνο. Οι επαγγελματίες υγείας εισάγουν επίσης έναν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη σας και τοποθετούν ένα σωλήνα στο στομάχι σας μέσω της μύτης σας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τι να περιμένετε από τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής:

 1. Ο χειρουργός σας κάνει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά σας και πιθανώς άλλη μία ή δύο στη βουβωνική χώρα σας.
 2. Προσεγγίζουν το εξασθενημένο τμήμα της αορτής σας που έχει το ανεύρυσμα.
 3. Το κατεστραμμένο τμήμα της αορτής σας αντικαθίσταται με ένα μόσχευμα κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό ή, σπάνια, από ένα από τα άλλα αιμοφόρα αγγεία σας.
 4. Ο χειρουργός σας κλείνει τις πληγές σας με ράμματα ή μεταλλικά κλιπ.

Μετά τη διαδικασία

Μετά τη διαδικασία, θα μεταφερθείτε σε αίθουσα ανάνηψης. Πιθανότατα θα βρίσκεστε σε αναπνευστικό μηχάνημα μετά την επέμβαση, αλλά θα σας βγάλουν το συντομότερο δυνατό.

Οι επαγγελματίες υγείας θα σας δώσουν υγρά μέσω ενδοφλέβιας ενδοφλέβιας εμβέλειας έως ότου το έντερο σας αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Μπορεί να λάβετε αναλγητικά μέσω της επισκληρίδιου. Πιθανότατα θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 7 ημέρες.

Προετοιμασία για ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση

Εάν η χειρουργική σας επέμβαση είναι προαιρετική, εσείς και η χειρουργική σας ομάδα θα έχετε μια συνάντηση προεκτίμησης για να ελέγξετε τη συνολική σας υγεία. Η ομάδα φροντίδας σας είναι πιθανό να παραγγείλει αξονικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις για να προσδιορίσει πού βρίσκεται η απόφραξη ή το ανεύρυσμα σας.

Γενικά συνιστάται να κόψετε το κάπνισμα πριν από τη διαδικασία για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης στο στήθος και να βελτιώσετε την ανάρρωσή σας. Η διακοπή μπορεί να είναι δύσκολη, γι’ αυτό συνιστάται να συνεργαστείτε με την ομάδα φροντίδας σας. Μπορούν να δημιουργήσουν ένα σχέδιο διακοπής που λειτουργεί για εσάς.

Ανάρρωση από την ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι για πολλές εβδομάδες μετά τη διαδικασία σας. Είναι γενικά καλή ιδέα να αποφεύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα για περίπου 6 εβδομάδες. Μπορείτε να ξεκινήσετε την οδήγηση όταν μπορείτε να κάνετε μια επείγουσα στάση χωρίς πόνο, συνήθως μετά από περίπου 3-4 εβδομάδες.

Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από περίπου 6-12 εβδομάδες, ανάλογα με τη δουλειά σας.

Πόσο κοστίζει η αποκατάσταση ανοιχτών αγγείων;

Το κόστος της διαδικασίας σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η έκταση της διαδικασίας και η γεωγραφική σας τοποθεσία.

Για παράδειγμα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός FAIR Health εκτιμά ότι το 80% των διαδικασιών στη Βοστώνη για την επιδιόρθωση μιας αορτής με μόσχευμα είναι λιγότερες από 9.060 $, με το κόστος της αναισθησίας να φτάνει δυνητικά άλλα 3.141 $.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκτιμά ότι το 80% των επεμβάσεων στη Μοντάνα Σίτι της Μοντάνα είναι λιγότερες από 5.699 $, με την αναισθησία να προσθέτει άλλα 2.742 $.

Πολλοί πάροχοι ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου του Medicare καλύπτουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εάν χρειάζεστε επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή εάν κριθεί ιατρικά απαραίτητο. Εάν η ασφάλιση υγείας σας καλύπτει την επείγουσα περίθαλψη, δεν μπορείτε να χρεωθείτε περισσότερο από την τιμή εντός δικτύου.

Μάθετε περισσότερα για το τι καλύπτει η Medicare σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πάρε μακριά

Η ανοιχτή αγγειακή ανακατασκευή είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ενός φραγμένου ή κατεστραμμένου αιμοφόρου αγγείου. Συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση συνθετικού υλικού για την επισκευή του άρρωστου ή κατεστραμμένου αγγείου.

Η ανοιχτή αγγειακή αποκατάσταση είναι μια σημαντική διαδικασία. Η χειρουργική σας ομάδα μπορεί να σας δώσει την καλύτερη ιδέα για το πώς να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία σας και πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss