Δωρεά Hep C και Plasma: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ακόμη και μετά την εκκαθάριση των συμπτωμάτων, τα αντισώματα της ηπατίτιδας C παραμένουν στο αίμα σας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο μόλυνσης για όσους λαμβάνουν δωρεές αίματος ή πλάσματος.

Η ηπατίτιδα C εμφανίζεται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια που μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από ένα μήνα ή δύο έως αρκετά χρόνια.

Συνήθως, η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με αίμα που περιέχει τον ιό — όπως η κοινή χρήση βελόνων ή ακόμη και διαγνωστικών υλικών παρακολούθησης (όπως συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης αίματος), κατά τη γέννηση, όταν κάνετε τατουάζ ενώ χρησιμοποιείτε μη αποστειρωμένο εξοπλισμό και, λιγότερο συχνά, μέσω σεξουαλικής επαφής .

Ενώ η λοίμωξη μπορεί να εξαφανιστεί, είναι πιθανό να εμφανιστεί μια εκ νέου μόλυνση. Αλλά εάν έχετε λάβει διάγνωση ηπατίτιδας C, μια κοινή ερώτηση είναι εάν μπορείτε να δώσετε αίμα ή πλάσμα.

Μπορείτε να δωρίσετε πλάσμα εάν έχετε ηπατίτιδα C;

Όχι. Εάν είχατε ποτέ ηπατίτιδα C — ακόμα κι αν δεν έχετε πλέον ενεργή λοίμωξη — δεν δικαιούστε να δωρίσετε αίμα ή πλάσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, τα άτομα που έχουν βγει θετικά για αντισώματα ηπατίτιδας C σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμη και αν ήταν ασυμπτωματικά ενώ είχαν την ενεργό λοίμωξη, δεν είναι πλέον επιλέξιμοι να δώσουν αίμα ή πλάσμα. Αντ ‘αυτού, εξετάστε το ενδεχόμενο να διοργανώσετε μια αιμοδοσία ή να εργαστείτε εθελοντικά σε ένα τοπικό κέντρο αιμοδοσίας για να παρέχετε υποστήριξη.

Θα είστε πάντα θετικοί για ηπατίτιδα C;

Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)ακόμη και άτομα που δεν παρουσιάζουν πλέον ενεργή λοίμωξη εξακολουθούν να είναι θετικά για αντισώματα ηπατίτιδας C.

Πώς ελέγχουν τα κέντρα πλάσματος για ηπατίτιδα C;

Τα κέντρα αίματος και πλάσματος χρησιμοποιούν διάφορες δοκιμές για τον έλεγχο για παθογόνα που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης για τους λήπτες της αιμοδοσίας.

Υπάρχουν δύο κύριες δοκιμές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας για τον έλεγχο για HCV:

  • Δοκιμή αντισωμάτων HCV: Αυτή η εξέταση, που μερικές φορές ονομάζεται αντι-HCV τεστ, ανιχνεύει την παρουσία αντισωμάτων HCV. Όταν βιώνετε έκθεση στον ιό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί αντισώματα που τον στοχεύουν. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι έχετε βιώσει κάποια στιγμή έκθεση στον ιό. Συνήθως, το τεστ είναι το πρώτο που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας.
  • Δοκιμή νουκλεϊκού οξέος: Αυτό το τεστ βοηθά στην επιβεβαίωση της ηπατίτιδας Β ανιχνεύοντας ιικά σωματίδια. Οι επαγγελματίες υγείας το εκτελούν όταν το πρώτο τεστ ανιχνεύσει αντισώματα.

Εάν και τα δύο τεστ είναι θετικά, δεν μπορείτε να δωρίσετε πλάσμα.

Εάν η δοκιμή αντισωμάτων σας είναι θετική και τα αποτελέσματα NAT είναι αρνητικά, μπορείτε να υποβληθείτε σε μια τρίτη εξέταση για την ανίχνευση HCV RNA. Εάν τα αποτελέσματα αυτής της τρίτης εξέτασης είναι αρνητικά, μπορεί να υποβληθείτε σε πρόσθετη εξέταση αντισωμάτων.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα του τεστ;

Εάν δεν έχετε ηπατίτιδα C αλλά είστε θετικός για αντισώματα, μπορεί να αναρωτηθείτε εάν αυτό είναι ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα που μπορείτε να αμφισβητήσετε. Λάβετε υπόψη ότι τα κέντρα δωρεάς πλάσματος ελέγχουν για έκθεση και όχι για ενεργή μόλυνση.

Τα τεστ Anti-HCV ανιχνεύουν μόνο αντισώματα. Τα αντισώματα μπορεί να προέρχονται από προηγούμενη έκθεση ή λοίμωξη που το σώμα σας έχει καθαρίσει. Εάν είχατε ποτέ έκθεση στον ιό ή είχατε ηπατίτιδα C, μπορείτε συνήθως να συνεχίσετε να είστε θετικοί για αντισώματα.

Μερικές φορές, το τεστ anti-HCV μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα από διαφορετική λοίμωξη. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που τα κέντρα πλάσματος και αίματος χρησιμοποιούν πολλαπλές εξετάσεις για τον έλεγχο του αίματος του δότη.

Και πάλι, ακόμα κι αν δεν έχετε ενεργή λοίμωξη, η παρουσία αντισωμάτων HCV σας αποκλείει από τη δωρεά πλάσματος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των τεστ και την ηπατίτιδα C.

Πάρε μακριά

Εάν είχατε ποτέ ηπατίτιδα C, δεν δικαιούστε να δώσετε αίμα ή πλάσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα σας συνήθως περιέχει αντισώματα HCV, ακόμα κι αν το σώμα σας καθαρίσει τη μόλυνση και δεν έχετε συμπτώματα. Μετά από ένα θετικό τεστ αντισωμάτων, μπορεί να υποβληθείτε σε πρόσθετη εξέταση για να προσδιορίσετε εάν έχετε ενεργή λοίμωξη.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss