Γνωρίζουν οι γιατροί πώς να μιλήσουν στους Ασιάτες Αμερικανούς σχετικά με το NSCLC;

Οι Ασιάτες Αμερικανοί που έχουν διαγνωστεί με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) αντιμετωπίζουν πραγματικές προκλήσεις όσον αφορά τη λήψη περίθαλψης. Μια σειρά από παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν την ανισότητα.

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στους πνεύμονες της επένδυσης των αεραγωγών αναπτύσσονται ασυνήθιστα ή ανεξέλεγκτα. Το ΜΜΚΠ είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου του πνεύμονα, που αποτελεί 80–85% των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν το κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα συνεχίζει να μειώνεται καθώς οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα ή δεν ξεκινούν καθόλου.

Οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα συνεχίζουν επίσης να μειώνονται, καθώς οι ερευνητές κάνουν σημαντικές εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Έρευνα για το NSCLC σε Ασιάτες Αμερικανούς και Νησιώτες του Ειρηνικού

Οι Ασιάτες Αμερικανοί και οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού (AAPI) αντιπροσωπεύουν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δημογραφικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ασιάτες Αμερικανοί είναι επίσης οι μόνες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναφέρουν τον καρκίνο – όχι τις καρδιακές παθήσεις – ως την κύρια αιτία θανάτου και στις δύο άνδρες και γυναίκες.

Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, οι στατιστικές δείχνουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ ορισμένων ομάδων της Ασιατικής Αμερικής σε σύγκριση με τους λευκούς Αμερικανούς και με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

ΕΙΔΙΚΑ:

 • Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο για τους Ασιάτες άνδρες.
 • Μεταξύ όλων των ασιατικών υποομάδων, οι Βιετναμέζοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι Κινέζοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα.
 • Οι Ασιάτες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα σε μεταγενέστερο στάδιο σε σύγκριση με τους λευκούς.
 • Οι Ασιάτες είναι λιγότερο πιθανό από τους λευκούς να λάβουν θεραπεία ή να έχουν καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Κάπνισμα εναντίον γενετικής

Κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε και το πόσο καιρό καπνίζετε.

Ωστόσο, οι Ασιάτισσες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ έχουν α μεγαλύτερο κίνδυνο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τις γυναίκες άλλων εθνοτήτων.

Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με τη γενετική. Τα άτομα ασιατικής καταγωγής έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΜΜΚΠ που προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο EGFR σε σύγκριση με άλλες φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες.

Ωστόσο, πολλοί Ασιάτες Αμερικανοί μπορεί να μην γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και συχνά δεν υποβάλλονται σε έλεγχο για να κολλήσουν έγκαιρα τον καρκίνο.

Πολιτιστική επίδραση

Οι Ασιάτες Αμερικανοί που έχουν διαγνωστεί με ΜΜΚΠ αντιμετωπίζουν πραγματικές προκλήσεις όσον αφορά τη λήψη περίθαλψης. Ερευνα υποδηλώνει ότι μια σειρά από παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτήν την ανισότητα μεταξύ των Ασιατικών Αμερικανών, όπως:

 • σπάνιες ιατρικές επισκέψεις
 • γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια
 • έλλειψη ασφάλισης υγείας
 • έλλειψη γνώσης του αμερικανικού συστήματος υγείας
 • υψηλότερος επιπολασμός των κάπνισμαιδιαίτερα στους Κινέζους μετανάστες
 • χαμηλή χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος και άλλων υπηρεσιών

Οι μετανάστες πρώτης γενιάς είναι οι πιο μειονεκτούντες λόγω γλωσσικών και πολιτιστικών φραγμών και παιδείας υγείας σε σύγκριση με τους Ασιάτες που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Binh Luu, Ανώτερος Συντονιστής Έρευνας για την Κοινότητα Χωρίς Καπνό, μια σειρά προγραμμάτων στο NYU Langone Health, και ο Yi-Ling Tan, MPH, Διευθυντής Προγράμματος στο Κέντρο για τη Μελέτη της Ασιατικής Αμερικάνικης Υγείας στο NYU, εξήγησαν: «Πρώτα- Η γενιά των Ασιατικών Αμερικανών τείνουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια επικοινωνίας και γλώσσας όταν βλέπουν παρόχους. νιώθουν πιο άνετα όταν βλέπουν έναν γιατρό που μιλά τη γλώσσα τους».

Οι Ασιάτες Αμερικανοί πρώτης γενιάς «τείνουν επίσης να βλέπουν τους παρόχους ως αυθεντίες και δεν αμφισβητούν την κρίση τους ούτε κάνουν ερωτήσεις». Οι Luu και Tan είπαν στο Healthline, «Ως παιδιά πρώτης γενιάς Ασιατοαμερικανών, εμείς ή άλλα μέλη της οικογένειας είμαστε συχνά αυτοί που παρέχουν γλωσσική υποστήριξη και υποστήριξη ασθενών στο ιατρείο».

Οι Ασιοαμερικανοί δεύτερης και τρίτης γενιάς, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν αγγλόφωνη ικανότητα, υψηλότερο αλφαβητισμό υγείας και είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να κάνουν τη δική τους έρευνα στο διαδίκτυο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι σε σύγκριση με άλλες φυλές, οι Ασιάτες Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα σε απομακρυσμένο στάδιο της νόσου. Μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου τους.

Οι Luu και Tan έγραψαν: «Ως ομάδα, οι Ασιάτες Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ανισότητες στην υγεία του καρκίνου σε ολόκληρο το συνεχές καρκίνου, που κυμαίνονται από την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση, τη θεραπεία έως την επιβίωση. Μεταξύ των υποομάδων της Ασίας, για παράδειγμα, οι Κινεζοαμερικανοί αναφέρουν τα χαμηλότερα επίπεδα παιδείας για την υγεία και πάνω από το ήμισυ των Κινέζων Νεοϋορκέζων κατέχουν περιορισμένη γνώση αγγλικών, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας ενός ατόμου».

Ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα, αυτοί οι φραγμοί περιλαμβάνουν:

 • μια λανθασμένη αντίληψη ότι μόνο οι βαρείς καπνιστές πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του πνεύμονα
 • έλλειψη γνώσης σχετικά με τη διευρυμένη επιλεξιμότητα και την ασφαλιστική κάλυψη για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα

Αποψη

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ένωση Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας, οι AAPI με καρκίνο του πνεύμονα αισθάνονται ότι χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση και κατανόηση των επιλογών θεραπείας.

Εδώ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας.

Για να βελτιώσουν τις προοπτικές, οι γιατροί θα πρέπει να προσαρμόσουν καλύτερα τις προσπάθειες για να διευκολύνουν την υγειονομική περίθαλψη, τους ελέγχους βιοδεικτών και να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος στους Ασιάτες Αμερικανούς.

Ερευνα προτείνει έναν καλό τρόπο για να επιτευχθεί αυτό είναι η παροχή εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών διερμηνέων και γιατρών που μπορούν να μιλήσουν σε άτομα στη μητρική τους γλώσσα. Συνιστώνται επίσης εκστρατείες ευαισθητοποίησης που είναι προσαρμοσμένες τόσο πολιτιστικά όσο και γλωσσικά και στοχεύουν σε κοινότητες με πυκνό πληθυσμό Ασιατικής Αμερικής.

Αλλά ακόμη και με παρόντες διερμηνείς, ο Λου και ο Ταν προειδοποίησαν ότι «μπορεί να είναι δύσκολο για τους παρόχους να μεταφέρουν πλήρως μια περίπλοκη διάγνωση».

Και, «ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι Ασιάτες Αμερικανοί επιζώντες από καρκίνο έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους μη Ισπανόφωνους λευκούς.

«Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση στη γλώσσα καθώς και πολιτιστικά και γλωσσικά προσαρμοσμένο υλικό», είπαν οι Luu και Tan στο Healthline.

«Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει τον ρόλο της οικογένειας όταν εργάζεται με Ασιάτες Αμερικανούς ασθενείς και να δώσει προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (CHW) έχουν επίσης αποδειχθεί ότι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία, των αποτελεσμάτων και στη βελτίωση της επικοινωνίας».

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν με:

 • εκπαίδευση των Ασιατικών Αμερικανών σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο μεταλλάξεων EGFR
 • τονίζοντας την ανάγκη για προσυμπτωματικό έλεγχο βιοδεικτών καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και για όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ
 • παροχή υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως γραμμές διακοπής καπνίσματος ευαίσθητες στη γλώσσα και επιθέματα νικοτίνης
 • συνιστώντας υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας μετά τον προληπτικό έλεγχο
 • χρησιμοποιώντας μια οικογενειακή και αυθεντική προσέγγιση στην επικοινωνία

Το Κέντρο Μελέτης της Ασιατικής Αμερικάνικης Υγείας (CSAAH) του NYU δημιούργησε επίσης έναν δίγλωσσο αγγλικό και κινεζικό ιστότοπο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και το ποιος πρέπει να τον κάνει.

Παρά την πρόοδο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία για το ΜΜΚΠ, πολλοί Ασιάτες Αμερικανοί μπορεί να μην γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και συχνά να μην υποβάλλονται σε έλεγχο. Οι Ασιάτες Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα σε απομακρυσμένο στάδιο της νόσου.

Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν δίνοντας έμφαση στη διακοπή του καπνίσματος και στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα για αυτόν τον πληθυσμό σε κοινές συνομιλίες λήψης αποφάσεων.

Οι Luu και Tan πρόσφεραν τις ακόλουθες συμβουλές: «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα σώζει ζωές. Πρέπει να περάσουμε αυτό το μήνυμα στην κοινότητα και να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα».

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss