Βοηθά η κετοδίαιτα την επιληψία;

Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει μια δίαιτα κετο για την επιληψία ως εναλλακτική επιλογή διαχείρισης. Τα πιθανά οφέλη εξαρτώνται από παράγοντες όπως ο τύπος της επιληψίας, η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρίσεων και η ηλικία.

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Αυτές οι κρίσεις συμβαίνουν λόγω μη φυσιολογικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα όπως σπασμούς, απώλεια συνείδησης και ασυνήθιστες αισθήσεις.

Η κετογονική δίαιτα, που συχνά ονομάζεται δίαιτα κετο, είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων που μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους με τους στόχους διαχείρισης βάρους και υγείας.

Μπορείτε να κάνετε δίαιτα κετο εάν έχετε επιληψία;

Η έρευνα δείχνει ότι η δίαιτα κετο μπορεί να προσφέρει οφέλη για ορισμένα άτομα με επιληψία που δεν έχουν ανταποκριθεί καλά στα παραδοσιακά φάρμακα ή έχουν δύσκολα ελεγχόμενες κρίσεις.

Ο ακριβής λόγος που η κετογονική δίαιτα βοηθά στη διαχείριση της επιληψίας δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Η δίαιτα προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα βασίζεται κυρίως σε κετονοσώματα που παράγονται από το μεταβολισμό του λίπους (διάσπαση) ως εναλλακτική πηγή ενέργειας και όχι στη γλυκόζη που προέρχεται από υδατάνθρακες.

Οι κετόνες φαίνεται να έχουν νευροπροστατευτική και αντισπασμωδικές ιδιότητεςπου μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και στη μείωση της εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο λόγος είναι ότι οι κετόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της κέτωσης μπορεί να είναι μια εναλλακτική πηγή καυσίμου για τα εγκεφαλικά κύτταρα, παρέχοντας πιο αποτελεσματική παροχή ενέργειας σε σύγκριση με τη γλυκόζη. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με επιληπτικές κρίσεις.

Επιπλέον, η δίαιτα κετο μπορεί να έχει και άλλα επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, όπως η μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και να εξισορροπήσει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών (χημικοί αγγελιοφόροι) στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιληπτικών κρίσεων συχνότητα και ένταση. Τα οφέλη της δίαιτας μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για ορισμένα φάρμακα ή να επιτρέψουν μείωση της δόσης, η οποία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Εκτός από τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων, η δίαιτα κετο μπορεί επίσης να βοηθήσει με διαχείριση βάρους, βελτιωμένο προφίλ χοληστερόλης και γλυκαιμικό έλεγχο σε ορισμένα άτομα με υπέρβαρα και διαβήτη τύπου 2.

Δεν μπορεί κάθε άτομο με επιληψία να παρουσιάσει βελτιώσεις κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας κετο.

Ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο σε μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες. Εάν έχετε επιληψία ή άλλη χρόνια πάθηση και εάν παίρνετε κάποια φάρμακα, είναι απαραίτητο να συζητήσετε τη δίαιτα κετο με έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στις διατροφικές σας επιλογές.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από μια κετο δίαιτα;

Άτομα όλων των ηλικιών με επιληψία μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση σε μια δίαιτα κετο, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν δύσκολα ελεγχόμενες κρίσεις και δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε άλλες προσεγγίσεις.

Κάποια στοιχεία προτείνει ότι τα παιδιά με ορισμένους τύπους επιληψίας, όπως οι βρεφικοί σπασμοί ή το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο.

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα κετο σε παιδιά με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα οδήγησε σε σημαντική μείωση της συχνότητας των κρίσεων. Πιστεύουν ότι η αύξηση στα κετονοσώματα και τα επίπεδα β-υδροξυβουτυρικού (BHB) μπορεί να οδηγήσει σε αντισπασμωδικό αποτέλεσμα.

Αν και η δίαιτα κετο έχει μελετηθεί ευρέως στην παιδιατρική επιληψία, αναδεικνύεται έρευνα για τα πιθανά οφέλη της για τους ενήλικες.

Αναγνωρίζεται ως εναλλακτική θεραπεία για ενήλικες με ανθεκτική επιληψία, δηλαδή όσους έχουν επιληπτικές κρίσεις που είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με α Μελέτη 2017 σε ενήλικες με εξαιρετικά ανθεκτική επιληψία (όταν οι κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως με φάρμακα), μια δίαιτα κετο μείωσε αποτελεσματικά τη συχνότητα των κρίσεων κατά 50% ή περισσότερο. Αλλά η παρακολούθηση της δίαιτας παραμένει μια σημαντική πρόκληση, με ποσοστά εγκατάλειψης περίπου 51%.

Η ίδια μελέτη δείχνει ότι η δίαιτα κετο μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας και να μειώσει την πιθανότητα συννοσηρών ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Ποιοι είναι οι κανόνες της κετο δίαιτας;

Η κύρια αρχή της κετο δίαιτας είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγιεινών λιπών, μέτριας ποσότητας πρωτεΐνης και ελάχιστης ποσότητας υδατανθράκων.

Η τυπική αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών σε μια τυπική δίαιτα κετο είναι κατά προσέγγιση:

 • 70% λιπαρά
 • 20% πρωτεΐνη
 • 10% υδατάνθρακες

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για γεύματα φιλικά προς την κετο, αν και μπορεί να χρειαστεί να ελέγξετε τις διατροφικές ετικέτες και να υπολογίσετε τα ποσοστά θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθούν μερικά γενικά παραδείγματα τροφών φιλικών προς την κετο:

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ: Σκεφτείτε να έχετε μια ομελέτα λαχανικών μαγειρεμένη σε ελαιόλαδο. Προσθέστε το σπανάκι, τα μανιτάρια και το τυρί. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μια πλευρά αβοκάντο ή να προσθέσετε μπέικον για περισσότερη γεύση.
 • Μεσημεριανό: Δοκιμάστε μια σαλάτα με διάφορα χόρτα, με σπόρους, ψητό κοτόπουλο ή σολομό. Προσθέστε κομμένο αβοκάντο, ντοματίνια και λίγο ελαιόλαδο ως υγιεινό dressing με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 • Βραδινό: Επιλέξτε tempeh, tofu, ψητή μπριζόλα ή ψημένο σολομό. Σερβίρεται με μια πλευρά από ψητά λαχανικά όπως κουνουπίδι ή μπρόκολο, μαγειρεμένα σε βούτυρο ή ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια μικρή μερίδα κρεμώδη πουρέ κουνουπιδιού ως υποκατάστατο για τον παραδοσιακό πουρέ πατάτας.

Εάν ζείτε με επιληψία ή άλλη χρόνια πάθηση, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας κετο.

Παρενέργειες της παραμονής σε δίαιτα κετο

Τα παρατεταμένα διατροφικά σχέδια όπως η δίαιτα κετο μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές παρενέργειες.

Στην περίπτωση της κετο δίαιτας, αυτά μπορεί περιλαμβάνω:

 • υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)

 • δυσκοιλιότητα
 • κοιλιακό άλγος
 • εμετός
 • αφυδάτωση
 • μια προσωρινή μείωση των επιπέδων ενέργειας

Αυτές οι παρενέργειες είναι συχνά προσωρινές και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο ή έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε πιθανές παρενέργειες μιας δίαιτας κετο για επιληψία πριν ξεκινήσετε.

Μια λέξη προσοχής

Πριν σκεφτείτε μια κετο δίαιτα για τη διαχείριση της επιληψίας, έχετε κατά νου ότι συνιστάται προσοχή:

 • Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας: Μπορούν να σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε διατροφικές επιλογές για την επιληψία, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας κετο. Συχνά απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο πριν αλλάξετε τα διατροφικά σας πρότυπα.
 • Συνέχιση της ιατρικής θεραπείας: Ενώ η δίαιτα κετο μπορεί να προσφέρει οφέλη για την επιληψία, δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία εκτός εάν συνιστάται από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας και να ακολουθείτε τις συστάσεις ενός επαγγελματία υγείας.
 • Τακτική παρακολούθηση και εξετάσεις: Μπορεί να απαιτούνται τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν την ομάδα θεραπείας σας να αξιολογήσει πώς βοηθά η δίαιτα, να εντοπίσει τυχόν πιθανές παρενέργειες και να προσαρμόσει ανάλογα το σχέδιο θεραπείας. Ένας επαγγελματίας υγείας θα συμβουλεύσει εάν απαιτούνται οποιεσδήποτε εξετάσεις.
 • Εξατομικευμένη προσέγγιση: Τα αποτελέσματα με τη δίαιτα κετο μπορεί να διαφέρουν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε στενά με μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Η δίαιτα κετο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της επιληψίας σε άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί στις παραδοσιακές θεραπείες. Η δίαιτα κετο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων σε παιδιά και ενήλικες.

Είναι σημαντικό να προχωρήσετε προσεκτικά και να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε τη δίαιτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Μάθετε περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss