Αυτισμός και διόρθωση: Παραδείγματα και πώς να βρείτε ισορροπία

Οι μονιμοποιήσεις μπορούν να υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και είναι κοινές για νευροαποκλίνοντα και αυτιστικά άτομα. Ενώ συχνά μπορεί να είναι ευχάριστα και χρήσιμα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει εάν γίνουν συντριπτικά.

Είτε πρόκειται για βιντεοπαιχνίδια, για κατεργασία ξύλου ή για ανάγνωση μυθιστορημάτων φαντασίας, όλοι έχουμε ενδιαφέροντα και χόμπι στα οποία απολαμβάνουμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε πιθανώς να ονομάσετε ένα από τα ενδιαφέροντά σας ή τα χόμπι σας από την κορυφή του κεφαλιού σας αυτή τη στιγμή.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ειδικά για άτομα με αυτισμό, δεν είναι ασυνήθιστο το ενδιαφέρον να γίνεται καθήλωση. Η προσήλωση στον αυτισμό αναπτύσσεται όταν κάποιος έχει μια έντονη, εστιασμένη εμμονή με ένα συγκεκριμένο πράγμα, όπως ένα αντικείμενο, ένα άτομο ή μια συμπεριφορά.

Αυτό το άρθρο διερευνά περισσότερα σχετικά με τις καθηλώσεις με αυτισμό, συμπεριλαμβανομένων μερικών παραδειγμάτων κοινών καθηλώσεων στον αυτισμό και συμβουλές για το πώς να ασχοληθείτε με τις μονιμοποιήσεις με υγιή τρόπο.

Η καθήλωση είναι πάντα σημάδι αυτισμού;

Ο καθένας μπορεί να βιώσει μια προσήλωση και η προσήλωση σε ένα ενδιαφέρον δεν είναι κάτι που είναι αποκλειστικά για νευροαποκλίνοντα άτομα. Ωστόσο, οι καθηλώσεις είναι πιο συχνές σε άτομα που ζουν με νευροαποκλίνουσες καταστάσεις, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD).

Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια για τον αυτισμό είναι «περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή δραστηριοτήτων». Μερικά παραδείγματα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ομιλία ή σωματικές συμπεριφορές
 • τελετουργική και επαναλαμβανόμενη σκέψη, ρουτίνες ή συμπεριφορές
 • σταθεροποιημένα ενδιαφέροντα που είναι πολύ έντονα ή εστιασμένα
 • αλλοιωμένη αντιδραστικότητα ή ενδιαφέρον για αισθητηριακές εμπειρίες

Εκτός από τον αυτισμό, οι καθηλώσεις είναι επίσης κοινές σε καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Στην ΙΨΔ, ωστόσο, οι καθηλώσεις είναι πιο πιθανό να είναι εμμονές. Οι εμμονές είναι ενοχλητικές και ανεπιθύμητες σκέψεις, συναισθήματα ή ορμές που προκαλούν σημαντικό άγχος.

Ποια είναι παραδείγματα αυτιστικών καθηλώσεων;

Ακριβώς όπως κάθε χόμπι ή ενδιαφέρον, οι καθηλώσεις στον αυτισμό εξαρτώνται από το άτομο και από αυτό που το ενδιαφέρει. Ορισμένες κατηγορίες κοινών αυτιστικών καθηλώσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • τέχνη
 • ΜΟΥΣΙΚΗ
 • βιβλία
 • περιοδικά
 • τηλεοπτικές εκπομπές
 • κινηματογράφος
 • βιντεοπαιχνίδια
 • αριθμοί
 • μοτίβα
 • οχήματα
 • των ζώων
 • Ανθρωποι
 • αντικείμενα
 • δεξιότητες
 • συμπεριφορές

Για παράδειγμα, ένα αυτιστικό παιδί με προσήλωση στους καρχαρίες μπορεί να θέλει να διαβάσει βιβλία για διαφορετικά είδη καρχαριών ή να αγοράσει ρούχα ή αξεσουάρ με καρχαρίες πάνω τους. Εναλλακτικά, ένας ενήλικας με προσήλωση στη μουσική μπορεί να είναι πολύ ενημερωμένος για διαφορετικά μουσικά είδη ή καλλιτέχνες.

Οι αυτιστικές καθηλώσεις μπορεί να είναι ισόβιες ή να αλλάζουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Για παράδειγμα, ένα αυτιστικό άτομο που έχει μια συγκεκριμένη προσήλωση κατά την παιδική του ηλικία μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη δέσμευση, μόνο και μόνο για να βρεθεί με μια διαφορετική προσήλωση ως ενήλικας.

Πώς να βοηθήσετε ένα αυτιστικό παιδί με καθηλώσεις

Για αυτιστικά παιδιά, η ενασχόληση με ειδικά ενδιαφέροντα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα κίνητρα, αυτοέκφραση, κοινωνικοποίηση και πολλά άλλα. Αλλά όταν οι καθηλώσεις γίνονται το κύριο επίκεντρο, μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά να λειτουργήσουν και να ασχοληθούν με την καθημερινή ζωή.

Εάν είστε ο γονέας ή ο φροντιστής ενός αυτιστικού παιδιού, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενδυναμώσετε τις προσηλώσεις του παιδιού σας, θέτοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικά όρια:

 • Εξερευνήστε διαφορετικές εφαρμογές: Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα ενδιαφέροντά τους στην παιδική ηλικία τροφοδοτούν τους δρόμους που επιλέγουν αργότερα στη ζωή τους, ειδικά για το σχολείο και την καριέρα. Εάν η καθήλωση του παιδιού σας έχει μια ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική ή επαγγελματική εφαρμογή, σκεφτείτε να το εξερευνήσετε μαζί του.
 • Χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας: Εάν ο λάτρης του dino σας δεν του αρέσει να βουρτσίζει τα δόντια του, ίσως μια οδοντόβουρτσα με δεινόσαυρο θα μπορούσε να βοηθήσει. Οι λάτρεις της μουσικής μπορεί να κατανοήσουν πιο εύκολα τα μαθηματικά όταν τα κοιτάξουν μέσα από το πρίσμα των χρονικών υπογραφών κ.λπ.
 • Δημιουργήστε όρια ή όρια: Οι διορθώσεις μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους, αλλά μπορούν επίσης να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αφιερώσετε χρόνο για καθηλώσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα στα παιδιά να ασχολούνται με τις καθημερινές ρουτίνες.
 • Διεύθυνση και ανακατεύθυνση αρνητικών σταθεροποιήσεων: Μερικά αυτιστικά παιδιά έχουν καθηλώσεις που είναι παρεμβατικές, επιβλαβείς ή επικίνδυνες για τον εαυτό τους ή τους άλλους. Εάν το παιδί σας έχει αρνητική ή ανθυγιεινή προσήλωση, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε και να ενθαρρύνετε αντ ‘αυτού να κάνει πιο υγιεινές διεξόδους.

Επεξεργασία καθήλωσης ως αυτιστικός ενήλικας

Ενώ πολλοί αυτιστικοί ενήλικες θεωρούν τις καθηλώσεις τους α προσωπική δύναμητο πρόσθετο βάρος των ευθυνών μπορεί μερικές φορές να κάνει ακόμα πιο δύσκολο την εξεύρεση ισορροπίας.

Εάν είστε αυτιστικός ενήλικας, πολλές από τις παραπάνω συμβουλές μπορούν να εξακολουθήσουν να ισχύουν — ειδικά όταν πρόκειται για την εξερεύνηση των αιτήσεων σταδιοδρομίας και τον καθορισμό προσωπικών ορίων. Αλλά αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να βρείτε ισορροπία, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε υγιείς τρόπους για να απολαύσετε τις καθηλώσεις σας, ενώ παράλληλα ασχολείστε με την καθημερινή ζωή.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή για εσάς.

Οι καθηλώσεις είναι ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του αυτισμού και πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι βιώνουν καθηλώσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ οι αυτιστικές καθηλώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη, μερικές φορές μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή.

Η θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα αυτιστικά άτομα για να βρουν ισορροπία με τις καθηλώσεις τους, ενώ παράλληλα αφιερώνουν χρόνο για να απολαύσουν άλλες πτυχές της ζωής.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss