Αρτηριακή θρόμβωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αρτηριακή θρόμβωση σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί θρόμβος αίματος σε μια αρτηρία. Εάν η ροή του αίματος μπλοκαριστεί σε ένα ζωτικό όργανο όπως η καρδιά ή ο εγκέφαλος, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος σε όλο το σώμα, αλλά όταν βρίσκονται σε μια αρτηρία, μπορεί να διαγνωστεί με αρτηριακή θρόμβωση.

Μπορεί να μην αγνοείτε ότι έχετε αρτηριακή θρόμβωση μέχρι να διακοπεί η ροή του αίματος σε ένα μέρος του σώματός σας. Εάν η αρτηριακή θρόμβωση εμποδίζει το αίμα να φτάσει σε ένα ζωτικό όργανο, μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Τι είναι η αρτηριακή θρόμβωση;

Η αρτηριακή θρόμβωση σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί θρόμβος αίματος σε μια αρτηρία.

Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη λήψη αίματος γεμάτου με οξυγόνο από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος. (Οι φλέβες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για την επαναφορά του αίματος στην καρδιά.) Μπορούν να σχηματιστούν θρόμβοι σε οποιαδήποτε από τις πολλές αρτηρίες και φλέβες σε όλο το σώμα.

Η αρτηριακή θρόμβωση είναι μια σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν διακοπεί η ροή του αίματος σε όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρτηριακής θρόμβωσης;

Μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα από αρτηριακή θρόμβωση μέχρι να αποκλειστεί η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του σώματος.

Όταν η ροή του αίματος εμποδίζεται σε ένα τμήμα του σώματος, μια διαδικασία που ονομάζεται ισχαιμία, μπορεί να εμφανίσετε:

 • καρδιακή προσβολή
 • Εγκεφαλικό
 • κρίσιμη ισχαιμία των άκρων
 • εντερική ισχαιμία

Τα ακριβή συμπτώματα που θα εμφανίσετε θα διαφέρουν ανάλογα με το πού ο θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος, αλλά ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε περιλαμβάνουν:

 • μούδιασμα σε ένα τμήμα του σώματος
 • πονοκεφάλους
 • πόνος στο στήθος
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
 • δυσκολία στην κίνηση ενός άκρου
 • ζάλη
 • κοιλιακό άλγος

Τι προκαλεί αυτό το είδος θρόμβωσης;

Τα άτομα που εμφανίζουν αρτηριακή θρόμβωση συχνά έχουν λιπώδεις εναποθέσεις που επενδύουν τα τοιχώματα των αρτηριών και φράζουν τα αγγεία. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση και προκαλεί στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβου αίματος.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αθηροσκλήρωση και αρτηριακή θρόμβωση εάν:

 • καπνός
 • πίνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
 • ζήσουν με την παχυσαρκία
 • είναι καθιστική, ή ακίνητη, για μεγάλες χρονικές περιόδους

Ένα οικογενειακό ιστορικό αθηροσκλήρωσης και ένα προσωπικό ιστορικό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υψηλής χοληστερόλης μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αρτηριακή θρόμβωση.

Πώς διαφέρει αυτό από άλλους τύπους θρόμβωσης;

Η θρόμβωση μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη θέση του θρόμβου αίματος στο σώμα. Εδώ είναι πολλές διαφορετικές μορφές θρόμβωσης.

 • Φλεβική θρομβοεμβολή σημαίνει ότι ο θρόμβος αίματος βρίσκεται σε φλέβα.

 • Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση σημαίνει ότι ο θρόμβος αίματος βρίσκεται σε βαθιά φλέβα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ένα από τα πόδια.

 • Η θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου σημαίνει ότι ο θρόμβος αίματος βρίσκεται στη φλέβα πίσω από την κόγχη του οφθαλμού. Αυτή είναι μια πολύ σπάνια – αλλά σοβαρή – εκδοχή θρόμβωσης.

 • Η θρόμβωση της νεφρικής φλέβας σημαίνει ότι ο θρόμβος αίματος βρίσκεται σε μια φλέβα που επηρεάζει τα νεφρά.

Η εμβολή είναι ένας σχετικός όρος για όταν ένας θρόμβος αίματος έχει σχηματιστεί σε ένα μέρος του σώματος και έχει ταξιδέψει σε διαφορετική θέση. Για παράδειγμα, μια πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος έχει ταξιδέψει στους πνεύμονες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αρτηριακής θρόμβωσης;

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε θρόμβο αίματος, μπορεί να χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις για να πάρει μια καλύτερη ιδέα για το πώς το αίμα περνά μέσα από τις αρτηρίες. Μπορούν να παραγγείλουν υπέρηχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή αγγειογραφία για αυτό.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για να αναζητήσει τροπονίνη. Αυτό το τεστ μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της καρδιακής προσβολής επειδή η τροπονίνη απελευθερώνεται όταν μια καρδιακή προσβολή βλάπτει τον καρδιακό μυ.

Όταν υπάρχει υποψία ότι η αρτηριακή θρόμβωση έχει προκαλέσει εγκεφαλικό, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αξονική τομογραφία.

Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία για την αρτηριακή θρόμβωση μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

Διαφορετικές διαδικασίες για τη θεραπεία ενός θρόμβου αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αφαίρεση του θρόμβου
 • διεύρυνση της αρτηρίας
 • χειρουργική επέμβαση για την εκτροπή του αίματος γύρω από μια φραγμένη αρτηρία
 • διαδικασία τοποθέτησης στεντ για την αποκατάσταση της ροής του αίματος

Ισχυρά φάρμακα για την αραίωση του αίματος που ονομάζονται θρομβολυτικά μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη διάλυση ενός θρόμβου, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν επικίνδυνη αιμορραγία και δεν είναι κατάλληλα σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα μετά τη διάλυση ενός θρόμβου για να αποτρέψετε τη δημιουργία θρόμβων στο μέλλον.

Εάν έχετε αθηροσκλήρωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή που σχετίζεται με την αρτηριακή σας θρόμβωση, πιθανότατα θα είναι απαραίτητη η συνέχιση των θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτού.

Ένας επαγγελματίας υγείας θα συστήσει επίσης τη θεραπεία οποιωνδήποτε άλλων υποκείμενων αιτιών όπως η κολπική μαρμαρυγή για να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών αρτηριακής θρόμβωσης.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την αρτηριακή θρόμβωση;

Οι οξείες φλεβικές και αρτηριακές θρομβώσεις είναι οι πιο συχνή αιτία του θανάτου.

Η προσωπική σας άποψη για την αρτηριακή θρόμβωση εξαρτάται από την έκταση και την ακριβή θέση τυχόν θρόμβων αίματος. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για αρτηριακή θρόμβωση με:

 • κόψτε το κάπνισμα εάν καπνίζετε

 • τρώγοντας μια θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες

 • τακτική σωματική δραστηριότητα όπως η άσκηση
 • πίνοντας αλκοόλ μόνο σε μετριοπάθεια εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά
 • διαχείριση παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, η κολπική μαρμαρυγή, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αρτηριακής θρόμβωσης

Η αρτηριακή θρόμβωση σημαίνει ότι έχετε θρόμβο αίματος σε μία από τις αρτηρίες σας. Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν ο θρόμβος αίματος διακόψει τη ροή του αίματος σε όργανα όπως η καρδιά ή ο εγκέφαλος. Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου αρτηριακής θρόμβωσης παραμένοντας σωματικά δραστήριοι, τρώγοντας θρεπτικά τρόφιμα και αποφεύγοντας το κάπνισμα.

Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι έχετε αυτή την πάθηση μέχρι να διακοπεί η ροή του αίματος σε ένα μέρος του σώματος.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αρτηριακής θρόμβωσης ή εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου. Τα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να αντιμετωπίσουν τους θρόμβους αίματος που σχηματίζονται στις αρτηρίες.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την αρτηριακή θρόμβωση, μπορείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss