Αιτίες καρκίνου του κόλπου: HPV, DES και άλλα

Ο καρκίνος του κόλπου είναι ένας πολύ σπάνιος, αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος που εντοπίζεται στον κόλπο. Συνήθως προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο καρκίνος του κόλπου είναι καρκίνος που εντοπίζεται στον κόλπο. Το περισσότερο κοινός ο τύπος — το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα — βρίσκεται στα τοιχώματα του κόλπου. Άλλοι τύποι που επηρεάζουν τον κόλπο περιλαμβάνουν το αδενοκαρκίνωμα, το μελάνωμα και το σάρκωμα.

Αν και ο καρκίνος του κόλπου είναι σπάνιος, μπορεί να επηρεάσει ορισμένες ομάδες ανθρώπων σε υψηλότερα ποσοστά από άλλες.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του κόλπου.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του κόλπου;

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του κόλπου προκαλούνται από τον HPV.

HPV

Ο HPV μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω στενής επαφής δέρμα με δέρμα, σεξ (κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό) και με κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως σεξουαλικά παιχνίδια. Όταν ένα άτομο προσβληθεί από HPV, το σώμα του μπορεί να σταματήσει να παράγει ορισμένες πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την τροφοδοσία ενός γονιδίου που καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και προλαμβάνει τον καρκίνο.

Διαιθυλοστιλβεστρόλη

Η διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) είναι μια συνθετική μορφή οιστρογόνου που ήταν συχνά συνταγογραφείται μεταξύ 1940 και 1971 για αποβολές και πρόωρο τοκετό. Τα άτομα που είχαν έκθεση σε DES στη μήτρα μπορεί να έχουν αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαυγούς καρκινώματος και προκαρκινικών καταστάσεων, όπως η κολπική αδένωση.

Άλλοι καρκίνοι

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί επίσης να προκύψει από άλλους καρκίνους που εξαπλώνονται στον κόλπο σας. Ο καρκίνος που βρίσκεται τόσο στον τράχηλο όσο και στον κόλπο σας ονομάζεται καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος που βρίσκεται τόσο στον αιδοίο όσο και στον κόλπο σας ονομάζεται καρκίνος του αιδοίου. Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από καρκίνο που προέρχεται από τη μήτρα σας (καρκίνος του ενδομητρίου).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του κόλπου;

Και πάλι, ο καρκίνος του κόλπου είναι πολύ σπάνιος, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 75 ετών. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορείτε να πάθετε καρκίνο του κόλπου ακόμα κι αν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή ή έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • έχοντας ιστορικό HPV
 • έχοντας ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
 • έχοντας προκαρκινικά κύτταρα στον τράχηλο ή τον κόλπο σας
 • είναι άνω των 75 ετών
 • έχοντας λύκο, HIV ή AIDS (κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα)
 • γεννήθηκε από μητέρα που πήρε DES κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • έχοντας ιστορικό καρκίνου της μήτρας ή ακτινοθεραπεία
 • να είσαι καπνιστής (διπλασιάζει τον κίνδυνο)
 • όντας πολύ πότης

Μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο του κόλπου;

Τα τακτικά τεστ Παπανικολάου και οι κολπικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο για προκαρκινικά κύτταρα και καρκίνο. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά να ελέγχονται κάθε 3-5 χρόνια.

Το εμβόλιο HPV μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Αυτό το εμβόλιο προσφέρεται σε προεφήβους μεταξύ ηλικιών 11 και 12. Οι γιατροί μπορεί επίσης να το συστήσουν σε άτομα έως 26 χρονών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι 45 χρονών.

Και μιλήστε με έναν γιατρό για τυχόν συνήθειες καπνίσματος ή αλκοόλ. Τόσο το κάπνισμα όσο και βαρύ ποτό αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του κόλπου και άλλων μορφών καρκίνου.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που έχουν καρκίνο του κόλπου;

Ο καρκίνος του κόλπου συνήθως αναπτύσσεται αργά. Αυτό σημαίνει ότι εάν το ανακαλύψετε νωρίς, οι πιθανότητες για αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι καλές. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Σε περισσότερα αυστηρός περιπτώσεις, μπορεί επίσης να λάβετε χημειοθεραπεία.

ο Ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του κόλπου είναι 84% για το στάδιο 1, 75% για το στάδιο 2 και 57% για πιο προχωρημένο καρκίνο.

Τι χειροτερεύει τον καρκίνο του κόλπου;

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Όσο περισσότερο εξελίσσεται ο καρκίνος, τόσο πιο σοβαρός και διαδεδομένος μπορεί να γίνει.

Ο καρκίνος του κόλπου είναι επίσης πιο σοβαρός ανάλογα με τον τύπο. Ο πιο σπάνιος και πιο επιθετικός τύπος είναι το μελάνωμα. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών με κολπικό μελάνωμα.

Ο καρκίνος του κόλπου προκαλείται από το άγχος;

ΕΝΑ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι ορμόνες του στρες μπορεί να έχουν επίδραση στους γυναικολογικούς καρκίνους. Η σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο απελευθερώνονται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οταν είσαι χρονίως τόνισε, αυτοί οι χημικοί αγγελιοφόροι μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Μπορεί ο καρκίνος του κόλπου να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας;

Ο μη θεραπευμένος καρκίνος του κόλπου μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως στους λεμφαδένες.

Άλλες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν μετά από θεραπεία με ακτινοβολία. Περιλαμβάνουν οίδημα (κατακράτηση υγρών και πρήξιμο), ερύθημα (ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος) και κολπική βλεννογονίτιδα (πόνος με ή χωρίς έλκη). Αυτές οι επιπλοκές συνήθως βελτιώνονται εντός α λίγοι μήνες μετά τη θεραπεία.

Ποιες είναι μερικές συμβουλές για να ζήσετε με καρκίνο του κόλπου;

Η λήψη μιας διάγνωσης καρκίνου μπορεί να αισθάνεται συντριπτική. Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένα δίκτυο υποστήριξης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς νιώθετε συναισθηματικά και πώς διαχειρίζεστε την καθημερινότητά σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Άλλες συμβουλές για την αντιμετώπιση:

 • Σκεφτείτε να συμβουλευτείτε, καθώς πιθανότατα θα βιώσετε μια σειρά από συναισθήματα.
 • Ζητήστε από το γιατρό σας και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια και πόρους.
 • Αναζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και τις ομάδες υποστήριξης (όπως αυτές που διευθύνονται από το Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία).
 • Προσαρμόστε τις εργασιακές και οικιακές σας ευθύνες για να προσαρμόσετε τη θεραπεία.
 • Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε τις δυσάρεστες παρενέργειες της θεραπείας.
 • Συνεχίστε με όλα τα ραντεβού σας για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμένετε στην κορυφή της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μοιάζει ο καρκίνος του κόλπου;

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να μοιάζει με έλκη, πληγές ή εξογκώματα στα τοιχώματα του κόλπου ή στον αιδοίο.

Ποια είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

 • αιμορραγία μετά το σεξ
 • αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
 • ασυνήθιστη έκκριση (δυσοσμία)
 • πυελικός πόνος

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο του αιδοίου;

Η λήψη του εμβολίου HPV, η χρήση προφυλακτικών για την αποφυγή μόλυνσης, η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική εξέταση της πυέλου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του αιδοίου.

Ο καρκίνος του κόλπου προκαλείται συχνότερα από μόλυνση με HPV. Μπορεί να είναι πιο συχνή σε γυναίκες με εμβρυϊκή έκθεση σε DES και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως προηγούμενος καρκίνος ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και ο καρκίνος του κόλπου είναι σπάνιος και αργά αναπτυσσόμενος, η τακτική εξέταση του τεστ Παπανικολάου και οι κολπικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του καρκίνου πριν εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss