Αγγειογραφία vs Αγγειοπλαστική: Ποια είναι η διαφορά;

Τόσο το αγγειόγραμμα όσο και η αγγειοπλαστική είναι χρήσιμα εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία αποφράξεων και άλλων καρδιακών προβλημάτων. Και οι δύο επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε εξωτερικά ιατρεία και είναι ελάχιστα επεμβατικές.

Εάν αισθανθείτε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξέταση ή θεραπεία σε εργαστήριο καθετηριασμού.

Δύο επεμβάσεις που μπορεί να συναντήσετε είναι η αγγειογραφία και η αγγειοπλαστική. Αν και αυτές οι διαδικασίες ακούγονται σχεδόν πανομοιότυπες ως προς το όνομα, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ακολουθούν περισσότερα σχετικά με αυτές τις διαδικασίες, πότε είναι απαραίτητες και τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια κάθε διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Είναι το ίδιο η αγγειογραφία και η αγγειοπλαστική;

Το αγγειογράφημα είναι μια απεικονιστική σάρωση που δείχνει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία σας χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, αξονικές τομογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες. Η στεφανιαία αγγειογραφία επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να δουν τις στεφανιαίες αρτηρίες σας.

Η αγγειοπλαστική, από την άλλη πλευρά, είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι επαγγελματίες υγείας εισάγουν μπαλόνια ή στεντ σε μια αρτηρία στην καρδιά σας για να αντιμετωπίσουν τα μπλοκαρίσματα και τη στένωση.

Οι δύο διαδικασίες εκτελούνται με παρόμοιους τρόπους.

Γίνεται αγγειογραφία χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας. Ένας επαγγελματίας υγείας θα περάσει τον καθετήρα μέσω του βραχίονα ή της βουβωνικής σας χώρας και σε μια αρτηρία που οδηγεί στην καρδιά σας. Στη συνέχεια θα εγχύσουν βαφή αντίθεσης μέσω του καθετήρα για να βοηθήσουν στη λήψη εικόνων των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά σας χρησιμοποιώντας τεχνολογία ακτίνων Χ.

Μια αγγειοπλαστική περιλαμβάνει επίσης τη διοχέτευση ενός καθετήρα μέσω μιας αρτηρίας που οδηγεί στην καρδιά σας. Αλλά αντί να συλλέγει εικόνες, ένας επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί τον καθετήρα για να τοποθετήσει ένα μπαλόνι ή ένα στεντ στο σημείο της απόφραξης. Μόλις εγκατασταθεί η συσκευή, η απόφραξη ισοπεδώνεται στο τοίχωμα της αρτηρίας, ώστε να μην εμποδίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας.

Ένα αγγειόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοπλαστική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν το αγγειόγραμμα ως διαγνωστικό εργαλείο για να αξιολογήσουν τις αποφράξεις στις αρτηρίες σας πριν τις αντιμετωπίσουν με αγγειοπλαστική.

Χρειάζεστε αγγειογραφία πριν την αγγειοπλαστική;

Ναί. Ο γιατρός σας θα παραγγείλει αγγειογραφία για να δει τις αρτηρίες της καρδιάς σας. Θα το χρησιμοποιήσουν για να συγκεντρώσουν εικόνες που τους δείχνουν πού εντοπίζονται τυχόν μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες σας.

Εάν βρουν μπλοκαρίσματα, η αγγειοπλαστική είναι μια επιλογή θεραπείας.

Στην πραγματικότητα, η αγγειογραφία σας μπορεί να εξελιχθεί σε αγγειοπλαστική στην ίδια επίσκεψη.

Η αγγειοπλαστική απαιτεί πάντα στεντ καρδιάς;

Δεν είναι πάντα. Μια αγγειοπλαστική μπορεί να ολοκληρωθεί χρησιμοποιώντας μπαλόνι ή στεντ. Το μπαλόνι είναι μικρό και λεπτό. Μόλις τοποθετηθεί, φουσκώνεται απαλά για να αντιμετωπιστεί η απόφραξη.

Τα στεντ έχουν γίνει περισσότερο συνηθισμένη στη σύγχρονη αγγειοπλαστική. Το stent είναι ένας κοντός σωλήνας κατασκευασμένος από συρμάτινο πλέγμα. Εισάγεται στην αρτηρία και χρησιμεύει ως σκαλωσιά για να κρατά την αρτηρία ανοιχτή και να επιτρέπει τη βέλτιστη ροή του αίματος.

Εάν η απόφραξη είναι αυστηρόςο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας.

Μπορεί μια αγγειογραφία να καθαρίσει τα μπλοκαρίσματα στην καρδιά σας;

Το αγγειογράφημα είναι μια απεικονιστική διαδικασία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να βρουν και να διαγνώσουν μπλοκαρίσματα. Δεν είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης αυτών των μπλοκαρισμάτων.

Εάν το αγγειόγραμμά σας δείχνει αποφράξεις, ο γιατρός σας μπορεί να ακολουθήσει αγγειοπλαστική για να αντιμετωπίσει τις αποφράξεις με μπαλόνι ή στεντ. Αυτές οι δύο διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά την ίδια επίσκεψη.

Εάν μια απόφραξη δεν περιορίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες θεραπείες αντί για αγγειοπλαστική, συμπεριλαμβανομένων:

  • δοκιμάζοντας στρατηγικές τρόπου ζωής, όπως αλλαγές στη διατροφή και στις συνήθειες άσκησης
  • λήψη φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας
  • λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης
  • διακοπή του καπνίσματος, εάν καπνίζετε

Πόσο σοβαρές είναι αυτές οι διαδικασίες;

Τόσο η αγγειογραφία όσο και η αγγειοπλαστική γίνονται σε εργαστήριο καθετηριασμού καρδιάς. Είναι επεμβάσεις εξωτερικών ασθενών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελάχιστα επεμβατικές και δεν απαιτούν σημαντικό χρόνο αποθεραπείας.

Επεξεργάζομαι, διαδικασία

Γίνεται αγγειογραφία 30–50 λεπτά. Η ομάδα φροντίδας σας θα σας δώσει μια ενδοφλέβια (IV) φαρμακευτική αγωγή για να σας ναρκώσει ελαφρά, μαζί με άλλα υγρά και φάρμακα. Θα μουδιάσουν επίσης την περιοχή (βουβωνική χώρα ή βραχίονα) όπου ο καθετήρας θα εισαχθεί στην αρτηρία σας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας επαγγελματίας υγείας θα εγχύσει υγρό αντίθεσης για να βοηθήσει στη συλλογή εικόνων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να βήξετε ή να κρατήσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αφού ο γιατρός σας αναλύσει τις εικόνες, μπορεί να συστήσει ή όχι τη συνέχιση μιας αγγειοπλαστικής ή άλλης θεραπείας.

Εάν είναι απαραίτητη μια αγγειοπλαστική, οι επαγγελματίες υγείας θα χρησιμοποιήσουν τον καθετήρα για να εισάγουν είτε ένα μπαλόνι είτε ένα στεντ στην προσβεβλημένη αρτηρία. Μια αγγειοπλαστική μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, μπορεί να αισθανθείτε προσωρινή ενόχληση όπως:

  • πίεση κατά την εισαγωγή του καθετήρα
  • την ανάγκη για ούρηση
  • ζεστασιά από τα υγρά
  • ναυτία
  • πόνος στο στήθος

μετέπειτα φροντίδα

Εάν ο καθετήρας εισήχθη μέσω της βουβωνικής σας χώρας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή ράμματος για να βάλει μια βελονιά. Αυτή η διαδικασία συνήθως απαιτεί μια περίοδο ανάπαυσης μετά, κατά την οποία η ομάδα υγείας σας θα ελέγξει για αιμορραγία ή δυσφορία στο στήθος. Οι διαδικασίες που γίνονται μέσω του βραχίονά σας δεν το κάνουν τυπικά περιλαμβάνει αυτό το πρόσθετο βήμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να παραμείνετε στο νοσοκομείο για επιπλέον παρακολούθηση.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ασπιρίνη για μωρά ή άλλα φάρμακα για την αραίωση του αίματος για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Μπορεί επίσης να σας πουν να πάτε χαλαρά και να αποφύγετε την έντονη άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της άρσης βαρών, για μια ή δύο ημέρες.

Το προσδόκιμο ζωής μετά

Ένα αγγειόγραμμα ή αγγειοπλαστική δεν θα επηρεάσει απαραίτητα το προσδόκιμο ζωής σας. Αλλά οι διαδικασίες έχουν ορισμένους κινδύνους, όπως αιμορραγία, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

Τα στεντ είναι μόνιμα μόλις τοποθετηθούν. Η πληγείσα περιοχή μπορεί ωρες ωρες επαναστενώνονται (αυτό ονομάζεται επαναστένωση) και απαιτούν αντικατάσταση στεντ.

Τα υποκείμενα ζητήματα που οδήγησαν σε μπλοκαρίσματα ή στένωση μπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε άλλες θεραπείες, όπως φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορεί να είναι απαραίτητες για την πρόληψη επιπλοκών όπως η καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα αγγειογράφημα για να διαγνώσουν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας φάρμακα, στρατηγικές τρόπου ζωής, αγγειοπλαστική ή χειρουργική επέμβαση.

Μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν μπορεί να χρειαστείτε κάποια από αυτές τις διαδικασίες και τι θα περιλαμβάνει. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των μπλοκαρισμάτων στην καρδιά σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών που απειλούν τη ζωή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss