7 Συμβουλές για να ξεκινήσετε το κολέγιο με ελκώδη κολίτιδα

Το κολέγιο μπορεί να είναι η πρώτη φορά που διαχειρίζεστε μόνοι σας την ελκώδη κολίτιδα (UC). Η εύρεση ενός γιατρού κοντά σας και η κατασκευή ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στην πάθηση στο σχολείο.

Η μετάβαση στο κολέγιο σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείς να επιλέξεις μαθήματα, να κάνεις νέους φίλους και να μάθεις πώς να περιηγηθείς στην πανεπιστημιούπολη. Εάν έχετε UC, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μάθετε πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση εκτός σπιτιού.

Πολλά κολέγια έχουν προγράμματα για να βοηθήσουν φοιτητές με συνθήκες όπως το UC. Ωστόσο, βοηθάει να κάνετε κάποια σχέδια πριν φύγετε για το σχολείο. Ακολουθώντας αυτές τις επτά συμβουλές μπορεί να διασφαλιστεί ότι έχετε μια ομαλή μετάβαση στο κολέγιο.

Ρωτήστε για τις υπηρεσίες υποστήριξης

Επειδή πολλοί φοιτητές έχουν προβλήματα υγείας, τα κολέγια έχουν συχνά προγράμματα για να βοηθήσουν. Το να έχετε τις κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης και καταλύματα μπορεί να κάνει τη μετάβαση στο κολέγιο με το UC λιγότερο αγχωτικό.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • ένα ευέλικτο πρόγραμμα με ρεπό από το μάθημα όταν τα συμπτώματά σας φουντώνουν
  • ένα ειδικό πρόγραμμα γευμάτων φιλικό προς το UC
  • επιπλέον χρόνος για την υποβολή εργασιών και τη λήψη εξετάσεων
  • ένα ιδιωτικό δωμάτιο και μπάνιο ή μια κουζίνα όπου μπορείτε να φτιάξετε τα γεύματά σας
  • βόλτες από και προς τα μαθήματα

Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, συναντηθείτε με ένα μέλος του προσωπικού από το γραφείο της Υπηρεσίας Αναπηρίας του σχολείου σας. Μπορεί να θέλετε να φέρετε μια επιστολή από τον γιατρό ή τον γαστρεντερολόγο σας για να εξηγήσετε γιατί χρειάζεστε αυτά τα καταλύματα.

Βοηθάει επίσης να πείτε στους καθηγητές σας ότι έχετε UC. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβουν εάν πρέπει να χάσετε ένα μάθημα ή να δώσετε καθυστέρηση σε μια εργασία.

Ελέγξτε το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σας

Το κολέγιό σας μπορεί να σας ζητήσει να έχετε ασφάλιση υγείας. Εάν είστε ήδη στο σχέδιο των γονιών σας, μπορείτε να παραμείνετε σε αυτό μέχρι να γίνετε 26 ετών.

Εάν όχι, μπορείτε να εγγραφείτε για ένα πρόγραμμα ασφάλισης στο σχολείο σας ή μέσω του Affordable Care Act’s Health Insurance Marketplace. Μάθετε τι καλύπτει το πρόγραμμά σας και πόσα θα πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας για επισκέψεις σε γιατρό, παραμονή στο νοσοκομείο και συνταγές όσο είστε στο σχολείο.

Βρείτε έναν γιατρό UC κοντά στην πανεπιστημιούπολη

Η αποχώρηση στο κολέγιο μπορεί να σημαίνει ότι εγκαταλείπετε τον γιατρό που σας θεραπεύει το UC. Μπορείτε ακόμα να δείτε το γιατρό σας όταν βρίσκεστε στο σπίτι με διαλείμματα, αλλά βοηθάει να έχετε επίσης έναν ειδικό γαστρεντερικό για να διαχειρίζεται τη φροντίδα σας και να ξαναγεμίζει τις συνταγές σας στο σχολείο.

Οργανώστε μια συνάντηση με τον νέο γιατρό πριν φτάσετε στην πανεπιστημιούπολη. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να κλείσετε ένα ραντεβού. Στην πρώτη επίσκεψη, διαβάστε το ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα και τα πρόσφατα αποτελέσματα των εξετάσεων. Επίσης, εξοικειωθείτε με τις υπηρεσίες υγείας που είναι διαθέσιμες στην πανεπιστημιούπολη.

Η ζωή στο κολέγιο μπορεί να είναι πολυάσχολη, αλλά προσπαθήστε να μην παραμελείτε την υγειονομική σας περίθαλψη. Βάλτε εξετάσεις, κολονοσκοπήσεις και άλλες ιατρικές επισκέψεις στο ημερολόγιό σας για να μην τις ξεχάσετε.

Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξης

Η οικογένειά σας και οι φίλοι σας στο σπίτι πιθανότατα γνωρίζουν τα πάντα για το UC σας, αλλά πρόκειται να γνωρίσετε μια εντελώς νέα ομάδα ανθρώπων. Το να είσαι ανοιχτός για την κατάστασή σου μπορεί να είναι δύσκολο. Αν και δεν χρειάζεται να πείτε σε όλους όσους συναντάτε ότι έχετε UC, το να ενημερώσετε μερικά βασικά άτομα μπορεί να είναι χρήσιμο.

Η εξήγηση του UC στους συγκατοίκους σας θα τους βοηθήσει να καταλάβουν γιατί μπορεί να τρώτε διαφορετικά τρόφιμα ή μερικές φορές να χρειάζεστε το μπάνιο αμέσως. Το να μοιράζεστε την πάθησή σας με μερικούς φίλους που εμπιστεύεστε σημαίνει ότι θα έχετε πάντα κάποιον να μιλήσετε όταν τα συμπτώματά σας φουντώνουν ή όταν αισθάνεστε άγχος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν 70.000 φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), πιθανότατα δεν είστε το μόνο άτομο στην πανεπιστημιούπολη με UC. Ρωτήστε το κέντρο Υπηρεσιών Αναπηρίας στο σχολείο σας εάν υπάρχουν ομάδες υποστήριξης IBD στην πανεπιστημιούπολη. Εάν όχι, το Ίδρυμα Crohn’s & Colitis μπορεί να έχει τοπικό κεφάλαιο.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα γευμάτων φιλικό προς το UC

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης των συμπτωμάτων του UC. Η μετάβαση από τα μαγειρεμένα γεύματα στο φαγητό της τραπεζαρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας ή ένας διαιτολόγος μπορεί να σας δώσει συμβουλές διατροφής πριν φύγετε για το σχολείο.

Τα κολέγια προσφέρουν πολλά διαφορετικά σχέδια γευμάτων. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Ρωτήστε τον υπεύθυνο της τραπεζαρίας εάν μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν τροφικές αλλεργίες ή περιορισμούς που έχετε.

Μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε μια προσφορά τροφών και σνακ φιλικών προς την IBD στο δωμάτιο του κοιτώνα σας. Εάν επιτρέπεται να έχετε μίνι ψυγείο ή φούρνο μικροκυμάτων στο δωμάτιό σας, ίσως μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μόνοι σας μερικά γεύματα.

Απομακρύνετε τα μπάνια

Γνωρίστε τη θέση των λουτρών εντός και γύρω από την πανεπιστημιούπολη. Εφαρμογές όπως το SitorSquat, το Flush και το Bathroom Scout μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την πλησιέστερη δημόσια τουαλέτα. Να έχετε μαζί σας μια επιπλέον αλλαγή ρούχα, μαντηλάκια, χαρτί υγείας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πλοηγηθείτε σε κοινωνικές καταστάσεις

Τα πάρτι και τα ραντεβού είναι μεγάλα κομμάτια της ζωής στο κολέγιο. Δεν είναι εκτός ορίων μόνο και μόνο επειδή έχετε UC. Στην πραγματικότητα, η κοινωνική ζωή μπορεί να είναι καλό για την ψυχική σας υγεία.

Ίσως χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί με το τι πίνετε και τρώτε όταν είστε σε πάρτι ή έξω με φίλους. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις συμπτωμάτων και να αλληλεπιδράσει με ορισμένα από τα φάρμακα που θεραπεύουν την UC. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να πίνετε και εάν ναι, πόση ποσότητα αλκοόλ είναι ασφαλής.

Ελέγξτε το μενού πριν βγείτε έξω για φαγητό. Εάν το εστιατόριο δεν έχει τίποτα που μπορείτε να φάτε, μπορείτε να τηλεφωνήσετε εκ των προτέρων για να δείτε εάν ο σεφ μπορεί να φτιάξει κάτι προσαρμοσμένο για εσάς. Ή ρωτήστε τους φίλους σας αν μπορείτε να πάτε κάπου αλλού.

Η πλοήγηση σεξ και σχέσεις με IBD μπορεί να είναι δύσκολη. Μερικοί άνθρωποι θα αποδεχτούν περισσότερο το UC και όλα όσα το συνοδεύουν από άλλους.

Εξαρτάται από εσάς εάν ή πότε θα πείτε σε έναν νέο συνεργάτη ότι έχετε UC. Μπορείτε να σταματήσετε τη συζήτηση νωρίς ή να περιμένετε μέχρι να γνωρίσετε καλύτερα το άτομο. Ίσως χρειαστεί να αποκαλύψετε κάτι για την κατάστασή σας εάν τρώτε έξω ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.

Η ζωή στο κολέγιο μπορεί να είναι αγχωτική για οποιονδήποτε. Η ύπαρξη UC θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο άγχους. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία όσο είστε στο σχολείο.

Κάνε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Κάντε βόλτες. Ασκηθείτε στη γιόγκα. Ακούω μουσική. Ξοδεψε χρονο με φιλους. Και αν αισθάνεστε πιεσμένοι ή καταπονημένοι, μπορεί να θέλετε να δείτε έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο για συμβουλές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss