5 Πρώιμα σημάδια Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας

Τα πρώιμα στάδια της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξήγητο πόνο στη μέση και δυσκαμψία που έρχονται και παρέρχονται. Η κόπωση και ο πόνος στις φτέρνες, στο στήθος και σε ορισμένες αρθρώσεις είναι επίσης πιθανά συμπτώματα.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κορυφαίο ιατρικό παράπονο. Είναι επίσης μια κύρια αιτία απώλειας εργασίας.

Οι πιθανές αιτίες οσφυαλγίας μπορεί να ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τραύμα από ξαφνική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Ο ανεξήγητος πόνος στην πλάτη μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS).

Πρώιμα σημεία και συμπτώματα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

Το AS είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκύπτει από φλεγμονή στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Είναι μια μορφή σπονδυλικής αρθρίτιδας.

Δεν παρουσιάζουν όλοι με AS πρώιμα συμπτώματα. Όταν το κάνουν, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών. Τα παιδιά μπορεί επίσης να αναπτύξουν νεανική αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (JAS).

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του AS και του JAS μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανεξήγητος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης

Ο πόνος που σχετίζεται με το AS εντοπίζεται συχνά στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Εδώ συναντώνται το ιερό οστό σας, το τριγωνικό οστό στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, και το ilium, το άνω οστό του ισχίου, στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ο τυπικός πόνος στην πλάτη συχνά αισθάνεται καλύτερα μετά την ανάπαυση. Το AS μπορεί να είναι το αντίθετο. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο και δυσκαμψία κατά το ξύπνημα ή μετά την ανάπαυση.

Με τον ίδιο τρόπο, ενώ η άσκηση μπορεί να επιδεινώσει άλλους τύπους πόνου στην πλάτη, τα συμπτώματα AS μπορεί στην πραγματικότητα να μειωθούν μετά τη σωματική δραστηριότητα.

Ο πόνος στη μέση χωρίς προφανή λόγο δεν είναι τυπικός σε νεότερους ανθρώπους. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες που παραπονιούνται για δυσκαμψία ή πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους γοφούς μπορεί να επωφεληθούν από μια ιατρική συμβουλή.

Ανεξήγητη δυσκαμψία και πόνος σε άλλα μέρη του σώματος

Ο πόνος σε διάφορες περιοχές του σώματος είναι επίσης ένα σύνηθες πρώιμο σύμπτωμα του AS και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • πόνος στις φτέρνες ή στην καμάρα των ποδιών σας
 • πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις των καρπών, των αστραγάλων ή των γονάτων
 • πόνος στα οστά των πλευρών ή στο στήθος

Σφίξιμο στο στήθος με δυσκολία στην αναπνοή και δυσκαμψία μετά την ανάπαυση είναι επίσης πιθανά συμπτώματα της ΑΣ.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρώτα πόνο στους γοφούς και στα γόνατα, ακολουθούμενο από πόνο στη μέση.

Πόνος που έρχεται και φεύγει αλλά τελικά επιδεινώνεται

Το AS είναι μια προοδευτική νόσος. Αν και η σωματική δραστηριότητα ή τα φάρμακα για τον πόνο μπορεί να βοηθήσουν προσωρινά, η κατάσταση σταδιακά επιδεινώνεται.

Στην αρχή, μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματά σας να έρχονται και να φεύγουν, αλλά δεν θα σταματήσουν εντελώς. Η δυσκαμψία και ο πόνος μπορεί να επιδεινωθούν μερικές μέρες και στη συνέχεια να μειωθούν σε ένταση.

Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί από το κάτω μέρος της πλάτης στην υπόλοιπη σπονδυλική στήλη.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το AS μπορεί να οδηγήσει τους σπονδύλους να συγχωνευτούν ή να αναπτυχθούν μαζί, προκαλώντας μια καμπυλότητα της άνω σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός που ονομάζεται κύφωση.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την ένταση του πόνου και της κύφωσης.

Πόνος που βελτιώνεται με την κίνηση

Το να αισθάνεστε πόνο τη νύχτα και να αισθάνεστε καλύτερα μόλις σηκωθείτε είναι α κοινός πρώιμο σύμπτωμα του AS.

Αρχικά, τα άτομα με ΑΣ ανακουφίζονται από τη λήψη κοινών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν θα αλλάξουν την πορεία της νόσου.

Αλλαγές στα οστά σας

Η ελαφριά βλάβη στους ιστούς που περιβάλλουν τον χόνδρο και τα οστά της σπονδυλικής στήλης είναι ένα πρώιμο σημάδι του AS που μπορεί να γίνει εμφανές στις ακτινογραφίες.

Η σύντηξη των οστών μεταξύ των γοφών και της λεκάνης σας μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «τετραγωνισμό» των σπονδύλων σας, το οποίο μπορούσε να φανεί σε πλάγιες ακτινογραφίες της σπονδυλικής σας στήλης.

Είναι επίσης πιθανό ένας ακτινολόγος να παρατηρήσει αλλοίωση των γωνιών αυτών των οστών.

Μια λέξη προσοχής

Το AS δεν είναι η μόνη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία που επιδεινώνεται με την ανάπαυση. Αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να έχουν άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου:

 • ινομυαλγία
 • δισκοκήλη
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • εκφυλιστική νόσος του δίσκου
 • σκολίωση
 • οστεοπόρωση
 • λοιμώξεις
 • όγκους
 • τραυματισμοί

Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να δώσει ακριβή διάγνωση. Εάν έχετε ανεξήγητο πόνο και δυσκαμψία που δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για αξιολόγηση.

Πώς είναι ο πρώιμος πόνος AS;

Τυπικά, ο πόνος AS είναι θαμπός και συνεχής. Γενικά, μπορεί να νιώσετε μερικά από τα παρακάτω:

 • η δυσκαμψία και ο αυξημένος πόνος το πρωί μετά το ξύπνημα μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς μετακινείστε
 • ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που μπορεί να σας ξυπνήσει
 • Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, οι διατάσεις ή ένα ζεστό μπάνιο ή ντους προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο
 • ο πόνος μετακινείται από πλευρά σε πλευρά, ειδικά στην αρχή
 • τα συμπτώματα υποχωρούν προσωρινά και μετά επανέρχονται αργότερα
 • πόνος και φλεγμονή αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα πλευρά, οι ώμοι, τα γόνατα, οι αστραγάλοι, τα πόδια, οι φτέρνες και ο αχίλλειος τένοντας

Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα AS μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κόπωση και χαμηλή ενέργεια
 • περιορισμένη κίνηση στο στήθος, που δυσκολεύει την αναπνοή
 • οδυνηρά και κόκκινα μάτια
 • νευρολογικά συμπτώματα, όπως αναφερόμενος πόνος ή μυϊκή αδυναμία
 • καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως φλεγμονή της αορτής, νόσος της αορτικής βαλβίδας και ισχαιμική καρδιοπάθεια

Είναι διακοπτόμενες εξάρσεις πόνου και δυσκαμψίας στη σπονδυλική στήλη σας κοινός στον Α.Σ.

Ποιος είναι πιο πιθανό να έχει AS;

Στο παρελθόν, οι ειδικοί πίστευαν ότι το AS μπορεί να είναι πιο συχνό στους νεαρούς άνδρες, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι η πάθηση είναι τόσο συχνή στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα τέλη της εφηβείας έως τις αρχές της ενηλικίωσης. Ωστόσο, το AS μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η τάση για ανάπτυξη της νόσου είναι κληρονομική. Ένας γενετικός δείκτης που ονομάζεται HLA-B27 μπορεί να υποδείξει αυξημένη πιθανότητα ΑΣ.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι όσοι αναπτύσσουν AS αυτό το γονίδιο. Και όταν υπάρχει το γονίδιο, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξετε AS.

Δεν είναι σαφές γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν AS και άλλοι όχι.

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε AS εάν έχετε έναν στενό συγγενή που ζει με:

 • ΟΠΩΣ ΚΑΙ
 • ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
 • αρθρίτιδα που σχετίζεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Το ιστορικό λοιμώξεων του ουρογεννητικού συστήματος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης AS, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE).

Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν έγκαιρα το AS;

Δεν υπάρχει ενιαία δοκιμή για το AS. Η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει:

 • φυσική εξέταση και ερωτήσεις σχετικά με τη θέση, τη συχνότητα και την ένταση του πόνου
 • τεστ κινητικότητας για τον προσδιορισμό της ευελιξίας και της ευκολίας κίνησης
 • εξετάσεις αίματος για φλεγμονή, όπως ο ρυθμός καθίζησης και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη
 • εξετάσεις αίματος για γενετικούς δείκτες, όπως το HLA-B27
 • απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφίες, για τον προσδιορισμό της υγείας των οστών

Μερικοί ειδικοί πιστεύετε ότι μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει το AS νωρίτερα από μια ακτινογραφία, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει πρόωρες φλεγμονώδεις αλλαγές στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Εξαρτάται από τις ανάγκες υγείας σας, τα άλλα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις προτεινόμενες αποφάσεις θεραπείας στις οποίες συμφωνείτε εσείς και η ομάδα υγείας σας.

Πότε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας

Εάν διαπιστώσετε ότι ο πόνος στη μέση σας (ή ο πόνος σε άλλες αρθρώσεις) διαρκεί περισσότερο από όσο περιμένατε ή διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την ανάπαυση, μπορεί να θέλετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για εξέταση.

Το AS δεν έχει ακόμη γνωστή θεραπεία, αλλά μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά σας και να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου με:

 • λήψη διάγνωσης όσο το δυνατόν νωρίτερα
 • έναρξη ιατρικής θεραπείας το συντομότερο δυνατό μετά από αυτό
 • άσκηση συγκεκριμένων ασκήσεων φυσικοθεραπείας και ορθοστατικής προπόνησης

Συχνές ερωτήσεις

Τι προκαλεί τον πόνο στη μέση;

Ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Εάν είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα, ο πόνος στη μέση μπορεί να προκύψει από μυϊκή ένταση, άβολη στάση, έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας, διάστρεμμα ή καταπόνηση.

Εάν ο πόνος στη μέση σας είναι επίμονος ή εμφανίζεται και φεύγει, οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ινομυαλγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άλλους τύπους αρθρίτιδας, δισκοκήλες, όγκους ή οστεοπόρωση. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να δώσει ακριβή διάγνωση.

Πού ξεκινά ο πόνος της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Εξαρτάται. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να ξεκινήσει ως δυσκαμψία και πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης σας που έρχεται και φεύγει και μπορεί να επιδεινωθεί μετά την ανάπαυση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο στο γόνατο, τον αστράγαλο και τη φτέρνα κατά τα πρώτα στάδια της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο επίμονος και να επεκταθεί στο μέσο και στο άνω μέρος της πλάτης. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε κόπωση, ερεθισμό των ματιών και δυσκαμψία.

Ποια είναι η μέση ηλικία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Η έναρξη της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας είναι τυπικά μεταξύ 20 και 40 ετών, αν και μπορεί να εμφανίσετε την πάθηση σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα τρία πιο κοινά συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, αλλά τα κοινά πρώιμα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στη μέση και δυσκαμψία.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο στις αρθρώσεις σε άλλες περιοχές του σώματος, ερεθισμό των ματιών, πόνο στο στήθος, γαστρεντερικές προκλήσεις, δυσκολία στην αναπνοή, καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης (κύφωση) και γενικό πόνο στην πλάτη.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια προοδευτική φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και άλλα μέρη του σώματος. Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πόνο στη μέση και δυσκαμψία που έρχεται και φεύγει.

Ο πόνος AS συνήθως μειώνεται με τη σωματική δραστηριότητα και επιδεινώνεται κατά την ηρεμία. Η κόπωση, οι γαστρεντερικές διαταραχές και ο ερεθισμός των ματιών μπορεί να είναι πρώιμα συμπτώματα του AS.

Μερικά συμπτώματα κοινά στην ΑΣ μπορεί να προκύψουν από άλλες καταστάσεις. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και ακριβή διάγνωση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss