Ψωρίαση και άσθμα: Ποια είναι η σύνδεση;

Η έρευνα υποδεικνύει έντονα ότι τα άτομα με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα έχουν υψηλότερες πιθανότητες άσθματος και το αντίστροφο, ειδικά αργότερα στη ζωή τους.

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ξεσπάσματα ξηρών, κνησμωδών φολίδων. Η ψωριασική αρθρίτιδα αναπτύσσεται συνήθως μετά την ψωρίαση και προκαλεί συμπτώματα όπως πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις.

Το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση των πνευμόνων που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Υπάρχει πληθώρα ερευνών που προτείνουν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ αυτών των συνθηκών. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή ψωρίασης είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα και το αντίστροφο.

Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης άλλων πνευμονικών παθήσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ειδικά αργότερα στη ζωή.

Δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο κοινών συνθηκών.

Συνδέονται η ψωρίαση και το άσθμα;

Γενικά, η έρευνα υποδεικνύει έντονα ότι η ψωρίαση ή η ψωριασική αρθρίτιδα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να έχετε άσθμα και αντίστροφα.

Σε μια μεγάλη ανασκόπηση του 2023 σε σχεδόν 111.000 άτομα με ψωρίαση και πάνω από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες ελέγχου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 9,2% των ατόμων με ψωρίαση είχαν άσθμα. Αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε μεταξύ των ηλικιωμένων συμμετεχόντων και εκείνων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ του άσθματος και της ψωρίασης.

Άλλες έρευνες απηχούν αυτό το εύρημα. Σύμφωνα με α μεγάλη μετα-ανάλυση 2018 από πάνω από 66.000 άτομα με ψωρίαση και 577.000 συμμετέχοντες ελέγχου, η ψωρίαση συνδέθηκε σημαντικά με υψηλότερες πιθανότητες να έχουν και άσθμα. Τα άτομα άνω των 50 ετών με ψωρίαση ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Γιατί συνδέονται το άσθμα και η ψωρίαση;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετική σύνδεση. Σε μια ανασκόπηση του 2019, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το άσθμα και η ψωρίαση έχουν έναν κοινό «ανοσοφαινότυπο» ή μοτίβο ανοσοκυττάρων, πρωτεϊνών και μορίων που οδηγούν τη φλεγμονή σε μια πάθηση.

Και οι δύο μοιράζονται τον ανοσοφαινότυπο που ονομάζεται μονοπάτι μη τύπου 2 IL-17A, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιος με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να έχει άσθμα.

Ορισμένες περιορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ψωριασική αρθρίτιδα θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρή επίδραση στους πνεύμονες από την κανονική ψωρίαση. Σε ένα μικρή μελέτη 2020 από 164 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν από ψωριασική αρθρίτιδα είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στους πνεύμονες από εκείνους με κανονική ψωρίαση.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να θέλουν ιδιαίτερα να αποφύγουν το κάπνισμα και να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των πνευμόνων και των αεραγωγών τους.

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2018 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν τακτική ψωρίαση είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής των πνευμόνων και των αεραγωγών. Ως αποτέλεσμα, συνέστησαν στα άτομα με ψωρίαση να αναζητούν τακτική παρακολούθηση της αναπνευστικής υγείας με έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς επηρεάζει η ψωρίαση τους πνεύμονες;

Τα άτομα με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες πνευμονικές παθήσεις εκτός από το άσθμα, όπως:

 • ΧΑΠ
 • σαρκοείδωση
 • καρκίνος του πνεύμονα
 • διάμεση πνευμονοπάθεια

Η ψωρίαση και οι πνευμονικές παθήσεις χαρακτηρίζονται και οι δύο από χρόνια φλεγμονή, οι επιστήμονες στο α κριτική 2022 σημειώνεται, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση. Αλλά μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να το επιβεβαιώσουν.

Αντιμετώπιση άσθματος και ψωρίασης μαζί

Υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία γνωστή θεραπεία για το άσθμα ή ψωρίαση. Υπάρχουν όμως τρόποι να διαχειριστείς και τις δύο συνθήκες.

Οι επικαλυπτόμενες θεραπείες τόσο για το άσθμα όσο και για την ψωρίαση περιλαμβάνουν:

 • κορτικοστεροειδήείτε τοπικά είτε εισπνεόμενα, τα οποία στοχεύουν στην υποκείμενη φλεγμονή
 • βιολογικάπου στοχεύουν σε ένα υπερβολικό ζήλο ανοσοποιητικό σύστημα

Η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων – συμπεριλαμβανομένου του καπνού του τσιγάρου για τα άτομα με άσθμα, του αλκοόλ για τα άτομα με ψωρίαση και του στρες και για τις δύο ομάδες – είναι επίσης ένα βασικό συστατικό για τη θεραπεία κάθε πάθησης.

Θεραπείες για το άσθμα, ιδίως, περιλαμβάνω:

 • εμβόλια αλλεργίαςπου μειώνουν την ανταπόκριση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα
 • τροποποιητές λευκοτριενίουτα οποία είναι από του στόματος φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών
 • εισπνεόμενοι σταθεροποιητές μαστοκυττάρωντα οποία βοηθούν στην πρόληψη του οιδήματος των αεραγωγών γύρω από τις σκανδάλες
 • εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσηςτα οποία είναι φάρμακα που προσθέτετε στη συσκευή εισπνοής σας και εμποδίζουν τη στένωση των αεραγωγών

Θεραπείες για την ψωρίαση, ειδικότερα, περιλαμβάνω:

 • τοπικές θεραπείες όπως κρέμες, αλοιφές και λοσιόν, ειδικά που περιέχουν κορτικοστεροειδή, ρετινοειδή και λιθανθρακόπισσα
 • από του στόματος ρετινοειδήή παράγωγα βιταμίνης Α, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία για τη μείωση των εστιών
 • τροποποιητές βιολογικής απόκρισηςτα οποία είναι ενέσιμα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής
 • ανοσοκατασταλτικάτο οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο σε σοβαρές περιπτώσεις για να εμποδίσει την ανοσολογική απόκριση
 • από του στόματος αναστολείς φωσφοδιεστεράσης 4 ή από του στόματος αναστολείς κινάσης τυροσίνης 2που στοχεύουν την ανοσολογική απόκριση και την υποκείμενη φλεγμονή

Θεραπείες προς αποφυγή

Οι θεραπείες άσθματος που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν τον κίνδυνο ή τα συμπτώματα της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 • Μεθοτρεξάτη: Ορισμένες περιορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η μεθοτρεξάτη, ένα κοινό φάρμακο για σοβαρή ψωρίαση και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Οι θεραπείες ψωρίασης που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον κίνδυνο ή τα συμπτώματα άσθματος περιλαμβάνουν:

 • Φωτοθεραπεία: Μερικοί παλαιότερη έρευνα υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της φωτοθεραπείας, που είναι μια κοινή θεραπεία για την ψωρίαση, και της αυξημένης πιθανότητας άσθματος.

Η έρευνα υποδηλώνει έντονα μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ψωρίασης ή της ψωριασικής αρθρίτιδας και του άσθματος. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη μιας πάθησης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε την άλλη, ειδικά αργότερα στη ζωή.

Η θεραπεία της υποκείμενης φλεγμονής με βιολογικά ή κορτικοστεροειδή μπορεί να ωφελήσει και τις δύο καταστάσεις.

Εάν έχετε άσθμα, ψωρίαση ή και τα δύο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με έναν γενικό ιατρό. Στη συνέχεια, μπορούν να σας συνδέσουν με έναν δερματολόγο καθώς και έναν αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τόσο την ψωρίαση όσο και την αρθρίτιδα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss