Φαγούρα στο δέρμα χωρίς εξάνθημα: αιτίες και θεραπεία

Ο κνησμός και τα εξανθήματα εμφανίζονται συνήθως μαζί. Ωστόσο, μπορείτε να έχετε φαγούρα στο δέρμα χωρίς να έχετε ορατό εξάνθημα ή αλλαγές στο δέρμα.

Οι αιτίες του κνησμού του δέρματος είναι συνήθως ακίνδυνες. Αυτές οι αιτίες συνδέονται συχνά με προσωρινά προβλήματα, όπως ξηρό δέρμα ή δάγκωμα σφαλμάτων.

Λιγότερο συχνά, τα προβλήματα με τα νεύρα, τα νεφρά, το θυρεοειδή ή το συκώτι μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού χωρίς να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα.

Ανάλογα με την αιτία, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί αίσθημα κνησμού σε όλο το σώμα του ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο κνησμός μπορεί να ποικίλει από ήπια έως ακραία.

Εάν το άτομο ανησυχεί για ανεξήγητη φαγούρα, ακραίο κνησμό ή φαγούρα που διαρκεί πολύ, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό για να προσδιορίσει την αιτία και να λάβει συμβουλές σχετικά με τις θεραπείες.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει 8 αιτίες κνησμού χωρίς εξάνθημα και τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

1. Ξηρό δέρμα

Φαγούρα στο δέρμα χωρίς εξάνθημα: αιτίες και θεραπεία
Όταν το δέρμα χάνει υγρασία, μπορεί να γίνει φαγούρα.

Το ξηρό δέρμα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Το δέρμα θα αρχίσει να αισθάνεται φαγούρα όταν χάνει την υγρασία.

Το ξηρό δέρμα μπορεί να μοιάζει με νιφάδες ή φολιδωτό. Αυτό το πρόβλημα είναι κοινό στους ηλικιωμένους, ειδικά κατά τους κρύους μήνες.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ξηρού δέρματος και να αποτρέψουν το δέρμα να στεγνώσει περαιτέρω:

 • Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιών με σκληρές χημικές ουσίες, καθώς αυτά τα σαπούνια μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υποαλλεργικά και χωρίς αρώματα σαπούνια και προϊόντα περιποίησης του δέρματος.
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο σπίτι για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα. Αυτή η λύση βοηθά στην πρόληψη του ξηρού δέρματος που σχετίζεται με το χειμώνα.
 • Απλώστε τακτικά την ενυδατική κρέμα, ειδικά αφού βγείτε από το ντους ή το μπάνιο. Βαζελίνη ή βαριές κρέμες όπως Vanicream ή Cerave είναι δημοφιλείς επιλογές.
 • Αποφύγετε τη λήψη ντους διάρκειας άνω των 10 λεπτών. Επίσης, κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό και όχι ζεστό νερό.
 • Μην κάνετε μπάνιο πολλές φορές την ημέρα.
 • Αποφύγετε το ξύσιμο του ξηρού δέρματος, καθώς αυτή η δράση μπορεί να βλάψει την επιφάνεια του δέρματος. Εάν το δέρμα σπάσει, είναι πιο πιθανό να έχετε ουλές και λοίμωξη.

2. Δαγκώματα σφαλμάτων

Το δάγκωμα κουνουπιών, το δάγκωμα της αράχνης και άλλα τσιμπήματα μπορεί να κάνουν το δέρμα γύρω από το δάγκωμα να αισθάνεται φαγούρα και ερεθισμένο.

Τα τσιμπήματα σφαλμάτων μπορούν να αφήσουν πίσω τους μια πολύ μικρή τρύπα ή ένα σημείο που μοιάζει με τσίμπημα. Μπορεί να είναι τόσο μικρό που θα αισθάνεστε φαγούρα αλλά δεν θα δείτε τα πραγματικά τσιμπήματα.

Πολλά σφάλματα μπορεί να σας δαγκώσουν – συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών, των κουνουπιών και των ψειρών – και οι μέθοδοι θεραπείας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με τον τύπο του σφάλματος.

Εάν αισθάνεστε συνεχή φαγούρα μετά από ένα δάγκωμα σφαλμάτων, θα πρέπει να πάτε για να δείτε έναν γιατρό.

Αποφύγετε το ξύσιμο, καθώς αυτή η δράση μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε τοπικά αντιβιοτικά όπως το Neosporin, καθώς ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα τους.

3. Μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων

Το φαγούρα στο δέρμα μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.
Το φαγούρα στο δέρμα μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Το φαγούρα στο δέρμα είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών φαρμάκων. Θα έχετε φαγούρα με εξάνθημα ή χωρίς εξάνθημα. Ωστόσο, δεν λαμβάνει αυτή η παρενέργεια κάθε ασθενής κατά τη λήψη φαρμάκων.

Τα ακόλουθα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα ως παρενέργεια:

 • ανακουφιστικά παυσίπονα στην κατηγορία των οπιοειδών, όπως ακεταμινοφαίνη, μορφίνη και φεντανύλη
 • μερικά φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα φάρμακο προκαλεί φαγούρα στο δέρμα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με την καλύτερη δράση και εναλλακτικά φάρμακα εάν χρειαστεί.

Μερικές φορές, ένας γιατρός μπορεί να σταματήσει το τρέχον φάρμακο για να δει εάν προκαλεί τον κνησμό ή όχι. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη διφαινυδραμίνης (Benadryl) ή υδροξυζίνης για τη μείωση των συμπτωμάτων κνησμού.

4. Διαταραχές των νεύρων

Νεύρα αναμεταδίδει μηνύματα από το δέρμα στον εγκέφαλο. Προβλήματα με τα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή πόνο στο δέρμα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.

Διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το νεύρο μπορεί να προκαλέσουν κνησμό χωρίς εξάνθημα ή να προκαλέσουν άλλες αισθήσεις στο δέρμα. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν:

 • Εγκεφαλικό
 • Διαβήτης
 • μεταθετική νευραλγία, επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δερματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ο κνησμός μπορεί να προκληθεί από διαβητική νευροπάθεια, η οποία είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που προκαλεί βλάβη στα νεύρα.

Τραυματισμοί που επηρεάζουν τα νεύρα ή προκαλούν βλάβη στα νεύρα μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα να αισθάνεται φαγούρα. Η περιοχή που αισθάνεται φαγούρα θα εξαρτηθεί από τη θέση του τραυματισμού.

Οι θεραπείες για κνησμό που σχετίζεται με τα νεύρα εξαρτώνται από την αιτία. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε νευρική διαταραχή, πρέπει να πάτε για να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

5. Νεφρική νόσος

Η νεφρική νόσος, ειδικά στα προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει κνησμό χωρίς εξάνθημα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ξεκάθαρα την αιτία του κνησμού σε νεφρική νόσο, αλλά πιστεύουν ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε προβλήματα στα νεφρά και αρχίσετε να αισθάνεστε κνησμό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να δει πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε αιμοκάθαρση. Αυτή είναι μια ιατρική διαδικασία στην οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί μια μηχανή για να φιλτράρει το αίμα.

Οι δερματολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα από τα πολλά φάρμακα για να βοηθήσουν άτομα με φαγούρα στο δέρμα από νεφρική νόσο.

6. Ηπατική νόσος

Ηπατικές ασθένειες όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό στο δέρμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αίσθηση προκαλείται από τη συσσώρευση υπερβολικής χολής στο σώμα.

Ο κνησμός τείνει να είναι χειρότερος στις παλάμες των χεριών και των πέλματος των ποδιών. Η έκθεση σε θερμότητα συνήθως επιδεινώνει τον κνησμό και οι άνθρωποι συνήθως παρατηρούν ότι ο κνησμός είναι χειρότερος τη νύχτα.

Οι επιλογές θεραπείας συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο της ηπατικής νόσου. Μερικοί γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν χολεστυραμίνη (Questran), η οποία προκαλεί λιγότερη φαγούρα.

7. Καρκίνος του δέρματος

Οι καρκίνοι του δέρματος δεν προκαλούν πάντα σημαντικά συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται δερματικό κνησμό σε προηγούμενη δερματική βλάβη ή νέα δερματική βλάβη ως πρώιμο σύμπτωμα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ανάπτυξη μιας νέας βλάβης ή η αλλαγή μιας βλάβης στο δέρμα.

Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας και να αναφέρετε τυχόν ασυνήθιστα τυφλοπόντικα ή αλλαγές στο δέρμα στο γιατρό σας.

Εάν ο γιατρός δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί την αλλαγή του δέρματος, ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα δέρματος και να το στείλει στο εργαστήριο για εξέταση. Αυτό ονομάζεται βιοψία δέρματος.

Η καλύτερη επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του δέρματος εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση και το στάδιο.

8. Λέμφωμα Hodgkin

Κνησμός χωρίς εξάνθημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν λέμφωμα Hodgkin. Είναι καρκίνος των κυττάρων του αίματος.

Άλλα συμπτώματα του λεμφώματος Hodgkin περιλαμβάνουν:

 • πρήξιμο των λεμφαδένων, όπως λεμφαδένες στο λαιμό, στη βουβωνική χώρα ή στη μασχάλη
 • απώλεια όρεξης
 • κρυάδα
 • πυρετός
 • νυχτερινές εφιδρώσεις ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι επιλογές θεραπείας λεμφώματος Hodgkin περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων.

Διάγνωση κνησμού χωρίς δερματικό εξάνθημα

Οι περισσότερες περιπτώσεις φαγούρας στο δέρμα χωρίς εξάνθημα είναι θεραπευτικές και ακίνδυνες.
Οι περισσότερες περιπτώσεις φαγούρας στο δέρμα χωρίς εξάνθημα είναι θεραπευτικές και ακίνδυνες.

Κατά τη διάγνωση αιτιών κνησμού του δέρματος χωρίς δερματικό εξάνθημα, ένας γιατρός θα εξετάσει πρώτα τις πιο κοινές αιτίες. Οι πιο συχνές αιτίες είναι το υπερβολικά ξηρό δέρμα ή μια παρενέργεια νέων φαρμάκων.

Ο γιατρός θα εξετάσει τυχόν άλλα συμπτώματα και θα πραγματοποιήσει άλλες διαγνωστικές μεθόδους εάν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος για ηπατικό πρόβλημα, νεφρικό πρόβλημα, θυρεοειδικό πρόβλημα ή πρόβλημα κυτταρικής σειράς αίματος.

Οι περισσότερες αιτίες κνησμού χωρίς εξάνθημα είναι θεραπευτικές.

Εάν χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα, χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα και εφαρμόζετε καλή φροντίδα του δέρματος, αλλά εξακολουθείτε να έχετε φαγούρα στο δέρμα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε τις υποκείμενες αιτίες.

Παρόλο που υπάρχουν κάποιες σοβαρές αιτίες κνησμού χωρίς εξάνθημα, αυτές οι αιτίες είναι σχετικά σπάνιες.

Πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την πιο πιθανή αιτία και να προσδιορίσετε τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας.

.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss