Φάρμακα για το άγχος πριν από την επέμβαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα κατά του άγχους που χρησιμοποιούνται για να ηρεμήσουν τα προεγχειρητικά νεύρα, αλλά η χειρουργική σας ομάδα θα συζητήσει τις καλύτερες επιλογές για εσάς.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος πριν από τη χειρουργική επέμβαση – σε τελική ανάλυση, η επέμβαση δεν είναι ένα καθημερινό γεγονός. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο άγχος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό σας ή άλλο κλινικό ιατρό στην ομάδα φροντίδας σας και να ζητήσετε φαρμακευτική αγωγή για το άγχος.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε την ομάδα φροντίδας σας για οτιδήποτε λαμβάνετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων ή συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). Ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν μια δυνητικά επιβλαβή αλληλεπίδραση ή να συμβάλουν σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σας για φάρμακα κατά του άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ποια φάρμακα χορηγούνται για το άγχος πριν την επέμβαση;

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου μισό των ατόμων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είτε θέλουν είτε θα καλωσόριζαν φάρμακα κατά του άγχους την ημέρα της χειρουργικής τους επέμβασης.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα συναντήσετε έναν κλινικό ιατρό που ονομάζεται αναισθησιολόγος. Είναι υπεύθυνοι να σας δώσουν τα φάρμακα που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τον έλεγχο του πόνου (και εάν σας κάνουν ναρκωτικό, το φάρμακο που θα σας κοιμίσει). Οι αναισθησιολόγοι μπορεί επίσης να σας χορηγήσουν φάρμακα κατά του άγχους πριν από την επέμβαση.

Οι κλινικοί γιατροί συχνά συνταγογραφούν βενζοδιαζεπίνες για προεγχειρητικό άγχος. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και της διαταραχής πανικού. Τείνουν να εισχωρούν γρήγορα και δεν μένουν στο σώμα σας για πολύ, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι βενζοδιαζεπίνες που χρησιμοποιούνται συχνά για προεγχειρητικό άγχος περιλαμβάνουν:

 • αλπραζολάμη (Xanax)

 • διαζεπάμη (Diastat, Valium, Valtoco)

 • λοραζεπάμη (Ατιβάν)

 • μιδαζολάμη (Versed, Nayzilam)

 • τριαζολάμη (Halcion)

Άλλα μη βενζοδιαζεπινικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για προεγχειρητικό άγχος περιλαμβάνουν:

 • μελατονίνη, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική
 • αντιισταμινικά που έχουν καταπραϋντική δράση, όπως η υδροξυζίνη και η προμεθαζίνη
 • πρεγκαμπαλίνη (Lyrica), αν αντιεπιληπτικό φάρμακο

Για τη θεραπεία του άγχους την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου που σας έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί να σας χορηγηθεί το φάρμακο από το στόμα (ως χάπι) ή ενδοφλέβια (μέσω ένεσης ή ενδοφλέβιας ενστάλαξης).

Για τη θεραπεία του άγχους που οδηγεί στη χειρουργική επέμβαση, συνήθως θα σας συνταγογραφούνται φάρμακα με τη μορφή χαπιών.

Ο αναισθησιολόγος σας θα επιλέξει ένα φάρμακο με βάση αυτό που θα είναι πιο ασφαλές και αποτελεσματικό για εσάς.

Παρενέργειες των προεγχειρητικών φαρμάκων κατά του άγχους

Η ομάδα φροντίδας σας θα σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση προεγχειρητικών φαρμάκων κατά του άγχους.

Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα προεγχειρητικού άγχους συνδέονται με χειρότερο πόνο μετά από μια διαδικασία, σύμφωνα με μια μελέτη. Ωστόσο, τα φάρμακα κατά του άγχους πριν από την επέμβαση μπορούν επίσης να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες.

Συχνές παρενέργειες των προεγχειρητικών φαρμάκων κατά του άγχους περιλαμβάνω:

 • υπνηλία
 • ζάλη
 • σύγχυση
 • πονοκεφάλους
 • ζαλάδα
 • απώλεια μνήμης
 • επιβράδυνση της αναπνοής (ονομάζεται επίσης αναπνευστική καταστολή)

Εάν σας χορηγηθούν βενζοδιαζεπίνες την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης ή κακής χρήσης φαρμάκων που δημιουργεί συνήθεια είναι χαμηλός, καθώς ένας κλινικός ιατρός θα σας παρακολουθεί στενά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση βενζοδιαζεπινών μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους γιατρούς σας – συμπεριλαμβανομένου του αναισθησιολόγου – σχετικά με:

 • Το ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού ψυχικής σας υγείας
 • τυχόν φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή, είτε με συνταγή είτε OTC
 • τυχόν συμπληρώματα, βιταμίνες ή αφεψήματα βοτάνων που παίρνετε αυτήν τη στιγμή

Αυτό θα τους βοηθήσει να προσδιορίσουν τους κινδύνους από τη συνταγογράφηση φαρμάκων κατά του άγχους πριν από την επέμβαση.

Πότε να μιλήσετε με το γιατρό σας για φάρμακα για το άγχος πριν από την επέμβαση

Δεν χρειάζεται να θεραπεύονται όλα τα προεγχειρητικά άγχη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανακαλύψουν ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν χωρίς φάρμακα. Ορισμένες δραστηριότητες και τεχνικές μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμοι πριν από τη χειρουργική επέμβαση – για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε αποτελεσματικό να ακούτε χαλαρωτική μουσική, να διαλογίζεστε ή να χρησιμοποιείτε τεχνικές αναπνοής.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν κλινικό γιατρό σχετικά με τα φάρμακα για το άγχος πριν από τη χειρουργική επέμβαση εάν:

 • δεν μπορείς να κοιμηθείς
 • Ο φόβος ή η ανησυχία σας δυσκολεύει την εστίαση σε εργασίες
 • Το άγχος σας επηρεάζει την εργασία, τις σχέσεις και την καθημερινή σας λειτουργία
 • Οι συνήθεις τεχνικές αντιμετώπισης δεν βοηθούν
 • δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι την επέμβαση σου

Μερικοί άνθρωποι έχουν έντονο άγχος μόνο την ημέρα της επέμβασης. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το άγχος που οδήγησε στην επέμβαση.

Πώς να μιλήσετε με το γιατρό σας για φάρμακα για το άγχος πριν από την επέμβαση

Δεν είστε σίγουροι πώς να αναλύσετε το θέμα του άγχους; Το κλειδί είναι απλώς να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς σας επηρεάζει το άγχος της επερχόμενης χειρουργικής επέμβασης. Ακολουθούν εξαιρετικά παραδείγματα τρόπων για να ξεκινήσετε τη συνομιλία:

 • «Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω το άγχος μου που οδήγησε σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Επηρεάζει την ικανότητά μου να κοιμάμαι και να εργάζομαι. Υπάρχει κάποιο φάρμακο που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να μειώσω το άγχος μου;»
 • «Μια φίλη μου πάλευε με το άγχος πριν από την επέμβαση στο γόνατό της και της συνταγογραφήθηκε ένα φάρμακο κατά του άγχους. Είπε ότι βοήθησε πραγματικά. Θα ήταν μια πιθανότητα για μένα;»
 • «Τα επίπεδα άγχους μου ήταν εντάξει μέχρι στιγμής, αλλά αυτή τη στιγμή, αισθάνομαι πολύ ανήσυχος για την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να προτείνετε κάποια φάρμακα κατά του άγχους;»
 • «Ανησυχώ για τα επίπεδα άγχους μου μέχρι τη χειρουργική επέμβαση. Θα μου συνταγογραφηθεί ένα αντιαγχωτικό φάρμακο την ημέρα της επέμβασης;»

Να θυμάστε ότι είναι δουλειά της ομάδας φροντίδας σας να φροντίζει για την υγεία και την ευημερία σας. Είναι κάτι παραπάνω από εντάξει να μιλήσετε και να ζητήσετε βοήθεια εάν χρειαστεί.

Δεν είναι όλα τα φάρμακα για το άγχος πριν από τη χειρουργική επέμβαση κατάλληλα για κάθε ασθενή – εάν έχετε μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση, για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα θα έχουν πάρα πολλούς κινδύνους ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η χειρουργική σας ομάδα θα σας βοηθήσει να βρείτε τις καλύτερες επιλογές για να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας.

Οι βενζοδιαζεπίνες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτά είναι ηρεμιστικά-υπνωτικά φάρμακα που συχνά συνταγογραφούνται για το άγχος και την αϋπνία. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες επιλογές, καθώς και μη φαρμακευτικές, που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους.

Το προεγχειρητικό άγχος είναι συχνό. Εάν το άγχος σας είναι έντονο την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης ή οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση, ρωτήστε τον κλινικό σας ιατρό εάν η φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss