Υπάρχει κάποια μυρωδιά που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον;

Το Πάρκινσον προκαλεί την παραγωγή μιας λιπαρής ουσίας στο δέρμα σας, με αποτέλεσμα ένα συγκεκριμένο άρωμα, αλλά συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό. Ωστόσο, η μειωμένη όσφρηση σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να ανιχνεύουν την οσμή τους.

Η νόσος του Πάρκινσον (PD) είναι μια προοδευτική πάθηση του εγκεφάλου που επηρεάζει την κίνηση. Τα άτομα με PD βιώνουν τρόμο, δυσκαμψία και δυσκολία στην ισορροπία και τον συντονισμό.

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με PD μπορεί επίσης να έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι κάτι που ο μέσος άνθρωπος είναι πιθανό να παρατηρήσει.

Αυτό το άρθρο εξετάζει όσα γνωρίζουμε για το πώς η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την οσμή και την όσφρηση του σώματός σας.

Τα άτομα με Πάρκινσον έχουν κάποιο συγκεκριμένο άρωμα;

Όλοι έχουν ένα άρωμα, είτε έχουν Πάρκινσον είτε όχι. Παράγοντες όπως τα γονίδια, τα τρόφιμα και οι ορμόνες καθορίζουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά σας.

Οι συνθήκες υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο που μυρίζετε. Μεταξύ των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, οι αλλαγές στο άρωμα συνδέονται με την αυξημένη παραγωγή σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος.

Ωστόσο, δεν είναι ένα άρωμα που θα παρατηρούσαν οι περισσότεροι. Συγγραφείς του α κριτική 2019 Σημειώστε ότι ένα άτομο με αυξημένη όσφρηση εντόπισε τη μυρωδιά PD μόλις πρόσφατα.

Μπορείτε να εντοπίσετε τη νόσο του Πάρκινσον μυρίζοντας την;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο του Πάρκινσον μυρίζοντας τη. Αν και το PD συνδέεται με ένα συγκεκριμένο άρωμα, δεν είναι μια μυρωδιά που είναι πιθανό να παρατηρήσει ο μέσος άνθρωπος.

Τα άτομα με εξαιρετική ευαισθησία στη όσφρηση, γνωστή ως υπεροσμία, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν τη μυρωδιά της PD.

Το άρωμα ως πιθανός βιοδείκτης

Το σμήγμα μπορεί να είναι βιοδείκτης για την PD. Έτσι, η δοκιμή σμήγματος θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι κάποιος έχει Πάρκινσον.

Μερικές μελέτες διερευνούν τον ρόλο του σμήγματος στη διάγνωση της PD. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς του α Μελέτη 2021 συνέκρινε τη βιοχημική σύνθεση του σμήγματος από άτομα με PD και μια ομάδα ελέγχου.

Ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων και πρότειναν ότι η αξιολόγηση των προφίλ σμήγματος μπορεί να είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για τον έλεγχο της PD.

Μια άλλη μελέτη του 2022 αφορούσε την ανάπτυξη μιας συσκευής όσφρησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει το άρωμα PD σε ένα δείγμα σμήγματος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το σύστημά τους παράλληλα με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να συλλάβουν πρώιμο στάδιο PD.

Υποσμία και οσμή σώματος

Το Πάρκινσον προκαλεί επίσης υποσμία, η οποία είναι μειωμένη αίσθηση όσφρησης.

Σύμφωνα με α κριτική 2019τα άτομα με υποσμία έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν PD από τα άτομα που δεν έχουν υποσμία.

Όπως το άρωμα PD, η υποσμία εμφανίζεται νωρίς στην εξέλιξη της PD και μπορεί να είναι ένας πιθανός βιοδείκτης για την πάθηση.

Η υποσμία μπορεί να κάνει κάποιον με PD λιγότερο πιθανό να παρατηρήσει τη μυρωδιά του σώματός του, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές.

Συμβουλές για τη μείωση της οσμής του σώματος που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον

Το Πάρκινσον συνήθως δεν προκαλεί αισθητή μυρωδιά. Ωστόσο, εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε PD και ανησυχείτε για την οσμή του σώματος, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Να κάνετε μπάνιο τακτικά: Καθώς η PD εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε το μπάνιο σας για να διευκολύνετε τη διατήρηση της καθημερινής σας ρουτίνας υγιεινής.
  • Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό: Ένα ήπιο σαπούνι θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε το υπερβολικό σμήγμα όταν πλένετε το πρόσωπο και το σώμα σας.
  • Εφαρμόστε αποσμητικό: Δοκιμάστε ένα αποσμητικό σπρέι κάτω από τις μασχάλες σας εάν ανησυχείτε για την οσμή του σώματος.
  • Δοκιμάστε μαντηλάκια blotting: Τα μαντηλάκια με στύπωμα, γνωστά και ως blotting papers, μπορούν να απορροφήσουν το σμήγμα στο πρόσωπο.
  • Πλένετε τακτικά τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια σας: Για να εξαλείψετε τις οσμές όταν πλένετε ρούχα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεβγάλματος.
  • Μιλήστε με γιατρό: Εάν ανησυχείτε για μια αλλαγή στο άρωμα σας ή του αγαπημένου σας προσώπου, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανές αιτίες.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το ρόλο της όσφρησης στη διαγνωστική διαδικασία.

Μπορούν οι σκύλοι να μυρίσουν τη νόσο του Πάρκινσον;

Μερικές πρόσφατες μελέτες λένε ότι οι σκύλοι sniffer μπορεί να είναι χρήσιμοι στη διάγνωση της PD. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς του α Μελέτη 2022 ανέφερε ότι εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνευτής ανίχνευσαν PD με υψηλή ακρίβεια.

Μπορεί ένα τεστ όσφρησης να διαγνώσει τη νόσο του Πάρκινσον;

Ένα τεστ όσφρησης αξιολογεί την ικανότητά σας να μυρίζετε. Επί του παρόντος, ένα τεστ όσφρησης δεν αρκεί για τη διάγνωση της PD. Αν και τα άτομα με μειωμένη όσφρηση είναι πιο πιθανό να έχουν PD, πολλοί δεν αναπτύσσουν την πάθηση.

Ποιο είναι το τεστ χρυσού προτύπου για τη νόσο του Πάρκινσον;

Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις για PD. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει επίσης για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας και θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα από εργαστηριακές και γενετικές εξετάσεις και μελέτες απεικόνισης για να καταλήξει σε διάγνωση.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την παραγωγή σμήγματος, ενός ελαίου που εκκρίνεται στην επιφάνεια του δέρματος, αναφέρει η έρευνα. Αυτό πιθανότατα προκαλεί τη μικρή διαφορά στην οσμή που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το σμήγμα από άτομα με PD είναι διαφορετικό από το σμήγμα από άτομα που δεν έχουν PD, καθιστώντας το έναν πιθανό βιοδείκτη για την πάθηση. Το σμήγμα μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της PD.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει PD και αντιμετωπίζετε χαμηλή ευαισθησία στη μυρωδιά ή μια αλλαγή στην οσμή, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss