Τύποι Παραληρημάτων στη Σχιζοφρένεια

Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν συχνά αυταπάτες: ψευδείς πεποιθήσεις για τον εαυτό τους ή τον κόσμο γύρω τους. Οι τύποι των παραληρημάτων στη σχιζοφρένεια μπορεί να ποικίλλουν, αλλά οι διωκτικές παραισθήσεις είναι οι πιο συχνές.

Η σχιζοφρένεια είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλείται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι ταξινομημένη ως ψυχωτική διαταραχή, που σημαίνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν ψύχωση – μια κατάσταση ψυχικής υγείας όπου ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται εσφαλμένα την πραγματικότητα.

Οι ψευδαισθήσεις, οι αυταπάτες και η αποδιοργανωμένη σκέψη είναι τα χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Τουλάχιστον ένα είναι απαραίτητο για να λάβει μια διάγνωση βάσει κριτηρίων από το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR).

Οι ψευδαισθήσεις είναι εξαιρετικά συχνές στη σχιζοφρένεια και μπορούν να λάβουν μια ποικιλία θεμάτων.

Τι είναι οι αυταπάτες στη σχιζοφρένεια;

Το DSM-5-TR ορίζει τις αυταπάτες ως ψευδείς πεποιθήσεις που διατηρούνται με ακλόνητη δέσμευση παρά την απόδειξη ότι είναι εσφαλμένες.

Αυτός ο τύπος πίστης σε κάτι αναληθές δεν είναι πάντα δείκτης ψύχωσης. Υπάρχει επίσης μια συνεχής συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται αληθινά οι αυταπάτες σε σχέση με τις καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυταπάτες υπάρχουν σε ένα συνεχές ψύχωσης, που κυμαίνονται από «ιδέες που μοιάζουν με αυταπάτη» έως αληθινές παραληρητικές πεποιθήσεις που παρατηρούνται σε καταστάσεις όπως η σχιζοφρένεια.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο, οι παραληρητικές ιδέες στη σχιζοφρένεια θεωρούνται «πρωτογενείς» παραληρητικές ιδέες. Διαφοροποιούνται από ιδέες που μοιάζουν με αυταπάτες επειδή δεν είναι αποτέλεσμα των δικών σας συμπερασμάτων με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζονται ξαφνικά και απροσδόκητα και υπάρχουν ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με το DSM-5-TR, η δύναμη της πεποίθησής σας είναι αυτό που ξεχωρίζει τις αυταπάτες από τις ισχυρές ιδέες. Με άλλα λόγια, πιστεύετε σε μια αυταπάτη ανεξάρτητα από το τι και δεν μπορείτε να παρασυρθείτε από αυτήν την πεποίθηση.

Ποια είναι τα είδη των παραληρημάτων στη σχιζοφρένεια;

Το DSM-5-TR απαριθμεί επτά θέματα που εμφανίζονται συνήθως σε παραληρητικές ιδέες σχιζοφρένειας. Μπορεί να αντιμετωπίσετε έναν ή πολλαπλούς (που ονομάζεται μικτός τύπος), αλλά το πιο κοινό είναι το θέμα της δίωξης, που αναφέρεται επίσης ως «παρανοϊκό».

Το DSM-5-TR περιλαμβάνει επίσης απροσδιόριστο τύπο ψευδαίσθησης για να υποδείξει τις περιστάσεις όπου η αυταπάτη δεν εμπίπτει σε κανένα από αυτά τα επτά θέματα.

Διωκτική

Οι διωκτικές αυταπάτες (ή οι παρανοϊκές αυταπάτες) περιλαμβάνουν την πεποίθηση ότι μια ομάδα ή ένα άτομο σχεδιάζει να ενεργήσει αρνητικά εναντίον σας, πιθανώς μέσω σωματικής βλάβης, παρενόχλησης ή δολιοφθοράς.

Αναφορικός

Όταν πιστεύετε ότι καθημερινοί άνθρωποι, μέρη, γεγονότα και αντικείμενα έχουν προσωπική σημασία στη ζωή σας παρά την έλλειψη λογικής σχέσης με εσάς, είναι γνωστό ως παραληρηματική παραίσθηση.

Ένα παράδειγμα θα ήταν να δεις κάποιον να τρώει παγωτό και να πιστέψει ότι η κατάσταση ήταν ότι στέλνει ένα μυστικό μήνυμα σχετικά με τις περιστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή σου.

Μεγαλειώδης

Οι μεγαλειώδεις αυταπάτες επικεντρώνονται στην πεποίθηση ότι είστε εξαιρετικοί σε σύγκριση με όλους τους άλλους σε ικανότητες, πλούτο ή φήμη. Μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα, ή ότι είστε ένα ταλέντο που δεν έχει ανακαλυφθεί.

Ερωτομανική

Το να πιστεύεις ότι κάποιος άλλος είναι ερωτευμένος μαζί σου είναι μια ερωτομανική αυταπάτη.

Για παράδειγμα, μια ερωτομανική αυταπάτη μπορεί να περιλαμβάνει το να πιστεύεις ότι μια διασημότητα σε αγαπά ακόμα και όταν δεν έχεις συναντηθεί ή δεν έχεις αλληλογραφεί ποτέ.

Μηδενιστικός

Οι μηδενιστικές αυταπάτες παίρνουν το όνομά τους από τη φιλοσοφική έννοια του μηδενισμού, η οποία υποδηλώνει ότι η ζωή δεν έχει κανένα θεμελιώδες νόημα ή σκοπό. Οι μηδενιστικές αυταπάτες περιλαμβάνουν σκέψεις που σχετίζονται με την ανυπαρξία, όπως η πίστη ότι θα συμβεί μια μεγάλη καταστροφή ή ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στη μετά θάνατον ζωή.

Σωματικός

Οι σωματικές αυταπάτες περιλαμβάνουν μια ενασχόληση με την υγεία και τη λειτουργία των οργάνων. Μπορούν να περιλαμβάνουν παράλογες πεποιθήσεις για το πώς λειτουργεί το σώμα σας ή ανακριβείς πεποιθήσεις για το πώς οι φυσικές αισθήσεις προβλέπουν ασθένειες.

Για παράδειγμα, η απόδοση της τυπικής αίσθησης πείνας στον προοδευτικό καρκίνο του στομάχου.

Παράξενος

Οι περίεργες αυταπάτες περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ψευδή πεποίθηση που είναι εντελώς απίθανη, δεν προέρχεται από συνηθισμένες εμπειρίες ζωής και δεν εδράζεται σε πολιτιστικές πρακτικές.

Το DSM-5-TR δίνει το παράδειγμα ότι πιστεύετε ότι τα εσωτερικά σας όργανα έχουν αφαιρεθεί από μια εξωτερική δύναμη και έχουν αντικατασταθεί με όργανα κάποιου άλλου.

Τα κοινά θέματα μεταξύ των περίεργων αυταπάτες περιλαμβάνουν:

 • Απόσυρση σκέψης: Πιστέψτε ότι οι σκέψεις σας έχουν αφαιρεθεί από μια εξωτερική δύναμη.
 • Εισαγωγή σκέψης: Εξωγήινες σκέψεις πίστης έχουν τοποθετηθεί στο μυαλό σας.
 • Παραισθήσεις ελέγχου: Η πεποίθηση ότι μια εξωτερική δύναμη χειραγωγεί τις σκέψεις και τις πράξεις σας.

Ποια είναι τα σημάδια της παραληρητικής σκέψης;

Τα σημεία και τα συμπτώματα της παραληρητικής σκέψης μπορεί να ποικίλλουν με βάση το θέμα της αυταπάτης και τυχόν υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής ή σωματικής υγείας.

Γενικά, τα σημάδια που μπορεί κάποιος να βιώνει αυταπάτες περιλαμβάνουν:

 • έκφραση άκαμπτων, αναληθών πεποιθήσεων που δεν μπορούν να αλλοιωθούν ανεξάρτητα από αποδείξεις ή ποιοτικές αποδείξεις για το αντίθετο
 • ακραία αντίσταση σε συζητήσεις ή επιχειρήματα σχετικά με την πεποίθηση
 • ασυνήθιστες συμπεριφορές που βασίζονται στην αυταπάτη, όπως φορώντας ένα ειδικό καπέλο για να «προστατέψουν τις σκέψεις τους»
 • μειωμένη λειτουργία σε σημαντικούς τομείς της ζωής όπως η εργασία, το σχολείο ή οι σχέσεις
 • βιώνοντας αγωνία από την αυταπάτη, όπως υπερβολικό άγχος, φόβο ή ανησυχία
 • άλλα συμπτώματα ψύχωσης, όπως παραισθήσεις, μπορεί να υπάρχουν

Μπορείς να έχεις αυταπάτες και να μην βιώνεις σχιζοφρένεια;

Οι αυταπάτες είναι χαρακτηριστικό της ψύχωσης και δεν περιορίζονται στη σχιζοφρένεια. Οι αυταπάτες μπορούν να εμφανιστούν σε άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως:

 • διπολική διαταραχή
 • μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωτικά χαρακτηριστικά
 • σύντομη ψυχωτική διαταραχή
 • παραληρηματική διαταραχή
 • σχιζοσυναισθηματική διαταραχή
 • άλλες ψυχωσικές διαταραχές

Είναι επίσης πιθανό να βιώσετε αυταπάτες από:

 • χρήση ουσιών
 • εγκεφαλική βλάβη
 • νευρολογικές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές
 • εγκεφαλική λοίμωξη ή φλεγμονή
 • παρενέργειες φαρμάκων

Πώς αντιμετωπίζονται οι αυταπάτες στη σχιζοφρένεια;

Οι παραληρητικές ιδέες δεν αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή οντότητα σε μια διάγνωση σχιζοφρένειας. Η επιτυχής αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων σας, συμπεριλαμβανομένων των παραληρημάτων.

Ως χαρακτηριστικό της ψύχωσης, οι αυταπάτες συχνά ανταποκρίνονται σε αντιψυχωσικά φάρμακα.

Η ψυχοθεραπεία, η οικογενειακή θεραπεία και τα προγράμματα κοινοτικής υποστήριξης είναι άλλα σημαντικά συστατικά ενός σχεδίου θεραπείας της σχιζοφρένειας, παρόλο που η θεραπεία δεν μπορεί να μειώσει άμεσα τις αυταπάτες.

Αντίθετα, αυτές οι μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις θεραπείας σας βοηθούν να μάθετε να αναγνωρίζετε αυταπάτες, να αναπτύσσετε δεξιότητες αντιμετώπισης και να καθιερώνετε στρατηγικές που σας επιτρέπουν να ανακτήσετε τη λειτουργία σε σημαντικούς τομείς της ζωής.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον με αυταπάτες

Οι παραληρητικές ιδέες στη σχιζοφρένεια συνοδεύονται συνήθως από ανωγνωσία, έλλειψη γνώσης για τη διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζετε ότι αντιμετωπίζετε μια κατάσταση ψυχικής υγείας.

Θυμηθείτε, το βασικό χαρακτηριστικό μιας αυταπάτης είναι καταδίκη. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορείς να «μιλήσεις σε κάποιον». Μόνο η επαγγελματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παραληρητικής σκέψης.

Μπορείτε να απαντήσετε στην παραληρηματική σκέψη με:

 • παραμένοντας ήρεμος και μη μαλώνοντας
 • ανακατεύθυνση της συνομιλίας όταν είναι δυνατόν
 • αποφεύγοντας την ενίσχυση ή την επικύρωση της αυταπάτης
 • επιτρέποντας την ανοιχτή επικοινωνία για την αυταπάτη
 • εκφράζοντας ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα και τα συναισθήματα που βιώνουν, όχι την αυταπάτη
 • παρακολούθηση της ασφάλειας και συμμετοχή των μελών της οικογένειας
 • ενθαρρύνοντας την επαγγελματική υποστήριξη

Συμπέρασμα

Οι αυταπάτες είναι αναληθείς, άκαμπτες πεποιθήσεις που διατηρείτε παρά τις αποδείξεις ή τις βάσιμες αποδείξεις εναντίον της πεποίθησης. Είναι ένα σύμπτωμα ψύχωσης, μια ψυχική κατάσταση όπου έχετε μια ανακριβή αντίληψη της πραγματικότητας.

Οι παραληρητικές ιδέες είναι ένα πρωταρχικό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας, αλλά δεν περιορίζονται στη σχιζοφρένεια. Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν παραισθήσεις με άλλες ψυχικές και σωματικές παθήσεις που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της πραγματικότητας.

Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παραληρημάτων που παρατηρούνται στη σχιζοφρένεια, οι διωκτικές παραισθήσεις είναι οι πιο συνηθισμένες.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss