Το να είσαι ο συνήγορος της υγείας σου: Ένας οδηγός για βετεράνους

Είστε υπεύθυνοι για το σώμα σας, επομένως σας αξίζει ένας ηγετικός ρόλος στις αποφάσεις σας για την υγειονομική περίθαλψη.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι μια ομαδική προσπάθεια. Η ομάδα θα μπορούσε να αποτελείται από επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικούς, φαρμακοποιούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και, φυσικά, εσάς. Φέρνουν την ιατρική τους πείρα. Αλλά είστε ο ειδικός στο σώμα σας και τις εμπειρίες της ζωής σας.

Τα άτομα που πρωτοστατούν τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και πιο θετικά συναισθήματα για τη φροντίδα τους, σύμφωνα με μελέτη του 2022. Προχωρήστε λοιπόν και κάντε ερωτήσεις, παρακολουθήστε και αναλάβετε ηγετικό ρόλο στις αποφάσεις φροντίδας σας.

Ως βετεράνος, έχετε μοναδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, επομένως θα πρέπει να νιώθετε τη δύναμη να μιλήσετε εάν αισθάνεστε ότι η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας δεν σας ακούει ή δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σας. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αφήσετε τη φωνή σας να ακουστεί σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά αν έχετε μοναδικές ανάγκες.

Παρακάτω, καλύπτουμε μερικούς τρόπους για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης.

Κατανοήστε τα δικαιώματα υγείας σας

Σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, έχετε πολλά δικαιώματα ως ασθενής, όπως:

 • το δικαίωμα της μεταχείρισης με αξιοπρέπεια, συμπόνια και σεβασμό
 • το δικαίωμα να εκφράσετε τυχόν προσωπικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές πεποιθήσεις που θα πρέπει να επηρεάσουν τη φροντίδα σας
 • το δικαίωμα ενημέρωσης για τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας
 • το δικαίωμα για εσάς ή κάποιον που ορίζετε να αποφασίσετε εάν ή πότε θα τερματίσετε τη θεραπεία

Μπορείτε επίσης να αναλάβετε ενεργό ρόλο στη δική σας φροντίδα, κατανοώντας τα οφέλη της υγειονομικής περίθαλψης VA.

Εκτός από την εκμάθηση σχετικά με τη φροντίδα και τα οφέλη στα οποία δικαιούστε πρόσβαση στο VA, εξοικειωθείτε με τη βοήθεια που μπορεί να δικαιούστε από το ασφαλιστικό πρόγραμμα ενός εργοδότη ή από κυβερνητικά προγράμματα όπως το Medicare ή το Medicaid, καθώς μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα έξοδα φαρμακείου, τη μεταφορά , γεύματα και πολλά άλλα.

Πώς να είστε ο συνήγορος της υγείας του εαυτού σας

Οι επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να περάσουν αστραπιαία. Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ό,τι χρειάζεστε από τα ραντεβού, σας βοηθά να προετοιμαστείτε να συνηγορήσετε για τον εαυτό σας. Δείτε πώς:

Και να θυμάστε, η επικοινωνία είναι αμφίδρομος. Εάν κάτι που λέει ένας επαγγελματίας υγείας είναι ασαφές, ζητήστε του διευκρινίσεις.

Γνωρίστε τη σημασία της αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα της ευεξίας σας κάνοντας πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά, όπως η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους σας και ο ποιοτικός ύπνος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αφιερώνοντας χρόνο για αυτοφροντίδα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας. Μια μελέτη διαπίστωσαν ότι οι βετεράνοι που ασκούνταν και ασκούσαν ενσυνειδητότητα ήταν πιο συντονισμένοι στο σώμα τους και είχαν καλύτερη ψυχική κατάσταση από τους βετεράνους που ήταν στη λίστα αναμονής για προγράμματα αυτοεξυπηρέτησης.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς, μιλήστε με τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας. Επιπλέον, το VA προσφέρει προγράμματα αυτοεξυπηρέτησης όπως διατροφική συμβουλευτική, υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος και φροντίδα ψυχικής υγείας για να βοηθήσει τους βετεράνους να αισθάνονται καλύτερα.

Υποστηρίξτε την ψυχική σας υγεία

Όταν υποστηρίζετε τη φροντίδα σας, μην αφήνετε την ψυχική υγεία να παραγκωνίζεται.

Η συνηγορία για τη σωματική σας υγεία είναι σημαντική, αλλά το ίδιο είναι και η ψυχική σας υγεία, ειδικά αν λάβετε υπόψη τους Βετεράνους πιο πιθανό από τον γενικό πληθυσμό να αντιμετωπίσει καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η κατάθλιψη.

Το VA προσφέρει αυτοπροσώπως και διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς και ένα προσωπικό κατάλογο υγείας για αυτοαξιολόγηση, το οποίο σας βοηθά να αξιολογήσετε τα δικά σας πρότυπα σκέψης, τον βαθμό εκπλήρωσης, τη σύνδεση με την κοινότητα και άλλα μέρη της υγείας όχι τόσο συχνά απευθύνθηκε στον γιατρό.

Μιλήστε με τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας για τις ανησυχίες σας για την ψυχική υγεία. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι είναι επείγον να μιλήσετε με κάποιον, ειδικά αν είστε:

 • ακούσια απώλεια βάρους
 • κοιμάται άσχημα
 • έχοντας σκέψεις αυτοκτονίας
 • νιώθετε σαν να είστε βάρος για την οικογένειά σας
 • να μουδιάζετε τον συναισθηματικό σας πόνο με ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά

Μπορείτε να λάβετε βοήθεια 24 ώρες την ημέρα από τη γραμμή Veterans Crisis. Για πρόσβαση σε αυτό:

 • Καλέστε το 988.
 • Στείλτε μήνυμα 838255.
 • Ξεκινήστε μια διαδικτυακή συνομιλία.
 • Καλέστε το TTY, εάν έχετε απώλεια ακοής: 800-799-4889.

Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 911 ή να πάτε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Πόροι συνηγορίας για βετεράνους

Για βοήθεια σχετικά με την πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζεστε, ελέγξτε αυτά τα υλικά και τα προγράμματα:

 • VA Patient Advocates
 • Φροντίδα ψυχικής υγείας μέσω του VA
 • Χρήση ουσιών και Διοίκηση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
 • Βοήθεια για οικογενειακούς φροντιστές
 • Ένας οδηγός για να μιλήσετε με το γιατρό σας

Ακόμη και όταν γίνετε ικανοί στο να υποστηρίζετε τη δική σας υγεία, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που είναι χρήσιμο να έχετε κάποιον άλλο –όπως ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή επαγγελματία ασθενή– να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και παροχών του η VA, η TRICARE, η ασφάλιση εργοδότη, η Medicare ή η Medicaid. Οι συνήγοροι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτό που χρειάζεστε κάνοντας ερωτήσεις, καταγράφοντας πληροφορίες και μιλώντας για εσάς.


Μερικές φορές, η λήψη της σωστής ιατρικής περίθαλψης ως βετεράνος απαιτεί την υποστήριξη του εαυτού σας. Η αυτοσυνηγορία περιλαμβάνει το να λέτε στους άλλους τι χρειάζεστε, πότε το χρειάζεστε και πώς το θέλετε. Είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να βελτιώσουμε με εξάσκηση και τους κατάλληλους πόρους.

Επίσης, να θυμάστε ότι η υπεράσπιση του εαυτού σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη βοήθεια ενός μέλους της οικογένειας, φίλου ή επαγγελματία, όποτε είναι απαραίτητο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss