Τι σημαίνει να είσαι μη συμμορφούμενος με το φύλο;

«Μη συμμορφούμενος με το φύλο» είναι ένας όρος που δίνεται σε άτομα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες φύλου που αναμένονται από αυτούς. Για παράδειγμα, μπορεί να ντύνεστε ή να ενεργείτε με τρόπο που δεν συμμορφώνεται με το δυαδικό σύστημα φύλου.

άτομο με βουητά ξανθά μαλλιά που εφαρμόζει μαύρο eyeliner στον καθρέφτη
KKGAS / Stocksy

Ο όρος συνήθως αναφέρεται στην έκφραση ή την παρουσίαση του φύλου (δηλαδή, πώς φαίνεται και ντύνεται κάποιος). Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε συμπεριφορά, προτιμήσεις και ρόλους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του φύλου.

Με άλλα λόγια, η μη συμμόρφωση με το φύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ανθρώπους καθώς και πράξεις, ντύσιμο και ιδέες.

Το ότι δεν συμμορφώνεστε με το φύλο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε τρανς ή μη δυαδικοί, αν και θα μπορούσατε να είστε και τα δύο.

Λοιπόν, ποια είναι τα βασικά;

Μπορούμε να ορίσουμε τις προσδοκίες φύλου ως τους ρόλους, το ντύσιμο, τη συμπεριφορά και την εμφάνιση που περιμένει η κοινωνία να έχουν οι άνθρωποι ορισμένων φύλων.

Για παράδειγμα, σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, μπορεί να αναμένεται από τις γυναίκες να ξυρίζουν τα πόδια τους και από τους άνδρες να μην δείχνουν ευάλωτα.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συμμορφωνόμαστε πλήρως με αυτές τις προσδοκίες φύλου συνεχώς.

Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην ξυρίσουν τα πόδια τους και πολλές επιδιώκουν τη σταδιοδρομία τους λόγω γάμου και παιδιών. Πολλοί άντρες δείχνουν ευάλωτα και φορούν βερνίκι νυχιών.

Φυσικά, επειδή οι προσδοκίες φύλου διαφέρουν από τη μια κοινωνία και τον πολιτισμό στην άλλη, αυτό που θεωρείται μη συμμορφούμενο με το φύλο σε έναν πολιτισμό μπορεί να μην είναι σε άλλο.

Σε πολλούς αμερικανικούς πολιτισμούς, αυτά θα θεωρούνταν παραδείγματα μη συμμόρφωσης των φύλων:

 • Ένας άντρας μπορεί να δείξει συγκίνηση και τρυφερότητα.
 • Μια γυναίκα μπορεί να φορέσει κοστούμι την ημέρα του γάμου της αντί για φόρεμα.
 • Ένας άντρας μπορεί να φορά eyeliner.
 • Μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει μια καριέρα αντί για γάμο ή μητρότητα.
 • Ένας άντρας μπορεί να ξυριστεί κάτω από τις μασχάλες του.
 • Μια γυναίκα μπορεί να είναι δυναμική.
 • Ένας άντρας μπορεί να είναι μπαμπάς που μένει στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συμμορφώνονται με το φύλο — πολύ λίγοι άνθρωποι συμμορφώνονται πλήρως με τις προσδοκίες του φύλου. Άρα, είναι όλοι μη συμμορφούμενοι με το φύλο; Ισχύει αυτή η ετικέτα για όλους;

Οχι απαραίτητα. Ο όρος «μη συμμορφούμενος με το φύλο» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει κάποιον που σκόπιμα ανατρέπει αυτούς τους κανόνες φύλου.

Ένα μέρος της έκφρασης του φύλου τους μπορεί να είναι να ντύνονται, να συμπεριφέρονται ή να παρουσιάζονται με τρόπο που δεν συμμορφώνεται με το φύλο.

Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μη συμμόρφωση με το φύλο είναι μέρος της ταυτότητάς τους, για άλλους, είναι περισσότερο μια απόφαση και μια ενέργεια παρά μια ταυτότητα.

Έτσι, εάν θέλετε να ταυτιστείτε με τη μη συμμόρφωση του φύλου ή εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον όρο για να περιγράψετε τον εαυτό σας, την έκφραση του φύλου σας ή την κοινωνική σας έκφραση, μπορείτε να το κάνετε. Είναι θέμα δικής σου προτίμησης.

Από πού προήλθε ο όρος;

Σύμφωνα με τη Merriam-Webster, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου ήταν το 1991, όταν η Lisa M. Diamond, η Susan B. Bonner και η Janna Dickenson έγραψαν:

«Η ταυτότητα φύλου αναφέρεται στην εσωτερικευμένη ψυχολογική εμπειρία ενός ατόμου να είναι αρσενικό ή θηλυκό, ενώ η μη συμμόρφωση φύλου αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο η εμφάνιση, η συμπεριφορά, τα ενδιαφέροντα και η υποκειμενική αυτοαντίληψη ενός ατόμου αποκλίνουν από τους συμβατικούς κανόνες για την αρρενωπότητα/θηλυκότητα».

Πού προέρχονται οι ρόλοι των φύλων;

Οι ρόλοι του φύλου περιλαμβάνουν τις συμπεριφορές, τις στάσεις και τις αξίες που αναμένεται να έχετε με βάση το φύλο σας. Οι ρόλοι των φύλων ποικίλλουν μεταξύ των πολιτισμών.

Σε πολλούς αμερικανικούς πολιτισμούς, για παράδειγμα, οι ρόλοι των φύλων καθορίζουν:

 • ποιο φύλο αναμένεται να κυνηγήσει ένα άλλο ρομαντικά
 • ποιο φύλο αναμένεται να είναι ο τροφοδότης ή ο μοναδικός πάροχος ενός νοικοκυριού
 • ποιο φύλο αναμένεται να αναλάβει τις οικιακές υποχρεώσεις

Πολλοί άνθρωποι δεν συμμορφώνονται με αυτούς τους ρόλους των φύλων. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα μη συμμόρφωσης φύλου.

Είναι η μόνη σας άλλη επιλογή να συμμορφώνεστε με το φύλο;

Εξ ορισμού, το να είσαι μη συμμορφούμενος ως προς το φύλο σημαίνει ότι δεν συμμορφώνεσαι με τις προσδοκίες του φύλου. Ο όρος «συμμορφούμενος με το φύλο», από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται σπάνια.

Όπως αναφέρθηκε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις προσδοκίες του φύλου — οι περισσότεροι από εμάς συμμορφωνόμαστε με κάποιους τρόπους και το ανατρέπουμε με άλλους τρόπους.

Προσπαθήστε να μην το σκεφτείτε ως επιλογή μεταξύ της συμμόρφωσης φύλου και της μη συμμόρφωσης φύλου. Σκεφτείτε το ότι ζείτε τη ζωή σας αυθεντικά, ανεξάρτητα από το αν «ταιριάζει» με τις προσδοκίες του φύλου σας.

Μπορεί κάποιος να μην συμμορφώνεται με το φύλο;

Ναι, οποιοσδήποτε οποιουδήποτε φύλου μπορεί να μην συμμορφώνεται με το φύλο.

Το να είσαι μη συμμορφούμενος ως προς το φύλο δεν είναι το ίδιο με το να είσαι μη δυαδικός, αν και μερικοί άνθρωποι ταυτίζονται και με τους δύο όρους.

Δεν χρειάζεται να είστε μη δυαδικοί ή διεμφυλικοί για να μην συμμορφώνεστε με το φύλο.

Για παράδειγμα, ένας άνδρας cisgender μπορεί να φορά βερνίκι νυχιών ως έκφραση του φύλου του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι δυαδικό, αλλά μπορεί να είναι ένας τρόπος για να σταματήσει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του φύλου.

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι μη δυαδικοί άνθρωποι είναι, εξ ορισμού, μη συμμορφούμενοι με το φύλο, επειδή δεν συμμορφώνονται με το δυαδικό φύλο ή τις προσδοκίες φύλου που τους θέτει η κοινωνία.

Όλα όμως εξαρτώνται από τις προσωπικές προτιμήσεις του ατόμου. Είστε ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει τι ισχύει για εσάς ή πώς θέλετε να σας περιγράψουν.

Πώς μπορεί να μοιάζει αυτό στην πράξη;

Οι ενέργειες που δεν συμμορφώνονται με το φύλο μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές. Και πάλι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μη συμμόρφωση των φύλων εξαρτάται από το πολιτισμικό πλαίσιο.

Εάν, στην κουλτούρα σας, οι γυναίκες αναμένεται να αυξήσουν τις τρίχες των ποδιών τους αντί να τις ξυρίσουν, η εφαρμογή σε αυτόν τον κανόνα δεν θα θεωρηθεί ότι δεν συμμορφώνεται με το φύλο.

Η μη συμμόρφωση με το φύλο μπορεί να μοιάζει με «ανδρικά» αντί για «γυναικεία» ρούχα για κάποιους, αλλά όχι για όλους. Θα μπορούσε επίσης να μοιάζει σαν να φοράς ανδρόγυνα ρούχα.

Η μη συμμόρφωση φύλου μπορεί να επεκταθεί σε:

 • χτενίσματα (ένας άντρας με μακριά μαλλιά ή μια γυναίκα που ξυρίζει τα δικά της, για παράδειγμα)
 • μακιγιάζ ή έλλειψη αυτού
 • πρακτικές περιποίησης

Ενώ ο όρος συνήθως ισχύει για την έκφραση φύλου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει στάσεις, χειρονομίες, ρόλους φύλου και πολλά άλλα.

Τι το κάνει αυτό διαφορετικό από το να είσαι genderqueer ή gender-fluid;

Το να είσαι μη συμμορφούμενος ως προς το φύλο σχετίζεται συχνά περισσότερο με την έκφραση του φύλου, ενώ το να είσαι genderqueer ή gender-fluid αφορά περισσότερο την ταυτότητα φύλου.

Το να είσαι genderqueer σημαίνει να έχεις ταυτότητα φύλου που δεν εμπίπτει στα ετεροφυλόφιλα, cisgender πρότυπα. Το να είσαι έμφυλος σημαίνει να έχεις ταυτότητα φύλου που αλλάζει και μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι χρησιμοποιούν τον όρο «μη συμμορφούμενος με το φύλο» για να περιγράψουν την ταυτότητα φύλου τους — πραγματικά διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο μπορεί να είναι genderqueer ή genderfluid, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ένα άτομο που δεν συμμορφώνεται με το φύλο μπορεί να ταυτιστεί πλήρως ως άνδρας ή γυναίκα.

Γιατί μπορεί κάποιος να επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο έναντι άλλων;

Η μη συμμόρφωση με το φύλο είναι μια χρήσιμη λέξη για να περιγράψει την έκφραση φύλου που δεν εμπίπτει στους κανόνες φύλου.

Είναι επίσης ένας ευρύς όρος: Η μη συμμόρφωση με το φύλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει γυναικεία, αρσενικά ή ανδρόγυνα χαρακτηριστικά ή ένα μείγμα των τριών.

Αυτός ο όρος μπορεί να είναι ιδανικός για άτομα που τους αρέσει να παίζουν με την έκφραση του φύλου ή να ντύνονται με συγκεκριμένους τρόπους, αλλά δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη λέξη για να καλύψουν την ταυτότητα φύλου τους.

Πώς ξέρετε αν είναι ο όρος για εσάς;

Η ετικέτα που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε ποια ετικέτα να επιλέξετε.

Δεν υπάρχει «τεστ» για να καταλάβετε εάν πρέπει να περιγράψετε τον εαυτό σας ως μη συμμορφούμενο με το φύλο ή όχι.

Για να το καταλάβετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

 • Μιλήστε με άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο σε φόρουμ ή διαδικτυακές ομάδες, ή στην πραγματική ζωή, για να ακούσετε τι σημαίνει για αυτούς η ύπαρξη μη συμμόρφωσης με το φύλο.
 • Διαβάστε για τις εμπειρίες των ατόμων που δεν συμμορφώνονται με το φύλο και αναρωτηθείτε εάν σχετίζεστε. Λάβετε υπόψη ότι η εμπειρία του καθενός είναι διαφορετική.
 • Σκεφτείτε ποιες πτυχές της έκφρασης του φύλου σας θεωρείτε ότι δεν συμμορφώνονται με το φύλο. Πώς δεν συμμορφώνονται; Είναι σημαντική αυτή η ανατροπή για εσάς;
 • Δοκιμάστε τον όρο αναφέροντας τον εαυτό σας ως μη συμμορφούμενο με το φύλο, είτε φωναχτά είτε με γραπτά λόγια. Δεν χρειάζεται να το μοιραστείτε με κανέναν αν δεν το θέλετε. Απλά δοκιμάστε το και δείτε πώς νιώθετε.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Επιτρέπεται να περιγράψετε το φύλο σας όπως εσείς κρίνετε κατάλληλο.

Τι θα συμβεί αν δεν αισθάνεστε πλέον ότι αυτός ο όρος ταιριάζει;

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η ταυτότητα φύλου και η έκφρασή τους αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι αρκετά κοινό. Εάν αυτή είναι η εμπειρία σας, δεν πειράζει! Δεν κάνει την εμπειρία σας λιγότερο έγκυρη.

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο στη ζωή σας;

Το να μην συμμορφώνονται με το φύλο μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους λόγω του στίγματος που σχετίζεται με την απομάκρυνση από τις προσδοκίες του φύλου.

Η υποστήριξη των ατόμων που δεν συμμορφώνονται με το φύλο στη ζωή σας μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη μη συμμόρφωση με το φύλο.

Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να μαθαίνετε στα παιδιά σας την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει προκλητικούς ανθρώπους που περιφρονούν τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο.

Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που δεν συμμορφώνεται με το φύλο, δώστε του χώρο να μιλήσει για το ότι είναι ασυμβίβαστο με το φύλο χωρίς να περιμένετε να μιλήσει γι’ αυτό (όπως μπορεί να μην το θέλουν).

Αποδεχτείτε το και γιορτάστε το ως μέρος τους. Ρωτήστε αν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τους υποστηρίξετε.

Πού μπορείτε να μάθετε περισσότερα;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φύλο, υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί πόροι εκεί έξω. Για παράδειγμα:

 • Το μη δυαδικό Wiki είναι ένας ιστότοπος τύπου wiki που περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες φύλου.

 • Το Genderqueer.me διαθέτει μια λεπτομερή λίστα πόρων για την ταυτότητα φύλου και σχετικά θέματα.

 • Το Book Riot έχει μια λίστα βιβλίων σχετικά με την ταυτότητα φύλου, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων μυθοπλασίας και μη.

Μπορείτε επίσης να δείτε τη λίστα μας με 64 διαφορετικούς όρους για να περιγράψετε την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.


Η Sian Ferguson είναι ανεξάρτητος συγγραφέας υγείας και κάνναβης με έδρα το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Είναι παθιασμένη με την ενδυνάμωση των αναγνωστών να φροντίζουν την ψυχική και σωματική τους υγεία μέσω πληροφοριών που βασίζονται στην επιστήμη και παρέχονται με ενσυναίσθηση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss