Τι προκαλεί τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ);

Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι τι προκαλεί τις γενετικές μεταλλάξεις που καταλήγουν σε ΧΛΛ. Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τα κύτταρα του αίματός σας και τα κύτταρα που εμπλέκονται στην παραγωγή αυτών των κυττάρων του αίματος. Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) επηρεάζει τα λεμφοκύτταρά σας — λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί τη ΧΛΛ. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην πρόκληση ΧΛΛ, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού και του οικογενειακού σας ιστορικού, καθώς και της έκθεσής σας σε ορισμένες χημικές ουσίες στο περιβάλλον σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ύποπτα αίτια της ΧΛΛ, εάν η ΧΛΛ μπορεί να εκδηλωθεί σε οικογένειες και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για ΧΛΛ που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Πώς οι γενετικές αλλαγές προκαλούν τη ΧΛΛ

Όλοι οι καρκίνοι προκύπτουν από μια γενετική αλλαγή που προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα σας. Αυτές οι γενετικές αλλαγές (μεταλλάξεις) θα μπορούσαν να κληρονομηθούν, να προκύψουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως το κάπνισμα ή τα χημικά) ή να συμβούν τυχαία.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν ΧΛΛ, αλλά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αρκετά γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν από μια διαγραφή, η οποία συμβαίνει όταν χάνεται μέρος ενός χρωμοσώματος, αλλά άλλοι τύποι μεταλλάξεων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ΧΛΛ.

ΕΝΑ κριτική 2017 εξηγεί πώς οι μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα 11, 12, 13 ή 17 μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης ΧΛΛ:

 • διαγραφή του 13q14που μπορεί να επηρεάσει τον κανονικό κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) των λεμφοκυττάρων σας
 • διαγραφή του 11q22-23, το οποίο συνδέεται με μια πιο επιθετική μορφή ΧΛΛ που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί

 • διαγραφή 17p12η οποία σχετίζεται με αντοχή σε κοινές θεραπείες όπως το rituximab (Rituxan) και η χημειοθεραπεία
 • τρισωμία 12το οποίο συμβαίνει όταν έχετε τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 12 αντί για δύο

Αυτές οι μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της διάγνωσης και της θεραπείας.

Μπορείτε να έχετε μία ή περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν άλλες καταστάσεις. Για παράδειγμα, η τρισωμία 12 μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα σωματικές και γνωστικές επιδράσειςόπως καρδιακές ανωμαλίες και αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Άλλοι γενετικοί βιοδείκτες που συνδέονται με τη ΧΛΛ περιλαμβάνουν:

 • αναστάτωση στο γονίδιο TP53που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων
 • μεταλλάξεις σε IGHVπου μπορεί να αυξήσει την αντίσταση σε θεραπείες όπως η χημειοανοσοθεραπεία (CIT)

Έκθεση σε χημικές ουσίες και ΧΛΛ

Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΛΛ.

Η έκθεση στο Agent Orange είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΛΛ. Το Agent Orange είναι ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε συνήθως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ για να διαταράξει την παραγωγή γεωργικών τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 2.000 βετεράνους του Βιετνάμ διαπίστωσε ότι η έκθεση στο Agent Orange:

 • οδήγησε σε διάγνωση ΧΛΛ σε μικρότερη ηλικία από την τυπική (περίπου 63 ετών αντί για 70)
 • σχετίζεται με μεγαλύτερο συνολικό ποσοστό επιβίωσης από τα άτομα με ΧΛΛ που δεν εκτέθηκαν, ειδικά μεταξύ αυτών με διαγραφή 11q
 • αντιμετωπίστηκε πιο αποτελεσματικά με fludarabine, chlorambucil (Leukeran) και rituximab

Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει άλλα φυτοφάρμακα με τη ΧΛΛ, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση.

ΕΝΑ μελέτη 2017 συνδέει επίσης το ραδόνιο στο σπίτι με αυξημένα ποσοστά ΧΛΛ, αλλά και πάλι, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Το CLL τρέχει σε οικογένειες;

Αν και οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για τη ΧΛΛ, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν οφείλονται σε μεταλλάξεις που μεταδίδονται μέσω των οικογενειών.

Ακόμα, υπάρχει ισχυρές αποδείξεις υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ΧΛΛ εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει επίσης διαγνωστεί με ΧΛΛ:

 • Οι άνθρωποι που γεννιούνται από άτομα με ΧΛΛ είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν 20 χρόνια νεότεροι από τους γονείς τους.
 • Άτομα με αδέρφια ή γονείς με ΧΛΛ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν.
 • Τα άτομα με στενούς συγγενείς με ΧΛΛ είναι πιο πιθανό να έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται μονοκλωνική λεμφοκυττάρωση Β-κυττάρων, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για ΧΛΛ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ΧΛΛ

Οι άνθρωποι που ζουν σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΧΛΛ σε σχέση με άτομα που ζουν στην Ασία.

Αλλα παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ΧΛΛ περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Η ΧΛΛ διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών και σπάνια σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.
 • Φύλο: Τα άτομα στα οποία έχει οριστεί αρσενικό κατά τη γέννηση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΧΛΛ σε σχέση με τα άτομα στα οποία έχει οριστεί γυναίκα κατά τη γέννηση.
 • Μονοκλωνική λεμφοκυττάρωση Β: Αυτή η κατάσταση αναγκάζει το σώμα σας να παράγει περισσότερα λεμφοκύτταρα από ό,τι είναι τυπικό. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΛΛ.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η πιο κοινή αιτία ΧΛΛ;

Οι πιο κοινές αιτίες της ΧΛΛ είναι γενετικές μεταλλάξεις σε χρωμοσώματα ή συγκεκριμένα γονίδια.

Μερικά από αυτά μπορεί να περάσουν από τους γονείς σας, αλλά μπορεί επίσης να συμβούν λόγω αυθόρμητων γονιδιακών μεταλλάξεων κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Μπορώ να αποτρέψω τη ΧΛΛ;

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πρόληψης της ΧΛΛ, αλλά η μείωση της έκθεσής σας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να την αναπτύξετε.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η ΧΛΛ;

Η ΧΛΛ συνήθως δεν αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να πάρει 2-20 ετών πριν γίνουν αισθητά τα συμπτώματα.

Η ΧΛΛ είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του αίματος που προκύπτει από γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν τα λεμφοκύτταρά σας. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες μεταλλάξεις που προκαλούν ΧΛΛ, αλλά το τι τις προκαλεί είναι ακόμα ασαφές. Η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες όπως το Agent Orange είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της ΧΛΛ. Αλλά η γνώση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο και να βελτιώσετε τη μακροπρόθεσμη προοπτική σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss