Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει δύσκολη ιδιοσυγκρασία

Τα παιδιά με δύσκολη ιδιοσυγκρασία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσουν και να θυμώσουν πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να ανταποκριθείτε σε αυτό με το να πέσετε σε ένα μοτίβο αρνητικής γονικής μέριμνας.

παιδί που κρατά μια ζωγραφιά με ένα λυπημένο πρόσωπο μπροστά στο πρόσωπό τους
Catherine Falls Commercial/Getty Images

Ενώ η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι μια ανταποδοτική εμπειρία, μπορεί επίσης να είναι απαιτητική. Ειδικά αν έχετε ένα παιδί με δύσκολη ιδιοσυγκρασία, μπορεί να υπάρξουν μέρες που αισθάνεστε εξαντλημένοι και καταβεβλημένοι. Μπορεί να είναι εύκολο να πέσετε σε ένα μοτίβο αρνητικής γονικής μέριμνας όταν αισθάνεστε ότι το παιδί σας κλαίει διαρκώς ή εκτοξεύεται θυμικά.

Το να ακολουθείτε μια ρουτίνα και να μαθαίνετε στο παιδί σας να χαρακτηρίζει τα συναισθήματά του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του όγκου των αγώνων που αντιμετωπίζετε. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος πίσω από το πώς ενεργεί το παιδί σας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας σχετικά με τις ανησυχίες σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν μια κατάσταση υγείας επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Τι σημαίνει αν ένα παιδί έχει δύσκολη ιδιοσυγκρασία;

ΕΝΑ δύσκολη ιδιοσυγκρασία έχει περιγραφεί ως ένα παιδί που θυμώνει γρήγορα, παλεύει με την αλλαγή και είναι έντονο ή κυκλοθυμικό, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να το περιγράψουν διαφορετικά. Δεν υπάρχει «επίσημος» ορισμός για τον όρο. Πολλοί άνθρωποι το αποκαλούν προκλητική ιδιοσυγκρασία, έναν πιο θετικό τρόπο για να δείτε την ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού.

Εάν ένα μωρό έχει μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία, μπορεί να ταραχτεί πιο γρήγορα, να είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσει και να δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μια προκλητική ιδιοσυγκρασία μπορεί να εμφανιστεί μέσω συχνών συγκρούσεων στην τάξη και την παιδική χαρά. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να προσαρμοστούν στις αλλαγές στη ρουτίνα τους.

Γιατί κάποια παιδιά έχουν δύσκολη ιδιοσυγκρασία;

Μια ποικιλία από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες θεωρείται ότι συμβάλλουν σε μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία.

Όταν γεννιέται ένα παιδί, πολλές πτυχές της ιδιοσυγκρασίας ενός παιδιού είναι ήδη ενσωματωμένες στο DNA του. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι 75% της διακύμανσης στη δύσκολη ιδιοσυγκρασία μπορεί να σχετίζεται με γονίδια.

Όμως, καθώς ένα παιδί μεγαλώνει και μεγαλώνει, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται οι φροντιστές μπορεί να παίξει έναν παράγοντα στην ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού. Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τεχνικές αρνητικής ανατροφής όταν το παιδί τους έχει μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία, όπως:

 • αυταρχικός έλεγχος
 • να είσαι συναισθηματικά ψυχρός ή απόμακρος
 • σύγκρουση
 • εξαναγκασμός

Αυτές οι γονεϊκές συμπεριφορές μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη δύσκολη ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού προκαλώντας το να αισθάνεται περισσότερο θυμό, ευερεθιστότητα ή φόβο.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί με δύσκολη ιδιοσυγκρασία;

Εάν έχετε ένα παιδί με προκλητικό ταμπεραμέντο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Ειδικά όταν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, είναι σημαντικό:

 • εξασφαλίζουν ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες τους
 • καθιερώστε και ακολουθήστε τις ρουτίνες
 • αφιερώστε χρόνο μαθαίνοντας για το παιδί σας και πώς ανταποκρίνεται σε διαφορετικές καταστάσεις

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να:

 • μοντέλο κατάλληλων συμπεριφορών
 • επισημάνετε και συζητήστε τα συναισθήματα
 • βεβαιωθείτε ότι τρώνε θρεπτικά τρόφιμα και κοιμούνται αρκετά
 • επιλέξτε τις μάχες σας
 • βρείτε τρόπους να αναδείξετε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας και να χτίσετε την αυτοεκτίμησή του

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε το παιδί σας όπως είναι. Γνωρίζοντας ότι τους αγαπούν και τους αποδέχονται μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται ασφαλείς.

Ακόμα κι αν λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε το παιδί σας, μπορεί να συμπεριφέρεται με δύσκολους τρόπους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι δικό σας λάθος ή προβληματισμός για εσάς. Εάν αισθάνεστε τα επίπεδα του άγχους σας να αυξάνονται, μπορεί να είναι χρήσιμο να κανονίσετε διαλείμματα και ευκαιρίες για να συνδεθείτε με άλλους ενήλικες.

Βρείτε υποστήριξη εάν έχετε ένα παιδί με προκλητικό ταμπεραμέντο

Εάν το παιδί σας έχει μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία, μπορεί να βρείτε υποστήριξη από:

 • τοπικές ή διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης γονέων
 • παιδί ή οικογενειακό θεραπευτή
 • βιβλία για τη θετική ανατροφή των παιδιών
 • μαθήματα γονέων
 • τον φροντιστή ή τους δασκάλους του παιδιού σας
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το χαρακτηριστικό μιας δύσκολης ή προκλητικής ιδιοσυγκρασίας;

Τα παιδιά με δύσκολη ιδιοσυγκρασία μπορεί να είναι πιο πεισματάρα και επιρρεπή σε εκρήξεις θυμού. Μπορούν να αποσυρθούν, να έχουν αρνητικές διαθέσεις ή να αντιμετωπίσουν πιο δύσκολα την αλλαγή. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ευχαριστηθούν.

Τι είναι η δύσκολη έναντι της εύκολης ιδιοσυγκρασίας;

Τα παιδιά με εύκολη ιδιοσυγκρασία είναι συνήθως εύκολα να καταπραΰνουν και αργούν να θυμώσουν. Τείνουν να προσαρμόζονται ευκολότερα στις αλλαγές από τα παιδιά με δύσκολη ιδιοσυγκρασία.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν δύσκολη ιδιοσυγκρασία;

Αν και δεν είστε μόνοι αν έχετε ένα παιδί με δύσκολη ιδιοσυγκρασία, περισσότερα παιδιά ταξινομούνται ως με εύκολη ιδιοσυγκρασία παρά ως δύσκολη.

Πάρε μακριά

Τα παιδιά με δύσκολη ή προκλητική ιδιοσυγκρασία μπορεί να θυμώνουν πιο γρήγορα και να ηρεμούν πιο δύσκολα. Πριν αποφασίσετε ότι το παιδί σας έχει μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία, είναι σημαντικό να αποκλείσετε χρόνιες ασθένειες και άλλους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη συμπεριφορά του.

Εάν είστε γονείς ενός παιδιού με μια δύσκολη ή προκλητική ιδιοσυγκρασία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι χρήσιμο να τηρείτε μια ρουτίνα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες τους και να αποφύγετε ένα μοτίβο αρνητικής γονικής μέριμνας. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss