Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την ψωρίαση

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική θεραπεία για άτομα που ζουν με ψωρίαση. Αλλά δεν είναι ακόμη μια εγκεκριμένη θεραπεία καθώς απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μακροχρόνια πάθηση. Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά οι ερευνητές εξετάζουν νέες μεθόδους θεραπείας που μπορεί να βοηθήσουν.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μια πιθανή θεραπεία που εξετάζουν οι επιστήμονες για την ψωρίαση. Αυτό θα συνεπαγόταν τη χρήση βλαστοκυττάρων για την πρόληψη της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή του δέρματος και άλλα συμπτώματα ψωρίασης.

Ενώ η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία ψωρίασης, η έρευνα δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που χρησιμεύουν ως θεμέλιο για όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κύριων οργάνων σας. Ενώ τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βρεθούν τόσο σε ζώα όσο και σε φυτά, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα συνήθως χρησιμοποιεί ανθρώπινα βλαστοκύτταρα από μυελό των οστών.

Οι επαγγελματίες υγείας ενδιαφέρονται για τα βλαστοκύτταρα για την πιθανή θεραπεία καταστάσεων όπως η ψωρίαση, επειδή βοηθούν στη δημιουργία λειτουργικών ιστών στο σώμα, όπως το δέρμα και το αίμα. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν επίσης να αυτοανανεωθούν όταν χρειάζεται.

Πώς βοηθούν τα βλαστοκύτταρα στην ψωρίαση;

Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων βλαστοκυττάρων με υγιή.

Οι ερευνητές αρχίζουν να μαθαίνουν πώς τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης. Σύμφωνα με α κριτική 2022 σε σοβαρή ψωρίαση που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, τα βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των κυτοκινών και της φλεγμονής που συμβάλλουν στην ψωρίαση.

Οι συγγραφείς σημειώνουν τρεις τύπους θεραπείας με βλαστοκύτταρα που μπορεί να βοηθήσουν:

 • ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα οποία μπορούν να ελέγξουν την ανοσολογική σας απόκριση
 • αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία εξελίσσονται σε κύτταρα αίματος
 • μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία εξελίσσονται σε κύτταρα οστών και ιστών

Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος με υγιή βλαστοκύτταρα μπορεί, θεωρητικά, να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας υπερδραστηριότητας που προκαλεί συμπτώματα ψωρίασης. Τα οφέλη περιλαμβάνουν:

 • μειωμένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του δέρματος
 • καθυστερημένη εμφάνιση δερματικών βλαβών
 • ταχύτερη αποκατάσταση των δερματικών βλαβών

Ποια είναι η διαδικασία για τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την ψωρίαση;

Επί του παρόντος, οι επαγγελματίες υγείας πραγματοποιούν κυρίως θεραπεία με βλαστοκύτταρα μέσω μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Πρώτον, ένας επαγγελματίας υγείας διενεργεί φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος για να καθορίσει εάν είστε αρκετά υγιείς ώστε να υποβληθείτε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, μια μηχανή φιλτραρίσματος επεξεργάζεται βλαστοκύτταρα που περιέχουν αίμα από έναν δότη (γνωστά ως αλλογενή βλαστοκύτταρα) ή τα δικά σας βλαστοκύτταρα (γνωστά ως αυτόλογα βλαστοκύτταρα). Στη συνέχεια λαμβάνετε τα φιλτραρισμένα κύτταρα σε μια διαδικασία παρόμοια με μια μετάγγιση αίματος.

Η διαδικασία μεταμόσχευσης διαρκεί έως και μερικές ώρες και δεν χρειάζεται να υποβληθείτε σε αναισθησία για αυτήν. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για μερικές εβδομάδες για να προσδιορίσετε εάν η μεταμόσχευση είναι επιτυχής.

Εάν υποβληθείτε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από αλλογενή βλαστοκύτταρα, ένας επαγγελματίας υγείας θα συνταγογραφήσει ανοσοκατασταλτικά για να εξασφαλίσει ότι το σώμα σας δεν θα τα απορρίψει.

Μπορούν τα βλαστοκύτταρα να θεραπεύσουν την ψωρίαση;

Ενώ το μέλλον της θεραπείας με βλαστοκύτταρα φαίνεται πολλά υποσχόμενο, οι ειδικοί δεν θεωρούν τα βλαστοκύτταρα ως θεραπεία για την ψωρίαση.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει δυνατότητες για μελλοντική θεραπεία ψωρίασης, δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένη θεραπεία. Ο FDA έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει βλαστοκύτταρα μόνο για ορισμένες παθήσεις, όπως διαταραχές του αίματος και σχετικούς καρκίνους.

Υπάρχουν άλλοι αξιοσημείωτοι περιορισμοί της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ψωρίαση, όπως:

 • Η επιτυχής θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ανεξάρτητα από την πάθηση, απαιτεί μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων.
 • Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να απορρίψει τα βλαστοκύτταρα του δότη.
 • Τα βλαστοκύτταρα μπορεί να μην επιβιώσουν μακροπρόθεσμα μετά τη μεταμόσχευση τους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ψωρίαση;

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη για χρόνιες παθήσεις όπως η ψωρίαση, αλλά εμπλέκονται και σημαντικοί κίνδυνοι.

Μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ψωρίαση σχετίζονται με τη μείωση των αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία
 • μελανιάζει εύκολα
 • Σιδηροπενική αναιμία
 • λοιμώξεις

Μια άλλη σοβαρή επίδραση μπορεί να αναπτυχθεί εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα απορρίψει τα κύτταρα του δότη και καταλήξει να επιτεθεί σε υγιή κύτταρα. Αυτό ονομάζεται νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GvHD).

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της GvHD, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν αρκετούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν:

 • ξηρό δέρμα ή εξανθήματα με φαγούρα (ξεχωριστά από τις πλάκες ψωρίασης)
 • διάρροια
 • κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
 • ναυτία ή έμετο
 • ξερό στόμα
 • ξηρά μάτια
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • δυσκολία στην αναπνοή

Κόστος θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ψωρίαση

Καθώς η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δεν είναι εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για την ψωρίαση, η ιατρική ασφάλιση είναι απίθανο να την καλύψει. Σε ένα μελέτη 2017οι μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων θα μπορούσαν να κοστίσουν κοντά στα 300.000 δολάρια τις πρώτες 100 ημέρες, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιούν οι γιατροί.

Ποιες είναι άλλες τρέχουσες και αναδυόμενες θεραπείες για την ψωρίαση;

Ενώ η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι μια μελλοντική θεραπεία της ψωρίασης, οι ερευνητές ερευνούν πολλές άλλες πιθανές θεραπείες. Σύμφωνα με α κριτική του 2023μερικές από αυτές τις άλλες αναδυόμενες θεραπείες για την ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μεθόδους που βοηθούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα τοπικά φάρμακα στην ψωρίαση, όπως οι μικροβελόνες
 • συνδυαστικά φάρμακα, όπως βιολογικά με μεθοτρεξάτη, τα οποία οι γιατροί συνταγογραφούν επί του παρόντος χωριστά
 • πρόσθετους τύπους βιολογικών που στοχεύουν διαφορετικούς τύπους οδών του ανοσοποιητικού
 • φάρμακα μικρών μορίων αναστολέων

Επιπλέον, οι ερευνητές εξετάζουν συγκεκριμένους βιοδείκτες που μπορεί να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίσουν την ψωρίαση πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Είναι επίσης σημαντικό να ρωτήσετε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις διαθέσιμες επί του παρόντος θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Οι τρέχουσες θεραπείες ψωρίασης περιλαμβάνουν κυρίως συνδυασμό τοπικών και από του στόματος φαρμάκων. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής ή στη μείωση της υπερδραστηριότητας στο ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλεί αυξημένο κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συστήσουν ενέσιμα, όπως βιολογικά, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η φωτοθεραπεία (φωτοθεραπεία) μπορεί επίσης να συμπληρώσει άλλες θεραπείες ψωρίασης.

Τα βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης μειώνοντας τα φλεγμονώδη κύτταρα που προκαλούν εξάρσεις και δερματικές πλάκες.

Η έρευνα για τους τύπους βλαστοκυττάρων και τα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια, αλλά ορισμένα πρώιμα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού εγκριθούν αυτές οι θεραπείες για την ψωρίαση.

Καθώς οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις τρέχουσες επιλογές θεραπείας της ψωρίασης και εάν μια κλινική δοκιμή μπορεί να είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss