Τι να κάνετε εάν έχετε πόνο στο TMJ όταν είστε έγκυος

Ο πόνος στην TMJ μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και πρόσθετου σωματικού και συναισθηματικού στρες. Οι ασκήσεις προσώπου και οι κρύες ή ζεστές κομπρέσες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του πόνου.

κάποιος που έχει πόνο στην TMJ ενώ είναι έγκυος
Nikola Stojadinovic/Getty Images

Πιθανότατα περιμένατε να νιώσετε κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αλλά μπορεί να μην περιμένατε να πονέσει το σαγόνι σας. Οι ορμονικές αλλαγές και το πρόσθετο στρες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην TMJ σε ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αισθήσεις κλικ ή σκάσιμο γνάθου, δυσκολία στο φαγητό και πονοκεφάλους.

Εάν αισθάνεστε πόνο στην TMJ, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ασκήσεις προσώπου, κρύες κομπρέσες και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο πόνος στο TMJ μπορεί να υποχωρήσει όταν γεννηθεί το μωρό σας, αλλά μπορεί επίσης να συνεχιστεί.

Μάθετε περισσότερα για τις διαταραχές TMJ.

Τι είναι το TMJ;

Το TMJ είναι μια συντομογραφία για την κροταφογναθική άρθρωση. Έχετε δύο TMJ στο σώμα σας που βρίσκονται και στις δύο πλευρές της γνάθου σας. (Αν τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας μπροστά από τα αυτιά σας και ανοίξετε το στόμα σας, μπορείτε να τα νιώσετε.)

Οι κροταφογναθικές διαταραχές (TMDs) είναι καταστάσεις που επηρεάζουν το TMJ και τους γύρω μύες, τους συνδέσμους και τα νεύρα. Υπάρχουν περισσότερα από 30 από αυτές τις καταστάσεις που προκαλούν πόνο στη γνάθο και δυσλειτουργία.

Πώς μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει το TMJ σας;

Τα θηλυκά είναι πιο πιθανό από τα αρσενικά να εμφανίσουν TMD, αλλά α Μελέτη 2023 διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των TMDs μεταξύ εγκύων και μη εγκύων ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία.

Το ακριβές αιτία πόνου TMJ δεν είναι πάντα γνωστό. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός γενετικών και σωματικών ή συναισθηματικών στρεσογόνων παραγόντων. Το πώς αντιλαμβάνεστε τον πόνο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο εάν αισθάνεστε πόνο στην TMJ και πόσο διαρκεί.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στην TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών και των αυξημένων πιέσεων που ασκούνται στο σώμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής του TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν έχετε ένα Διαταραχή TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσετε:

 • κλικ, σκάσιμο ή κλείδωμα της γνάθου όταν ανοίγετε το στόμα σας
 • πόνος στο σαγόνι, το πρόσωπο ή το λαιμό σας
 • δυσφορία κατά τη μάσηση
 • πονοκεφάλους
 • εμβοές

Ποια είναι η θεραπεία για τις διαταραχές του TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα συμπτώματα από μια διαταραχή TMJ μπορεί επιλύονται χωρίς θεραπεία. Εάν ο πόνος του TMJ είναι ήπιος και δεν επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να μην χρειαστεί να προβείτε σε καμία ενέργεια.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι εξουθενωτικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • κάνοντας ασκήσεις για να χαλαρώσετε την ένταση των γνάθων, να ενισχύσετε τους μύες του προσώπου και να αυξήσετε την κινητικότητα της γνάθου
 • χρησιμοποιώντας παγοκύστες ή θερμότητα στο πρόσωπό σας
 • λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • φορώντας στοματικό προστατευτικό
 • εκτέλεση τεχνικών χαλάρωσης (όπως διαλογισμός, γιόγκα και ημερολόγιο)
 • άσκηση καλής στάσης
 • τρώγοντας μαλακές τροφές και αποφεύγοντας το μάσημα τσίχλας

Ποια είναι η προοπτική εάν έχετε διαταραχή TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν αναπτύξετε διαταραχή TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υποχωρήσει μετά τον τοκετό, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ακόμη και αν δεν έχετε διαταραχή του TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να το αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες για αυτό εάν το βιώσετε PTSD που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Εύρεση υποστήριξης εάν έχετε διαταραχή TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν έχετε πόνο TMJ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από:

 • τον οδοντίατρό σας
 • γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας
 • ένας φυσικοθεραπευτής
 • ειδικός στη διαχείριση του πόνου

Μπορεί επίσης να θέλετε να συζητήσετε τις εμπειρίες σας με άλλα άτομα σε μια ομάδα υποστήριξης εγκυμοσύνης.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Πώς αντιμετωπίζετε τον πόνο του TMJ όταν είστε έγκυος;

Οι παγοκύστες, το μασάζ προσώπου, τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι ασκήσεις αναπνοής είναι μερικοί τρόποι για τη μείωση του πόνου του TMJ.

Πώς είναι η έξαρση του TMJ;

Μπορεί να αισθάνεστε σταθερό ή διακοπτόμενο πόνο στη γνάθο, το πρόσωπο και τον λαιμό σας όταν έχετε έξαρση του TMJ. Μπορεί να νιώσετε το σαγόνι σας να σκάει ή να κλειδώνει και να δυσκολεύεστε να μασήσετε. Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους και εμβοές που σχετίζονται με τον πόνο της γνάθου σας.

Είναι συχνός ο πόνος στην TMJ μετά την εγκυμοσύνη;

Ο πόνος στην TMJ μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο TMJ κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό ως αποτέλεσμα της αλλαγής των ορμονών, του αυξημένου στρες και της έλλειψης ύπνου.

Πώς μπορώ να χαλαρώσω το σαγόνι μου από τον πόνο του TMJ;

Μπορεί να βρείτε τον διαλογισμό, τις ασκήσεις αναπνοής και το μασάζ προσώπου χρήσιμα για να χαλαρώσετε το σαγόνι σας. Ο γιατρός, ο οδοντίατρος ή ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να συστήσει συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου του TMJ.

Πάρε μακριά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσετε πόνο στην TMJ. Μπορεί να είναι σταθερή ή διακοπτόμενη. Εάν έχετε πόνο στην TMJ, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα στην κίνηση της γνάθου, εμβοές ή πονοκεφάλους. Ο πόνος που σχετίζεται με την TMJ μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα ή να διαρκέσει μετά την εγκυμοσύνη σας.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην TMJ, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει παραπομπές σε οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές και άλλους ειδικούς. Κρύα ή ζεστά σακουλάκια, μασάζ προσώπου και μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί επίσης ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση της ταλαιπωρίας σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss