Τι είναι το ημερήσιο τεστ κορτιζόλης;

Οι ημερήσιες δοκιμές κορτιζόλης μετρούν τα επίπεδα κορτιζόλης σας σε διάφορα σημεία, από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο. Μπορούν να βοηθήσουν έναν επαγγελματία υγείας να οπτικοποιήσει τη λειτουργία των επινεφριδίων σας.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα από τη χοληστερόλη. Έχει πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης.

Η κορτιζόλη είναι περισσότερο γνωστή ως η ορμόνη του στρες του σώματος. Κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, βοηθά το σώμα σας να διατηρεί μια κατάσταση αυξημένης διέγερσης.

Μια ημερήσια δοκιμή κορτιζόλης δείχνει τα επίπεδα κορτιζόλης σας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε αυτό το τεστ.

Τι είναι το ημερήσιο τεστ κορτιζόλης;

Ένα ημερήσιο τεστ κορτιζόλης μετρά τα επίπεδα κορτιζόλης σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως αφού ξυπνήσετε, πριν φάτε μεσημεριανό γεύμα, πριν φάτε βραδινό και πριν πάτε για ύπνο. Λαμβάνοντας περισσότερα από ένα δείγματα, το τεστ δείχνει αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης σας με την πάροδο του χρόνου.

Οι ημερήσιες δοκιμές κορτιζόλης βοηθούν τους επαγγελματίες υγείας να μάθουν περισσότερα για το ενδοκρινικό σας σύστημα, το οποίο ελέγχει τις εκκρίσεις ορμονών. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν τεστ κορτιζόλης για να διαγνώσουν προβλήματα με τα επινεφρίδια, τα οποία παράγουν κορτιζόλη.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση διαταραχών της υπόφυσης. Η υπόφυση παράγει την αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (ACTH), η οποία διεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν και να εκκρίνουν κορτιζόλη.

Ποιος πρέπει να κάνει ημερήσιο τεστ κορτιζόλης;

Ένας επαγγελματίας γιατρός θα παραγγείλει μια ημερήσια δοκιμή κορτιζόλης εάν χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για το ενδοκρινικό σας σύστημα.

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να κάνει ένα ημερήσιο τεστ κορτιζόλης. Οι εξετάσεις κορτιζόλης σάλιου και ούρων είναι μη επεμβατικές και δεν έχουν γνωστούς κινδύνους. Οι εξετάσεις κορτιζόλης αίματος είναι ελάχιστα επεμβατικές και έχουν μερικούς πολύ μικρούς κινδύνους και παρενέργειες, όπως ήπιο πόνο και μώλωπες στο σημείο που λαμβάνεται το αίμα.

Πρέπει να προετοιμαστείτε για ένα ημερήσιο τεστ κορτιζόλης;

Ο επαγγελματίας υγείας σας θα σας δώσει οδηγίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για μια ημερήσια δοκιμή κορτιζόλης. Για ακριβή αποτελέσματα, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες τους.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε την ημέρα της εξέτασης, καθώς το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης σας. Επιπλέον, ορισμένες ημερήσιες δοκιμές κορτιζόλης απαιτούν από εσάς να αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα για μία ημέρα πριν από τη δοκιμή.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένα φάρμακα ή προϊόντα περιποίησης δέρματος, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν στεροειδή. Αλλά είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Τέλος, εάν ελέγχετε το σάλιο, θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε, να πίνετε και να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την εξέταση.

Βήματα ημερήσιας δοκιμής κορτιζόλης

Η δοκιμή κορτιζόλης μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά στη συνέχεια πρέπει να σταλεί σε εργαστήριο. Τα περισσότερα ημερήσια δείγματα κορτιζόλης συλλέγονται στο σπίτι χρησιμοποιώντας σάλιο. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πότε πρέπει να κάνετε εξετάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα ημερήσιο κιτ δοκιμής κορτιζόλης περιλαμβάνει έως και τέσσερα μάκτρα και σωληνάρια αποθήκευσης για τα δείγματα σάλιου σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν το τεστ, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αυτά τα γενικά βήματα:

  1. Πλύνετε καλά και στεγνώστε τα χέρια σας.
  2. Αφαιρέστε τη μπατονέτα από τη συσκευασία χωρίς να αγγίξετε το απορροφητικό μέρος.
  3. Τοποθετήστε τη μπατονέτα στο στόμα σας για 2 λεπτά, μετακινώντας την για να βεβαιωθείτε ότι έχει βυθιστεί πλήρως στο σάλιο σας.
  4. Αφαιρέστε το μάκτρο και τοποθετήστε το ξανά στο σωληνάριο. (Ορισμένες εξετάσεις μπορεί να απαιτούν από εσάς να φτύσετε σε ένα σωληνάριο αντί να τοποθετήσετε ένα στυλεό στο στόμα σας.)
  5. Βάλτε το καπάκι στο σωλήνα και στερεώστε το. Τοποθετήστε το μέσα στη συσκευασία που συνοδεύει το κιτ δοκιμής, συνήθως σε πλαστική σακούλα ή φάκελο.
  6. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κιτ για να επισημάνετε το δείγμα σας. Τα περισσότερα κιτ απαιτούν να γράψετε την ώρα είτε στον ίδιο τον δοκιμαστικό σωλήνα είτε στην πλαστική σακούλα ή φάκελο.
  7. Αφού συγκεντρώσετε όλα τα απαιτούμενα δείγματα, πάρτε ή στείλτε το κιτ δοκιμής σε ιατρείο ή εργαστήριο σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων ημερήσιων τεστ κορτιζόλης

Τα αποτελέσματα των ημερήσιων τεστ κορτιζόλης ποικίλλουν πολύ από το ένα άτομο στο άλλο με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η υγεία σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάζει πώς τα επίπεδα κορτιζόλης σας κυμαίνονται από το πρωί έως το βράδυ, μια τιμή γνωστή ως ημερήσια κλίση κορτιζόλης.

Ο γιατρός σας μπορεί να παρατηρήσει:

  • Χαμηλή κορτιζόλη (υποκορτιζολισμός): Η πολύ λίγη κορτιζόλη είναι σημάδι ανεπάρκειας των επινεφριδίων, γνωστή και ως νόσος του Addison. Τις περισσότερες φορές, συνδέεται με μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα επινεφρίδια.
  • Υψηλή κορτιζόλη (υπερκορτιζολισμός): Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης ονομάζεται σύνδρομο Cushing. Το σύνδρομο Cushing μπορεί να προκύψει από μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και όγκους στην υπόφυση ή τα επινεφρίδια.
  • Μια επίπεδη ημερήσια κλίση κορτιζόλης: Οι επίπεδες ημερήσιες κλίσεις κορτιζόλης είναι όταν δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης το πρωί και το βράδυ. Οι συγγραφείς του α κριτική 2017 διαπίστωσε ότι οι πιο επίπεδες ημερήσιες κλίσεις κορτιζόλης συσχετίστηκαν με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η παχυσαρκία.

Επόμενα βήματα μετά τη λήψη ενός ημερήσιου τεστ κορτιζόλης

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα αποτελέσματα της ημερήσιας δοκιμής κορτιζόλης και να κάνετε τα κατάλληλα επόμενα βήματα.

Εάν τα αποτελέσματά σας είναι τυπικά, ίσως να μην χρειαστεί να κάνετε κάτι άλλο. Εάν τα αποτελέσματά σας είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση μιας υποκείμενης πάθησης.

Πού μπορείτε να κάνετε ένα ημερήσιο τεστ κορτιζόλης και ποιο είναι το κόστος;

Εάν ένας επαγγελματίας υγείας προτείνει μια ημερήσια δοκιμή κορτιζόλης, θα σας πει πώς να κάνετε το τεστ. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές συνήθως προσφέρουν επιτόπιες δοκιμές ή παρέχουν ένα κιτ δοκιμής σάλιου φτιάξε μόνος σου.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα ημερήσιο κιτ δοκιμών κορτιζόλης στο διαδίκτυο για 75-100 $. Εάν ο γιατρός σας δεν ζήτησε την εξέταση, πιθανότατα δεν θα καλύπτεται από την ασφάλισή σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον ημερήσιο έλεγχο κορτιζόλης

Δείτε παρακάτω για σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα κορτιζόλης.

Ποιο είναι ένα τυπικό ημερήσιο επίπεδο κορτιζόλης;

Τα επίπεδα κορτιζόλης συνήθως κορυφώνονται το πρωί, με τις μέσες τιμές του σάλιου να κυμαίνονται από 10,2-27,3 nanomole ανά λίτρο (nmol/L). Τα επίπεδα κορτιζόλης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο πριν τον ύπνο, με τις μέσες τιμές σάλιου να κυμαίνονται από 2,2–4,1 nmol/L.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για έλεγχο για τα επίπεδα κορτιζόλης;

Οι ημερήσιες δοκιμές δείχνουν αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε να κάνετε εξέταση.

Πάρε μακριά

Ένα ημερήσιο αποτέλεσμα δοκιμής κορτιζόλης εκτός των συνηθισμένων τιμών μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας που απαιτεί θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss