Τι είναι η Αντιληπτική Αγνωσία;

Η αντιληπτική αγνωσία είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε αντικείμενα, παρόλο που έχετε τυπική όραση. Εάν έχετε αυτήν την πάθηση, ενδέχεται να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε ή να αντιγράψετε με ακρίβεια γράμματα και σχήματα.

Η αγνωσία – η απώλεια της ικανότητας αναγνώρισης αντικειμένων, ανθρώπων ή φωνών – επηρεάζει λιγότερο από 1% ατόμων που έχουν νευρολογικές παθήσεις. Η αγνωσία δεν οφείλεται σε προβλήματα με την όραση, τη μνήμη ή τη γλώσσα.

Υπάρχουν μερικοί τύποι αγνωσίας. Εάν έχετε αντιληπτική αγνωσία, θα έχετε πρόβλημα να αντιληφθείτε το σχήμα ή τη μορφή των αντικειμένων, αλλά θα εξακολουθείτε να μπορείτε να θυμηθείτε ποια είναι τα αντικείμενα και πώς χρησιμοποιούνται.

Η αντιληπτική οπτική αγνωσία δεν είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά σας να βλέπετε και να περιηγείστε στο περιβάλλον σας. Θα πρέπει να μπορείτε να σηκώνετε και να μετακινείτε αντικείμενα χωρίς δυσκολία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αντιληπτικής αγνωσίας;

Με την αντιληπτική αγνωσία, μπορεί να μην είστε σε θέση:

 • σχεδιάστε ή αντιγράψτε μια φιγούρα
 • αναγνωρίζουν γράμματα ή σχήματα
 • αντιστοιχούν αντικείμενα
 • παρατηρήστε όταν τα αντικείμενα έχουν διαφορετικό προσανατολισμό

Θα εξακολουθείτε να μπορείτε συνήθως να θυμάστε πώς ονομάζεται ένα αντικείμενο και πώς χρησιμοποιείται. Αλλά μπορεί να έχετε πρόβλημα στην ανάγνωση και τη γραφή λόγω προκλήσεων με την αναγνώριση των γραμμάτων σε λέξεις.

Πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αναπολούν εικόνες με αισθαντική αγνωσία
Πώς αντιλαμβάνονται και ανακαλούν τα άτομα με αντιληπτική αγνωσία μια εικόνα από τη μνήμη τους. Εικονογράφηση Jason Hoffman

Τι προκαλεί την αντιληπτική αγνωσία;

Η αντιληπτική αγνωσία συνδέεται συχνά με βλάβες στο βρεγματικό, ινιακό φλοιό του εγκεφάλουενώ άλλοι τύποι αγνωσίας συνδέονται με βλάβες σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Η αγνωσία μπορεί να προκύψει από:

 • Εγκεφαλικό
 • τραυματική εγκεφαλική βλάβη
 • όγκους
 • εγχείριση εγκεφάλου
 • επιληπτικές κρίσεις
 • αιμορραγίες
 • ιούς που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα
 • εγκεφαλική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου (εγκεφαλική υποξία)
 • έκθεση σε τοξίνες (π.χ. δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα)
 • νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Βέβαιος προοδευτικές εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλουόπως τα ακόλουθα, μπορεί επίσης να διαταράξουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας αγνωσία:

 • άνοια
 • Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ
 • Άνοια σώματος Lewy

Πώς γίνεται η διάγνωση της αντιληπτικής αγνωσίας;

Για να ελέγξετε για ανιχνευτική αγνωσία, ένας γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να σχεδιάσετε ή να αντιγράψετε εικόνες αντικειμένων. (Όταν ζητείται από κάποιον με αντιληπτική αγνωσία να αντιγράψει μια εικόνα ή ένα σχήμα, μπορεί να εμφανιστεί ως μια σειρά από σκαριφήματα.) Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να αναγνωρίσετε γράμματα και σχήματα.

Εκτός από τις ψυχολογικές εξετάσεις, οι γιατροί μπορούν να κάνουν οφθαλμικές εξετάσεις για να αποκλείσουν άλλα προβλήματα όρασης.

Εάν λάβετε τη διάγνωση της αισθαντικής αγνωσίας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παραγγείλει σαρώσεις του εγκεφάλου σας για να ανακαλύψει τον τύπο και την έκταση τυχόν βλάβης του εγκεφάλου και των νεύρων.

Μπορεί η αντιληπτική αγνωσία να αντιμετωπιστεί;

Συχνά δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για την αισθαντική αγνωσία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν αυτή την κατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η θεραπεία για την αντιληπτική αγνωσία θα επικεντρωθεί συνήθως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε. Οι γιατροί μπορεί να προτείνουν διαφορετικούς τύπους θεραπείας για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση τυχόν επηρεαζόμενων δεξιοτήτων.

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε εναλλακτικούς απτικούς και ακουστικούς τρόπους αναγνώρισης αντικειμένων. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει τεχνολογία για να βοηθήσει σε συγκεκριμένες καθημερινές προκλήσεις, όπως η τεχνολογία ανάγνωσης οθόνης και το λογισμικό φωνής σε κείμενο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τυχόν σχετικά νευρολογικά ζητήματα ή άλλα θέματα υγείας που μπορεί να ανακαλύψει ο γιατρός σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση υποκείμενων προβλημάτων υγείας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή στη μείωση της αγνωσίας.

Η αντιληπτική αγνωσία επηρεάζει την ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε το σχήμα ή τη μορφή των αντικειμένων. Εάν έχετε αυτήν την κατάσταση, ενδέχεται να μην μπορείτε να σχεδιάσετε, να ταιριάξετε ή να αντιγράψετε αντικείμενα, αλλά συνήθως μπορείτε να θυμηθείτε ποια αντικείμενα ονομάζονται και πώς χρησιμοποιούνται.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε αγνωσία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό. Εάν λάβετε διάγνωση αγνωσίας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξέταση για να διαπιστώσει την έκταση οποιασδήποτε βλάβης στον εγκέφαλο ή τα νεύρα σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss