Τι είναι η αντιθρομβωτική θεραπεία;

Η αντιθρομβωτική θεραπεία στοχεύει στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και της σοβαρής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν. Οι τύποι περιλαμβάνουν αντιπηκτικά όπως ηπαρίνη, αντιαιμοπεταλιακά όπως ασπιρίνη και επείγοντα θρομβολυτικά.

Η θρόμβωση είναι όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε ένα αιμοφόρο αγγείο όπως μια φλέβα ή μια αρτηρία. Όταν ο θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στα κύτταρα και τα όργανά σας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Οι μεγάλοι θρόμβοι και οι θρόμβοι που αναπτύσσονται σε λάθος μέρος μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιθρομβωτική θεραπεία για να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων. Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να διαλύσουν έναν θρόμβο που έχει ήδη σχηματιστεί.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιθρομβωτική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των τύπων φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί.

Γιατί να ανησυχείτε για τους θρόμβους αίματος;

Μπορεί να έχετε ακούσει για μια κατάσταση που σχετίζεται με θρόμβους αίματος που ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). DVT σημαίνει ότι ο θρόμβος βρίσκεται σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στη λεκάνη, τον μηρό ή το κάτω πόδι σας, αλλά μερικές φορές στο χέρι σας. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να σπάσουν και να ταξιδέψουν στους πνεύμονές σας σε μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια αρτηρία, ονομάζεται αρτηριακή θρόμβωση. Αυτό το είδος θρόμβου αίματος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιος είναι ο σκοπός της αντιθρομβωτικής θεραπείας;

Η αντιθρομβωτική θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για τη μείωση της πιθανότητας πήξης του αίματος στις φλέβες ή τις αρτηρίες σας. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα εάν πιστεύουν ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλης επιπλοκής υγείας λόγω θρόμβου.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί για τη θεραπεία της θρόμβωσης. Μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα ή συνδυασμό. Αυτά τα φάρμακα μπορούν:

 • καθυστερήσει την πήξη
 • κρατήστε τα αιμοπετάλια στο αίμα σας από την πήξη
 • διαλύστε έναν επικίνδυνο θρόμβο που έχει ήδη σχηματιστεί

Ποιοι είναι οι τύποι της αντιθρομβωτικής θεραπείας;

Τρεις τύποι φαρμάκων προλαμβάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα θρόμβωσης. Αυτά είναι:

 • αντιπηκτικά
 • αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες
 • θρομβολυτικά

Κάθε τύπος λειτουργεί διαφορετικά.

Αντιπηκτικά

Οι θρόμβοι αίματος έχουν όλα τα ίδια εξαρτήματα: λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια και ινώδες. Το ινώδες είναι μια πρωτεΐνη του αίματος που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και στην αναδόμηση υγιών ιστών.

Τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά εμποδίζουν αυτά τα συστατικά να κολλήσουν μεταξύ τους για να προκαλέσουν θρόμβο. Και τα δύο ονομάζονται επίσης αραιωτικά αίματος, αλλά λειτουργούν διαφορετικά.

Τα αντιπηκτικά επιβραδύνουν τις διαδικασίες που περνά το σώμα σας για να δημιουργήσει θρόμβους. Καθιστούν δυσκολότερο για το σώμα σας να σχηματίσει θρόμβους και βοηθούν στην αποτροπή της αύξησης των υπαρχόντων θρόμβων. Δεν διαλύουν θρόμβους που έχουν ήδη σχηματιστεί.

Αντιαιμοπεταλιακά

Τα αντιαιμοπεταλιακά επίσης εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων, αλλά λειτουργούν διαφορετικά από τα αντιπηκτικά. Δρουν απευθείας στα αιμοπετάλια.

Τα αιμοπετάλια είναι ειδικά κύτταρα που ταξιδεύουν στο σημείο του τραυματισμού και κολλάνε μεταξύ τους για να σχηματίσουν θρόμβο και να αποτρέψουν την υπερβολική αιμορραγία. Τα αντιαιμοπεταλιακά τα εμποδίζουν να συντηχθούν.

Θρομβολυτικά (ινωδολυτικά)

Σε αντίθεση με τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά, τα οποία αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων εξαρχής, τα θρομβολυτικά διαλύουν τους θρόμβους που έχουν ήδη σχηματιστεί.

Λειτουργούν ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη στο συκώτι σας, δημιουργώντας ένα ένζυμο που μπορεί να διαλύσει γρήγορα το ινώδες σε έναν θρόμβο.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν θρομβολυτικά όταν ο θρόμβος είναι επικίνδυνος και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή DVT. Δεν είναι για καθημερινή χρήση, όπως τα άλλα είδη φαρμάκων. Αντίθετα, οι γιατροί τα επιφυλάσσουν για επείγοντα περιστατικά.

Ποια είναι τα παραδείγματα αντιθρομβωτικής θεραπείας;

Παραδείγματα αντιπηκτικών περιλαμβάνω:

 • ηπαρίνη
 • βαρφαρίνη
 • dabigatran (Pradaxa)
 • apixaban (Eliquis)

 • rivaroxaban (Xarelto)

 • εδοξαμπάνη (Savaysa)

Παραδείγματα του αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα περιλαμβάνω:

 • ασπιρίνη
 • διπυριδαμόλη (Περσαντίνη)
 • τικλοπιδίνη (Ticid)
 • κλοπιδογρέλη (Plavix)

 • πρασουγρέλη (αποτελεσματική)
 • ticagrelor (Μπρλίντα)

 • cangrelor (Κενρεάλ)
 • vorapaxar (Zontivity)
 • abciximab (ReoPro)
 • επτιφιμπατίδη (Ιντεγριλίνη)

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, φάρμακο συν ασπιρίνη ή έναν συνδυασμό φαρμάκων για την πρόληψη ή τη θεραπεία θρόμβων αίματος.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό μπορεί να επιλέξει διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε ένα συνταγογραφούμενο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο μαζί με ασπιρίνη. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν να λαμβάνουν το συνταγογραφούμενο αντιαιμοπεταλιακό για μήνες ή χρόνια και να παίρνουν ασπιρίνη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα ενδοφλέβια θρομβολυτικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν:

 • alteplase (Activase)
 • ρετεπλάση (ρεταβάση)
 • τενεκτεπλάση (TNKase)
 • ανιστρεπλάση (Eminase)
 • στρεπτοκινάση (στρεπτάση)
 • ουροκινάση (Κινλυτική)

Ποιες είναι οι παρενέργειες της αντιθρομβωτικής θεραπείας;

Όπως όλα τα φάρμακα, τα φάρμακα αντιθρομβωτικής θεραπείας μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες ποικίλλουν ανάλογα με το φάρμακο, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

 • αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας
 • αναστατωμένο στομάχι
 • ναυτία
 • διάρροια

Είναι η αντιθρομβωτική θεραπεία ασφαλής για τους ηλικιωμένους;

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από την αντιθρομβωτική θεραπεία, αλλά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αιμορραγίας από τους νεότερους. Μπορεί επίσης να έχουν άλλες συννοσηρές παθήσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη οι γιατροί κατά τη δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας.

Ενώ η καθημερινή ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο θρόμβωσης, μπορεί να βλάψει άλλα.

Το 2022, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη Θρόμβωση διαπίστωσε ότι για άτομα άνω των 70 ετών, μια ημερήσια δόση ασπιρίνης μπορεί να ενέχει περισσότερο κίνδυνο παρά όφελος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε το πλήρες ιστορικό της υγείας σας και τις τρέχουσες συνθήκες με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα φάρμακα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε φαρμάκου.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την αντιθρομβωτική θεραπεία.

Είναι η ασπιρίνη αντιθρομβωτική θεραπεία;

Η ασπιρίνη είναι ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο που εμποδίζει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συνήθως για να μειώσει τον κίνδυνο τους καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή περιφερικής αγγειακής νόσου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αντιθρομβωτικών και αντιπηκτικών;

Τα αντιπηκτικά είναι ένας τύπος αντιθρομβωτικού φαρμάκου. Εμποδίζουν το αίμα σας να δημιουργήσει θρόμβο ή να μεγαλώσει έναν υπάρχοντα θρόμβο. Αυτό είναι διαφορετικό από τα θρομβολυτικά, τα οποία διαλύουν ή διαλύουν θρόμβους που έχουν ήδη σχηματιστεί.

Μπορείτε να πάρετε μαζί αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά;

Μπορείτε να πάρετε αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά μαζί. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να το κάνετε, ανάλογα με την κατάστασή σας.

Η αντιθρομβωτική θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να εμποδίσει το σώμα σας να παράγει θρόμβους αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα φάρμακα μπορούν να διαλύσουν έναν επικίνδυνο θρόμβο αίματος που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Η αντιθρομβωτική θεραπεία περιλαμβάνει τρεις τύπους φαρμάκων: αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά και θρομβολυτικά. Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από αυτά.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss