Τι είναι η Έκκεντρη προβολή και μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε υγρή AMD;

Αυτή η τεχνική σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε την περιφερειακή σας όραση για να κοιτάξετε γύρω από τα τυφλά σημεία στην κεντρική σας όραση που προκαλούνται από υγρή AMD.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες διαταραχής της όρασης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η AMD επηρεάζει περισσότερο από 8% των ανθρώπων μεταξύ 45 και 85 ετών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις AMD ταξινομούνται ως «ξηρά AMD», η οποία χωρίζεται περαιτέρω σε πρώιμα, ενδιάμεσα και όψιμα στάδια, με προοδευτικά επιδεινούμενα συμπτώματα από το ένα στάδιο στο άλλο.

Περίπου το 20% των περιπτώσεων AMD είναι «υγρή AMD», που είναι πάντα όψιμο στάδιο. Εάν έχετε ξηρή AMD, μπορεί να γίνει υγρή AMD ανά πάσα στιγμή.

Η υγρή AMD εμφανίζεται όταν ακανόνιστα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στην ωχρά κηλίδα, μια περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Αυτά τα αγγεία μπορεί να διαρρεύσουν αίμα ή άλλα υγρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ουλές στην ωχρά κηλίδα και να επηρεάσουν την κεντρική σας όραση. Η υγρή AMD μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης πιο γρήγορα από την ξηρή AMD.

Εάν ανακαλύψετε ότι έχετε υγρή AMD, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της μελλοντικής απώλειας όρασης, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να αποκαταστήσετε ολόκληρη την όρασή σας που έχει ήδη χαθεί.

Η εκκεντρική θέαση είναι μια τεχνική που μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε καλύτερα την όραση που έχετε ακόμα. Ας μάθουμε περισσότερα για την εκκεντρική θέαση και πώς σχετίζεται με την υγρή AMD.

Τι είναι η εκκεντρική θέαση;

Η εκκεντρική προβολή είναι μια τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εναπομείνασα όρασή σας.

Οι βλάβες της όρασης λόγω υγρής AMD μπορεί να περιλαμβάνουν σκούρες ή ασαφείς κηλίδες στο κεντρικό οπτικό σας πεδίο, θαμπάδα ή κυματιστές παραμορφώσεις.

Αυτές οι βλάβες μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή ή ακόμη και επικίνδυνες κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η οδήγηση ή η πλοήγηση σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν απογοήτευση ή να δυσκολέψουν την απόλαυση πραγμάτων όπως το διάβασμα ή το μαγείρεμα.

Εάν αυτές οι βλάβες περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του οπτικού σας πεδίου, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την εκκεντρική θέαση.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα μάτια σας να κοιτάζουν προς μια κατεύθυνση διαφορετική από εκεί που θα κοιτούσατε διαφορετικά. Για παράδειγμα, αντί να κοιτάτε το πρόσωπο κάποιου άλλου ατόμου, μπορείτε να κοιτάξετε πάνω, κάτω ή στο πλάι. Αυτό ανακατευθύνει το εξασθενημένο τμήμα της όρασής σας μακριά και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού έναν προτιμώμενο τόπο αμφιβληστροειδούς (PRL) – ένα νέο σημείο αναφοράς για την προσαρμοσμένη όρασή σας.

Μπορεί η εκκεντρική προβολή να βοηθήσει αν έχετε υγρή AMD;

Η υγρή AMD προκαλείται από τα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του ματιού σας, όπου δεν υποτίθεται ότι βρίσκονται. Τα αυξανόμενα αιμοφόρα αγγεία συχνά διαρρέουν υγρό και προκαλούν μόνιμες ουλές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη απώλεια όρασης, αν και η γρήγορη θεραπεία μπορεί να εμποδίσει τα αιμοφόρα αγγεία να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να διαρρέουν.

Η θέση της ουλής σε υγρή AMD οδηγεί σε εξασθένηση της όρασης στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου. Αυτό συχνά αφήνει ανεπηρέαστη την περιφερειακή όραση. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα άτομα με υγρή AMD μπορεί να θεωρήσουν ότι η εκκεντρική προβολή είναι μια ουσιαστικά χρήσιμη στρατηγική για την ενασχόληση με καθημερινές δραστηριότητες.

Αν και μπορεί να είναι πιο φυσικό να κοιτάτε απευθείας σε αυτό που θέλετε να εστιάσετε, αυτό θα ευθυγραμμίσει μόνο την πιο εξασθενημένη όρασή σας με αυτό που κοιτάτε. Αντίθετα, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την εκκεντρική θέαση για να χρησιμοποιείτε τη σχετικά ισχυρότερη περιφερειακή σας όραση ως μέσο εστίασης.

Πώς να εφαρμόσετε την εκπαίδευση στη ζωή σας

Η εκπαίδευση στη χρήση της εκκεντρικής θέασης μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή. Για πολλούς ανθρώπους, η κίνηση των ματιών και η εστίαση γίνονται σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητα και θα χρειαστεί προσπάθεια και χρόνος για να ξαναμάθουν αυτές οι κινήσεις.

Πρώτον, είναι σημαντικό να καθορίσετε ποιο μέρος της όρασής σας διατηρεί την καλύτερη λειτουργικότητα. Δοκιμάστε να καθίσετε απέναντι από άλλο άτομο. Κρατώντας το κεφάλι σας ακίνητο, κοιτάξτε ακριβώς πάνω από το κεφάλι τους, κάτω από το πηγούνι τους και σε κάθε πλευρά των αυτιών τους. Σε καθένα από αυτά τα σημεία, συγκεντρωθείτε στο να κρατάτε τα μάτια σας ακίνητα ενώ συγκεντρώνετε την προσοχή σας στο πρόσωπό τους.

Μπορείτε να εξασκήσετε την ίδια τεχνική κρατώντας ένα βιβλίο σε άνετη απόσταση ανάγνωσης ή κοιτάζοντας μια φωτογραφία στο ψυγείο σας.

Μπορείτε να περιμένετε να εξασκήσετε αυτήν την τεχνική για λίγα λεπτά τη φορά, αρκετές φορές την ημέρα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν αρχίσει να αισθάνεται φυσικό.

Ένας ειδικός, όπως ένας πιστοποιημένος ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας, μπορεί να σας δώσει επαγγελματική καθοδήγηση ενώ μαθαίνετε να χρησιμοποιείτε την εκκεντρική θέαση.

Ποσοστά επιτυχίας εκκεντρικής τηλεθέασης

Η χρήση της εκκεντρικής προβολής για υγρή AMD εξακολουθεί να είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας, αν και η τεχνική δεν είναι νέα.

Ενα παλαιότερη κριτική από το 2014 διαπίστωσε ότι τα άτομα με απώλεια κεντρικής όρασης – όπως αυτή που προκαλείται από υγρή AMD – μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εκκεντρική θέαση για να βελτιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα. Ωστόσο, η ανασκόπηση δεν μπορούσε να πει οριστικά εάν η εκκεντρική θέαση βελτίωσε την οπτική οξύτητα της απόστασης (πόσο καλά μπορείτε να δείτε πράγματα που είναι μακριά). Ήταν επίσης προσεκτικό να σημειωθεί ότι χρειαζόταν περισσότερη έρευνα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη δεν βρήκε σημαντικά οφέλη μετά από εκκεντρική προπόνηση θέασης. Η μελέτη περιελάμβανε άτομα με πολλούς τύπους οπτικής αναπηρίας, ωστόσο, και σημείωσε ότι τα άτομα με AMD μπορεί να ωφεληθούν από την εκκεντρική θέαση περισσότερο από τα άτομα με άλλες αιτίες βλάβης.

Δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα σχετικά με την εκκεντρική θέαση για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά της, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον ανέκδοτες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένα άτομα με υγρή AMD.

Το υγρό AMD προκαλεί επιδείνωση της όρασης στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου, αλλά γενικά αφήνει ανέγγιχτη την περιφερειακή σας όραση.

Η εκκεντρική θέαση είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκμεταλλευτείτε πλήρως την περιφερειακή σας όραση για να δείτε σημαντικές λεπτομέρειες και να εστιάσετε την προσοχή σας.

Η εκκεντρική παρακολούθηση μπορεί να είναι δύσκολη στην εκμάθηση, αλλά η τακτική εξάσκηση θα το κάνει ευκολότερο και ένας ειδικός, όπως ένας πιστοποιημένος ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας, μπορεί να σας δώσει συμβουλές, συμβουλές εκπαίδευσης και συγκεκριμένους στόχους για να σας βοηθήσει να επιτύχετε πιο λειτουργική όραση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss