Συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να εμφανιστούν ένα μήνα ή περισσότερο νωρίτερα. Ο πόνος στο στήθος, τα προβλήματα ύπνου και η ασυνήθιστη κόπωση είναι από τα πιο συχνά αναφερόμενα προειδοποιητικά σημάδια.

Κάθε χρόνο, περίπου 805.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καρδιακή προσβολή. Και για περίπου 605.000 από αυτούς τους ανθρώπους, είναι η πρώτη τους καρδιακή προσβολή.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα τις ημέρες ή μήνες πριν από την καρδιακή προσβολή τους. Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα είναι γνωστά ως πρόδρομα συμπτώματα.

Η αναγνώριση των πιθανών προειδοποιητικών σημείων μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να σας επιτρέψει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια γρήγορα και να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για πλήρη ανάκαμψη.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν τον μήνα ή τις εβδομάδες πριν από την καρδιακή προσβολή.

Η γλώσσα έχει σημασία

Θα παρατηρήσετε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την κοινή χρήση στατιστικών και άλλων σημείων δεδομένων σε αυτό το άρθρο είναι αρκετά δυαδική, κυμαίνεται μεταξύ της χρήσης των λέξεων “άνδρες” και “θηλυκές” ή “άντρες” και “γυναίκες”. Αν και συνήθως αποφεύγουμε τη γλώσσα όπως αυτή, η ιδιαιτερότητα είναι το κλειδί κατά την αναφορά των συμμετεχόντων και των ευρημάτων της έρευνας.

Δυστυχώς, οι μελέτες και οι έρευνες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο δεν περιελάμβαναν δεδομένα για συμμετέχοντες που ήταν διεμφυλικοί, μη δυαδικοί, ασυμβίβαστοι με το φύλο, έμφυλοι ή χωρίς φύλο.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε 1 μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή;

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστούν μήνες νωρίτερα. Ο ανεξήγητος πόνος στο στήθος είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα.

Σε ένα Μελέτη 2023 με τη συμμετοχή 242 ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρδιακή προσβολή σε ένα κέντρο καρδιάς στο Πακιστάν, το 41,3% των συμμετεχόντων είχε πρόδρομα συμπτώματα. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτά τα ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων μελετών, οι οποίες ανέφεραν ποσοστά 45-59%.

Σε αυτή τη μελέτη, τα πιο κοινά πρόδρομα συμπτώματα ήταν:

 • πόνος στο στήθος, που αποτελούσε το 68% των συμπτωμάτων

 • βαρύτητα στο στήθος
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αίσθημα καύσου στο στήθος
 • ασυνήθιστη κόπωση
 • προβλήματα ύπνου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έπαθαν έμφραγμα λόγω μερικής απόφραξης ανέφεραν συχνότερα συμπτώματα την εβδομάδα πριν από το έμφραγμα. Συγκριτικά, όσοι είχαν καρδιακή προσβολή λόγω τελείως φραγμένης αρτηρίας ανέφεραν συχνότερα συμπτώματα ένα μήνα ή περισσότερο νωρίτερα.

Διαφορές στα συμπτώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Σχετικά με 70% εμφράγματα συμβαίνουν στους άνδρες, αλλά στις γυναίκες πιο πιθανό να πεθάνει μέσα σε 1 χρόνο να πάθει έμφραγμα.

Σε ένα Ανασκόπηση μελετών 2023οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα θηλυκά φαίνεται να είναι πιο πιθανό να έχουν πρόδρομα συμπτώματα από τα αρσενικά.

Οι γυναίκες φαίνεται επίσης να αναπτύσσουν συχνότερα συμπτώματα που συνδέονται λιγότερο τυπικά με καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι περισσότερο από το 50% των γυναικών αντιμετώπισαν προβλήματα ύπνου μέσα σε 4 εβδομάδες από την καρδιακή τους προσβολή, ενώ μόνο το 32% των ανδρών αντιμετώπισε προβλήματα ύπνου.

Σε ένα Μελέτη 2022οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πόνος στο στήθος ήταν το πιο κοινό πρόδρομο σύμπτωμα στους άνδρες και τις γυναίκες, που εμφανίζεται στο 93,9% των ανδρών και στο 94,4% των γυναικών.

Ενώ ο πόνος στο στήθος είναι η Το συνηθέστερο πρόδρομο σύμπτωμα σε άτομα τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά, τα θηλυκά συχνά εμφανίζουν πρόσθετα συμπτώματασυμπεριλαμβανομένου:

 • προβλήματα ύπνου
 • ανησυχία
 • κούραση
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ναυτία ή έμετο
 • πόνος στην πλάτη ή στο σαγόνι

Πότε να δείτε γιατρό

Είναι κρίσιμο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξετε επιπλοκές όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, που μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής. Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκαλούνται από άλλες παθήσεις, η επίσκεψη σε γιατρό μπορεί να σας βοηθήσει να πάθετε μια επικείμενη καρδιακή προσβολή προτού προκαλέσει συμπτώματα που αλλάζουν τη ζωή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Καρδιακή ανακοπή και πρόδρομα συμπτώματα

Σε μια μελέτη στη Δανία του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους κάλεσαν τη γραμμή επείγουσας ιατρικής βοήθειας της Περιφέρειας της Πρωτεύουσας τον μήνα πριν εμφανίσουν καρδιακή ανακοπή.

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια ξαφνική απώλεια καρδιακής δραστηριότητας λόγω ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Οι άνθρωποι συχνά το αναφέρουν λανθασμένα ως καρδιακή προσβολή.

Ένα έμφραγμα συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σας εμποδίζεται ή διακόπτεται. Όταν η καρδιά σας δεν λαμβάνει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα που χρειάζεται, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Περίπου τα μισά άτομα στη μελέτη της Δανίας τηλεφώνησαν την εβδομάδα πριν εμφανίσουν καρδιακή ανακοπή. Η δυσκολία στην αναπνοή ήταν το σύμπτωμα που αναφέρθηκε περισσότερο στη γραμμή βοήθειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής;

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA)μερικά εμφράγματα συμβαίνουν ξαφνικά και έντονα, ενώ άλλα ξεκινούν αργά με ήπια συμπτώματα.

Η AHA συνιστά να καλέσετε το 911 εάν αντιμετωπίζετε:

 • ενόχληση (πίεση, συμπίεση, πληρότητα ή πόνος) στο κέντρο του στήθους σας που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή φεύγει και επιστρέφει
 • δυσφορία σε άλλες περιοχές, όπως:
  • ένα ή και τα δύο χέρια
  • την πλάτη ή το στομάχι σας
  • ο λαιμός σου
  • το σαγόνι σου
 • δύσπνοια, με ή χωρίς πόνο στο στήθος
 • άλλα συμπτώματα, όπως:
  • κρύος ιδρώτας
  • ζαλάδα
  • ναυτία

Τι να κάνετε εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε φαίνεται να παθαίνει καρδιακή προσβολή

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από καρδιακή προσβολή, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως το 911. Εάν είστε με κάποιον άλλον που μπορεί να πάθει καρδιακή προσβολή, δείτε πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε:

 1. Καλέστε αμέσως το 911 και ζητήστε ασθενοφόρο.
 2. Εάν δεν είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη και είναι διαθέσιμη, ζητήστε τους να μασήσουν και να καταπιούν ένα δισκίο ασπιρίνης κανονικής ισχύος των 325 χιλιοστόγραμμα ή δύο δισκία βρεφικής ασπιρίνης των 81 χιλιοστόγραμμα.
 3. Μείνετε μαζί τους μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
 4. Πείτε στους παραϊατρικούς ότι το άτομο έχει πάρει ασπιρίνη (αν τους τη χορηγήσατε).
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα μέρες έως μήνες πριν υποστούν καρδιακή προσβολή. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα. Συχνά αναφέρονται επίσης προβλήματα ύπνου, βαρύτητα στο στήθος και καρδιακοί παλμοί.

Είναι κρίσιμο να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος με τον οποίο είστε μαζί έχει υποστεί καρδιακή προσβολή. Η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε την καρδιακή προσβολή χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss