Πώς ο μηρυκασμός μπορεί να τροφοδοτήσει τον κύκλο της ΙΨΔ

Ο μηρυκασμός είναι ένας τύπος εμμονικής σκέψης που είναι κοινός σε πολλούς τύπους ΙΨΔ. Εάν ο υπερβολικός μηρυκασμός αρχίζει να προσθέτει άγχος στη ζωή σας, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να σπάζετε τον κύκλο.

Έχετε βρεθεί ποτέ να κάνετε μια αρνητική σκέψη, μόνο και μόνο για να παρατηρήσετε ότι μια σκέψη έχει γίνει ξαφνικά μια θάλασσα αρνητικών σκέψεων από τις οποίες δεν μπορείτε να βγάλετε τον εαυτό σας; Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν αυτό μηρυκασμό και όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Ο μηρυκασμός είναι ένας τύπος επαναλαμβανόμενης σκέψης που περιστρέφεται γύρω από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο μηρυκασμός είναι ένα σύμπτωμα πολλών καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD). Στην ΙΨΔ, μπορεί να είναι καταναγκασμός.

Παρακάτω, θα εξερευνήσουμε περισσότερα σχετικά με τον μηρυκασμό στην ΙΨΔ, συμπεριλαμβανομένου του πώς είναι, τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Πώς είναι ο μηρυκασμός της ΙΨΔ;

Όταν οι άνθρωποι μηρυκάζουν, κολλάνε σε έναν κύκλο αρνητικών και οδυνηρών σκέψεων για προηγούμενες καταστάσεις, την τρέχουσα ζωή τους και τι πρόκειται να έρθει στο μέλλον. Μόλις ξεκινήσει ο μηρυκασμός, μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να σκεφτείς ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Αλλά για τα άτομα με ΙΨΔ, ο μηρυκασμός μπορεί να γίνει ένα βασικό σύμπτωμα που διατηρεί τον κύκλο της ΙΨΔ — και να γιατί.

Τα άτομα με ΙΨΔ εμφανίζουν δύο κύρια συμπτώματα: εμμονές και καταναγκασμούς. Οι εμμονές είναι ενοχλητικές σκέψεις, ορμές και αισθήσεις που προκαλούν σημαντικό άγχος και αγωνία. Οι καταναγκασμοί είναι συμπεριφορές που στοχεύουν στη μείωση των εμμονών και του άγχους που προκαλούν.

Είναι σύνηθες για τα άτομα με ΙΨΔ να μηρυκάζουν τις εμμονές τους, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το θέμα τους. Για παράδειγμα, κάποιος με υπαρξιακή ΙΨΔ μπορεί να μηρυκάζει ανησυχητικές φιλοσοφικές ή υπαρξιακές σκέψεις και ερωτήσεις.

Μερικά άτομα με ΙΨΔ μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν ΙΨΔ μηρυκασμού, στην οποία οι παρεμβατικές εμμονές τους σχετίζονται με την ίδια την πράξη του μηρυκασμού.

Ο μηρυκασμός μπορεί να συμβεί σε όλους τους υποτύπους OCD. Όταν συμβαίνει στην ΙΨΔ, θεωρείται καταναγκασμός. Τα άτομα με ΙΨΔ μπορούν να περνούν ώρες μηρυκάζοντας σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις εμμονές τους ή να βρουν μια διέξοδο από τη δυσφορία και το άγχος τους.

Είναι ο μηρυκασμός της ΙΨΔ το ίδιο με την υπερβολική σκέψη;

Είναι απολύτως φυσικό για εμάς ως άνθρωποι να σκεφτόμαστε υπερβολικά τα πράγματα, ειδικά όταν νιώθουμε άγχος, άγχος ή φόβο. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτείτε υπερβολικά το ντύσιμό σας πριν από ένα πρώτο ραντεβού ή ακόμα και τη γραμματοσειρά που επιλέξατε για τη μεγάλη παρουσίαση παρουσίασης παρουσίασης στη δουλειά.

Αλλά ο μηρυκασμός στην ΙΨΔ είναι διαφορετικός από την υπερβολική σκέψη σε αυτές τις καταστάσεις, επειδή είναι μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά που τα άτομα με ΙΨΔ συχνά δυσκολεύονται να σταματήσουν. Στην πραγματικότητα, ο μηρυκασμός OCD μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός που καθιστά δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με την καθημερινή του ζωή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Παραδείγματα μηρυκασμού OCD

Οι εμμονές της ΙΨΔ συνήθως ακολουθούν συγκεκριμένα θέματα, τα οποία καθορίζουν τη φύση των ενοχλητικών σκέψεων για τις οποίες μπορεί να μηρυκαστείτε. Μερικές από τις πιο κοινές εμμονές OCD περιλαμβάνουν:

 • μόλυνση
 • έλεγχος
 • κανω κακο
 • τελειομανία
 • σχέση
 • σεξουαλικός
 • υπαρξιακός
 • σωματικός

Ο μηρυκασμός ως καταναγκασμός μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε θέμα, και τα άτομα με ΙΨΔ συχνά προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους έξω από αυτές τις εμμονές και τα οδυνηρά συναισθήματα που προκαλούν.

Για παράδειγμα, κάποιος με επιμόλυνση OCD μπορεί να μηρυκάζει όλα όσα άγγιξε εκείνη την ημέρα ή για τρόπους αποφυγής μόλυνσης αντικειμένων στο μέλλον. Ή κάποιος με βλάβη στο ΙΨΔ μπορεί να περάσει ώρες μηρυκάζοντας αν κατά λάθος έβλαψε κάποιον στο παρελθόν.

Άλλα παραδείγματα μηρυκασμού στην ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνουν νοητικές συμπεριφορές όπως:

 • δημιουργία και επανεξέταση νοητικών λιστών ελέγχου
 • επανεξέταση προηγούμενων εμπειριών και συμπεριφορών
 • αναθεωρώντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχαν
 • σκέφτονται τα ίδια θέματα ξανά και ξανά
 • προσπαθεί να λύσει τις εμμονές ή το άγχος

Είναι ο μηρυκασμός σύμπτωμα ΔΕΠΥ ή ΙΨΔ;

Ο μηρυκασμός δεν είναι απλώς ένα σύμπτωμα της ΙΨΔ — συνδέεται επίσης με επιδείνωση των συμπτωμάτων σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ακόμη και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Σε μια μελέτη από το 2020, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και των νοητικών συμπεριφορών όπως η περιπλάνηση του νου και ο μηρυκασμός. Τα αποτελέσματα της μελέτης πρότειναν μια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και των διαφορετικών τύπων μηρυκασμού.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι προκαλεί ή πυροδοτεί τον μηρυκασμό στην ΙΨΔ;

Ο εκκινητής ΙΨΔ αναφέρεται σε οτιδήποτε προκαλεί αύξηση των συμπτωμάτων ΙΨΔ. Όταν πρόκειται για μηρυκασμό στην ΙΨΔ, οτιδήποτε προκαλεί αύξηση των εμμονών μπορεί επίσης να αυξήσει την επιθυμία για μηρυκασμό.

Η ΙΨΔ είναι ένας κύκλος: οι εμμονές οδηγούν σε καταναγκασμούς, οι οποίοι φέρνουν προσωρινή ανακούφιση έως ότου κάτι άλλο πυροδοτήσει ξανά τις εμμονές. Έτσι, παρόλο που τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αισθάνονται καλύτερα αφού μηρυκάζουν τις ενοχλητικές σκέψεις τους, η ανακούφιση είναι βραχύβια επειδή ο κύκλος θα ξεκινήσει ξανά.

Μηχανισμοί αντιμετώπισης και θεραπευτικές επιλογές για την ΙΨΔ του μηρυκασμού

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του μηρυκασμού της ΙΨΔ είναι να καταλάβετε ότι είναι καταναγκασμός και ότι το να μηρυκάζετε τις εμμονές σας δεν τις εξαφανίζει. Αντίθετα, σας κρατά κολλημένους στον κύκλο των εμμονών και των καταναγκασμών.

Μόλις καταλάβετε γιατί ο μηρυκασμός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσετε πότε το κάνετε. Μόλις μπορέσετε να αναγνωρίσετε πότε μηρυκάζετε, μπορείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να σταματήσετε ή να αλλάξετε τη συμπεριφορά.

Είναι επίσης σημαντικό να εργαστείτε για τη θεραπεία της ΙΨΔ σας με θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία, όπως θεραπεία και φάρμακα:

 • Θεραπεία: Η πρόληψη έκθεσης και ανταπόκρισης (ERP) είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΙΨΔ όπως ο μηρυκασμός. Το ERP μπορεί να σας διδάξει πώς να αντιμετωπίζετε τα ερεθίσματα και τις εμμονές σας χωρίς να χρειάζεται να εμπλακείτε σε καταναγκασμούς όπως ο μηρυκασμός για να μειώσετε το άγχος σας.
 • Φάρμακα: Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια άλλη αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για τα συμπτώματα της ΙΨΔ, ειδικά όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τη θεραπεία. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι δύο συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ.

Εάν δυσκολεύεστε να ξεφύγετε από τον κύκλο της ΙΨΔ λόγω συνεχούς μηρυκασμού, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον θεραπευτή σας για να συζητήσετε ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για εσάς.

Ο μηρυκασμός είναι χαρακτηριστικό πολλών διαφορετικών καταστάσεων ψυχικής υγείας και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καταναγκασμούς σε άτομα με ΙΨΔ.

Αν και ο μηρυκασμός στην ΙΨΔ μπορεί να φέρει προσωρινή ανακούφιση, τελικά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσει, γεγονός που προκαλεί μόνο περισσότερο άγχος και αγωνία. Ωστόσο, η σωστή θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΙΨΔ όπως ο μηρυκασμός και να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινότητά τους.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss