Πώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν αποβολή

Το να έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από μόνο του μπορεί να μην επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας ή να προκαλέσει αποβολή. Ωστόσο, ορισμένες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου απώλειας εγκυμοσύνης.

άτομο με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Cavan Images/Getty Images

Ο τράχηλός σας είναι το τμήμα της μήτρας σας που συνδέεται με τον κόλπο σας. Εάν έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ορισμένες θεραπείες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής. Αλλά πολλοί άνθρωποι μπορούν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μια πρόκληση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ότι οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες προκειμένου να προστατεύσετε το μωρό σας. Ομοίως, η θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής αργότερα.

Συνεργαζόμενοι με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη που μπορεί να προκύψουν από τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη θεραπεία του καρκίνου.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα προκαλέσει αποβολή σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες;

Η θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που δεν περιλαμβάνει υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας σας) μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του τραχήλου σας, καθώς και χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή και τα δύο για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα στον τράχηλό σας. Οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, που ονομάζεται τραχελεκτομή, συνήθως αφήνει τη μήτρα σας ανέπαφη, πράγμα που σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη είναι δυνατή μετά τη διαδικασία.

Ωστόσο, η λήψη ακτινοβολίας στη μήτρα σας για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών, σύμφωνα με Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ανάλογα με την έκταση και το στάδιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη θεραπεία, όπως ακτινοθεραπεία, απλή ή ριζική υστερεκτομή ή και τα δύο.

Η λήψη ακτινοβολίας στη μήτρα σας για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών, σύμφωνα με Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μπορεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλέσει αποβολή;

Επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι συνήθως ένας αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος, είναι πιθανό η διάγνωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να έχει μικρή επίδραση στην υγεία του μωρού σας ή στον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, διάφορες θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο αποβολής.

ΕΝΑ μελέτη 2017 που αφορούσε άτομα με προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας (όχι διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) συνέκρινε δύο διαδικασίες: θεραπεία εκτομής (χρήση συρμάτινου βρόχου φορτισμένου με ηλεκτρική ενέργεια για την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων από τον τράχηλο) και αφαιρετική θεραπεία (χρήση θερμότητας ή ψυχρής ενέργειας για καταστροφή ύποπτα κύτταρα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία εκτομής δεν αύξησε τον κίνδυνο αποβολής ή σημαντικά προβλήματα υγείας για το μωρό, αλλά η αφαιρετική θεραπεία συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής.

Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με την Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνουεάν λάβετε διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σταδίου 1 κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σας, μπορεί να μπορείτε να περιμένετε μέχρι μετά τον τοκετό για να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε καισαρική τομή περίπου στην 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να επιταχύνετε τη θεραπεία. Η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει μια υστερεκτομή, την οποία οι χειρουργοί μπορούν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα με μια καισαρική τομή.

Η λήψη χημειοθεραπείας κατά το πρώτο τρίμηνο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής ή χαμηλού βάρους γέννησης. Οι θεραπευτικές επιλογές για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο μπορεί να περιλαμβάνουν την αναμονή μέχρι μετά τον τοκετό για υστερεκτομή ή άλλη θεραπεία.

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, ιδιαίτερα εάν ο καρκίνος είναι σταδίου 2, 3 ή 4 κατά τη διάγνωση. ΕΝΑ Μελέτη 2022 των ατόμων που έλαβαν διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαπίστωσαν ότι η χρήση χημειοθεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απειλούσε την υγεία του εμβρύου.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια θεραπεία που ονομάζεται κώνωση με κρύο μαχαίρι, η οποία είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση μικρής ποσότητας ιστού που περιέχει ύποπτα κύτταρα από τον τράχηλό σας. ΕΝΑ μελέτη 2017 υποδηλώνει ότι το κρύο κώνωμα μαχαιριού δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου που να επηρεάζουν την εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Από νωρίς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να έχει χωρίς εμφανή συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου, μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική έκκριση με οσμή και ακανόνιστη κολπική αιμορραγία. Ο καρκίνος μεταγενέστερου σταδίου μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο κοιλιακό άλγος.

Μπορεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας να επηρεάσει το μωρό σας;

Διάφορες θεραπείες για τον καρκίνο ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του μωρού σας από τον ίδιο τον καρκίνο.

ΕΝΑ Μελέτη 2022 υποδηλώνει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνιος και όταν συμβαίνει, συχνά συνδέεται με λίγους ιατρικούς κινδύνους για το παιδί. Ωστόσο, ο πρόωρος τοκετός φαίνεται να είναι πιο συχνός σε κυήσεις ατόμων με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παρά σε εγκυμοσύνες όπου δεν υπάρχει καρκίνος.

Ποια είναι η προοπτική εάν έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Οι προοπτικές για μια έγκυο άτομο με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι περίπου ίδιες με αυτές που είναι για κάποιον που έχει τη νόσο αλλά δεν είναι έγκυος, σύμφωνα με την Canadian Cancer Society.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προτείνει ότι εάν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, ο μέσος όρος 5 ετών το ποσοστό επιβίωσης είναι 91%. Εάν η θεραπεία ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο, το μέσο ποσοστό επιβίωσης αρχίζει να μειώνεται.

Συχνές ερωτήσεις

Ελέγχουν για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας οποιαδήποτε στιγμή πριν μείνετε έγκυος ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη με έναν γιατρό θα περιλαμβάνει τεστ Παπανικολάου για τον έλεγχο τυχόν ύποπτων κυττάρων στον τράχηλό σας.

Μπορεί μια γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να μείνει έγκυος;

Εάν έχετε λάβει διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι μετά τη θεραπεία για να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Εάν η θεραπεία σας περιλαμβάνει μια διαδικασία που προστατεύει τη μήτρα σας, τότε μια υγιής εγκυμοσύνη είναι αρκετά πιθανή. Αλλά εάν η θεραπεία σας περιλαμβάνει υστερεκτομή ή ακτινοθεραπεία, η εγκυμοσύνη δεν θα είναι δυνατή.

Πού υπάρχει πόνος με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Εάν αισθάνεστε πόνο λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συνήθως θα τον αισθάνεστε στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας, στο κάτω μέρος της πλάτης σας και στην περιοχή της πυέλου ανάμεσα στους γοφούς σας.

Πάρε μακριά

Εάν είχατε θεραπεία για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή λάβατε πρόσφατα διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Εάν λάβετε διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ είστε έγκυος, κατανοήστε ότι πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία δράσης σας, όπως το πόσο μακριά βρίσκεστε, το στάδιο του καρκίνου, το ιατρικό ιστορικό σας και τυχόν τρέχουσες ιατρικές ανησυχίες.

Να είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss