Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής αμυγδαλίτιδας

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής αμυγδαλίτιδας μόνο από τα συμπτώματα. Ωστόσο, η αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη μπορεί να είναι πιο ήπια από την αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια φλεγμονή των αμυγδαλών – των δύο αδένων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας είναι ο πονόλαιμος, αλλά είναι δύσκολο να πούμε εάν η αιτία είναι μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη από την όραση ή μόνο από τα συμπτώματα. Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει καλλιέργεια μπατονέτας στο λαιμό για να δει εάν η λοίμωξη είναι βακτηριακή.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις κύριες διαφορές μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής αμυγδαλίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της θεραπείας, των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς έναντι της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα τόσο της βακτηριακής όσο και της ιογενούς αμυγδαλίτιδας είναι ο πονόλαιμος. Και οι δύο τύποι αμυγδαλίτιδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν τις αμυγδαλές σας να γίνουν κόκκινες, πρησμένες και επώδυνες, καθιστώντας δύσκολη την κατάποση.

Εάν έχετε αμυγδαλίτιδα από ιογενή λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι εάν η αιτία είναι βακτηριακή. Μπορεί επίσης να έχετε βήχα, συμφόρηση και καταρροή.

Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα τείνει να είναι πιο σοβαρή και μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε κακή αναπνοή, σύμφωνα με το NHS. Υπάρχει μια σειρά από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα, αλλά πιο συχνά ενοχοποιείται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α.

Από πλευράς συμπτωμάτων, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ βακτηριακής και ιογενούς αμυγδαλίτιδας, γι’ αυτό η εξέταση είναι τόσο σημαντική.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής και βακτηριακή αμυγδαλίτιδα;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αμυγδαλίτιδα θα εξαρτηθεί από την αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μεταξύ 3 και 7 ημερών, είτε πρόκειται για ιογενή είτε βακτηριακή λοίμωξη.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εάν η λοίμωξη είναι ιογενής. Αλλά, εάν επιβεβαιωθεί ότι η λοίμωξη είναι βακτηριακή, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Εάν σε εσάς ή στο παιδί σας έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά για τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, φροντίστε να ολοκληρώσετε ολόκληρη την πορεία των αντιβιοτικών, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα νωρίτερα. Εάν σταματήσετε πολύ σύντομα, η αρχική μόλυνση δεν θα εξαλειφθεί. Η μη ολοκλήρωση μιας ολόκληρης σειράς αντιβιοτικών μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είτε έχετε ιογενή είτε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε πιο άνετα:

  • να ξεκουραστείς αρκετά
  • πίνετε πολλά υγρά
  • τρώτε μαλακές τροφές εάν σας πονάει η κατάποση
  • πίνετε ζεστά υγρά ή πιπιλίστε κρύα φαγητά, όπως φρυγανιά, για να απαλύνετε τον πονόλαιμο
  • χρησιμοποιήστε υγραντήρα
  • κάντε γαργάρες με αλατόνερο
  • παίρνετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή

Για μερικούς ανθρώπους, οι βακτηριακές λοιμώξεις γίνονται χρόνιες. Εάν έχετε εμπειρία πέντε ή περισσότερα βακτηριακές λοιμώξεις σε ένα χρόνο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αμυγδαλεκτομή, που είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών σας.

Οι επιπλοκές από την αμυγδαλίτιδα είναι σπάνιες και εμφανίζονται στην πραγματικότητα μόνο με βακτηριακές λοιμώξεις. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως μια λοίμωξη του μέσου ωτός ή ένα απόστημα που αναπτύσσεται μεταξύ της αμυγδαλής και του λαιμού.

Τι προκαλεί την ιογενή έναντι της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας και ποιος κινδυνεύει;

Η ιογενής αμυγδαλίτιδα είναι πιο συχνή από τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα. Προκαλείται από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και το COVID-19.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούνται συχνότερα από τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α. Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα επηρεάζει μεταξύ 5% και 15% των ενηλίκων που επισκέπτονται γιατρό για πονόλαιμο και μεταξύ 15% και 30% των παιδιών μεταξύ 5 και 15 ετών που αναζητούν θεραπεία.

Το πιο κοινό εύρος ηλικίας για την ανάπτυξη ιογενούς ή βακτηριακής αμυγδαλίτιδας είναι 5-15. Η αμυγδαλίτιδα δεν είναι τόσο συχνή στους ενήλικες όσο στα παιδιά.

Το πιο κοινό σύμπτωμα που μοιράζονται όλοι οι τύποι αμυγδαλίτιδας είναι ο πονόλαιμος. Αλλά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής αμυγδαλίτιδας μόνο από τα συμπτώματα.

Πρέπει να γίνει καλλιέργεια λαιμού για να διαπιστωθεί εάν η λοίμωξη είναι βακτηριακή και απαιτεί αντιβιοτικά για θεραπεία.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενες βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να απαιτούν αμυγδαλεκτομή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss