Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητά σας. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας του σπέρματός σας σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε παιδί αργότερα στη ζωή σας μετά τη χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία είναι συχνά μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλούς τύπους καρκίνου.

Όμως η χημειοθεραπεία έχει παρενέργειες. Η υπογονιμότητα είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες σε όλους τους ανθρώπους. Λιγότερα από 30% των ανδρών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία επιστρέφουν στην τυπική υγεία του σπέρματος και στη λειτουργία των όρχεων.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα και τι μπορείτε να κάνετε εάν ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε μετά από χημειοθεραπείες.

Η χημειοθεραπεία προκαλεί ανδρική υπογονιμότητα;

Η χημειοθεραπεία επηρεάζει πολλούς τύπους ταχέως αναπτυσσόμενων κυττάρων στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, τα οποία μερικές φορές μπορούν να αναπτυχθούν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χημειοθεραπεία είναι μια τόσο αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένα είδη καρκίνου.

Αλλά η χημειοθεραπεία επηρεάζει επίσης τα ταχέως αναπτυσσόμενα αναπαραγωγικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν το σώμα σας να παράγει σπέρμα και αναπαραγωγικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας είναι γνωστός να βλάψει το σπέρμα καθώς και τα γεννητικά κύτταρα που τελικά μεγαλώνουν σε σπέρμα.

Οι θεραπείες χημειοθεραπείας που ονομάζονται αλκυλιωτικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μειώσεις στην παραγωγή σπέρματος. Αυτά τα φάρμακα είναι γοναδοτοξικά, πράγμα που σημαίνει ότι καταστρέφουν τα κύτταρα των όρχεων και τα γεννητικά κύτταρα, μειώνοντας την παραγωγή σπέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Η χημειοθεραπεία μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος

Οι θεραπείες χημειοθεραπείας μπορούν επίσης να έχουν γοναδοτοξικές επιδράσεις που μειώνουν την κινητικότητα του σπέρματος, που είναι η ικανότητα του σπέρματος να κινείται μέσω του σπέρματος για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Αλκαλοειδή Vinca όπως η βινκριστίνη και η βινμπλαστίνη συνδέονται ειδικά με μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος όταν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκίνων όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία.

Η χημειοθεραπεία αλλάζει τη γενετική σύνθεση του σπέρματος

Οι χημειοθεραπείες μπορούν βλάψει το DNA του σπέρματοςαλλάζοντας τα γονίδια που φέρουν το σπέρμα.

Αυτό μπορεί να μειώσει τη γονιμότητά σας και να αυξήσει τον κίνδυνο το σπέρμα να γονιμοποιήσει τα ωάρια με μεταλλαγμένο DNA, εισάγοντας γενετικές συνθήκες σε κάθε παιδί που γεννήθηκε από αυτά τα αυγά.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης

Η χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι μειώνει παραγωγή τεστοστερόνης λόγω των γοναδοτοξικών της επιδράσεων στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και των διαταραχών στην ορμονική ισορροπία.

Είσαι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης εάν λαμβάνετε θεραπεία για καρκίνο των όρχεων με χημειοθεραπεία και ορχεκτομή (αφαίρεση ενός ή και των δύο όρχεων).

Η χημειοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία (ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη), είναι γνωστοί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Αυτό συμβαίνει επειδή οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να βλάψει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στο πέος σας που εμπλέκονται στο να σας βοηθήσουν να διεγερθείτε και να γεμίσετε το πέος σας με αίμα κατά τη διάρκεια μιας στύσης.

Τι επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα μετά από χημειοθεραπεία;

Ο τύπος του φαρμάκου, η δόση που παίρνετε και ο τύπος καρκίνου που έχετε, επηρεάζουν τη γονιμότητά σας.

Τύποι φαρμάκων χημειοθεραπείας

Φάρμακα χημειοθεραπείας που έχουν συνδεδεμένο στην ανδρική υπογονιμότητα περιλαμβάνουν:

  • αλκυλιωτικοί παράγοντες που καταστρέφουν το DNA μέσα στα κύτταρα, όπως η σισπλατίνη (πλατινόλη) και η βουσουλφάνη (Myleran, Busulfex)
  • φυτικά αλκαλοειδή που εμποδίζουν τη διαίρεση των κυττάρων, όπως η βινκριστίνη (Oncovin) και η βινβλαστίνη (Velban)
  • αντιβιοτικά κατά του όγκου που ξετυλίγουν το DNA μέσα στα κύτταρα, όπως η δοξορουβικίνη (Adriamycin, Doxil, Caelyx, Doxorubicin Hydrochloride, Doxorubicin HCL, Rubex, Myocet)

Δοσολογία

Η δοσολογία της χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στο εάν η γονιμότητά σας επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Χαμηλές δόσεις χημειοθεραπείας μπορεί να μην επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Αλλά όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε υπογονιμότητα.

Οι υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας είναι ιδιαίτερα πιθανό να μειώσουν τη μακροχρόνια ανδρική γονιμότητα σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο πριν από την εφηβεία.

Τύπος καρκίνου

Οι καρκίνοι που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σας σύστημα, όπως ο καρκίνος των όρχεων και ο καρκίνος του προστάτη, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε στειρότητα, ειδικά όταν συνδυάζονται με θεραπείες χημειοθεραπείας.

Ένας μεγαλύτερος κριτική 2010 υποδηλώνει επίσης ότι το λέμφωμα και η λευχαιμία μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν ανησυχείτε για τη χημειοθεραπεία που προκαλεί υπογονιμότητα

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ειδικό γονιμότητας σχετικά με τα ακόλουθα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν έχετε λάβει διάγνωση καρκίνου και θέλετε να διατηρήσετε το σπέρμα σας πριν από τη χημειοθεραπεία. Ο ογκολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει.

Κάντε τράπεζα το σπέρμα σας

Η διατήρηση του σπέρματός σας σε μια τράπεζα σπερματοζωαρίων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σπέρμα σας ανέπαφο μέχρι να είστε έτοιμοι να συλλάβετε ένα παιδί.

Η κρυοσυντήρηση είναι α κοινή επιλογή για την τράπεζα σπέρματος. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την κατάψυξη του σπέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να παραμείνουν ζωντανά και να είναι βιώσιμα για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου όταν αποψυχθούν.

Περιμένετε να προσπαθήσετε να κάνετε ένα μωρό

Μετά τη χημειοθεραπεία, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναγεννηθεί το σπέρμα σας ή να γίνει αρκετά υγιές για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Υπάρχουν λίγα στοιχεία για το πόσο ακριβώς πρέπει να περιμένετε. Μερικοί ιατροί συνιστούν την αναμονή 2-5 ετών μετά το τέλος της χημειοθεραπείας και ο καρκίνος σας έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε ξανά.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χημειοθεραπεία και την ανδρική γονιμότητα

Εδώ είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χημειοθεραπεία και τη γονιμότητα.

Η χημειοθεραπεία ως παιδί προκαλεί ανδρική υπογονιμότητα;

Η χημειοθεραπεία ως παιδί μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα.

Ένας μεγαλύτερος Μελέτη 2013 υποδηλώνει ότι έως και το 43% των ατόμων που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο ως παιδιά μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από διαταραχές στο ενδοκρινικό τους σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Τι ποσοστό των ανδρών είναι υπογόνιμοι μετά τη χημειοθεραπεία;

Κάποιες έρευνες που αναφέρονται στο α κριτική 2019 υποδηλώνει ότι περίπου το 24% των ανδρών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων (ολιγοσπερμία) ή καθόλου σπέρμα (αζωοσπερμία) για πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μετά τη χημειοθεραπεία;

Αναμονή 2-5 ετών μετά τη χημειοθεραπεία μπορεί να δώσει στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να παράγει νέο, υγιές σπέρμα. Μπορείτε να ζητήσετε ιατρική αξιολόγηση ανά πάσα στιγμή.

Άλλοι πιθανοί τρόποι για να αυξήσετε φυσικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας περιλαμβάνουν:

  • ασκώντας τακτικά
  • αναγωγικός το επίπεδο του άγχους σας
  • καταβάλλοντας προσπάθειες για να φτάνουν ή διατηρούν ένα υγιές βάρος
  • αποφυγή χρήσης καπνού και κάνναβης
  • ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • διαχείριση τυχόν χρόνιων παθήσεων υγείας που έχετε, όπως ο διαβήτης

Πάρε μακριά

Πριν ξεκινήσετε τις θεραπείες χημειοθεραπείας, μπορείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τη γονιμότητά σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις επιλογές και τις προοπτικές σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss