Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια φυσική εξέταση.

Το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων (DLBCL) είναι ένας τύπος λεμφώματος μη Hodgkin. Μια εκτιμώμενη 25–30% των ατόμων με μη-Hodgkin λέμφωμα έχουν αυτόν τον τύπο.

Το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος του αίματος που αναπτύσσεται στα λεμφοκύτταρα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων). Τα λεμφοκύτταρα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα υγιή λεμφοκύτταρα καταπολεμούν τις λοιμώξεις για να σας κρατήσουν καλά.

Τα Β κύτταρα είναι ένας τύπος λεμφοκυττάρων. Όταν αναπτύσσεται το DLBCL, τα μη φυσιολογικά Β κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα υγιή Β κύτταρα και τα μη φυσιολογικά κύτταρα παραγκωνίζουν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεμφώματος. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξετάσεις για να μάθουν ποιος τύπος λεμφώματος έχετε. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στην καθοδήγηση των αποφάσεων θεραπείας.

Ως μέρος μιας διάγνωσης DLBCL, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε φυσική εξέταση και αρκετές εξετάσεις.

Δείτε περισσότερα για το πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν αυτόν τον τύπο λεμφώματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση του DLBCL;

Δεν υπάρχει έλεγχος ρουτίνας για DLBCL. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των λεμφαδένων, που είναι συχνά ο λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν πρώτα ιατρική βοήθεια.

Ένας επαγγελματίας υγείας θα εξετάσει πρώτα τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Το DLBCL δεν έχει συνήθως συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, επομένως είναι διαγιγνώσκεται συχνότερα σε προχωρημένο στάδιο.

Μαζί με τους διογκωμένους λεμφαδένες, τα συμπτώματα του DLBCL περιλαμβάνουν:

 • ένας ανεξήγητος πυρετός που επανέρχεται συνέχεια
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • απροσδόκητη απώλεια βάρους

Ένας επαγγελματίας υγείας θα κάνει μια φυσική εξέταση για να ελέγξει τους λεμφαδένες σας, ειδικά κάτω από τα χέρια σας και στο λαιμό και τη βουβωνική χώρα σας. Αν και οι λεμφαδένες βρίσκονται επίσης σε άλλα μέρη του σώματός σας, οι λεμφαδένες σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανοτερο να είναι πρησμένο.

Τα καρκινικά Β κύτταρα μεγαλώνουν και ταχύτερα από τα υγιή Β κύτταρα. Το πρήξιμο συμβαίνει όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα συσσωρεύονται στους λεμφαδένες σας.

Δοκιμές

Μια φυσική εξέταση δεν αρκεί για τη διάγνωση του DLBCL, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καταστάσεων. Εκεί έρχεται η περαιτέρω εξέταση. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα από αυτές τις εξετάσεις για να κάνουν τη σωστή διάγνωση.

Εδώ είναι μερικές από τις εξετάσεις των γιατρών σας μπορεί να χρησιμοποιήσει στη διαδικασία διάγνωσης DLBCL:

 • Εργασίες αίματος: Μια εξέταση αίματος μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υγεία των αιμοσφαιρίων σας. Αυτό όμως δεν αρκεί για να γίνει διάγνωση.
 • Βιοψία: Σε αυτή τη διαδικασία, ένας επαγγελματίας υγείας αφαιρεί ένα δείγμα των κυττάρων σας, συχνά από έναν διογκωμένο λεμφαδένα, και το στέλνει σε ένα εργαστήριο για εξέταση στο μικροσκόπιο. Τα κύτταρα DLBCL είναι μεγαλύτερα από τα υγιή λεμφοκύτταρα. Εχουν επίσης μαρκαδόροι που δείχνουν ότι αναπτύσσονται και διαιρούνται πιο γρήγορα από τα υγιή κύτταρα.
 • Απεικόνιση τεστ: Οι εξετάσεις όπως η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και οι σαρώσεις PET μπορούν να είναι χρήσιμες για να μάθετε εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.
 • Βιοψία μυελού των οστών: Ο μυελός των οστών είναι το μέρος όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Σε μια βιοψία μυελού των οστών, ένας επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί μια βελόνα για να αφαιρέσει ένα δείγμα των κυττάρων του μυελού των οστών σας. Οι γιατροί στη συνέχεια μελετούν τα κύτταρα για να αναζητήσουν καρκίνο.
 • Οσφυονωτιαια παρακεντηση: Ένας επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί μια βελόνα για να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα του νωτιαίου υγρού σας. Στη συνέχεια, οι γιατροί μελετούν το υγρό για να αναζητήσουν καρκινικά κύτταρα για να δουν εάν το λέμφωμα έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο και το νωτιαίο υγρό.

Στάδια DLBCL

Το DLBCL είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου. Δεδομένου ότι τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται σε όλο το λεμφικό σας σύστημα, το DLBCL εξαπλώνεται εύκολα στο σώμα σας. Τον περισσότερο καιρότο DLBCL διαγιγνώσκεται στο στάδιο 3 ή 4.

Κατά τη διάγνωση του καρκίνου, ένας γιατρός θα καθορίσει επίσης σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος. Η σταδιοποίηση βασίζεται στην ποσότητα των καρκινικών κυττάρων που βρίσκονται στο σώμα σας, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και πόσο έχει εξαπλωθεί.

Το DLBCL έχει τέσσερα στάδια:

 • Στάδιο 1/1 Ε: Τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται σε ένα μέρος — είτε σε έναν λεμφαδένα είτε σε ένα μέρος έξω από τους λεμφαδένες σας, συχνά ένα όργανο στο λεμφικό σας σύστημα (1Ε). Τα λεμφοειδή όργανα περιλαμβάνουν τις αμυγδαλές, τη σπλήνα και τον θύμο αδένα σας. Το “Ε” σημαίνει “εξωωτικό”, το οποίο υποδηλώνει ότι ο καρκίνος βρίσκεται έξω από τους λεμφαδένες σας.
 • Στάδιο 2: Το λέμφωμα εντοπίζεται σε δύο λεμφαδένες ή έναν λεμφαδένα και ένα λεμφικό όργανο. Και τα δύο σημεία του καρκίνου βρίσκονται είτε στην περιοχή του σώματός σας πάνω από το διάφραγμά σας είτε κάτω από το διάφραγμά σας.
 • Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε σημεία πάνω και κάτω από το διάφραγμά σας.
 • Στάδιο 4: Το λέμφωμα έχει εξαπλωθεί σε μέρη του σώματός σας που δεν αποτελούν μέρος του λεμφικού σας συστήματος, όπως το συκώτι ή οι πνεύμονές σας.

Λήψη των αποτελεσμάτων και της διάγνωσης

Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε κάνει πολλές εξετάσεις πριν λάβετε τελικά μια διάγνωση. Ο γιατρός σας μπορεί να μοιραστεί μαζί σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ογκολόγο αμέσως. Ο ογκολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στον καρκίνο. Μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς σημαίνουν τα αποτελέσματα και ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα.

Ο γιατρός ή ο ογκολόγος σας θα σας πει περισσότερα για τον τύπο του καρκίνου σας, το στάδιο και τι σημαίνει αυτό για εσάς.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη διάγνωση;

Αφού λάβετε μια διάγνωση DLBCL, πιθανότατα θα έχετε πολλές ερωτήσεις. Ο ογκολόγος σας θα κάνει ό,τι μπορεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας καθοδηγήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές σας.

Το DLBCL είναι α ταχέως αναπτυσσόμενο τύπο καρκίνου, οπότε θα ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να βιάζεστε να ξεκινήσετε. Αν και είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη θεραπεία γρήγορα, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις και να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε ποιο είναι το σχέδιο.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε για τυχόν πόρους και υποστήριξη στην περιοχή σας που μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως ομάδες υποστήριξης ή προγράμματα για να βοηθήσετε με το κόστος του καρκίνου.

Απόφαση για επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για το DLBCL είναι ένα σχήμα χημειοθεραπείας γνωστό ως R-CHOP.

Το R-CHOP περιλαμβάνει:

 • rituximab, ένας τύπος στοχευμένης θεραπείας
 • κυκλοφωσφαμίδη, ένα φάρμακο χημειοθεραπείας
 • υδροχλωρική υδροξυδαουνορουβικίνη (συχνά ονομάζεται δοξορουβικίνη), ένα φάρμακο χημειοθεραπείας
 • βινκριστίνη (Oncovin), ένα φάρμακο χημειοθεραπείας
 • πρεδνιζόνη, ένα στεροειδές φάρμακο που μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά τη χημειοθεραπεία να λειτουργεί καλύτερα

Το σχήμα R-CHOP περιλαμβάνει έξι κύκλους χημειοθεραπείας. Οι κύκλοι έχουν συνήθως διαφορά 3 εβδομάδων. Το Rituximab και τα φάρμακα χημειοθεραπείας είναι ενδοφλέβια (IV) φάρμακα. Η πρεδνιζόνη είναι ένα από του στόματος φάρμακο.

Αν και το R-CHOP είναι η τυπική πρώτη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

Άλλες επιλογές θεραπείας DLBCL περιλαμβάνω:

 • άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας
 • στοχευμένες θεραπείες
 • μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
 • θεραπείες ανοσοθεραπείας

Οι καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου, την ηλικία και τη γενική υγεία.

Αποψη

Αν και το R-CHOP λειτουργεί καλά για τη θεραπεία του DLBCL, ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται πάντα σε αυτό. Σχετικά με 30–40% των ατόμων με DLBCL χρειάζονται άλλη θεραπεία, είτε επειδή το R-CHOP δεν λειτουργεί σε αυτούς είτε επειδή ο καρκίνος τους επιστρέφει.

Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας πιθανά επόμενα βήματα.

Υπάρχουν επίσης συνεχείς κλινικές δοκιμές για άτομα με DLBCL. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν μια κλινική δοκιμή είναι μια επιλογή για εσάς.

Το συνολικό ποσοστό 5ετούς σχετικής επιβίωσης για όλα τα στάδια της DLBCL είναι 65%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με DLBCL έχει 65% περισσότερες πιθανότητες από κάποιον χωρίς καρκίνο να είναι ακόμα ζωντανός 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων (DLBCL) είναι ο πιο κοινός τύπος λεμφώματος μη Hodgkin. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι λεμφώματος, ο έλεγχος είναι σημαντικός για να μάθετε τι ακριβώς τύπο λεμφώματος έχετε.

Ορισμένες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα για διαφορετικούς τύπους λεμφώματος. Είναι ταχέως αναπτυσσόμενο, επομένως η θεραπεία ξεκινά συνήθως γρήγορα. Το R-CHOP είναι το σχήμα που θεωρείται η θεραπεία πρώτης γραμμής για το DLBCL.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss