Πώς αντιμετωπίζετε τα ανευρύσματα του εγκεφάλου;

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Θα χρειαστείτε άμεση θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή, αλλά υπάρχουν λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες.

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι α διογκωμένο αγέα περιοχή που μπορεί να σχηματιστεί σε αδύναμα ή λεπτά σημεία στις αρτηρίες σας. Τα ανευρύσματα μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το σώμα και τα μικρότερα δεν αποτελούν σημαντική αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, ένα ανεύρυσμα σε μια αρτηρία του εγκεφάλου σας που αιμορραγεί μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό και απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τις επείγουσες θεραπείες που θα χρειαστείτε εάν έχετε ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος. Θα καλύψει επίσης άλλες θεραπείες που μπορεί να προσφέρουν οι γιατροί για μικρότερα, λιγότερο κρίσιμα ανευρύσματα στον εγκέφαλό σας.

Μάθετε περισσότερα για τα ανευρύσματα εγκεφάλου.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Για μικρότερα ανευρύσματα που έχουν χαμηλό κίνδυνο ρήξης, ένας γιατρός μπορεί να τα παρακολουθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη και μικρά ανευρύσματα μπορεί να σπάσει χωρίς προειδοποίηση.

Εάν έχετε ένα μεγάλο ανεύρυσμα που προκαλεί συμπτώματα ασκώντας πίεση σε κοντινά νεύρα ή δομές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση. Εάν το ανεύρυσμα σας σπάσει, η θεραπεία είναι συνήθως άμεση και επιθετική.

Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση μεταλλικών σπειρών ή για τη χορήγηση φαρμάκων που μπορούν να κλείσουν το ραγισμένο αγγείο και να σταματήσουν την αιμορραγία είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τα εγκεφαλικά ανευρύσματα. Η ανοιχτή χειρουργική ήταν η μόνη επιλογή, αλλά, καθώς η τεχνολογία προχωρούσε, έχουν προκύψει λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι και μάλιστα έχουν αποδειχθεί ανώτερες από την παραδοσιακή χειρουργική.

Στον ενδαγγειακό εμβολισμό, για παράδειγμα, ένας γιατρός εισάγει έναν λεπτό καθετήρα σε μια μεγάλη αρτηρία μακριά από τη ρήξη – συνήθως στη βουβωνική χώρα – για να τοποθετήσει ένα stent ή ένα σπείρωμα και να χορηγήσει φάρμακα για θεραπεία.

Αυτή η θεραπεία έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, και έχει γίνει η πρώτη επιλογή στη θεραπεία των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου. Ως λιγότερο επεμβατική επιλογή, προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες επιπλοκές για τα περισσότερα άτομα με εγκεφαλικά ανευρύσματα.

Γιατί είναι σημαντική η θεραπεία για τα ανευρύσματα του εγκεφάλου;

Χωρίς θεραπεία, ένα ρήγμα ανευρύσματος θα προκαλέσει διαρροή αίματος από την αρτηρία όπου το αδύναμο σημείο αναπτύχθηκε στον εγκεφαλικό σας ιστό. Αυτό είναι γνωστό ως εγκεφαλική αιμορραγία ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακόμα κι αν σταματήσει η αιμορραγία, πρόσθετες επιπλοκές μπορεί να αναπτυχθεί από εγκεφαλική αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων:

 • επαναλαμβανόμενη αιμορραγία στο σημείο του ανευρύσματος
 • αλλαγές στα επίπεδα ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο
 • αυξημένη συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλο (υδροκεφαλία)
 • σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις

Μόνο περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος επιβιώνουν. Για άτομα που επιβιώνουν από τη ρήξη, συνήθως εμφανίζεται κάποιο είδος νευρολογικής βλάβης.

Η μόνη φορά που ένας γιατρός μπορεί να μην προσφέρει επιθετική θεραπεία για ένα ρήγμα ανευρύσματος είναι όταν άλλες παθήσεις ή περιστάσεις υγείας εγγυώνται δυσμενές αποτέλεσμα. Τα άτομα που είναι ήδη πολύ αδιαθεσία ή που παρουσιάζουν μικρή νευρολογική λειτουργία μετά τη ρήξη μπορεί να μην επιβιώσουν ή να δουν βελτίωση με τη χειρουργική επέμβαση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οποιεσδήποτε προσφερόμενες θεραπείες είναι λιγότερο επεμβατικές αλλά και όχι θεραπευτικές.

Πώς κάνουν οι γιατροί διάγνωση για τη θεραπεία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου;

Τα μικρότερα ανευρύσματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, εκτός εάν ένας γιατρός πραγματοποιήσει απεικόνιση του εγκεφάλου για άλλο σκοπό.

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους ή αλλαγές στην όραση ή εάν αντιμετωπίζετε μια ξαφνική νευρολογική αλλαγή που προτρέπει την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας να ελέγξει για ανεύρυσμα, μπορεί να εκτελέσει το μετά τις δοκιμές:

 • Η αξονική τομογραφία
 • μαγνητική τομογραφία
 • εγκεφαλική αγγειογραφία
 • ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Μπορείτε να θεραπεύσετε ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Το πότε πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμη και ένα μικρό ανεύρυσμα συζητείται, καθώς ακόμη και μικρά ανευρύσματα μπορεί να υποστούν ρήξη χωρίς προειδοποίηση.

Εάν δεν είστε καλός υποψήφιος για ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή ενδαγγειακό εμβολισμό ή εάν έχετε ανεύρυσμα χαμηλού κινδύνου, ένας γιατρός θα προσφέρει θεραπείες και εξετάσεις για να παρακολουθήσει την εξέλιξη του ανευρύσματος και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη ρήξη.

Η σειριακή απεικόνιση ή η τακτική αξονική ή μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο του μεγέθους και της εξέλιξης του ανευρύσματος είναι συχνή. Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και να διαχειριστείτε καλύτερα τυχόν χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ρήξης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ομάδα υγείας σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα μη χειρουργικές επιλογές εάν διατρέχετε κίνδυνο ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος:

 • διακοπή του καπνίσματος
 • τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή
 • κάνοντας τακτική άσκηση
 • αποφεύγοντας διεγερτικά
 • λήψη φαρμάκων για να διατηρήσετε τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης
 • λήψη αντισπασμωδικών φαρμάκων
 • λήψη αναστολέων διαύλων ασβεστίου για τη μείωση του κινδύνου αγγειοσπασμών
 • λήψη παρακαμπτηρίων για την εκτροπή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και τη μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο
 • δοκιμάζοντας προγράμματα αποκατάστασης
 • λήψη φυσικοθεραπείας

Μάθετε πώς να αποτρέψετε ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Ποιες είναι οι προοπτικές μετά τη θεραπεία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου;

Τα μικρά ανευρύσματα του εγκεφάλου που δεν προκαλούν συμπτώματα έχουν καλή προοπτική εκτός και αν υποστούν ρήξη. Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό πότε μπορεί να συμβεί αυτό, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει θεραπεία ή στενή παρακολούθηση του ανευρύσματος.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ανευρύσματα διαμέτρου κάτω των 24 χιλιοστών έχουν έως και 14,5% πιθανότητα ρήξης εντός 5 ετών από την ανακάλυψη. Ο κίνδυνος ρήξης αυξάνεται σε 40% ή περισσότερο σε ανευρύσματα μεγέθους 25 χιλιοστών ή περισσότερο.

Μερικά πράγματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρήξης ενός υπάρχοντος ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

 • οικογενειακό ιστορικό ή γενετική
 • η ηλικία σου
 • τη γενική σας υγεία
 • τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση του ανευρύσματος
 • ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση
 • κάπνισμα τσιγάρου
 • τη χρήση διεγερτικών φαρμάκων, όπως η καφεΐνη ή η κοκαΐνη

Σε μια μελέτη, σχεδόν 20% ανθρώπων που ανέπτυξαν αιμορραγία στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος πέθαναν αμέσως μετά το συμβάν. Σχεδόν το 30% ήταν ακόμη ζωντανοί μετά από 5 χρόνια και περίπου το 64% των επιζώντων ζούσε χωρίς αναπηρία 5 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Συνολικά, τα άτομα που έχουν ενδαγγειακό εμβολισμό φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες επιπλοκές από εκείνους που έχουν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Μάθετε περισσότερα για τη ζωή μετά από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν ακόμη και μικρά ανευρύσματα εγκεφάλου με τουλάχιστον μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να υποστούν ρήξη χωρίς προειδοποίηση και να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο. Ωστόσο, δεν είναι όλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση.

Χωρίς θεραπεία, ένα ρήγμα ανεύρυσμα έχει κακή προοπτική, αλλά ένα μη ραγισμένο ανεύρυσμα που εντοπίζει ένας γιατρός όταν κάνει τεστ για κάτι άλλο μπορεί να υπάρχει χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Εάν έχετε ρήξη ανευρύσματος, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα προσφέρει επείγουσα ιατρική περίθαλψη για να σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι επιπτώσεις της οξείας ρήξης και η γενική υγεία σας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη προοπτική και την ανάρρωσή σας μετά από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss