Πόσο διαρκεί η ναυτία που σχετίζεται με το hangover;

Η ναυτία που σχετίζεται με το hangover συνήθως υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες. Αλλά πολλοί παράγοντες – όπως η βιολογία σας και η ποσότητα αλκοόλ που έχετε καταναλώσει – μπορεί να επηρεάσουν το πόσο διαρκεί το hangover σας.

Ορισμένες θεραπείες – συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας χωρίς συνταγή (OTC), της παραμονής ενυδατωμένης και της ανάπαυσης – μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά προς το παρόν, καμία επιστημονική έρευνα δεν δείχνει θεραπείες για τη ναυτία που σχετίζεται με το hangover.

Εάν κάνετε συχνά εμετό, είναι σημαντικό να προσέχετε τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως τα σκουρόχρωμα ούρα, τη μειωμένη ούρηση και την κόπωση. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν νομίζετε ότι είστε αφυδατωμένοι.

Πώς θα απαλλαγείτε από τη ναυτία από το hangover;

Η ναυτία που σχετίζεται με το hangover μπορεί να εξασθενίσει με τον καιρό, συνήθως μέσα σε μια ημέρα. Αλλά στο μεταξύ, μπορείτε να καταπραΰνετε τη ναυτία με μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε την ταλαιπωρία σας:

 • Πίνετε άφθονο νερό και ροφήματα ηλεκτρολυτών, ειδικά εάν έχετε εμετό ή διάρροια, τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν τα υγρά.
 • Δοκιμάστε φυσικές θεραπείες για τη ναυτία, όπως τσάι με τζίντζερ ή μέντα.
 • Τρώτε ήπιο φαγητό, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει, κάτι που μπορεί να αποτρέψει επιπλέον δυσφορία.
 • Πάρτε OTC ή συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ναυτίας.
 • Ξεκουραστείτε πολύ για να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα αποκαλούμενα «θεραπεία για το hangover», αλλά ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι λειτουργούν.

Όπως επισήμανε μια μελέτη του 2021, πολλές από αυτές τις υποτιθέμενες θεραπείες περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Οι κατασκευαστές μπορεί επίσης να τους φέρουν λάθος ετικέτα.

ο Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε τις εταιρείες να μην ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματά τους θεραπεύουν ή αποτρέπουν το hangover — χωρίς την έγκριση του FDA, είναι παράνομο να το κάνουν.

Μπορείτε να πάρετε φάρμακα για τη ναυτία που σχετίζεται με το hangover;

Ναι, μπορείτε να πάρετε φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη ναυτία γενικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα hangover. Τα φάρμακα που μειώνουν τη ναυτία και τον έμετο ονομάζονται αντιεμετικά.

OTC επιλογές

Τα κοινά αντιεμετικά OTC περιλαμβάνουν:

 • υποσαλικυλικό βισμούθιο (Pepto-Bismol και Kaopectate)
 • Αναστολείς Η2 όπως η φαμοτιδίνη (Pepcid, Zantac)

 • φωσφορικό οξύ (Emetrol)

Εάν δεν είστε σίγουροι ποια θεραπεία για ναυτία OTC να επιλέξετε, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό.

Επιλογές συνταγογράφησης

Η ναυτία που σχετίζεται με το hangover συνήθως περνάει μέσα σε μια μέρα περίπου, και ως εκ τούτου, η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν είναι πάντα απαραίτητη ή πρακτική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συνταγογραφούμενα αντιεμετικά μπορεί να είναι χρήσιμα.

Παραδείγματα συνταγογραφούμενων αντιεμετικών περιλαμβάνουν:

 • προμεθαζίνη (Phenergan), ένα αντιισταμινικό
 • ονδανσετρόνη (Zofran)
 • μετοκλοπραμίδη (Reglan)

Ένας επαγγελματίας υγείας πρέπει να συνταγογραφήσει αυτά τα φάρμακα.

Άλλες συχνές ερωτήσεις

Είναι τυπικό να έχεις ναυτία όλη μέρα όταν πεινάς;

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στην κατανάλωση αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ναυτία για μια μέρα ή περισσότερο. Αν και η ναυτία είναι άβολη, δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το νερό κάτω ή αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε εμετό μετά από 24 ώρες, καλό είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Είναι επίσης σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε συμπτώματα αφυδάτωσης.

Γιατί το hangover προκαλεί ναυτία;

Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου, προκαλώντας απελευθέρωση οξέος και φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία και δυσφορία στο στομάχι.

Εάν είστε μαγκιά, μπορεί επίσης να πάρετε OTC αναλγητικά όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Ενώ αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, μπορεί επίσης να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου σας, προκαλώντας ναυτία.

Τι βοηθά να σταματήσει ο εμετός μετά το ποτό;

Αν και τα αντιεμετικά φάρμακα όπως το Pepto-Bismol μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου, μπορεί να μην το σταματήσουν εντελώς.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, μπορεί να σταματήσετε να κάνετε εμετό. Όσο περιμένετε να τελειώσει το hangover σας, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να πίνετε πολλά ενυδατικά υγρά.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να σταματήσετε να αισθάνεστε άρρωστοι από hangover;

Το hangover διαρκεί συνήθως περίπου 24 ώρες. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ή μικρότερο, ανάλογα με τη μοναδική βιολογία σας και το πόσο είχατε να πιείτε.

Η κατώτατη γραμμή

Η ναυτία που σχετίζεται με το hangover συνήθως διαρκεί περίπου μία ημέρα. Ορισμένα φάρμακα και οικιακές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Παρόλο που είναι φυσικό να αισθάνεστε ναυτία κατά την πείνα, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τα συμπτώματα αφυδάτωσης. Λάβετε ιατρική βοήθεια εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τον εμετό ή εάν υποψιάζεστε ότι είστε αφυδατωμένοι.


Η Sian Ferguson είναι ανεξάρτητος συγγραφέας υγείας και κάνναβης με έδρα το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Είναι παθιασμένη με την ενδυνάμωση των αναγνωστών να φροντίζουν την ψυχική και σωματική τους υγεία μέσω πληροφοριών που βασίζονται στην επιστήμη και παρέχονται με ενσυναίσθηση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss