Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής του καρκίνου του παχέος εντέρου χωρίς θεραπεία;

Ο μη θεραπευμένος καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές και το προσδόκιμο ζωής για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία είναι κοινές θεραπείες και είναι πιο αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη και πιο αποτελεσματική όταν ένας επαγγελματίας υγείας τη διαγνώσει στα αρχικά της στάδια.

Με τη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, όπως το συκώτι ή τον εγκέφαλό σας. Μόλις εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, η θεραπεία μπορεί να μην είναι πλέον αποτελεσματική.

Η θεραπεία του καρκίνου συχνά προκαλεί πολλές παρενέργειες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να μην υποβληθούν σε θεραπεία για να αποφύγουν παρενέργειες εάν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος ή εάν οι προηγούμενες θεραπείες δεν ήταν αποτελεσματικές. Η μη λήψη θεραπείας μπορεί να μειώσει το αναμενόμενο ποσοστό επιβίωσης.

Ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου χρησιμοποιούν συχνά ένα σχετικό ποσοστό επιβίωσης 5 ετών για να εκτιμήσουν πόσο πιθανό είναι κάποιος να επιβιώσει από έναν καρκίνο. Αυτό το στατιστικό δείχνει το εκτιμώμενο ποσοστό των ατόμων με αυτόν τον τύπο καρκίνου που θα είναι ζωντανοί 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η 5ετής σχετική επιβίωση για όλα τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2013 έως το 2019 ήταν 63%.

Με άλλα λόγια, 63 άτομα στους 100 που έλαβαν διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου ζούσαν 5 χρόνια αργότερα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου χωρίς θεραπεία;

Χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο μη θεραπευμένος καρκίνος του παχέος εντέρου λόγω ηθικές ανησυχίες.

Σύμφωνα με α μελέτη 2020, μεταξύ 43 διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, οι όγκοι διπλασιάστηκαν σε μέγεθος μετά από κατά μέσο όρο 211 ημέρες. Άλλες μελέτες ανέφεραν ότι οι όγκοι του παχέος εντέρου αυξάνονταν σε μια περίοδο που κυμαίνεται από 18–2.593 ημέρες.

Στάδιο 1 έως 3 καρκίνος του παχέος εντέρου

ΕΝΑ Μελέτη 2021 αναφέρει τα αποτελέσματα 7.152 ατόμων με δυνητικά θεραπεύσιμο καρκίνο του παχέος εντέρου στα στάδια 1 έως 3 που αρνήθηκαν τη χειρουργική επέμβαση. Οι μισοί από τους ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση έζησαν λιγότερο από 6,8 μήνες σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό επιβίωσης 24 μηνών μεταξύ των ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Σε ένα μελέτη 2020, οι ερευνητές εξέτασαν τις προοπτικές 407 ατόμων στα 80 και τα 90 τους με καρκίνο του παχέος εντέρου που δεν είχε εξαπλωθεί ακόμη σε μακρινά μέρη του σώματος. Από αυτά τα άτομα, 132 έλαβαν ανακουφιστικές θεραπείες και 275 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Παρηγορητική σημαίνει ότι η θεραπεία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και στην παράταση της ζωής αλλά όχι στη θεραπεία του καρκίνου.

Οι ερευνητές βρήκαν μια συνολική:

 • Ποσοστό 2ετούς επιβίωσης 38,9% σε άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με 78,9% σε άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση
 • Ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 11,3% σε άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με 59,6% σε άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση

Καρκίνος Στάδιο 4

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ονομάζεται στάδιο 4 ή μεταστατικός καρκίνος εάν εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος. Ο καρκίνος του σταδίου 4 δεν θεωρείται γενικά ιάσιμος, επομένως η θεραπεία είναι συνήθως ανακουφιστική.

Η παρηγορητική θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον χρόνο επιβίωσης των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4 έως και 20 μήνες.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου με θεραπεία;

Η θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης ή να παρατείνει την επιβίωση. Ακολουθεί μια ματιά στον 5χρονο συγγενή ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2013-2019:

Στάδιο Περιγραφή Ρυθμός επιβίωσης
Τοπική Ο καρκίνος περιορίζεται στο παχύ έντερο 91%
Περιφερειακό Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς 73%
Μακρινός Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος 13%
Όλα τα στάδια Όλα τα στάδια συνδυασμένα 63%

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Εδώ είναι μια ματιά στο κοινές θεραπείες για κάθε στάδιο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στάδια 1 και 2

Η θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 1 και 2 είναι συνήθως δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης που ονομάζονται εκτομή και αναστόμωση. Η εκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση τμημάτων του εντέρου σας και η αναστόμωση στοχεύει στην επανασύνδεση των υπόλοιπων τμημάτων.

Η χημειοθεραπεία συνήθως δεν προστίθεται στο σχέδιο, αλλά οι ερευνητές διερευνούν επί του παρόντος εάν μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση μετά την επέμβαση.

Μάθετε περισσότερα για τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Στάδιο 3

Η θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 είναι συχνά εκτομή και αναστόμωση και μπορεί να ακολουθηθεί με χημειοθεραπεία.

Στάδιο 4 ή υποτροπιάζουσα θεραπεία καρκίνου

Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου σταδίου 4 είναι συνήθως παρηγορητική.

Σε αυτό το στάδιο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει νεότερες θεραπείες όπως στοχευμένη θεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Η στοχευμένη θεραπεία είναι μια επιλογή μη χημειοθεραπείας που στοχεύει συγκεκριμένα ορισμένες πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να προκαλέσει λιγότερες ή διαφορετικές παρενέργειες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία. Τα φάρμακα ανοσοθεραπείας διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να προστατεύσουν το σώμα σας από τα καρκινικά κύτταρα.

Το στάδιο 4 ή ο υποτροπιάζων καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ακόλουθα:

 • χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων
 • χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμημάτων οργάνων όπως πνεύμονες, συκώτι ή ωοθήκες
 • ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ως παρηγορητική θεραπεία

 • στοχευμένη θεραπεία
 • ανοσοθεραπεία
 • κλινική δοκιμή νέας χημειοθεραπείας ή στοχευμένων θεραπειών

Τι συμβαίνει εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφεθεί χωρίς θεραπεία, πιθανότατα θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο καθώς τα ζωτικά σας όργανα κλείνουν.

Οι μεγάλοι όγκοι είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αίμα στα κόπρανα σας
 • δυσκοιλιότητα ή διάρροια

 • κόπωση και αδυναμία

 • κοιλιακό άλγος
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • ναυτία και έμετος

Οι μεγάλοι όγκοι μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη απόφραξη του εντέρου. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει:

 • έντονος πόνος
 • κοιλιακό φούσκωμα
 • εμετός
 • αδυναμία διέλευσης αερίων ή κοπράνων
 • έντονες κράμπες

Ο καρκίνος μπορεί τελικά να αναπτυχθεί σε ιστούς κοντά στο κόλον σας, όπως λεμφαδένες ή αιμοφόρα αγγεία. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω αυτών των συστημάτων προς μακρινά μέρη του σώματός σας, όπως:

 • συκώτι
 • εγκέφαλος
 • πνεύμονες
 • απομακρυσμένους λεμφαδένες
 • την επένδυση της κοιλιακής σας κοιλότητας (περιτόναιο)

Η εξάπλωση σε απομακρυσμένες τοποθεσίες μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως:

 • ικτερός
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • δυσκολία αναπνοής
 • πόνος στο στήθος
 • σύγχυση
 • άλλες γνωστικές αλλαγές

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι πιθανότητες θεραπείας από καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η ανάρρωση από τον καρκίνο του παχέος εντέρου βελτιώνεται όσο νωρίτερα λάβετε διάγνωση και θεραπεία για τον καρκίνο. Τα άτομα με καρκίνο που περιορίζεται στο παχύ έντερο επιβιώνουν για τουλάχιστον 5 χρόνια, περίπου 91% τόσο συχνά όσο άτομα χωρίς καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μπορείτε να επιβιώσετε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου χωρίς χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία είναι γενικά μία από τις κύριες θεραπείες για προχωρημένους καρκίνους του παχέος εντέρου. Μπορεί να μην χρειάζεστε χημειοθεραπεία για θεραπεία στάδιο 1 ή 2 Καρκίνος.

Είναι δυνατή η ύφεση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ύφεση είναι δυνατή με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4. Σε ένα μελέτη 2020, οι ερευνητές παρουσίασαν μια περίπτωση 44χρονης γυναίκας με καρκίνο που εξαπλώθηκε στους πνεύμονες και το συκώτι της. Μπήκε σε πλήρη ύφεση. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής της αντιμετώπισε τους όγκους στο συκώτι της πριν αφαιρέσει χειρουργικά τον όγκο στο κόλον και στους πνεύμονές της. Δεν είχε σημάδια επανεμφάνισης 3 χρόνια αργότερα τη στιγμή της δημοσίευσης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η ύφεση είναι δυνατή σε πολλές περιπτώσεις. Η ύφεση του καρκίνου σταδίου 4 είναι σπάνια αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss