Ποιες επιπλοκές μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά την αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας

Η αντικατάσταση μιας ελαττωματικής καρδιακής βαλβίδας μπορεί να αποκαταστήσει την υγιή κυκλοφορία, αλλά η διαδικασία εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος, λοίμωξη και άλλες επιπλοκές. Γενικά, οι προοπτικές είναι συνήθως θετικές.

Η αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας μπορεί να είναι μια σωτήρια διαδικασία που αποκαθιστά την υγιή καρδιακή λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, όπως κάθε διαδικασία, ενέχει κάποιο κίνδυνο επιπλοκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντικατασταθείσα βαλβίδα αποτυγχάνει ή φτάνει στη διάρκεια ζωής της, και πρέπει να αντικατασταθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν μια καρδιακή βαλβίδα δεν μπορεί να επισκευαστεί, η μόνη επιλογή που απομένει είναι η αντικατάσταση της βαλβίδας. Η αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας μπορεί μερικές φορές να γίνει με τη χρήση καθετήρα σε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, αν και συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς, η αορτική και η μιτροειδής βαλβίδα αντικαθίστανται συχνότερα. Οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της πνευμονικής ή της τριγλώχινας βαλβίδας εκτελούνται πολύ λιγότερο συχνά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας, καθώς και τους κινδύνους και τα οφέλη της.

Τι επιπλοκές μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά την αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας;

Εάν έχετε μια σοβαρή διαταραχή της καρδιακής βαλβίδας που απαιτεί αντικατάσταση βαλβίδας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες επιπλοκές μπορεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία.

Μερικές πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • αρρυθμία (διαταραχή του καρδιακού ρυθμού)

 • αιμορραγία στο σημείο της χειρουργικής τομής
 • σχηματισμός θρόμβου αίματος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή

 • μόλυνση στο σημείο της τομής ή μέσα στη νέα βαλβίδα
 • αστοχία βαλβίδας

Ο τύπος της διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει τους κινδύνους επιπλοκών.

ΕΝΑ μελέτη 2018 συνέκρινε τη χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (SAVR) με την ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με διακαθετήρα (TAVR).

Το TAVR εκτελείται χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα που περνά μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο από το πόδι ή το χέρι μέχρι την καρδιά. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι μεγάλες επιπλοκές είναι πολύ λιγότερο συχνές με το TAVR.

Η αντικατάσταση διακαθετηριακής μιτροειδούς βαλβίδας (TMVR) είναι μια πολύ λιγότερο κοινή διαδικασία, αν και α Έκθεση 2021 υποδηλώνει ότι γίνεται μια ασφαλέστερη επιλογή και καλύπτει επίσης μια ανικανοποίητη ανάγκη για άτομα των οποίων το σώμα είναι πολύ εξασθενημένο ή αλλιώς δεν είναι κατάλληλο για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ανοιχτής μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο τύπος της βαλβίδας που χρησιμοποιείται σε μια διαδικασία αντικατάστασης μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Οι βαλβίδες αντικατάστασης μπορεί να είναι μηχανικές ή βιολογικές, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν ιστό από ζώο, όπως γουρούνι ή αγελάδα, ή από ανθρώπινο ιστό.

Οι μηχανικές βαλβίδες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος, επομένως όποιος λαμβάνει μηχανική βαλβίδα πρέπει να δεσμευτεί σε μακροχρόνια αντιθρομβωτική θεραπεία για να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιπηκτικών και αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

ΕΝΑ Έκθεση 2018 στις προσθετικές βαλβίδες υποδηλώνει ότι επειδή οι αιμορραγικές επιπλοκές συνδέονται με τη μακροχρόνια αντιαιμοπεταλιακή χρήση, οι μηχανικές βαλβίδες όντως ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους αιμορραγίας με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό συμβαίνει γιατί και για τους δύο τύπους βαλβίδων χρησιμοποιείται αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία. Όμως, ενώ τα αντιαιμοπεταλιακά συχνά συνταγογραφούνται για 3-6 μήνες για προσθετικές βαλβίδες, συνήθως λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής με μηχανικές βαλβίδες.

Πόσο σοβαρή είναι η επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας;

Εάν η διαταραχή της βαλβίδας σας επιδεινωθεί στο σημείο όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να το λάβετε σοβαρά υπόψη.

ο Αμερικανική Ένωση Καρδιάς υποδηλώνει ότι όταν μια κατάσταση όπως η στένωση της αορτικής βαλβίδας γίνει σοβαρή, χωρίς θεραπεία, μόνο περίπου 1 στους 5 ανθρώπους ζει άλλα 5 χρόνια.

Αν και η επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας είναι συνήθως επιτυχής και μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, εξακολουθεί να θεωρείται μια σημαντική χειρουργική επέμβαση με ορισμένους δυνητικά σοβαρούς κινδύνους ή επιπλοκές.

ΕΝΑ Μελέτη 2021 από 1.870 ηλικιωμένους που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας διαπίστωσαν ότι περίπου το 8% είχε τουλάχιστον μία σοβαρή επιπλοκή, όπως αιμορραγία ή εγκεφαλικό, και το 3,2% πέθανε στο νοσοκομείο.

Πόσο χρόνο διαρκεί μια διαδικασία αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας;

Η χειρουργική αντικατάσταση βαλβίδων διαρκεί συνήθως 2-4 ώρες. Ωστόσο, εάν υπάρχουν προβλήματα αιμορραγίας ή προκλήσεις κατά την τοποθέτηση της νέας βαλβίδας με ασφάλεια στη θέση της, η διαδικασία μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες βαλβίδας συνήθως χρειάζονται 1-2 ώρες, αν και μπορεί επίσης να χρειαστούν περισσότερο χρόνο εάν υπάρχουν απρόβλεπτα προβλήματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της διαδικασίας;

Οι διαδικασίες καρδιακής βαλβίδας είναι γενικά ασφαλείς, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι με οποιαδήποτε διαδικασία. Οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι διαδικασίες καθετήρα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, αν και αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας, η καρδιά σας πρέπει να σταματήσει. Αυτό απαιτεί γενική αναισθησία και χρήση μηχανήματος bypass, το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο της καρδιάς στη διατήρηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Αν και είναι ασυνήθιστες, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιοπνευμονική παράκαμψη μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος, των πνευμόνων και των νεφρών, καθώς και αυξάνοντας τον κίνδυνο των θρόμβων αίματος.

Ποια είναι η ποιότητα της ζωής σας μετά;

Η πλήρης ανάρρωση από την αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας μπορεί να διαρκέσει έως 4-8 εβδομάδεςαν και οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες απαιτούν συχνά μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.

Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, θα πρέπει να λάβετε οδηγίες σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να συνεχίσετε δραστηριότητες όπως η ανύψωση βαρέων αντικειμένων και η οδήγηση.

Με μια τυπική ανάκαμψη, θα πρέπει να βιώσετε μια ώθηση στην ενέργεια, μια μείωση των συμπτωμάτων και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αντοχή και η ικανότητά σας για άσκηση θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν.

Για να διατηρήσετε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, θα είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις της θεραπευτικής σας ομάδας και να κάνετε την υγεία της καρδιάς προτεραιότητα για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ποια είναι τα σημάδια ότι η αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας αποτυγχάνει;

Τα σημάδια μιας αποτυχημένης αντικατάστασης της καρδιακής βαλβίδας είναι συνήθως παρόμοια με εκείνα που εμφανίστηκαν πριν από τη λήψη μιας νέας βαλβίδας. Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

 • πόνος ή δυσφορία στο στήθος
 • λιποθυμία ή ζαλάδα
 • δυσκολία στην αναπνοή

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα πρέπει να εξετάσει αυτά και οποιαδήποτε άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε πριν φύγετε από το νοσοκομείο. Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά, καλέστε το 911, καθώς μπορεί να είναι σημάδι επείγουσας ιατρικής ανάγκης.

Τι πρέπει να φάω ή να αποφεύγω να φάω μετά από αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας;

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή μετά την αντικατάσταση βαλβίδας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας μεσογειακής δίαιτας ή της δίαιτας Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH), οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση και να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα την καρδιαγγειακή υγεία.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να περιορίσετε την πρόσληψη:

 • πρόσθετα σάκχαρα
 • αλκοόλ
 • επεξεργασμενες ΤΡΟΦΕΣ
 • νάτριο (αλάτι)

Νωρίς στην ανάρρωσή σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η επέμβαση ή τα φάρμακα που λαμβάνετε έχουν αλλάξει την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σας. Αλλά αντί να παραλείπετε γεύματα, προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα αλλά πιο συχνά γεύματα μέχρι να επιστρέψουν οι συνηθισμένες γεύσεις και η όρεξή σας.

Το να ζείτε με μια ελαττωματική καρδιακή βαλβίδα μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της υγείας σας εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Αν και είναι μια σημαντική απόφαση και εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, η αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαταραχή της βαλβίδας, μιλήστε για τις θεραπευτικές επιλογές σας και εάν η επισκευή ή η αντικατάσταση βαλβίδας είναι οι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Εάν η αντικατάσταση είναι η μόνη σας ρεαλιστική επιλογή, μπορείτε να συζητήσετε εάν είναι δυνατή μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και εάν μια μηχανική ή βιολογική βαλβίδα ιστού είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss