Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα;

Οι επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν μεθερπητική νευραλγία, προβλήματα όρασης και δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Η έγκαιρη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Ο έρπητας ζωστήρας συμβαίνει λόγω της επανενεργοποίησης του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, που είναι ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι 1 στα 3 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα εξάνθημα που είναι συχνά επώδυνο, τσούξιμο ή φαγούρα. Ενώ ο έρπητας ζωστήρας μπορεί τελικά να υποχωρήσει με τη θεραπεία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Μεθερπητική νευραλγία

Η μεθερπητική νευραλγία (PHN) είναι νευρικός πόνος που συνεχίζεται για περισσότερο από 3 μήνες αφού το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα έχει εξαφανιστεί. Ενώ η PHN εξαφανίζεται για πολλούς ανθρώπους, για άλλους μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή να είναι μόνιμη.

Το κύριο σύμπτωμα της PHN είναι ο πόνος στα νεύρα στο σημείο όπου ήταν το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα σας. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Οι άνθρωποι συχνά το περιγράφουν ως τσούξιμο, κάψιμο ή πυροβολισμό. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλες αισθήσεις, όπως:

 • μια αίσθηση καρφίτσες και βελόνες
 • εξαιρετική ευαισθησία στο άγγιγμα ή στον πόνο
 • φαγούρα

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο των νεύρων. Αυτά περιλαμβάνουν από του στόματος φάρμακα, όπως η αμιτριπτυλίνη ή η γκαμπαπεντίνη, και τοπικές θεραπείες, όπως η λιδοκαΐνη ή η καψαϊκίνη.

Εάν αυτά τα φάρμακα δεν φέρουν ανακούφιση, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει έναν νευρικό αποκλεισμό για τη μείωση του πόνου.

Προβλήματα όρασης

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων όρασης όταν επηρεάζει το μάτι. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται οφθαλμικός έρπης ζωστήρας (HZO). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το HZO επηρεάζει 10–20% των ατόμων με έρπητα ζωστήρα.

Τα συμπτώματα της HZO συνήθως ξεκινούν 2-4 εβδομάδες αφού πρωτοεμφανιστεί το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα. Μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία οφθαλμικών προβλημάτων, όπως:

 • επιπεφυκίτιδα, κοινώς γνωστή ως ροζ μάτι

 • επισκληρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του ιστού μεταξύ των βλεφάρων σας και του λευκού του ματιού σας

 • κερατίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του καθαρού εξωτερικού στρώματος του ματιού που ονομάζεται κερατοειδής

 • ραγοειδίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του μεσαίου στρώματος του ματιού που ονομάζεται ραγοειδίτιδα

 • οπτική νευρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του οπτικού νεύρου που στέλνει σήματα από τα μάτια σας στον εγκέφαλό σας

 • γλαύκωμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης λόγω υψηλής πίεσης στο μάτι

 • βλάβη στον αμφιβληστροειδή, που είναι το μέρος του ματιού σας που μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα

Το HZO είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή τα αποτελέσματά του μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιιικά φάρμακα που μπορείτε να πάρετε από το στόμα ή ως οφθαλμικές σταγόνες. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να αναπτυχθούν από το ξύσιμο ή το μάζεμα σε εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιθανό τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω ενός σπασίματος στο δέρμα.

Πολλά Οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που συμβαίνουν με τον έρπητα ζωστήρα οφείλονται στο βακτήριο Staphylococcus aureus. Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του δέρματος μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στην πληγείσα περιοχή:

 • ερυθρότητα ή αποχρωματισμό
 • πρήξιμο
 • δέρμα που είναι τρυφερό, επώδυνο ή ζεστό στην αφή
 • παροχέτευση πύου

Οι επαγγελματίες υγείας συνήθως αντιμετωπίζουν τις βακτηριακές λοιμώξεις με αντιβιοτικά. Εάν έχει δημιουργηθεί απόστημα στο σημείο της λοίμωξης, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να το παροχετεύσει ως μέρος της θεραπείας σας.

Νευρολογικές επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα

Εκτός από το PHN, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ποικιλία άλλων νευρολογικών προβλημάτων ή προβλημάτων του νευρικού συστήματος. Αυτά είναι συνήθως πιο σπάνια και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πάρεση νεύρων, η οποία συμβαίνει λόγω βλάβης των νεύρων και προκαλεί παράλυση των μυών
 • εγκεφαλίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του εγκεφάλου

 • μηνιγγίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των ιστών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό

 • μυελίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία ή παράλυση

 • Σύνδρομο Ramsay Hunt, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του προσώπου, εμβοές, ίλιγγο και απώλεια ακοής

 • έρπητα ζωστήρα, που είναι πόνος στο νεύρο του έρπητα ζωστήρα χωρίς εξάνθημα

Η θεραπεία για νευρολογικά προβλήματα από έρπητα ζωστήρα εξαρτάται από το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιιικά φάρμακα και ενδεχομένως κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής.

Σπάνιες επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα

Μερικές πρόσθετες, πιο σπάνιες επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν:

 • πνευμονία, η οποία είναι λοίμωξη των πνευμόνων

 • αγγειίτιδα, η οποία είναι πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό
 • προβλήματα δοντιών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών
 • διάχυτος ζωστήρας, ο οποίος είναι ένας ευρέως διαδεδομένος τύπος έρπητα ζωστήρα

Επιπλοκές έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Το ποσοστό του έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία και ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται απότομα μετά ηλικία 50. Οι επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα όπως PHN, HZO και άλλες γίνονται πιο συχνές όσο μεγαλώνετε όταν εμφανίζετε έρπητα ζωστήρα.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης πιο πιθανό να νοσηλευτεί με προβλήματα υγείας που συνδέονται με έρπητα ζωστήρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με έρπητα ζωστήρα συμβαίνουν σε αυτές τις ομάδες.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα;

Ο βέλτιστος τρόπος για την πρόληψη των επιπλοκών του έρπητα ζωστήρα είναι να αποτρέψετε την ανάπτυξη του έρπητα ζωστήρα εξαρχής. Η λήψη του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, που ονομάζεται Shingrix, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα.

ο CDC συνιστά δύο δόσεις Shingrix για όλους τους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω και όλους τους ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άνθρωποι που πρέπει δεν λάβετε το Shingrix περιλαμβάνουν:

 • οποιοσδήποτε είχε προηγούμενη σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο Shingrix ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του
 • άτομα που έχουν αυτή τη στιγμή έρπητα ζωστήρα
 • εγκύους

Εάν εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, ιδανικά εντός 3 ημερών από την εμφάνιση του εξανθήματος. Η άμεση θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα;

Το PHN είναι η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα. Το CDC σημειώνει ότι 10–18% των ατόμων με έρπητα ζωστήρα θα εμφανίσουν PHN.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από τον έρπητα ζωστήρα;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι φουσκάλες του έρπητα ζωστήρα εξαφανίζονται σε 7-10 ημέρες, ενώ το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί σε 2-4 εβδομάδες.

Ο πόνος των νεύρων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τα συμπτώματα του δέρματος, συνήθως εξασθενεί μετά από 1-2 μήνες. Ο πόνος των νεύρων που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες ταξινομείται ως PHN.

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα;

Οι επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχουν αρκετές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Παραδείγματα περιλαμβάνουν χρόνιο νευρικό πόνο λόγω PHN, απώλεια όρασης και απώλεια ακοής. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε θεραπεία εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές. Η πιο κοινή είναι η PHN, όταν ο νευρικός πόνος που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, βακτηριακές λοιμώξεις και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Ο κίνδυνος για έρπητα ζωστήρα και τις επιπλοκές του αυξάνεται με την ηλικία. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα λαμβάνοντας το εμβόλιο Shingrix όταν πληροίτε τις προϋποθέσεις.

Εάν εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα, προσπαθήστε να μιλήσετε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών του έρπητα ζωστήρα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss