Ποια συστατικά είναι συνήθως στα τσιγάρα;

Τα τσιγάρα περιέχουν εκατοντάδες χημικά πρόσθετα για τη διατήρηση της γεύσης και την ενίσχυση της απορρόφησης της νικοτίνης. Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η νικοτίνη και ο καπνός είναι τα κύρια συστατικά που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με το τσιγάρο. Αυτά τα συστατικά υπάρχουν στα τσιγάρα, αλλά απέχουν πολύ από τα μόνα.

Πάνω από 600 συστατικά υπάρχουν σε ένα τσιγάρο και πολλά από αυτά είναι γνωστές τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες.

Η ακριβής σύνθεση ενός τσιγάρου ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, αλλά μερικά από τα πρόσθετα που βρίσκονται συνήθως στα τσιγάρα περιλαμβάνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το αρσενικό, η ακετόνη, ο μόλυβδος και η φορμαλδεΰδη.

Τι υπάρχει στην πραγματικότητα σε ένα τσιγάρο;

Υπάρχουν πάνω από 600 συστατικά σε ένα τσιγάρο. Όταν ανάβουν τσιγάρα, η καύση αυτών των συστατικών δημιουργεί χιλιάδες πρόσθετες χημικές ενώσεις.

Ο καπνός στα τσιγάρα είναι συνήθως ένα μείγμα από δύο διαφορετικά φύλλα καπνού: λαμπερό καπνό και εύσωμα φύλλα καπνού. Η περιεκτικότητα σε νικοτίνη των τσιγάρων βρίσκεται σε αυτά τα φύλλα καπνού.

Τα τσιγάρα περιέχουν επίσης πληρωτικά από στελέχη και άλλα μέρη του παντελονιού καπνού που αναμιγνύονται με νερό, αρωματικές ύλες και πρόσθετα.

Η ακριβής συνταγή για αυτό το πληρωτικό εξαρτάται από τη μάρκα. Μερικά τσιγάρα είναι πυκνά και περιέχουν περισσότερη πίσσα, ενώ άλλα χρησιμοποιούν πορώδες χαρτί που μπορεί να αραιώσει τη νικοτίνη και την πίσσα.

Ανεξάρτητα από την ακριβή σύνθεση, πολλές χημικές ουσίες και πρόσθετα που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορεί να είναι τοξικά.

Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να ακούγονται γνωστές επειδή βρίσκονται επίσης σε άλλα προϊόντα, αλλά οι άνθρωποι συνήθως δεν τα εισπνέουν.

Για παράδειγμα, τα τσιγάρα μπορεί να περιέχουν την ίδια αμμωνία που χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών.

Άλλες τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα περιλαμβάνουν:

 • Ακετόνη: Το ασετόν βρίσκεται συνήθως στο ντεμακιγιάζ νυχιών.
 • Οξικό οξύ: Αυτή η χημική ουσία είναι ένα κοινό συστατικό στη βαφή μαλλιών.
 • Αρσενικό: Το αρσενικό είναι μια δηλητηριώδης ουσία.
 • Βουτάνιο: Μπορείτε επίσης να βρείτε βουτάνιο σε υγρό αναπτήρα.
 • Φορμαλδευγή: Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και νεκροτομεία ως υγρό ταρίχευσης.
 • Μόλυβδος και κάδμιο: Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και το κάδμιο βρίσκεται στο οξύ της μπαταρίας.
 • Τολουΐνη: Το τολουόλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή βαφής.

Η γλώσσα έχει σημασία

Τις περισσότερες φορές ακούτε τη λέξη «χημικά» πιθανότατα σχετίζεται με μια επικίνδυνη, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι χημικές ουσίες τοξικές. Χωρίς κάποιες χημικές ουσίες (όπως το οξυγόνο), η ζωή όπως ξέρουμε δεν θα ήταν δυνατή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι κάνουν τα πρόσθετα των τσιγάρων στο σώμα σας;

Τα πρόσθετα στα τσιγάρα είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Τουλάχιστον 70 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου έχουν σχέση με τον καρκίνο. Η έντονη έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να αλλάξει το DNA σας. Αυτό προκαλεί άτυπη κυτταρική συμπεριφορά και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι τοξικές χημικές ουσίες στα τσιγάρα μπορούν επίσης να εμποδίσουν τα κύτταρα σας να επιδιορθωθούν και να επιδιορθώσουν το κατεστραμμένο DNA. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά ο καρκίνος δεν είναι ο μόνος κίνδυνος από τα πρόσθετα στα τσιγάρα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε:

 • Βλάβη στις βλεφαρίδες σας: Τα Cilia είναι τα φίλτρα που βοηθούν να κρατάτε τους αεραγωγούς σας καθαρούς και καθαρούς. Όταν καταστραφούν, μπορεί να συσσωρευτούν τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο βήχα και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
 • Βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι τοξίνες στα τσιγάρα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει το DNA σας.
 • Αυξημένη απορρόφηση νικοτίνης: Μερικές από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στα τσιγάρα επιτρέπουν στο σώμα σας να προσλαμβάνει περισσότερη νικοτίνη με κάθε ένα που καπνίζετε. Αυτό μπορεί να κάνει τα τσιγάρα πιο εθιστικά. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης που αντιμετωπίζετε.

Είναι πιο ασφαλές να στρίβετε τα δικά σας τσιγάρα;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρίψιμο των δικών σας τσιγάρων είναι πιο ασφαλές. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, το στρίψιμο των δικών σας τσιγάρων είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβλαβές από τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα.

Ο καπνός roll-it-yourself περιέχει περισσότερα πρόσθετα επειδή χρειάζεται συντηρητικά για να αποτρέψει το στέγνωμα των φύλλων. Περιέχει επίσης συνήθως περισσότερα αρώματα.

Ο καπνός για ρολό περιέχει γενικά την ίδια ποσότητα νικοτίνης που βρίσκεται στα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με πιο λεπτά τσιγάρα, αλλά αυτό μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Το κάπνισμα πιο αραιών τσιγάρων μπορεί να απαιτήσει σκληρότερες εισπνοές που στέλνουν περισσότερη πίσσα στους πνεύμονές σας.

Αλλάζοντας τη σχέση σας με τον καπνό

Η απόφαση να κόψετε το κάπνισμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μπορεί επίσης να είναι προκλητικό και συντριπτικό. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε το ταξίδι μόνοι σας.

Όταν είστε έτοιμοι να αλλάξετε τη σχέση σας με τον καπνό, υπάρχουν μερικοί σπουδαίοι πόροι που μπορείτε να αναζητήσετε για υποστήριξη.

 • Η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας του Οργανισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών (SAMHSA): Η SAMHSA προσφέρει μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα που θα σας συνδέει με τοπικά προγράμματα θεραπείας, ομάδες υποστήριξης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και πολλά άλλα. Μπορείτε να τους προσεγγίσετε καλώντας το 1-800-622-HELP (4357) ή χρησιμοποιώντας τον διαδικτυακό εντοπιστή τους.
 • Smokefree.gov: Το Smokefree.gov προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη για άτομα που είναι έτοιμα να κόψουν το κάπνισμα. Ο ιστότοπος διαθέτει γενικούς οδηγούς καθώς και οδηγούς για άτομα σε συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων, ενηλίκων άνω των 60 ετών, γυναικών και εφήβων.
 • Η Εθνική Πύλη γραπτών μηνυμάτων: Για δωρεάν υποστήριξη απευθείας από το τηλέφωνό σας, μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε αυτήν τη δωρεάν γραμμή που παρέχεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Μπορείτε να φτάσετε στη γραμμή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας στέλνοντας μήνυμα στο QUITNOW 333888.
 • Η εφαρμογή quitSTART: Η εφαρμογή quitSTART είναι μια άλλη εξαιρετική δωρεάν επιλογή που βασίζεται σε τηλέφωνο. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να σας δίνει κίνητρα με εργαλεία παρακολούθησης προόδου και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις επιθυμίες σας. Είναι διαθέσιμο τόσο στα καταστήματα Apple όσο και στο GooglePlay.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τα τσιγάρα περιέχουν πάνω από 600 συστατικά. Η ακριβής φόρμουλα εξαρτάται από τις μάρκες, αλλά τα πρόσθετα συνήθως περιλαμβάνουν τοξικές χημικές ουσίες όπως αμμωνία, μόλυβδος, βουτάνιο και αρσενικό.

Η νικοτίνη και τα πρόσθετα στα τσιγάρα μοιράζονται μια σχέση με τον καρκίνο και μια σειρά από άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τα πρόσθετα εξακολουθούν να υπάρχουν στα τσιγάρα roll-it-yourself, καθιστώντας τα εξίσου επικίνδυνα με τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss