Ποια είναι τα στάδια της ουρικής αρθρίτιδας;

Υπάρχουν τέσσερα στάδια ουρικής αρθρίτιδας, μια κοινή και συχνά επώδυνη πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις, πιο συχνά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκαλείται από υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται ουρικό οξύ στο σώμα σας. Δεν αναπτύσσουν ουρική αρθρίτιδα όλοι με υπερουριχαιμία, αλλά οι άνθρωποι που εμφανίζουν κρυστάλλους στις αρθρώσεις, όπως τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών τους, προκαλούν ξαφνικό και οξύ πόνο.

Η ουρική αρθρίτιδα εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα επίπεδα ουρικού οξέος συσσωρεύονται στο αίμα σας, αλλά δεν εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα. Στο τελικό στάδιο, μεγάλοι κρύσταλλοι που ονομάζονται τόφοι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις αρθρώσεις και δομικές αλλαγές.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα τέσσερα στάδια της ουρικής αρθρίτιδας.

Τα 4 στάδια της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια. Με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να μην φτάσετε ποτέ στο τελικό στάδιο. Ακολουθεί μια ματιά σε καθένα από αυτά τα στάδια.

Στάδιο 1: Ασυμπτωματική ουρική αρθρίτιδα

Στο πρώτο στάδιο, η ουρική αρθρίτιδα δεν προκαλεί συμπτώματα. Το ουρικό οξύ αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα σας και πιθανώς στις αρθρώσεις σας. Η συσσώρευση ουρικού οξέος ονομάζεται υπερουριχαιμία.

Ειδικοί ορίζουν την υπερουριχαιμία ως επίπεδα ουρικού οξέος πάνω από 6 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) στις γυναίκες και 7 mg/dL στους άνδρες.

Το ουρικό οξύ είναι ένα υποπροϊόν της διάσπασης των πουρινών. Μπορείτε να βρείτε πουρίνες στα ακόλουθα:

 • αλκοολούχα ποτά
 • οστρακόδερμο
 • μερικά κρέατα όπως μπέικον, γαλοπούλα και κρέατα οργάνων

Μάθετε περισσότερα για τα τρόφιμα που περιέχουν πουρίνες.

Στάδιο 2: Οξεία ουρική αρθρίτιδα

Στο οξύ στάδιο, που ονομάζεται επίσης έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας, το ουρικό οξύ διαρρέει από το αίμα σας, οδηγώντας σε σχηματισμούς κρυστάλλων σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται λόγω μιας ανοσολογικής αντίδρασης στους κρυστάλλους.

Η ουρική αρθρίτιδα συνήθως περιλαμβάνει μόνο μία άρθρωση τη φορά, με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού επηρεάζονται συχνότερα.

Οι αρχικές εξάρσεις συνήθως υποχωρούν εντός 3–14 ημέρες, ακόμη και χωρίς θεραπεία, αλλά οι μελλοντικές εξάρσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • οξύς πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά
 • πρήξιμο
 • ερυθρότητα ή αποχρωματισμό
 • ζεστό δέρμα

Μάθετε περισσότερα για τις εξάρσεις και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Στάδιο 3: Διακρίσιμη ή διαλειμματική ουρική αρθρίτιδα

Στο τρίτο στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας, τα συμπτώματά σας εξαφανίζονται μέχρι να εμφανιστεί μια άλλη έξαρση που μπορεί να συμβεί εβδομάδες έως χρόνια αργότερα.

Παρόλο που δεν έχετε συμπτώματα σε αυτό το στάδιο, τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να συσσωρευτούν στο αίμα και τις αρθρώσεις σας. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων.

Μάθετε περισσότερα για τα φάρμακα για εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Στάδιο 4: Χρόνια τοφική ουρική αρθρίτιδα

Εάν η διαχείριση των επιπέδων ουρικού οξέος σας είναι δύσκολη, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προχωρήσει στο τελικό στάδιο. Συνήθως παίρνει 10 χρόνια ή περισσότερα για να μπείτε στο τελικό στάδιο.

Μεγάλοι κρύσταλλοι που ονομάζονται τόφοι μπορούν να συσσωρευτούν και να εμφανιστούν ως εξογκώματα κάτω από το δέρμα σας σε αυτό το στάδιο. Αυτοί οι τόφοι μπορούν να οδηγήσουν σε:

 • βλάβη των αρθρώσεων
 • διαρθρωτικές αλλαγές
 • λοιμώξεις

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε άλλες ανησυχίες για την υγεία, όπως επώδυνες αρθρώσεις ή πέτρες στα νεφρά. Tophi μπορεί να αναπτυχθεί σε σας κερατοειδούς ή καρδιακές βαλβίδες.

Πώς να αποτρέψετε την επιδείνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα συνήθως δεν μπορεί να προληφθεί, καθώς η γενετική σας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξή της. Μέχρι και 50% ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν οικογενειακό ιστορικό. Αλλά μπορείτε να αποτρέψετε το οξύ στάδιο αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα ερεθίσματα. Οι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν:

 • στρες
 • ασθένεια
 • χειρουργική επέμβαση
 • βλάβη
 • αφυδάτωση
 • υποσιτισμός
 • κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες

Η ουρική αρθρίτιδα συχνά συνδέεται με κάποιες άλλες παθήσεις υγείας που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν, όπως:

 • Διαβήτης
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • μεταβολικό σύνδρομο

Η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής για την αποφυγή εμφάνισης αυτών των καταστάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας βελτιώνοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Μάθετε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και διαβήτη.

Μπορεί η ουρική αρθρίτιδα να θεραπευτεί;

Η ουρική αρθρίτιδα δεν έχει θεραπεία, αλλά η λήψη της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών. Με τη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν ποτέ στο χρόνιο στάδιο.

Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και άλλων φαρμάκων για εξάρσεις
 • κάνοντας διατροφικές αλλαγές για μείωση της πρόσληψης πουρίνης
 • αλλαγή ή διακοπή φαρμάκων που συνδέονται με υπερουριχαιμία
 • λήψη φαρμάκων όπως η αλλοπουρινόλη (Zyloprim, Lopurin) και η φεβουξοστάτη (Uloric) για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων

Μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα στάδια της ουρικής αρθρίτιδας

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την ουρική αρθρίτιδα.

Πότε η ουρική αρθρίτιδα γίνεται σοβαρή;

Το οξύ στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Το τελικό στάδιο προκαλεί σημαντικές βλάβες στις αρθρώσεις και δομικές αλλαγές.

Το περπάτημα στην ουρική αρθρίτιδα το κάνει χειρότερο;

Το περπάτημα όταν έχετε έξαρση ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο οίδημα ή δομικές αλλαγές που προκαλούν άλλες δυσκολίες στο κάτω μέρος του σώματος. Ίσως είναι καλή ιδέα να αποφύγετε το περπάτημα όταν έχετε έξαρση ουρικής αρθρίτιδας, εάν το βρίσκετε επώδυνο.

Ποιο είναι το τελευταίο στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας;

Το τελευταίο στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνει την παρουσία τόφων ή μεγάλων κρυστάλλων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις αρθρώσεις και δομικές αλλαγές. Πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν ποτέ σε αυτό το στάδιο εάν διαχειριστούν σωστά την ουρική αρθρίτιδα.

Πάρε μακριά

Η ουρική αρθρίτιδα εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μπορεί να έχετε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας αλλά όχι αισθητά συμπτώματα. Στο τελικό στάδιο, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και δομικές αλλαγές στην άρθρωση σας.

Η ουρική αρθρίτιδα συνήθως δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά η λήψη της κατάλληλης θεραπείας και η διαχείριση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την πρόοδό της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss