Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και των κρίσεων ημικρανίας;

Η ενδομητρίωση και η ημικρανία συμβαίνουν συχνά μαζί, πιθανώς λόγω της επίδρασης των γυναικείων ορμονών και της αυξημένης ευαισθησίας στον πόνο.

Η ενδομητρίωση, μια κατάσταση όπου ο ιστός που μοιάζει με τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, είναι συχνή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πυελικός πόνος, επώδυνη έμμηνος ρύση και στειρότητα.

Η ημικρανία, μια νευρολογική διαταραχή, συχνά συνοδεύει την ενδομητρίωση. Η σχέση μεταξύ αυτών των καταστάσεων μπορεί να επηρεαστεί από τις γυναικείες ορμόνες και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και των κρίσεων ημικρανίας, μαζί με πληροφορίες για τη θεραπεία αυτών των κρίσεων ημικρανίας.

Είναι οι κρίσεις ημικρανίας ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης;

Η ημικρανία δεν θεωρείται συνήθως άμεσο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν υψηλότερο επιπολασμό κρίσεων ημικρανίας μεταξύ των ατόμων με ενδομητρίωση.

Μια μελέτη του 2019 εξέτασε γυναίκες με λαπαροσκοπικά επιβεβαιωμένη ενδομητρίωση και όσες δεν είχαν. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο ημικρανίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός της ημικρανίας ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους με ενδομητρίωση (44,7%) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου ή σε αυτούς χωρίς (26,8%).

Ομοίως, μια άλλη μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες για κρίσεις ημικρανίας αυξάνονται σημαντικά σε άτομα με σοβαρή ενδομητρίωση. Σημειωτέον, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης με συνυπάρχουσα αδενομύωση, μια κατάσταση όπου ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Η ενδομητρίωση σχετίζεται με διάφορους τύπους ημικρανίας, αλλά η ημικρανία που σχετίζεται με την εμμηνόρροια φαίνεται να είναι πιο συχνή.

Μια μελέτη του 2023 σε 131 γυναίκες με ενδομητρίωση διαπίστωσε ότι το 53,4% είχε διαγνωστεί με ημικρανία. Οι τύποι κρίσεων ημικρανίας που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν:

  • Καθαρή εμμηνορροϊκή ημικρανία (18,6%): Πρόκειται για κρίσεις ημικρανίας που εμφανίζονται αποκλειστικά κατά την έμμηνο ρύση.
  • Ημικρανία που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση (45,7%): Πρόκειται για κρίσεις ημικρανίας που συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, με αυξημένη συχνότητα γύρω από την έμμηνο ρύση.
  • Μη εμμηνορροϊκή ημικρανία (35,7%): Πρόκειται για κρίσεις ημικρανίας που δεν συνδέονται σταθερά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή του μήνα.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση και ημικρανία ανέφεραν περισσότερες περιπτώσεις δυσμηνόρροιας (επώδυνη έμμηνο ρύση) και δυσουρίας (επώδυνη ούρηση) σε σύγκριση με εκείνες χωρίς ημικρανία. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση συμπτωμάτων κεφαλαλγίας συχνά εμφανιζόταν χρόνια πριν οι γυναίκες λάβουν διάγνωση ενδομητρίωσης.

Γιατί η ενδομητρίωση προκαλεί κρίσεις ημικρανίας;

Οι ποδηλατικές γυναικείες ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, και η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και των κρίσεων ημικρανίας.

Οι γυναίκες είναι τρεις με τέσσερις φορές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κρίσεις ημικρανίας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες με χρόνια ημικρανία συχνά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αναπηρία, μεγαλύτερη διάρκεια, υψηλότερη συχνότητα και περισσότερες επιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία από τους άνδρες με την πάθηση.

Οι γυναίκες με οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την άλλη λόγω αυξημένης ευαισθησίας στον πόνο. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από κοινά μόρια σηματοδότησης όπως το οξείδιο του αζώτου και οι προσταγλανδίνες, τα οποία συμβάλλουν στη συνύπαρξη ή την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Ορισμένες μελέτες προτείνουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός γονιδίου που ονομάζεται IFN-γ, μπορεί να συμβάλλουν τόσο σε κρίσεις ημικρανίας όσο και σε πυελικό πόνο που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

Θεραπεία για κρίσεις ημικρανίας που σχετίζονται με ενδομητρίωση

Η θεραπεία για κρίσεις ημικρανίας που σχετίζονται με την ενδομητρίωση συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό προσεγγίσεων που στοχεύουν στη διαχείριση και των δύο καταστάσεων.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές στρατηγικές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Διαχείριση του πόνου: Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και τον πόνο της ενδομητρίωσης. Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων τριπτάνες ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), για πιο σοβαρές κρίσεις ημικρανίας.
  • Εξειδικευμένα φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για την πρόληψη της ημικρανίας, όπως βήτα-αναστολείς, αντισπασμωδικά ή μονοκλωνικά αντισώματα κατά του CGRP (πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο καλσιτονίνης).
  • Ορμονικές θεραπείες: Οι προγεστίνες και τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά (COC) είναι πρωταρχικές θεραπείες για την ενδομητρίωση, αλλά η χρήση τους μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις ημικρανίας, ειδικά σε περιπτώσεις ημικρανικής αύρας. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, για υγιείς, μη καπνίστριες γυναίκες κάτω των 35 ετών με ημικρανία χωρίς αύρα, η χρήση COC παραμένει αντικείμενο συζήτησης.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Ο εντοπισμός και η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν ημικρανία, όπως ορισμένα τρόφιμα, το άγχος ή η έλλειψη ύπνου, μπορεί να είναι ευεργετική. Η τακτική άσκηση, οι τεχνικές μείωσης του στρες και ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική ευεξία σας.

Συμπέρασμα

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση όπου ο ιστός που μοιάζει με τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, των σαλπίγγων και άλλων πυελικών δομών. Με την ενδομητρίωση, αυτός ο ιστός δεν έχει εύκολο τρόπο εξόδου από το σώμα, οδηγώντας σε φλεγμονή, πόνο και σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Η συσχέτιση μεταξύ ενδομητρίωσης και ημικρανίας είναι κοινή και πιστεύεται ότι επηρεάζεται από τις γυναικείες ορμόνες, την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και τους μοριακούς μηχανισμούς.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ενδομητρίωσης, ημικρανίας ή και των δύο, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss