Παχυσαρκία και κίνδυνος καρκίνου

Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλά είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη θεραπεία και την προοπτική του καρκίνου.

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει το υπερβολικό σωματικό λίπος. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι κατά προσέγγιση 42% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παχυσαρκία.

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα για πολλές παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα ορισμένων τύπων καρκίνου.

Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την πιθανότητα καρκίνου, πώς η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η παχυσαρκία στους επιζώντες του καρκίνου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία τον κίνδυνο για καρκίνο;

Η παχυσαρκία συνδέεται με 13 είδη καρκίνου. Σύμφωνα με το CDC, αυτοί οι καρκίνοι αποτελούν 40% όλων των διαγνώσεων καρκίνου κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία περιλαμβάνουν μερικούς από τους οι πιο συχνοί καρκίνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Άλλοι καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία περιλαμβάνουν:

 • καρκίνος του οισοφάγου
 • καρκίνος της χοληδόχου κύστης
 • καρκίνο του νεφρού
 • καρκίνος στο συκώτι
 • μηνιγγίωμα
 • πολλαπλό μυέλωμα
 • καρκίνος ωοθηκών
 • καρκίνος στο πάγκρεας
 • καρκίνος στομάχου
 • Καρκίνος θυροειδούς
 • καρκίνος της μήτρας

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου είναι περίπλοκη και οι ακριβείς τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία συμβάλλει στον καρκίνο είναι άγνωστοι. Ωστόσο, είναι πιθανό η παχυσαρκία να αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τρόπους:

 • αυξάνοντας τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και βλάβη στο DNA
 • επηρεάζουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου
 • ενίσχυση των επιπέδων των ορμονών που παράγονται από τον λιπώδη ιστό, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των κυττάρων
 • μειώνοντας την ανοσία του σώματός σας στους όγκους
 • που επηρεάζουν τους ιστούς που περιβάλλουν τους όγκους

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη θεραπεία του καρκίνου;

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου. ΕΝΑ κριτική 2019 σημειώνει ότι η έρευνα έχει συνδέσει την παχυσαρκία με τις ακόλουθες επιπλοκές μετά την επέμβαση:

 • λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου ή επανάνοιγμα χειρουργικών τομών

 • λεμφοίδημα μετά από αφαίρεση λεμφαδένων σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

 • καρκινικά κύτταρα που παραμένουν μετά την επέμβαση (θετικά χειρουργικά όρια) σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη

Χημειοθεραπεία

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δοσολογία της χημειοθεραπείας (χημειοθεραπεία), την οποία οι γιατροί βασίζουν στο σωματικό βάρος ή στην επιφάνεια του σώματος. Λόγω ανησυχιών για παρενέργειες, ορισμένα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να μην λάβουν χημειοθεραπεία με βάση το πραγματικό σωματικό τους βάρος.

Στην πραγματικότητα, παλαιότερη έρευνα εκτιμά ότι έως και το 40% των ατόμων με παχυσαρκία λαμβάνουν μια περιορισμένη δόση χημειοθεραπείας που δεν βασίζεται στο σωματικό τους βάρος. Η χαμηλότερη δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι καρκινοπαθείς με παχυσαρκία έχουν χειρότερα κλινικά αποτελέσματα σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς παχυσαρκία. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γιατροί έδωσαν χαμηλότερη δόση χημειοθεραπείας για να μειώσουν τις τοξικότητες. Η μελέτη προτείνει ότι η ένταση της δόσης της χημειοθεραπείας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα του καρκίνου και δεν πρέπει να μειώνεται ανεξάρτητα από την παχυσαρκία.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την παχυσαρκία και τους συγκεκριμένους τύπους χημειοθεραπείας με μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών σε άτομα με ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν περιφερική νευροπάθεια και καρδιακή βλάβη.

Ακτινοθεραπεία

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τις παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία. Για παράδειγμα, α Μελέτη 2021 βρήκε μια σχέση μεταξύ υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και υψηλότερης πιθανότητας δερματίτιδας μετά από ακτινοθεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ανοσοθεραπεία

Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στην ανοσοθεραπεία από αυτά που δεν έχουν παχυσαρκία. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό παραμένει άγνωστος.

ΕΝΑ Μελέτη 2022 διαπίστωσαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία που λάμβαναν έναν τύπο ανοσοθεραπείας που ονομάζεται αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού (ICIs) είχαν βελτιωθεί:

 • ποσοστά απόκρισης σε ICI
 • επιβίωση χωρίς εξέλιξη (ο χρόνος που ζει ένα άτομο χωρίς επιδείνωση της νόσου)
 • συνολική επιβίωση

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την επιβίωση του καρκίνου;

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει την προοπτική του καρκίνου. ΕΝΑ κριτική του 2021 που εξέτασε την προοπτική της παχυσαρκίας και του καρκίνου βρήκε μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των παρακάτω:

 • αυξημένη υποτροπή του καρκίνου
 • χαμηλότερη ειδική για τον καρκίνο επιβίωση
 • μειωμένη συνολική επιβίωση

Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και της μήτρας. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία συσχετίστηκε με βελτιωμένη επιβίωση σε άτομα με καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο των νεφρών και μελάνωμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης δεύτερου καρκίνου. Για παράδειγμα, α Μελέτη 2021 σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα ενός δεύτερου καρκίνου αυξήθηκε καθώς αυξανόταν ο ΔΜΣ.

Συχνές ερωτήσεις για την παχυσαρκία και τον καρκίνο

Ποιος καρκίνος σχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία;

ΕΝΑ μελέτη 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι το 36,5% έως 54,9% των καρκίνων της μήτρας συσχετίστηκαν με υπερβολικό σωματικό βάρος. Άλλοι καρκίνοι με ισχυρή σχέση με το υπερβολικό σωματικό βάρος περιλαμβάνουν:

 • καρκίνος του οισοφάγου
 • καρκίνος της χοληδόχου κύστης
 • καρκίνο του νεφρού
 • καρκίνος στο συκώτι

Η απώλεια βάρους μειώνει την επανεμφάνιση του καρκίνου;

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υποτροπής ορισμένων μορφών καρκίνου. Απόδειξη υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Ως εκ τούτου, γιατροί συνιστώ διαχείριση του βάρους σας για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Πρέπει να χάσετε βάρος εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο και έχετε παχυσαρκία;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρείαη επιλογή εάν θα χάσετε ή όχι βάρος μετά από διάγνωση καρκίνου μπορεί να εξαρτάται από την ατομική σας κατάσταση.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να λάβουν μέτρα για να χάσουν βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ άλλοι μπορεί να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σημαντικό η απώλεια βάρους να γίνεται με ασφάλεια και υπό την επίβλεψη γιατρού.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τις θεραπείες και την προοπτική του καρκίνου.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η παχυσαρκία συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η αύξηση της φλεγμονής ή οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, παίζουν κάποιο ρόλο.

Εάν έχετε παχυσαρκία και ανησυχείτε για κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καρκίνου, συζητήστε ανοιχτά με το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προτείνετε ασφαλείς τρόπους διαχείρισης του βάρους σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss