Ο πλήρης οδηγός σας για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα

Οι θεραπείες για τον έρπητα ζωστήρα συνήθως περιλαμβάνουν από του στόματος αντιιικά φάρμακα και τοπικές κρέμες. Άλλες επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν ενέσεις στεροειδών και διάφορες θεραπείες στο σπίτι.

Ο έρπης ζωστήρας, ή ο έρπης ζωστήρας, εμφανίζεται αρχικά ως εξάνθημα και φουσκάλες στο δέρμα σας. Οι ειδικοί συνιστούν την έναρξη της θεραπείας εντός 3 ημερών από την εμφάνιση εξανθήματος. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα σοβαρά συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο, αλλαγές στην όραση και αλλοιωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από έναν ή δύο μήνες ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία (PHN).

Μιλήστε με έναν γιατρό για να λάβετε διάγνωση και θεραπεία. Μπορούν γενικά να διαγνώσουν τον έρπητα ζωστήρα από μια φυσική εξέταση, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια εργαστηριακή εξέταση για να επιβεβαιώσετε τον έρπητα ζωστήρα.

Οι θεραπείες γενικά ξεκινούν με αντιιικά φάρμακα, αλλά οι οικιακές θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας από τα συμπτώματα. Σοβαρές περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα μπορεί να απαιτούν πρόσθετα φάρμακα.

Αντιιικά φάρμακα για τον έρπητα ζωστήρα

Τα αντιιικά, που λαμβάνονται από το στόμα, είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τον έρπητα ζωστήρα. Είναι καλύτερο να τα ξεκινήσετε μέσα σε 3 ημέρες από την εμφάνιση εξανθήματος ή φυσαλίδων.

Τα αντιιικά φάρμακα θα:

 • βοηθήστε το εξάνθημα και τις φουσκάλες σας να επουλωθούν πιο γρήγορα
 • επιβραδύνετε την εξάπλωση και την ανάπτυξη του εξανθήματος και των φυσαλίδων σας
 • μείωση του πόνου από το εξάνθημα και τις φουσκάλες
 • μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων

Τα αντιιικά φάρμακα για τον έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν:

 • ακυκλοβίρη
 • φαμσικλοβίρη
 • βαλακυκλοβίρη

Τοπικά φάρμακα για τον έρπητα ζωστήρα

Τα τοπικά φάρμακα δεν είναι συνήθως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον έρπητα ζωστήρα. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να τους συστήσει για να βοηθήσουν με τα συμπτώματα, ειδικά το PHN, το οποίο επηρεάζει 10–18% των ατόμων με έρπητα ζωστήρα.

Οι τοπικές κρέμες που μπορεί να βοηθήσουν με την PHN περιλαμβάνουν:

 • Λιδοκαΐνη: Συχνά διαθέσιμη ως έμπλαστρα, η λιδοκαΐνη είναι μια από τις πιο ανεκτή τοπικές θεραπείες για την PHN, σύμφωνα με κριτική 2017. Τα συνταγογραφούμενα έμπλαστρα βοηθούν στη μείωση του πόνου απευθείας στην περιοχή όπου τον αντιμετωπίζετε για έως και 12 ώρες κάθε φορά.
 • Καψαϊκίνη: Μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμα καψαϊκίνης μέχρι τεσσερις φορές την ημέρα για να βοηθήσει στον πόνο των νεύρων. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με έρπητα ζωστήρα νιώθουν ένα αίσθημα καψίματος με αυτήν την κρέμα.
 • Ευτηκτική κρέμα τοπικών αναισθητικών (EMLA): Η κρέμα EMLA είναι ένα μείγμα λιδοκαΐνης και άλλου αναισθητικού που ονομάζεται πριλοκαΐνη. Το EMLA χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά για τη θεραπεία της PHN στο παρελθόν αλλά μπορεί να λειτουργεί ως υποκατάστατο λιδοκαΐνης.

Μια μελέτη περίπτωσης ανέδειξε μια 26χρονη με φουσκάλες από έρπητα ζωστήρα που προκαλούν πόνο και δυσφορία. Έλαβε μια εναλλακτική τοπική θεραπεία που περιελάμβανε βάλσαμο λεμονιού, τζίνσενγκ, λεβάντα, γλυκόριζα και στάμνες τρομπέτας. Η θεραπεία βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του μεγέθους και του αριθμού των φυσαλίδων μέσα σε λίγες ημέρες.

Αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά για τον έρπητα ζωστήρα

Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία υψηλότερου επιπέδου για τον έρπητα ζωστήρα εάν αναπτύξετε PHN.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο των νεύρων, αλλά ένας γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει και να παρακολουθήσει αυτό το φάρμακο. Δύο κοινά αντικαταθλιπτικά που οι γιατροί συνταγογραφούν για την PHN είναι η ντουλοξετίνη (Cymbalta), ένας αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης (SNRI) και η αμιτριπτυλίνη, ένα τρικυκλικό.

Ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει μια χαμηλή δόση για να ξεκινήσει και να παρακολουθεί τα συμπτώματά σας καθώς και τις παρενέργειες του φαρμάκου.

Τα αντισπασμωδικά μπορούν επίσης να θεραπεύσουν τον πόνο των νεύρων από PHN και χρειάζονται συνταγή γιατρού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γκαμπαπεντίνη (Neurontin) και πρεγκαμπαλίνη (Lyrica).

Ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει μια χαμηλή δόση και θα προσαρμόσει όπως απαιτείται. Μπορεί να εμφανίσετε παρενέργειες από το φάρμακο και μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να λειτουργήσει.

Ενέσεις στεροειδών για έρπητα ζωστήρα

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ένεση στεροειδούς για PHN για τη θεραπεία του πόνου μειώνοντας το πρήξιμο.

Τα κορτικοστεροειδή από το στόμα μπορεί επίσης να μειώσουν τον πόνο από τον έρπητα ζωστήρα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως ο γιατρός σας θα πρέπει να καθορίσει εάν είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Σπιτικές θεραπείες για τον έρπητα ζωστήρα

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να είναι πολύ επώδυνος και άβολος, αλλά μπορείτε να μειώσετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα στο σπίτι με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τις περιοχές του δέρματός σας με φουσκάλες καθαρές και προστατευμένες με μια κρέμα φραγμού όπως βαζελίνη και επιδέσμους.
 • Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στις περιοχές με φουσκάλες για έως και 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.
 • Μουλιάστε σε λουτρό με πλιγούρι βρώμης για να απαλύνετε το δέρμα.
 • Χρησιμοποιήστε λοσιόν καλαμίνης σε φουσκάλες με φούσκα για να αντιμετωπίσετε τον κνησμό του δέρματος.
 • Πάρτε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και την ενόχληση.

Συμβουλές για τη ζωή με έρπητα ζωστήρα

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επουλωθεί, επομένως θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας όσο αναρρώνετε από την πάθηση. Εδώ είναι μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να ζήσετε με τον έρπητα ζωστήρα:

 • Φροντίστε να ξεκουράζεστε, να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και να χαλαρώνετε ώστε να θεραπεύεστε πιο γρήγορα.
 • Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα.
 • Δοκιμάστε την εύκολη άσκηση σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού.
 • Βρείτε χαλαρωτικές δραστηριότητες για να κάνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η ανάγνωση βιβλίων ή η συμμετοχή σε χαμηλών τόνων χόμπι.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια κοινή πάθηση και μπορεί να σας αφήσει με ερωτήσεις. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά σχετικά με την πάθηση.

Τι θεραπεύει γρήγορα τον έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπητας ζωστήρας ανταποκρίνεται καλύτερα σε αντιιικά φάρμακα που λαμβάνονται εντός 3 ημερών από τα συμπτώματα. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε εξάνθημα ή φουσκάλες στο δέρμα σας. Μόλις λάβετε μια διάγνωση, επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να φύγει ο έρπητας ζωστήρας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας θα υποχωρήσει μετά 3-5 εβδομάδες.

Τι πυροδοτεί το ξέσπασμα του έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε είχε ανεμοβλογιά στη ζωή του. Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται, είτε λόγω άγχους, ηλικίας, ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής.

Ποια είναι τα στάδια του έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπητας ζωστήρας συχνά ξεκινά με πόνο ή αίσθημα καύσου στο σώμα σας. Ένα εξάνθημα θα ακολουθήσει μια μέρα ή περισσότερο αργότερα. Στη συνέχεια εμφανίζονται φουσκάλες λίγες μέρες μετά το εξάνθημα.

Όσον αφορά την επούλωση, οι φουσκάλες τείνουν να εξαφανίζονται μετά από 7-10 ημέρες. Το εξάνθημα μπορεί να χρειαστεί 2-4 εβδομάδες για να επουλωθεί, αλλά ο πόνος μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες.

Ο πόνος που επιμένει θεωρείται μεθερπητική νευραλγία (PHN). Αυτό μπορεί να είναι χρόνιο ή να εξαφανιστεί σε μήνες ή χρόνια.

Είναι ο έρπητας ζωστήρας μεταδοτικός;

Μπορείτε να εξαπλώσετε τον έρπητα ζωστήρα εάν κάποιος αγγίξει τις ανοιχτές φουσκάλες σας, επομένως πρέπει να τις καλύψετε μέχρι να επουλωθούν. Διαφορετικά, η κατάσταση δεν είναι μεταδοτική.

Είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα αμέσως μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα. Τα αντιιικά φάρμακα είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας, αλλά υπάρχουν και άλλα φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Ο έρπητας ζωστήρας χωρίς θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η PHN. Συζητήστε με έναν γιατρό σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss