Ο οδηγός σας για τις χειροπρακτικές προσαρμογές για τον πόνο στον αυχένα

Ένας χειροπράκτης μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα, αλλά είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν γιατρό για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη.

Όπως όλοι οι τύποι πόνου, ο πόνος στον αυχένα και η δυσκαμψία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας καθιστώντας δυσκολότερη την οδήγηση, την εργασία, την άσκηση και την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον αυχένα, μπορεί να είστε περίεργοι εάν ένας χειροπράκτης θα μπορούσε να βοηθήσει. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Μπορεί ένας χειροπράκτης να βοηθήσει στον πόνο στον αυχένα;

Ναι, οι προσαρμογές της χειροπρακτικής μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα.

ΕΝΑ κριτική του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine διαπίστωσε ότι ο χειροπρακτικός χειρισμός αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον οξύ πόνο στον αυχένα. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ενώ οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης από μόνες τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον πόνο στον αυχένα, μπορούν να συνδυαστούν με ασφάλεια με θεραπείες όπως η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία.

Οι χειροπράκτες βοηθούν στον σωματικό πόνο μέσω:

 • προσαρμογές (ή χειρισμοί) για την ευθυγράμμιση των αρθρώσεων
 • συμβουλές για ασκήσεις ή διατάσεις
 • ηλεκτρονική διέγερση για ανακούφιση από τον πόνο

 • ορθοστατική ανάλυση
 • θεραπεία μαλακών ιστών

ΕΝΑ μελέτη 2019 διαπίστωσε ότι η χειροπρακτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον πόνο στον αυχένα επειδή αυξάνει τα επίπεδα των φυσικών ορμονών ανακούφισης του πόνου – όπως η ωκυτοκίνη – σε όλο το σώμα.

ΕΝΑ μελέτη από το 2020 διαπίστωσε επίσης ότι οι χειροπρακτικές επισκέψεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ανάγκης για αναλγητικά που βασίζονται σε οπιοειδή. Η μελέτη σημείωσε ότι οι ενήλικες που επισκέφθηκαν έναν χειροπράκτη ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν μια συνταγή οπιοειδών από εκείνους που δεν επισκέφτηκαν χειροπράκτη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειροπρακτικής προσαρμογής του αυχένα;

Αν και η χειροπρακτική είναι αμφιλεγόμενη και δεν συμφωνούν όλοι οι επαγγελματίες υγείας σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από τους χειροπρακτικούς χειρισμούς. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH), ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης είναι σχετικά ασφαλής όταν εκτελείται από εκπαιδευμένο, αδειούχο χειροπράκτη.

Με αυτά τα λόγια, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες προσωρινές παρενέργειες μετά από προσαρμογές της χειροπρακτικής αυχένα. Μπορεί να αισθανθείτε αυξημένο πόνο και δυσκαμψία αμέσως μετά τη συνεδρία σας. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται κουρασμένοι ή ζαλισμένοι μετά από συνεδρίες χειροπράκτη.

Υπάρχουν ορισμένες σοβαρές (αλλά σπάνιες) επιπλοκές των χειρισμών της σπονδυλικής στήλης, όπως:

 • ανατομές της αυχενικής αρτηρίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό
 • σύνδρομο ιπποειδούς ουράς
 • κατάγματα
 • κήλη δίσκου

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν η χειροπρακτική θα άξιζε να εξερευνήσετε, μπορείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας – όπως γενικό γιατρό ή φυσιοθεραπευτή – για όλες τις επιλογές σας. Φροντίστε να συνεργάζεστε πάντα με πλήρως διαπιστευμένους επαγγελματίες υγείας.

Πόσο διαρκεί η χειροπρακτική ρύθμιση του αυχένα;

Οι προσαρμογές της χειροπρακτικής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση που διαρκεί μεταξύ λίγων ημερών και μερικές εβδομάδες. Ανάλογα με την αιτία του πόνου στον αυχένα σας, μπορεί να μην χρειαστείτε άλλη συνεδρία. Ο χειροπράκτης σας μπορεί επίσης να συστήσει πολλαπλές συνεδρίες παρακολούθησης.

Αυτό εξαρτάται από πολλά, όπως:

 • η αιτία του πόνου στον αυχένα σας
 • τη θεραπεία που λάβατε
 • πώς φροντίσατε τον λαιμό σας μετά τη θεραπεία σας

Ρωτήστε τον χειροπράκτη σας για συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο φροντίδας του λαιμού σας μετά την προσαρμογή. Για παράδειγμα, μπορεί να σας συστήσουν να ξεκουράζετε τον αυχένα σας τις πρώτες μέρες ή να χρησιμοποιήσετε θερμοθεραπεία την επόμενη μέρα για να απαλύνετε τον πόνο.

Οι επισκέψεις χειροπρακτικής καλύπτονται από ασφάλιση ή Medicare;

Το Μέρος Β της Medicare μπορεί να καλύψει τη χειροπρακτική χειραγώγηση για τον πόνο στην πλάτη. Συγκεκριμένα, καλύπτει χειροκίνητο χειρισμό για τη διόρθωση ενός σπονδυλικού υπεξάρθρωσης, όταν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης αποτυγχάνουν να κινηθούν σωστά, αλλά η επαφή μεταξύ των αρθρώσεων παραμένει ανέπαφη.

Ωστόσο, το Medicare δεν καλύπτει άλλες υπηρεσίες χειροπρακτικής.

Εάν έχετε άλλο είδος ασφάλισης, οι επισκέψεις σας στη χειροπρακτική μπορεί να καλύπτονται εάν γίνονται για την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης πάθησης ή καταγγελίας (π.χ. πόνος στην πλάτη). Ωστόσο, δεν καλύπτουν όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα τη χειροπρακτική. Καλό είναι να ελέγξετε τις παροχές σας και να καλέσετε την ασφάλισή σας εάν δεν είστε σίγουροι για την κάλυψή σας.

Άλλες επιλογές για πόνο στον αυχένα

Εάν οι προσαρμογές της χειροπρακτικής δεν βελτιώνουν τον πόνο στον αυχένα σας, ίσως θέλετε να εξερευνήσετε άλλες θεραπείες. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει:

 • ενέσεις κορτικοστεροειδών
 • θεραπεία με πάγο και θερμότητα
 • μασάζ
 • μυοχαλαρωτικά
 • βελονισμός
 • μη συνταγογραφούμενα (OTC) ή συνταγογραφούμενα παυσίπονα
 • συγκεκριμένες ασκήσεις ή διατάσεις
 • τοπικές θεραπείες για τον πόνο
 • διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS)
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Οι προσαρμογές της χειροπρακτικής δεν λειτουργούν για όλους, αλλά προτείνει η έρευνα μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα. Εάν έχετε πόνο στον αυχένα, η χειροπρακτική μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Ωστόσο, εάν η χειροπρακτική δεν βελτιώσει τα συμπτώματά σας ή ο πόνος στον αυχένα συνεχίζει να επιστρέφει, μπορεί να είναι καλή ιδέα να επανεκτιμήσετε το σχέδιο θεραπείας σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με άλλον επαγγελματία υγείας, όπως γενικό ιατρό, φυσιοθεραπευτή ή βιοκινητικό.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια προσαρμογή της σπονδυλικής στήλης για πόνο στον αυχένα, φροντίστε να επισκεφτείτε έναν εξουσιοδοτημένο, εκπαιδευμένο χειροπράκτη. Ζητώντας από τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας για συστάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ποιοτικούς χειροπράκτες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss