Ο οδηγός σας για τη φυσική θεραπεία για την εγκεφαλική παράλυση

Η φυσικοθεραπεία είναι το κλειδί για οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας της εγκεφαλικής παράλυσης. Μιλήστε με έναν γιατρό για να λάβετε παραπομπή σε κάποιον κοντά σας.

Ένας φυσιοθεραπευτής βοηθά κάποιον με εγκεφαλική παράλυση μέσω των ασκήσεων διατάσεών του.
NickyLloyd/Getty Images

Η εγκεφαλική παράλυση (CP) είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα κινητικών αναπηριών που επηρεάζουν τον μυϊκό σας τόνο, την κίνηση, τον συντονισμό και πολλά άλλα. Η CP προκαλείται από ανωμαλίες κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου ή τραυματισμό ή βλάβη στον εγκέφαλό σας κατά τον τοκετό ή την πρώιμη ζωή.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την CP, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία σας. Η φυσικοθεραπεία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας και τη μείωση του πόνου σε άτομα με CP.

Μελλοντικά, θα διερευνήσουμε τον ρόλο της φυσικοθεραπείας για την CP, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εύρεσης ενός καλού φυσιοθεραπευτή και ποιες ασκήσεις φυσικοθεραπείας να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Τι κάνει ένας φυσιοθεραπευτής για την εγκεφαλική παράλυση;

Η φυσικοθεραπεία, ή φυσιοθεραπεία, είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί σωματικές ασκήσεις και άλλες θεραπείες για τη βελτίωση της κίνησης και τη μείωση του πόνου. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικοθεραπεία για να διαχειριστούν ή να θεραπεύσουν συμπτώματα τόσο οξέων τραυματισμών όσο και χρόνιων καταστάσεων υγείας.

Σύμφωνα με την Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η φυσικοθεραπεία είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για παιδιά που ζουν με CP. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά που λαμβάνουν διάγνωση CP ξεκινούν τη φυσικοθεραπεία ως μία από τις πρώτες θεραπείες τους.

Ως μέρος μιας ομάδας φροντίδας, οι φυσιοθεραπευτές συνεργάζονται στενά με άτομα που έχουν CP για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους και να βελτιώσουν:

 • συντονισμού και ισορροπίας
 • στάση, βάδισμα και κινητικότητα
 • ευλυγισία των αρθρώσεων και των μυών
 • δύναμη και αντοχή
 • διαχείριση του χρόνιου πόνου

Μερικοί από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι φυσιοθεραπευτές το κάνουν αυτό είναι μέσω προσεγγίσεων όπως διατάσεις και μασάζ, ασκήσεις ενδυνάμωσης βάρους και προπόνηση ισορροπίας, για να αναφέρουμε μερικές.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την εγκεφαλική παράλυση;

Όταν πρόκειται για φυσικοθεραπεία, διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να στοχεύουν διαφορετικά συμπτώματα – όπως συντονισμός, ισορροπία ή δύναμη. Και ενώ τα συμπτώματα και οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικά, η έρευνα προτείνει ότι ορισμένες προσεγγίσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων CP.

Μια κριτική που δημοσιεύθηκε το 2019 διερεύνησε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών προσεγγίσεων φυσικοθεραπείας που βασίζονται σε στοιχεία για τη θεραπεία της CP.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, η προπόνηση με βάση τη λειτουργική βάση – ένας τύπος φυσικοθεραπείας που εκπαιδεύει το σώμα σας για καθημερινές δραστηριότητες – βελτίωσε τα συμπτώματα CP σε όλους τους υποτύπους. Κινητική θεραπεία που προκαλείται από περιορισμούς, προπόνηση δύναμης και προπόνηση βάδισης ήταν επίσης αποτελεσματικά για διαφορετικούς υποτύπους CP.

Εκτός φυσικοθεραπείας, αρκετές άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της CP. Μερικές από αυτές τις προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

 • Ψυχαγωγική θεραπεία: Η ψυχαγωγική θεραπεία είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως μουσική, τέχνη και μαγειρική, για να βελτιώσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες ενός ατόμου. Η ψυχαγωγική θεραπεία είναι επίσης ευεργετική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.
 • Εργοθεραπεία: Η εργοθεραπεία είναι μια άλλη προσέγγιση που εστιάζει συγκεκριμένα στη βελτίωση των καθημερινών εργασιών μέσω θεραπείας και διαμονής. Η εργοθεραπεία είναι παρόμοια με τη φυσικοθεραπεία, αλλά η εστίαση είναι περισσότερο στη βελτίωση της ικανότητας κάποιου να ασχολείται με την καθημερινή ζωή.
 • Λογοθεραπεία: Μερικοί άνθρωποι με CP παρουσιάζουν μυϊκές αλλαγές που μπορεί να δυσκολέψουν την ομιλία, το μάσημα, την κατάποση και ακόμη και την αναπνοή. Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων στοχεύοντας, για παράδειγμα, στο κεφάλι, το λαιμό, το στόμα και το λαιμό σας.

Πώς να βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει λάβει διάγνωση CP, το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία είναι να δημιουργήσετε την ομάδα φροντίδας σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε φυσιοθεραπευτές στην περιοχή σας – και στο πλαίσιο της ασφάλισής σας – είναι να ρωτήσετε απευθείας έναν πρωτοβάθμιο γιατρό. Μπορούν να ετοιμάσουν είτε μια παραπομπή για εσάς είτε μια λίστα επιλογών στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε.

Διαφορετικά, μπορείτε να αναζητήσετε φυσιοθεραπευτές κοντά σας μέσω των εργαλείων Find a Board-Certified Specialist and Choose PT της American Physical Therapy Association.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ασκήσεις στο σπίτι για εγκεφαλική παράλυση

Ως μέρος ενός τακτικού προγράμματος φυσικοθεραπείας, πολλά άτομα με CP κάνουν ασκήσεις και στο σπίτι. Εδώ είναι μερικές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε ασκήσεις στο σπίτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με CP:

 • Για τους μυς: Το χτίσιμο των μυών σας βοηθά να βελτιώσετε τη δύναμη και την αντοχή σας. Ορισμένες επιλογές άσκησης περιλαμβάνουν ελεύθερα βάρη, ζώνες αντίστασης, προπονήσεις με βάρος σώματος και προπονήσεις στην πισίνα στο σπίτι.
 • Για καρδιο: Το Cardio βοηθά στη βελτίωση της υγείας και της αντοχής της καρδιάς σας. Ορισμένες επιλογές άσκησης περιλαμβάνουν το ξαπλωμένο ή σταθερό ποδήλατο, τις προπονήσεις στην πισίνα στο σπίτι και τα διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής ή χορού.
 • Για ευελιξία: Οι ασκήσεις ευελιξίας βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων σας. Ορισμένες επιλογές άσκησης περιλαμβάνουν διατάσεις, διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα και ζώνες αντίστασης.

Ερευνα έχει δείξει ότι οι κατ’ οίκον προσεγγίσεις, όταν γίνονται σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας, μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των συμπτωμάτων CP σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τις ρουτίνες γυμναστικής σας στο σπίτι με έναν φυσιοθεραπευτή για το καλύτερο αποτέλεσμα και για να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού σας.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της CP σε ένα άτομο, ειδικά σε μικρά παιδιά. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ενασχόληση, η ψυχαγωγική ή η λογοθεραπεία.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που ζει με CP ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Μάθετε περισσότερα

Μπορεί να γίνει υπερβολική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων; Και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εάν αντιμετωπίζετε νέο ή αυξημένο ερεθισμό,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss