Οι παρενέργειες της ουροποιητικής δυσλειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί δυσκαμψία και τρόμο. Αλλά επηρεάζει επίσης πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ούρησης.

Η δυσλειτουργία του ουροποιητικού είναι μια λιγότερο γνωστή αλλά όχι σπάνια επιπλοκή της νόσου του Πάρκινσον (PD). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή επιθυμία για ούρηση, δυσκολία συγκράτησης ούρων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακούσια ούρηση (ακράτεια).

Αυτό το άρθρο εξηγεί τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος που έχουν συνδεθεί με PD.

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλεί ακράτεια;

Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, όπως η αδυναμία πλήρους άδειας της ουροδόχου κύστης και η αδυναμία συγκράτησης των ούρων, συγκαταλέγονται στα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, ειδικά στα τελευταία στάδια της νόσου.

Οι συγγραφείς μιας ερευνητικής ανασκόπησης του 2022 αξιολόγησαν 73 μελέτες σχετικά με τη δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος σε PD που περιελάμβαναν σχεδόν 15.000 συνολικά συμμετέχοντες. Ανέφεραν ότι περίπου το 30% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασαν αδυναμία ούρησης, αδυναμία εκκένωσης της ουροδόχου κύστης ή ακράτεια ούρων.

Γενικότερα, ανέφεραν ότι περίπου το 61% των ατόμων με PD παρουσίασαν συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα που επηρέασαν την ικανότητά τους να ουρούν ή να συγκρατούν τα ούρα.

Η PD προκαλείται από βλάβη σε ορισμένα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στον εγκέφαλό σας και προκαλεί ανισορροπία στους χημικούς αγγελιοφόρους (νευροδιαβιβαστές) που ελέγχουν τις μυϊκές σας κινήσεις. Επιπλέον, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της PD μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων και της ουροδόχου κύστης σας, μια κατάσταση γνωστή ως νευρογενής κύστη.

Ο μυς της ουροδόχου κύστης σας μπορεί να συστέλλεται περισσότερο ή λιγότερο συχνά από όσο θα έπρεπε, προκαλώντας συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Άλλες παρενέργειες του Πάρκινσον στα ούρα

Άλλες επιπλοκές του Πάρκινσον που επηρεάζουν την ούρηση περιγράφονται παρακάτω.

Συχνουρία

Το PD μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να ουρείτε συχνά.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, η συχνουρία επηρεάζει το 32-71% των ατόμων με PD.

Αυξημένη νυχτερινή ούρηση (νυκτουρία)

Νυκτουρία είναι όταν πρέπει να σηκώνεστε συχνά για να ουρείτε όλη τη νύχτα.

Η ίδια ανασκόπηση του 2017 σημειώνει ότι η νυκτουρία επηρεάζει το 57-86% των ατόμων με PD και είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα του ουροποιητικού μεταξύ των ατόμων με PD.

Επείγουσα ούρων

Εάν έχετε PD, μπορεί να αισθανθείτε μια αυξημένη αίσθηση επείγουσας ανάγκης όταν παρατηρήσετε ότι πρέπει να κατουρήσετε. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να κρατήσετε τα ούρα σας μέχρι να φτάσετε στο μπάνιο. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε διαρροές, μια κατάσταση γνωστή ως επιτακτική ακράτεια.

Εάν αντιμετωπίζετε επείγοντα ούρα, μπορεί ξαφνικά να νιώσετε ότι πρέπει να πάτε, αλλά μπορεί να μπορείτε να το κρατήσετε μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα. Αλλά αν έχετε επιτακτική ακράτεια, δεν μπορείτε να την κρατήσετε όταν ξαφνικά σας πιάνει η επιθυμία να ουρήσετε. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης του 2022 παραπάνω, η επείγουσα ούρηση επηρεάζει περίπου το 46% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον.

Διστακτικότητα, διαλειμματική και καταπόνηση

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα), την έναρξη και τη διακοπή (διαλείπουσα), την παραγωγή αργής ροής και την καταπόνηση για ούρηση.

Γνωστά ως συμπτώματα ούρησης, είναι ελαφρώς λιγότερο συχνά στην PD από τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης. Αλλά εξακολουθούν να επηρεάζουν το 20-30% των ατόμων με PD.

Κατακράτηση ούρων

Κατακράτηση ούρων είναι όταν η ουροδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως, παρόλο που μόλις έχετε πάει στην τουαλέτα. Μερικές φορές ονομάζεται επίσης ατελής κένωση και επηρεάζει περίπου το 27% των ατόμων με PD.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)

Μια ουρολοίμωξη μπορεί να συμβεί όταν βακτήρια ή άλλα παθογόνα μολύνουν μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος.

Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Αλλά τα άτομα με PD έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο για ουρολοίμωξη σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς PD, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται σε ξεχωριστή κριτική 2022.

Τα άτομα με PD διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω πολλών από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της συχνουρίας και της αυξημένης επείγουσας ανάγκης. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της PD.

Πώς αντιμετωπίζονται τα αποτελέσματα της ουρολογικής δυσλειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον;

Υπάρχει μια σειρά επιλογών θεραπείας για τα συμπτώματα του ουροποιητικού που προκαλούνται από τη νόσο του Πάρκινσον. Ένας γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για προβλήματα ουροδόχου κύστης (ουρολόγο) για θεραπεία.

Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης

Η εκγύμναση της ουροδόχου κύστης είναι μια μορφή συμπεριφορικής θεραπείας που περιλαμβάνει τη χρήση μεθόδων καταστολής της πίεσης για την καθυστέρηση της ούρησης για μεγαλύτερες και μεγαλύτερες περιόδους.

Αυτή είναι μια κοινή θεραπεία πρώτης γραμμής για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη σε άτομα με PD. Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2016 που αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένες μικρές μελέτες έχουν προτείνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακράτειας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Χρονομετρημένη κένωση

Η χρονισμένη κένωση είναι μια άλλη μορφή συμπεριφορικής θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων όπως η αυξημένη συχνότητα και η επείγουσα ανάγκη. Περιλαμβάνει την τήρηση ενός προγράμματος για την ούρηση, είτε αισθάνεστε ότι πρέπει να πάτε είτε όχι.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Η προπόνηση της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, τους οποίους πρέπει να συσπάσετε για να κρατήσετε στα ούρα και να τους απελευθερώσετε για να αποβάλετε τα ούρα. Αυτές οι ασκήσεις, γνωστές ως Kegels, μπορεί να βοηθήσουν στην ακράτεια που προκαλείται από PD.

φαρμακευτική αγωγή

Εάν τα συμπτώματα του ουροποιητικού σας δεν υποχωρήσουν με παρεμβάσεις συμπεριφοράς, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση των συσπάσεων των μυών της ουροδόχου κύστης. Τα ακόλουθα φάρμακα προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων δυσλειτουργίας ή συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της συχνουρίας και της επείγουσας ανάγκης:

 • δαριφενασίνη (Enablex)
 • οξυβουτινίνη (Oxytrol, Ditropan XL)
 • τολτεροδίνη (Detrol LA, Detrol)

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον και τη δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος

Εάν εσείς ή κάποιος που φροντίζετε έχει PD, ίσως αναζητάτε απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις.

Μπορεί η νόσος του Πάρκινσον να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό;

Ναι, η PD μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό. Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα είναι η συχνοουρία, η επείγουσα ούρηση, η ακούσια ούρηση (ακράτεια) και η αυξημένη νυχτερινή ούρηση (νυκτουρία).

Γιατί η νόσος του Πάρκινσον προκαλεί συχνοουρία;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς εξελίσσονται τα προβλήματα του ουροποιητικού στην PD. Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι η ασθένεια επηρεάζει την ούρηση και ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της PD μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που επηρεάζουν την ούρηση.

Οι ουρολοιμώξεις είναι μια κύρια αιτία:

 • επείγουσα ανάγκη της ουροδόχου κύστης
 • δυσφορία
 • νυκτουρία
 • ακράτεια

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης δεν πρέπει να αγνοούνται γιατί μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων καταστάσεων υγείας, όπως:

 • διευρυμένο προστάτη
 • καρκίνος του προστάτη
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
 • καρκίνο του παχέος εντέρου

Σε ποιο στάδιο της νόσου του Πάρκινσον ξεκινά η ακράτεια ή η δυσλειτουργία των ούρων;

Η δυσλειτουργία του ουροποιητικού μπορεί να συμβεί στα αρχικά στάδια της νόσου του Πάρκινσον. Οι συγγραφείς του α μελέτη 2018 διαπίστωσε ότι τα άτομα με πρώιμο στάδιο PD είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια ούρων από τα άτομα χωρίς PD. Όμως τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνά στο τελευταίο στάδιο της PD παρά στο αρχικό στάδιο της PD.

Πάρε μακριά

Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού δεν είναι σπάνια σε άτομα με PD. Μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα είναι η συχνή ούρηση, η αυξημένη επείγουσα ανάγκη και η ακράτεια. Μερικά άτομα με PD αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης τους, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στα προβλήματα της ουροδόχου κύστης στην PD και οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι ακριβώς γιατί συμβαίνουν αυτά τα προβλήματα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss