Μπορούν τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης να προκαλέσουν πρήξιμο του προσώπου;

Η φλεγμονή από διαταραχές του TMJ που επηρεάζει τις αρθρώσεις και τους μύες στην κάτω γνάθο σας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του προσώπου σας. Όμως, αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα.

Οι κροταφογναθικές αρθρώσεις που μοιάζουν με αρθρώσεις (TMJ), που βρίσκονται μπροστά από τα αυτιά σας, συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο σας, ώστε να μπορείτε να μιλάτε και να τρώτε.

Ένας τραυματισμός σε αυτές τις αρθρώσεις, καταστάσεις υγείας όπως η αρθρίτιδα και το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν κακή ευθυγράμμιση του TMJ και προβλήματα με τους γύρω μύες της γνάθου και τα νεύρα του προσώπου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του TMJ, οι οποίες τώρα πιο συχνά συντομεύονται ως TMD.

Το TMD είναι θεραπεύσιμο και συχνά υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Η υποκείμενη αιτία, όπως η αρθρίτιδα ή ο βρουξισμός, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί.

παρόλο που το Το συνηθέστερο Τα συμπτώματα του TMD περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία της γνάθου, οίδημα του προσώπου μπορεί να εμφανιστεί σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μπορούν οι διαταραχές του TMJ να προκαλέσουν πρήξιμο στο πρόσωπο;

Οι ακόλουθες υποκείμενες παθήσεις που σχετίζονται με το TMD μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο του προσώπου:

 • Αρθρίτιδα στο σαγόνι σας: Το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί από το επιπλέον υγρό που γεμίζει τους ιστούς του TMJ λόγω φλεγμονής από αρθρίτιδα στη γνάθο.
 • Οπισθοδισκίτιδα: Αυτή η κατάσταση συνήθως προκαλεί πρήξιμο του προσώπου. Προκαλείται από τραύμα ή προοδευτική (αυξανόμενη) μετατόπιση του οπισθοδίσκου ιστού που μειώνει την περιοχή μεταξύ της κάτω γνάθου και του κρανίου σας.
 • Γαγγλιακή κύστη: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσειςένα κομμάτι ιστού γεμάτο με υγρό που ονομάζεται κύστη γαγγλίου μπορεί να αναπτυχθεί στο TMJ σας.
 • Σηπτική αρθρίτιδα: Μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη στο TMJ σας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπό σας. Ωστόσο, η σηπτική αρθρίτιδα είναι ασυνήθιστη και σπάνια επηρεάζει τους TMJ.

Μπορούν οι διαταραχές του TMJ να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων;

Οι λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες, τους μηρούς και τον κορμό είναι μικροί αδένες που μπορεί να διογκωθούν λόγω μόλυνσης ή ασθένειας.

Εάν ένα TMD διαβρώσει τον χόνδρο στη γνάθο ή προκαλεί κακή ευθυγράμμιση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των λεμφαδένων.

ΕΝΑ Μελέτη 2017 από 201 άτομα με TMD διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πρήξιμο στις αρθρώσεις λόγω TMD είχαν σημαντικά περισσότερους λεμφαδένες και πρήξιμο στην παρωτίδα τους (έναν κύριο σιελογόνο αδένα) σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Πόσο διαρκεί το οίδημα της διαταραχής του TMJ;

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, το πρήξιμο του προσώπου και άλλα συμπτώματα του TMD μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως αρκετές ημέρες ή και περισσότερο.

Με τη θεραπεία, το πρήξιμο του προσώπου μπορεί να υποχωρήσει νωρίτερα ή να μην εμφανιστεί καθόλου.

Άλλα συμπτώματα διαταραχών TMJ

Αλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το TMD περιλαμβάνουν:

 • συνεχής ή περιστασιακός θαμπός πόνος στο πρόσωπο ή το λαιμό σας, ειδικά όταν μασάτε ή χασμουριέστε
 • ήχος κλικ ή σκάει γύρω από το TMJ σας
 • περιορισμένη κίνηση της γνάθου
 • αδυναμία να κλείσετε το στόμα σας
 • φθορά των δοντιών σας
 • εμβοές (βουίζει στα αυτιά σας)

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στη μία ή και στις δύο πλευρές του προσώπου σας.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Το ασύμμετρο πρήξιμο του προσώπου θεωρείται σύμπτωμα «κόκκινης σημαίας» της TMD. Συνιστάται να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία.

Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν γιατρό εάν το πρήξιμο του προσώπου σας διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες ή εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα TMD.

Ένας γιατρός μπορεί να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως λοίμωξη κόλπων ή απόστημα δοντιού, που θα μπορούσαν να είναι η αιτία.

Επισκεφτείτε επίσης έναν γιατρό εάν οι διογκωμένοι λεμφαδένες σας επιμένουν για περισσότερο από μια εβδομάδα ή εάν έχετε επίσης συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη ή ακούσια απώλεια βάρους.

Ιατρικό επείγον

Καλέστε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης εάν οι λεμφαδένες σας είναι διογκωμένοι και έχετε δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή. Αυτές είναι ενδείξεις για μια πιο σοβαρή υποκείμενη αιτία.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρήξιμο του προσώπου λόγω TMD;

Η θεραπεία για το πρήξιμο του προσώπου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του TMD σας, όπως η αρθρίτιδα ή η οπισθοδισκίτιδα.

Σύμφωνα με την Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας, τα συμπτώματα TMD εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία για πολλούς ανθρώπους. Η χειρουργική επέμβαση ή οι θεραπείες που αλλάζουν μόνιμα τις αρθρώσεις της γνάθου ή τα δόντια σας συνιστώνται γενικά μόνο ως έσχατη λύση.

Για να μειώσετε το πρήξιμο του προσώπου, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις σπιτικές θεραπείες:

 • εφαρμόζοντας μια κρύα ή υγρή ζεστή κομπρέσα στο σαγόνι σας
 • λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου (OTC) μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη ή η ακεταμινοφαίνη (Tylenol)
 • αποφεύγοντας τα τραγανά και μαστιχωτά τρόφιμα
 • ασκώντας το σαγόνι σας

Πάρε μακριά

Αν και το πρήξιμο του προσώπου δεν είναι κοινό σύμπτωμα της TMD, μπορεί να εμφανιστεί λόγω ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή, όπως η αρθρίτιδα και η οπισθοδισκίτιδα.

Ίσως μπορέσετε να μειώσετε το πρήξιμο του προσώπου με σπιτικές θεραπείες. Εάν το πρήξιμο διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss